Минтай в клярі

Минтай в клярі — приголомшлива закуска, користується неймовірною популярністю на будь-якому святі. Оригінальне, смачне і одночасно нескладне в приготуванні блюдо, яке під силу навіть новачкам в кулінарії. До того ж страва вважається корисним, адже його головний інгредієнт — минтай. А про користь риби дієтологи не втомлюються повторювати і рекомендують вживати цей продукт не рідше одного разу на тиждень.
Для приготування минтая в клярі найчастіше використовують філе. Для цього рибу розморожують при кімнатній температурі, добре промивають, видаляють шкіру, кістки, відрізають плавники і голову. Отримане філе ще раз промивають і обсушують. На цьому етапі рибу бажано замаринувати, наприклад в спеціях, оливковій олії і лимонному соці. Потім готують тісто. Взагалі кляр — це рідке тісто, в яке занурюють продукти перед обсмаженням. Найпростіший варіант — змішати яйця, молоко, борошно та сіль. Іноді в тісто додають пиво, зелень, вино, сир, всілякі спеції, майонез, сметану, мінеральну воду. Тісто повинно мати рідку консистенцію. В отриманий кляр занурюють шматочки філе і обсмажують на добре розігрітій олії. Готується риба швидко, знадобиться всього кілька хвилин, щоб минтай в клярі придбав апетитну скоринку приємного золотистого кольору.
Готову рибу можна подавати як у холодному, так і гарячому вигляді. У першому варіанті минтай стане чудовою закускою, а в другому — повноцінним другим блюдом. До нього на гарнір підійде відварний картопля, макарони, гречка, салат зі свіжих овочів.
Крім філе в кулінарії використовують печінку, ікру минтая. Але в якому б вигляді ця рибка не подавалася до столу, її завжди відрізняє прекрасний склад і низька калорійність. Серед корисних компонентів (а їх кількість дивує), що входять до складу минтая, можна назвати фолієву кислоту, безліч вітамінів, магній, кальцій, фосфор, залізо, сірку. Регулярне вживання минтая сприяє підтримці рівня цукру в крові на нормальному рівні. А велика кількість йоду в складі риби допомагає запобігти захворювання щитовидної залози. Педіатри рекомендують включати рибу в меню дитини вже з 8 місяців. Минтай можна вважати дієтичним продуктом: на 100 г продукту припадає всього 79 ккал. Так що страви на його основі має сенс включати в дієтичний раціон.