Деруни з картоплі

Класичні деруни з картоплі в духовці

Класичні деруни не розуміють взагалі ніяких додаткових інгредієнтів, тому такий рецепт швидше можна назвати не класичним, а найбільш популярним. Додавати крохмаль чи ні, буде залежати лише від того, який вам попався картоплю. Якщо він сам по собі крохмальний, просто виключіть цей інгредієнт зі списку необхідних продуктів. Ви це зрозумієте по густоті тесту. Втім, в супермаркетах все рідше трапляється дійсно підходить для дерунів картопля. Сметану можна замінити молоком, а кількість часнику відрегулювати на свій смак.
Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 3 цибулини;
  • 2 ст. л. крохмалю;
  • 1 ст. л. сметани;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 яйця;
  • Оливкова олія;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • На дрібній тертці натерти картоплю, цибулю також дрібно натерти або порубати ножем.
  • Віджати цибулю і картоплю від зайвого соку, рідину злити.
  • Додати в картопляну масу пропущений через прес часник, а також сіль і перець за смаком.
  • Вбити в «тісто» яйця, гарненько все перемішати.
  • Ввести сметану і крохмаль (при необхідності), ще раз перемішати інгредієнти до однорідності.
  • Змастити оливковою олією плоский лист для випічки.
  • Сформувати з допомогою ложки однакові картопляні деруни і викласти їх на деко на відстані один від одного.
  • Нагріти духовку до 200 градусів і запікати деруни з картоплі 10 хвилин.
  • Перевернути деруни щипцями або лопаткою на іншу сторону і випікати ще 5 хвилин при тій же температурі.

Тепер ви знаєте, як готувати деруни з картоплі. Приємного апетиту!
Деруни з картоплі – це дуже просте блюдо, яке можна зробити для будь-якої трапези. Вони послужать і незвичайним гарніром, і ситним перекусом, і закускою для святкового столу, і повноцінним обідом або вечерею – все залежить від вибраного рецепту. Як приготувати деруни з картоплі за всіма правилами, підкажуть досвідчені кулінари:

  • Тісто для дерунів з картоплі соліть безпосередньо перед початком приготування, оскільки при додаванні солі картопля тут же починає виділяти велику кількість соку. Він може порушити форму і консистенцію оладок;
  • Деруни з картоплі краще смажити на сковороді під закритою кришкою, щоб добре пропеклась середина коржі. Особливо важливо дотримуватися цього правила, якщо страва готується з додаванням начинки;
  • Смажені на сковороді деруни з картоплі зазвичай вбирають занадто багато масла, що трохи псує враження від смаку. Просто промокніть готові коржі паперовими рушниками, і зайвий жир піде. При цьому під час смаження масло не шкодуйте – вона повинна покривати деруни до середини;
  • Щоб картопля не потемнів, натирайте його на тертці, чергуючи з ріпчастою цибулею. Рекомендується використовувати терку з дрібними зубчиками. Також підійде кухонний комбайн або електром’ясорубка. Блендер краще не використовувати;
  • Якщо консистенція тесту недостатньо густа, професіонали рекомендують додавати саме крохмаль, а не муку. Від великої кількості борошна деруни з картоплі можуть стати «гумовими».