Кабачки в клярі

Приготувати кабачки в клярі – відмінний спосіб отримати смачну і ситну закуску за лічені хвилини. Їх можна подати як самостійне блюдо або як гарнір до риби і м’яса. Калорійність їх невисока, до того ж, кабачки містять безліч корисних вітамінів і мікроелементів.
Ті, у кого є власний город, ніколи не залишаться без кабачків. Ці корисні і смачні овочі невибагливі під час вирощування, при цьому дають багатий урожай. Іншим теж не слід впадати у відчай – кабачки можна знайти на овочевому ринку або на прилавках супермаркету в будь-який час року за доступною ціною.
Приготувати кабачки можна на сковорідці або в духовці. Для цього достатньо очистити їх від шкірки і нарізати довільними шматочками (кружечками, брусочками, часточками). Зазвичай кабачки не готують без кляру, який дозволяє не тільки поліпшити смак страви, але і запобігає пригорання.
Варіантів кляру існує величезна безліч. Найпростіший – це суміш яєць, борошна і води. Також додають молоко, сметану і майонез. Для незвичайних смакових відтінків кладуть часник, різні спеції, твердий сир.
Особливою популярністю користуються фаршировані кабачки, які додають рибний або м’ясний фарш. Таке блюдо цілком може стати повноцінним обідом, або прикрасою святкового столу.
Подавати кабачки в клярі можна і холодними, і гарячими, в залежності від власних уподобань. Рекомендується також приготувати соус. Найкраще підійде часниковий або томатний.

Кабачки з м’ясним фаршем в яєчному клярі

Для приготування підійде будь-яке м’ясо, або ж змішаний фарш. В якості різноманітності цей рецепт можна приготувати навіть з рибою! Серединки, які залишаться від кабачків, можна також додати до фаршу, але перед цим необхідно видалити насіння.
Інгредієнти:

  • Кабачки – 3 шт;
  • М’ясо – 300 г;
  • Цибуля – 1 шт;
  • Білий хліб – 2 шматочки;
  • Яйця – 3 шт;
  • Борошно – 2 ст. л.;
  • Молоко;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати кабачки кружечками по 2 см завтовшки.
  • Серединки вирізати, видалити з них кісточки і відкласти.
  • Хліб покришити в глибоку миску і залити невеликою кількістю молока.
  • Цибулю почистити і розрізати на кілька частин (щоб помістилися в м’ясорубку)
  • М’ясо нарізати кубиками.
  • Прокрутити через м’ясорубку цибулю, м’ясо, серединки кабачків і хліб (попередньо віджати).
  • Додати 1 яйце, сіль і перець за смаком, перемішати і відбити.
  • Сховати фарш на півгодини в холодильник, накривши кришкою.
  • Заповнити фаршем заготовки з кабачків.
  • Розбити 2 яйця в глибоку мисочку, додати 2-3 чайні ложки молока, сіль і перець збити.
  • Фаршировані кабачки обваляти в борошні, потім занурити в кляр і викласти на розігріту сковорідку.
  • Смажити на середньому вогні до рум’яної скоринки.
  • Скласти всі кабачки в сковороду, накрити кришкою і томити на маленькому вогні 3-4 хвилини.

Кабачки в клярі з майонезом і часником

Найпоширеніший рецепт приготування кабачків в домашніх умовах. Можна їсти просто з хлібом в якості легкого перекусу. Калорійність становить приблизно 150 ккал/100 гр. Кількість часнику краще вибирати самостійно, в залежності від того, наскільки ви любите гострі страви.
Інгредієнти:

  • Кабачки – 800 г;
  • Майонез – 200 г;
  • Яйця – 3 шт;
  • Часник – за смаком.
  • Рослинна олія – 6 ст. л.;
  • Борошно – 50 р;
  • Молоко – 50 мл;
  • Панірувальні сухарі.
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Кабачки очистити від шкірки і нарізати брусочками.
  • Змішати в тарілці борошно, яйця, сіль і перець. Збити віночком.
  • Розігріти сковорідку. Сухарі висипати на тарілку.
  • Вмочити кожен брусочок в яєчний кляр, потім в сухарі і викласти на сковорідку.
  • Обсмажити з кожного боку до золотистого кольору (5-7 хвилин, залежно від температури сковорідки).
  • Майонез викласти в глибоку тарілку, додати подрібнений часник і спеції. Перемішати.
  • Полити соусом готові кабачки, або ж подати соус в окремій чаші.

Кабачки з сиром смажені в клярі на сковороді

Це блюдо трохи калорійніший, ніж приготоване за звичайним рецептом, але зате кабачки виходять хрусткими і дуже поживними. Якщо в тісто додати трохи каррі, закуска придбає пікантну гостроту. Відмінно підходить навіть для святкового столу, а для пивної вечірки – просто незамінна страва.
Інгредієнти:

  • Кабачки (малі) – 4 шт;
  • Яйця – 1 шт;
  • Борошно – 60 г;
  • Молоко – 0,5 склянки;
  • Твердий сир – 80 г;
  • Сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  • Кабачки нарізати шматочками, сир натерти на крупній тертці.
  • Змішати молоко, яйце, борошно, сіль і спеції в глибокій тарілці з допомогою віночка або виделки.
  • Занурити часточки в отриманий кляр і обсмажити у великій кількості рослинного масла.
  • Перекласти кабачки на деко, посипати тертим сиром.
  • Поставити блюдо в духовку на 1-2 хвилини.

Тепер ви знаєте, як готувати кабачки з м’ясним фаршем в клярі. Приємного апетиту!
Кабачки в клярі – швидке і ситне блюдо. Всі інгредієнти просто знайти, і коштують вони недорого. Якщо хочеться не просто швидко перекусити, а зробити дійсно оригінальне смачне блюдо, слід скористатися корисними порадами, як приготувати кабачки, від досвідчених кулінарів:

  • Краще всього використовувати молоді кабачки;
  • Перед тим, як смажити кабачки, їх краще всього очистити від шкірки. Так страва вийде більш ніжним;
  • Щоб тісто кляру вийшло повітряним, можна збити яйця з невеликою кількістю холодної газованої води або пива;
  • На розігрітій сковорідці кабачки смажаться дуже швидко. Якщо ви готуєте відразу велику кількість кабачків, то першу партію рекомендується потримати подовше, а от інші знімати з вогню швидше.