Важко уявити собі людини, яка не любила б картопляну запіканку з фаршем. Це блюдо, приготоване мамою або бабусею, знайома нам ще з раннього дитинства. При цьому у кожної господині свій унікальний підхід: хтось використовує гриби, хтось сир, а хтось досягає досконалою за допомогою спецій.
Наявність величезної кількості різних варіацій і є основна перевага будь запіканки. Завдяки цьому вона може стати еталоном випічки, або ж простим «холостяцьким» вечерею. Всі основні продукти можна виявити в будь-якому холодильнику і буквально за кілька хвилин перетворити їх в кулінарний шедевр.
Стандартними складовими запіканки з м’ясом вважається картопля фарш. Для фаршу використовують куряче або яловиче м’ясо. Свинина або баранина теж підійдуть, але зроблять його більш жирним, що, в поєднанні з картоплею, буде нелегким завданням для шлунка. В якості компромісу можна використовувати комбіновані види фаршу.
На стіл запіканку подають на великому блюді цільним пирогом, розрізають на невеликі шматочки, або ж порційно розкладають на тарілки. З прикрас підійде зелень і свіжі овочі, а смакових добавок – будь-які соуси до м’яса.
Смачна картопляна запіканка з фаршем і грибами
Поєднання гриби + яловичий фарш робить страву ще більш ситним і соковитим, при цьому додаючи оригінальний присмак. Підійдуть абсолютно будь-які гриби, а приготування займе не більш півгодини!
Інгредієнти:
- 6 великих картоплин;
- 400 г яловичого фаршу;
- 150 г грибів;
- 100 г твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 0,5 склянки сметани;
- 0,5 склянки майонезу;
- 1 яйце;
- 2 зубчики часнику;
- Сіль і перець.
Як приготувати картопляну запіканку з фаршем з грибами:
1. Вимити і нарізати картоплю невеликими скибочками, цибулю порізати півкільцями, гриби – соломкою;
2. В окрему посудину викласти фарш і гриби, перемішати, посолити і поперчити;
3. Форму для випічки змастити рослинним маслом або смальцем, викласти на неї половину всієї картоплі, додати сіль і перець за смаком;
4. Другим шаром викласти цибулю (при бажанні його можна трохи обсмажити);
5. Поверх цибулі рівномірно розподілити суміш з фаршу і грибів;
6. Твердий сир натерти на крупній тертці і викласти на фарш, накрити ще одним шаром з решти картоплі;
7. Приготувати заливку: у глибокій мисці змішати майонез, сметану і яйце. Додати дрібно порізаний часник, сіль і перець.
8. Вилити отриману заправку на запіканку;
9. Відправити блюдо в духовку і випікати при 200 градусах до появи рум’яної скоринки;
10. Перед подачею на стіл ще раз посипати тертим сиром і поставити в духовку на 5 хвилин.
Проста картопляна запіканка з м’ясним фаршем
Відмінний спосіб швидко і смачно нагодувати велику родину з допомогою простих і доступних продуктів. Якщо в холодильнику знайдеться картопляне пюре, його можна використовувати замість картоплі, як показано на фото.
Інгредієнти:
- 0,5 кг м’ясного фаршу;
- 8 картоплин;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 200 мл молока;
- 3 яйця;
- 50 г вершкового масла;
- Зелень (кріп, петрушка);
- Сіль і перець.
Як приготувати картопляну запіканку з м’ясним фаршем:
1. Картопля промити, очистити, знову промити і нарізати соломкою;
2. Розігріти сковорідку з олією і обсмажити картоплю до напівготовності, посолити і поперчити;
3. Подрібнити часник і цибулю дрібними кубиками, перемішати, смажити на окремій сковороді 2-3 хвилини;
4. До цибулі додати м’ясний фарш, перемішати і смажити на сковороді, приминаючи ложкою 8-10 хвилин;
5. Рівномірно викласти фарш поверх обсмаженого картоплі;
6. Приготувати заливку: збити яйця в глибокій мисці з допомогою виделки або віночка, невеликими порціями додавати молоко, злегка помішуючи, посолити;
7. Отриманою сумішшю полити фарш і картоплю;
8. Поверх запіканки викласти невеликими шматочками вершкове масло, прикрасити зеленню;
9. Смажити на мінімальному вогні з щільно закритою кришкою 20-25 хвилин;
10. Залишити запіканку настоюватися ще на 10 хвилин.
Дитяча картопляна запіканка з курячим фаршем
М’ясо курки більш легке і дієтичне, у порівнянні зі свининою або яловичиною. Тому така запіканка найкраще підійде не тільки дорослим, але і самим маленьким гурманам.
Інгредієнти:
- 0,5 кг картоплі;
- 0,3 кг курячого філе;
- 1 цибулина;
- 1 яйце;
- 50 г вершкового масла;
- 200 мл молока;
- Морська сіль.
Як приготувати картопляну запіканку з курячим фаршем:
1. Філе добре промити, очистити від сухожиль, зварити;
2. Коли м’ясо охолоне, нарізати його невеликими кубиками і пропустити через м’ясорубку разом з цибулею;
3. Картоплю очистити, помити, порізати кубиками і зварити;
4. З гарячого картоплі злити воду і потовкти;
5. Додати яйце, молоко і сіль за смаком. Ретельно перемішати до отримання однорідної маси;
6. Деко змастити олією і викласти половину картопляного пюре;
7. Зверху викласти фарш, ще один шар картоплі і шматочки вершкового масла;
8. Відправити в духовку на 15-20 хвилин при температурі 220-280 градусів.
Тепер ви знаєте, як готувати картопляну запіканку з м’ясним фаршем. Приємного апетиту!
Навіть найскладніша картопляна запіканка не займе у вас більше 1 години. При цьому сама підготовка забере всього 15-20 хвилин, а решту виконає духовка. Варіантів, як приготувати запіканку дуже багато, але для всіх них існують загальні правила:
- Щоб запіканка вийшла ніжніше, перед тим, як запекти її в духовці, змастіть верхній шар вершковим маслом;
- Запіканка з твердим сиром всередині буде краще утримувати форму при подачі на стіл;
- Якщо ви вирішили вибрати рецепт запіканки на сковорідці, переконайтеся в наявності антипригарного покриття і високих стінок;
- Щоб знизити калорійність страви, використовуйте нежирні сорти м’яса – курку або яловичину;
- У фарш для дитячої запіканки можна додати морквяне пюре, щоб зробити її м’якше.