Ажурні млинці

Тонкі ажурні млинці на молоці і дріжджах

Хіба може бути щось смачніше і апетитніше домашніх дріжджових млинців? Якщо ж вони при цьому ще й відрізняються особливим оформленням, така страва перетворюється на справжнє свято для гурманів. Ферментовані дріжджі в цьому рецепті призведуть до утворення невеликих бульбашок, які згодом стануть ажурними дірочками на поверхні млинчиків. Час активації дріжджів залежить виключно від їх виробника. Деякі діють буквально миттєво, іншим же знадобиться 10-20 хвилин для «запуску».
Інгредієнти:

  • 3 ¼ склянки молока;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 яйця;
  • 10 г сухих дріжджів;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 500 г борошна.

Спосіб приготування:

  • Добре нагріти молоко (чверть склянки), але не доводити його до кипіння.
  • Висипати дріжджі в суху глибоку миску, залити теплим молоком і трохи перешкодити.
  • Залишити опару в теплому місці до появи на поверхні молока невеликих пухирців.
  • Борошно просіяти в окрему мисочку, додати до неї яйця, сіль і цукор, перемішати.
  • Влити в тісто молоко, що залишилося, інтенсивно перемішати до повного зникнення грудочок.
  • Ввести в тісто для млинців підійшла опару. Ще раз змішати всі інгредієнти до однорідності.
  • Розтопити вершкове масло до рідкого стану і влити в тісто, розмішати.
  • Накрити тарілочку з тістом рушником і поставити в тепло на 2 години.
  • За цей час перемішати тісто 2-3 рази (щоразу, як воно збільшується в об’ємі).
  • Розігріти сковороду з вершковим або рослинним маслом і пекти ажурні дріжджові млинці з обох боків до золотистого кольору.

Тепер ви знаєте, як готувати ажурні млинці. Приємного апетиту!
Ажурні млинці радують не тільки око, але і шлунок, оскільки вони є дуже смачним і ситним блюдом. Господині досить просто зробити стопочку цього ласощі, а кожен з домочадців сам підбере для себе улюблену начинку. Залишилося лише вивчити кілька важливих рекомендацій, як приготувати ажурні млинці, і приступати до кулінарних експериментів:

  • Після приготування ажурні млинці краще всього складати один на одного. Так вони будуть обмінюватися теплом, із-за чого вийдуть більш м’якими і ніжними. На верхівку стопки можна покласти невеликий шматочок вершкового масла або ж окремо змастити кожен ажурний млинець;
  • Незалежно від того, чи плануєте ви додавати солодку або солону начинку, покладіть в тісто для ажурних млинців і сіль, і цукор. Без цього вони вийдуть прісними;
  • Особливо ніжними ажурні млинці виходять, якщо смажити їх на вершковому маслі. Також для обжарювання підійде рослинне масло без запаху або несолоне свиняче сало, яким слід змащувати сковорідку перед кожною порцією тесту. Якщо у складі тесту для ажурних млинців вже є масло, то змастити сковороду можна лише 1 раз;
  • Тісто для ажурних млинців має бути повністю однорідним. Навіть кілька невеликих грудочок істотно зіпсують смак і вигляд ласощі. Найпростіше позбутися від них – трохи збити тісто міксером або блендером.