Дріжджові оладки

Дріжджові оладки — улюблене багатьма блюдо російської кухні. Але не всі знають, що таке кулінарне виріб відомо ще з середини XVI століття. Так називали товстуваті коржі з кислого тесту, які обсмажували в маслі. Але це чисто зовнішнє визначення нічого не говорило про особливості приготування страви, про консистенції і складі тесту. Оскільки з кислого тіста готували млинці, і пампушки, і млинці, і обсмажували ці вироби також в олії. Готували млинці з дріжджового, іноді недрожжевого тіста, існувала різновид манних, картопляних, пшенных оладок. Найчастіше під цим словом розуміють випічка певної форми (зазвичай у вигляді коржі розміром з долоню), а не технологія приготування страви та його склад. Що цікаво, оладками називали і вироби зразок пиріжків, які мали різну начинку, частіше солодку, приготовану з яблук, мармеладу або варення.
Зараз оладки готують з пшеничного борошна або її комбінації з гречаного, кукурудзяного, вівсяного або картопляної. До складу страви входить рідкий інгредієнт. Зазвичай це молоко, кефір, вода, кисле молоко. Крім того, додають дріжджі, цукор, сіль. Тісто виходить досить рідким, але його консистенція гущі млинцевого і більше нагадує жирну сметану, але воно легко набирається звичайною ложкою. Таке тісто маленькими порціями викладають на сковороду і смажать у великій кількості добре прогрітого олії. Випікаються оладки дуже швидко і в цьому плані відрізняються від пампушок, які вимагають більш тривалої термічної підготовки. Готові оладки традиційно подають зі сметаною, медом, розтопленим вершковим маслом, варенням. Іноді два вироби з’єднують разом, перекладаючи різними начинками: збитими вершками, розтертої з цукром сметаною, сирним кремом, різноманітними фруктовими соусами.