Млинці на воді — пісний варіант однієї з найбільш улюблених страв. Такі млинці готуються з мінімальної кількості інгредієнтів найпростішим способом. Їх можна приготувати і в піст, і в інші дні, коли в холодильнику бракує деяких складових. В основі рецепту лежить звичайна кип’ячена вода і борошно, але замість води можна використовувати мінералку і навіть солодкий сік. Для зв’язки інгредієнтів використовуються яйця, гашене сода або дріжджі. Від вибору сполучного інгредієнта залежить структура млинця: якщо використовувати дріжджі — млинці виходять пористі, якщо соду і яйця — тонкі, майже прозорі.
Млинці на воді можна приготувати на сніданок, подати як закуску або цілісний вечерю, начинивши їх несолодким наповнювачем: ікрою, червоною рибкою і вершковим сиром, шинкою і твердим сиром, м’ясом, вареними яйцями і зеленим цибулею, сиром. Найпростіший спосіб подачі — зі сметаною, медом або згущеним молоком. Але тим, хто дотримується посту, доведеться відкласти кулінарні експерименти з начинкою на більш відповідний час.
Дріжджові млинці на воді без яєць
Використання дріжджів дозволяє надати млинців пишність, м’якість і пористість. Відсутність молока ніяк не впливає на їх смак, вони завжди виходять ніжні і апетитні.
Інгредієнти:
- Вода кип’ячена тепла — 500 мл;
- Борошно пшеничне вищого сорту — 2 склянки;
- Дріжджі сухі — 1 чайна ложка;
- Цукор — 2 столові ложки з гіркою;
- Сіль — 1/2 чайної ложки;
- Рослинна олія без запаху — 2 столові ложки.
Спосіб приготування:
- Приготувати опару: у підігріту до 38°C воду додати дріжджі, цукровий пісок і столову ложку борошна, перемішати, накрити і відставити хвилин на 10, щоб дріжджі активувалися.
- Додати в опару сіль і поступово всипати борошно, домогтися тіста однорідної консистенції. Влити рослинне масло, перемішуючи тісто до повного його розчинення.
- Накрити ємність з тістом тонкою тканиною або рушником і поставити в тепле місце на одну годину. За цей час його потрібно раз перемішати.
- По закінченні часу розжарити сковорідку, встановивши вогонь або потужність вище середнього рівня.
- Зачерпнути неповний ополоник тесту і вилити його в центр сковорідки, розподіляючи по всій її поверхні.
- Як тільки краї млинця зазолотятся – перевернути його і смажити ще 10 секунд.
- Готові млинці викладати в стопку, за бажанням промазуючи вершковим маслом.
Пісні заварні млинці на мінеральній воді
Дуже оригінальний рецепт приготування тіста, завдяки якому млинці виходять тоненькі і пористі без розпушувачів і дріжджів. З таких млинців згодом можна приготувати солодкий або закусочний торт.
Інгредієнти:
- Мінеральна вода (сильно газована) — 2 склянки;
- Борошно пшеничне — 2 склянки;
- Яйця — 3 штуки;
- Рослинна олія без запаху — 3 столові ложки;
- Сіль — 1/2 чайної ложки;
- Цукор — 2 столові ложки;
- Окріп — 1 стакан.
Спосіб приготування:
- У глибоку миску вилити мінералку, додати сипучі інгредієнти, вбити всі яйця. Гарненько все перемішати до зникнення крупинок. Влити рослинне масло.
- Борошно просіяти і поступово всипати в мінералку, перемішуючи віночком і розбиваючи грудочки. Надати тесту однорідну консистенцію.
- Воду закип’ятити в чайнику, вилити в склянку. Не остуджуючи поступово влити окріп в тісто, безперервно розмішуючи його віночком.
- Загострити як слід сковорідку, злегка змастити її олією.
- Ополоником зачерпнути потрібну кількість тіста, вилити його в сковорідку. Розподілити тісто по дну і смажити блін 20 секунд з одного боку і 10 секунд — з іншого.
- Готові млинці їсти гарячими.
Тісто для млинців на газованій воді
Воду для такого тіста краще брати сильно газовану, щоб млинці були більш легкими і ніжними. Секрет цього успішного рецепту в тому, що для тіста використовуються збиті білки.
Інгредієнти:
- Газована вода — 500 мл;
- Борошно — 1,5 склянки;
- Яйце — 2 штуки;
- Цукор — 2 столові ложки;
- Рослинна олія — 2 столові ложки;
- Сіль — чайна ложка.
Спосіб приготування:
- У глибоку миску вилити газовану воду, додати сипучі інгредієнти, влити рослинне масло.
- Яйця розбити. Жовтки відправити у газовану воду, білки збити в стійку піну.
- Газовану суміш добре перемішати, порційно всипати просіяне борошно. Збивати віночком, доводячи тісто до однорідної консистенції.
- У готове тісто для млинців акуратно перекласти білки, перемішати дерев’яною лопаткою або ложкою. Не збивати!
- Пекти млинці на розпеченій сковороді, змастивши її олією перед самим першим млинцем.
Тепер ви знаєте, як готувати млинці на воді. Приємного апетиту!
Млинці – дуже примхлива блюдо, тому нерідко перший млинець виходить грудкою. Але це лише виправдання для тих, хто не знає всіх тонкощів і секретів приготування вдалих млинців:
- Щоб краї млинця не подсушились і не поламалися, скорочуйте час мінімум удвічі для випічки другої його сторони;
- Калорійність млинців на воді менше, ніж на молоці і кефірі, тому їх можна їсти і тим, хто сидить на дієті;
- Сковорідку потрібно змащувати маслом перед першим млинцем, щоб він не прилип, надалі цього робити не потрібно.
- Подавати млинці можна не тільки стопкою на блюді, але і склавши вчетверо або згорнувши.
- При використанні дріжджів тесту необхідно дати пару раз підійти. Якщо ж млинці випікати одразу, то їх структура буде дуже щільною.
- Якщо фарширувати млинці несолодкої начинкою, то кількість цукру в рецепті необхідно зменшити.
- Сам процес випікання дуже довгий і виснажливий, тому задійте не одну, а 2 або 3 сковорідки одночасно.
- Замісити тісто можна в пластиковій пляшці, тоді брудного посуду буде менше.