Сирники з манкою

Сирники з манкою всі чудово пам’ятають ще з дитинства, оскільки кожна турботлива мама напевно готує таке блюдо своїм малюкам з самого раннього віку. Справа в тому, що цей смачний і апетитний десерт вміло приховує в собі присутність сиру, від якого юні гурмани частенько намагаються відмовитися. Завдяки своїм живильним властивостям сирники ідеально підходять для початку плідного дня.
Для приготування сирників з манкою крупу змішують з цукром і свіжим сиром, регулюючи його жирність на свій розсуд. Також в тісто часто додають борошно, сметану та яйця. Пікантним доповненням можуть стати подрібнені сухофрукти, шматочки свіжих фруктів чи ягід, мак, згущене молоко, шоколад і навіть моркву.
Сирники з манкою найчастіше готують на сковороді з невеликим додаванням рослинної олії. Так вони виходять особливо пишними і відрізняються апетитною золотистою скоринкою. Тим не менш такий десерт легко можна запекти в духовці або мультиварці. По виду він буде нагадувати вівсяне печиво, але всередині залишиться м’яким і соковитим. Для самих маленьких їдців сирники готують навіть на пару. Також цей спосіб часто виручає під час дієти.
Сирники після приготування подають до столу трохи теплими. Їх кладуть на тарілку по 2-3 штучки, поливають варенням, згущеним молоком, джемом, розтопленим шоколадом або сметаною. Прикрасити страву можна збитими вершками і гілочками м’яти.

Сирні сирники з манкою в духовці

Сирники на сковороді напевно вміє готувати кожна господиня, а ось як спекти їх у духовці, для багатьох все ще залишається секретом. Одного разу спробувавши такий рецепт, всі попередні інтерпретації цього десерту ви тут же отодвинете на задній план. У духовці сирники виходять приголомшливо м’якими і рум’яними, а їх запах збирає всю родину на кухні під час приготування.
Інгредієнти:

  • 200 г сиру;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. манної крупи;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. сметани;
  • 3 ст. л. борошна.

Спосіб приготування:

  • Сир викласти в ємність для приготування тіста, вбити яйце і перемішати.
  • Додати цукор і манну крупу, продовжувати вимішувати масу до однорідності.
  • Залишити тісто на 20 хвилин при кімнатній температурі.
  • Борошно просіяти і висипати до решти інгредієнтів, ще раз ретельно перемішати.
  • З отриманого тіста сформувати об’ємні кульки і кожен обваляти в борошні.
  • Деко застелити пекарської папером, викласти на нього сирники.
  • Кожен кульку придавити зверху рукою або лопаткою, надавши йому плоску форму.
  • Змастити сирники зверху сметаною і випікати в духовці 20 хвилин при 180 градусах.

 

Сирники із сиру з манкою без яєць

Для багатьох важливий не лише смак страви, але і його калорійність. У цьому випадку найпростіше приготувати сирники без додавання яєць. Таке блюдо можна легко віднести до дієтичної і здорової їжі. Щоб зробити його ще більш легким, досить скоротити кількість цукру до однієї столової ложки. Курага також не є обов’язковим інгредієнтом, але без неї сирники можуть здаватися занадто простими.
Інгредієнти:

  • 200 г сиру;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. манки;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 4 кураги;
  • Рослинна олія;
  • Цедра апельсина.

Спосіб приготування:

  • Курагу залити окропом на 30 хвилин, потім промити і дрібно нарізати.
  • Сир викласти в глибоку тарілку і трохи розім’яти виделкою.
  • Додати в ту ж ємність цукор, трохи апельсинової цедри, курагу і манну крупу.
  • Замісити однорідне еластичне тісто і розділити його на 6 рівних частин.
  • З кожного шматочка тіста зробити круглий товстий сирник і обваляти його в борошні з усіх сторін.
  • На сковороді розігріти олію, смажити сирники з обох боків до коричневої скоринки.

Тепер ви знаєте, як готувати сирники з манкою. Приємного апетиту!
Сирники з манкою – це один з найбільш смачних і корисних домашніх десертів. Вони ідеально підходять для ситного сніданку і здатні зачарувати навіть найменших і найвибагливіших гурманів. Початківцям кулінарам обов’язково потрібно дізнатися декілька правил, як приготувати сирники з манкою, а їх більш досвідченим колегам – зайвий раз переконатися в своїх пізнаннях:

  • Якщо сир для сирників сам по собі жирний і вологий, треба додати до нього трохи більше манки.
  • У тісто з знежиреного сиру краще додати 1-2 ложки сметани, щоб сирники не вийшли занадто сухими.
  • Рослинного масла для смаження сирників потрібно наливати зовсім трохи, а після приготування викладати їх на паперову серветку.
  • Після додавання до сиру манки тесту потрібно дати трохи постояти. Це дозволить йому набрякнути, і сирники вийдуть більш пишними.
  • Перед тим як готувати сирники в духовці, їх можна змастити сметаною. Так скоринка вийде ще більш рум’яної, а самі коржики ‒ ніжними.