Тонкі млинці подобаються всім без винятку, незалежно від віку, статі та національної приналежності. За великим рахунком, вони є лише основою для різноманітних соусів і начинок, які кожен може вибирати на свій смак. Саме тонкі млинці збирають воєдино всі страву, підкреслюючи його і не виходячи на перший план.
Млинці готують практично всі, але у багатьох все одно виникає питання, як спекти тонкі млинчики. Справа в тому, що зробити їх в домашніх умовах виходить далеко не у кожного. Для приготування дійсно тонких млинчиків тісто роблять максимально рідким, орієнтуючись по консистенції швидше на звичайну воду, ніж на сметану.
Тісто для тонких млинчиків готують на основі кефіру, молока, сироватки, простокваші і навіть на воді. У нього можна додати дріжджі, крохмаль, соду, яйця, сіль або цукор. Борошно для млинців ретельно просівають, іноді змішують з розпушувачем. Також тісто часто роблять заварним, додаючи рідкий інгредієнт в гарячому вигляді.
Сам етап приготування млинців зазвичай забирає не так вже багато часу. На розпеченій сковороді вони смажаться буквально за 1-2 хвилини. Готові млинчики складають стопкою, щоб вони добре пропарились, або ж змащують вершковим маслом.
Подають готові млинці з варенням, джемом, сметаною, свіжими фруктами, медом та ін. При цьому навряд чи виникнуть труднощі з оформленням – тонкі млинці завжди виглядають апетитно і привабливо.
Тонкі млинці на кефірі з начинкою
На кефірі дуже просто зробити тісто для тонких млинчиків без будь-яких секретів і хитрувань. Начинка для них також підійде будь-яка, але не дуже рідка. В ідеалі це повинні бути фрукти або джем. Якщо виключити з рецепту цукор, можна використовувати також солону начинку.
Інгредієнти:
- 800 мл кефіру;
- 4 яйця;
- 300 г борошна;
- 100 г цукру;
- 60 г крохмалю;
- 3 ст. л. цукру;
- 1 щіпка соди;
- 3 ст. л. рослинного масла.
Спосіб приготування:
- Кефір перелити в глибокий посуд і додати в нього цукор.
- Коли цукор розчиниться, вбити яйця і кинути дрібку солі.
- Просіяти борошно, змішати з крохмалем і пересипати в тісто.
- Додати соду і рослинне масло, ретельно перемішати.
- Розігріти сковороду без додавання олії і обсмажити млинці.
- Дати готовим млинчиком трохи охолонути і додати начинку.
Тонкі ажурні млинці на молоці без яєць
Рецепт млинців без яєць нагоді прихильників вегетаріанської їжі. Страва без цього інгредієнта практично не постраждає, буде таким же смачним і привабливим на вигляд. Масло краще розтопити на сковороді, в якій будуть смажитися млинці, тоді її не доведеться додатково змащувати.
Інгредієнти:
- 1 л молока;
- 2 ½ склянки борошна;
- ½ Ч. л. соди;
- 3 ст. л. цукру;
- ½ Ч. л. солі;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 60 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
- В одній мисочці змішати соду, цукор і сіль.
- В ту ж посуд вилити півлітра молока і добре все перемішати.
- Борошно просіяти і поступово додати в молочну суміш.
- Влити в тісто олію і ретельно вимісити.
- Другу половину молока довести до кипіння в каструльці.
- Повільно вводити кип’ячене молоко в тісто, постійно його помішуючи.
- Вершкове масло розтопити і змішати з іншими інгредієнтами.
- Виливати тісто невеликими порціями на сковороду і смажити млинці по 2-3 хвилини.
Смачні тонкі млинці на воді
Багато вважають, що отримати смачні млинці без молочних продуктів просто неможливо. Тим не менш, навіть на звичайній воді вони виходять просто чудовими і поєднуються з усіма варіантами начинки. До того ж, калорійність страви від цього значно зменшується і можна порадувати себе млинцями під час дієти.
Інгредієнти:
- 0,5 л води;
- 3 яйця;
- 2 ст. л. цукру;
- 1 щіпка солі;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ½ склянки борошна;
- 3 ст. л. рослинного масла.
Спосіб приготування:
- Збити яйця з сіллю і цукром.
- Додати борошно, розпушувач і третина води, ще раз збити.
- Долити решту воду і рослинну олію, довести до однорідності.
- Трохи змастити сковороду рослинною олією, смажити млинці до рум’яності.
Тонкі млинці з дірочками на сироватці
Щоб млинці були з гарним візерунком, краще всього використовувати заварне тісто. Суміш сироватки і окропу дозволять отримати симпатичні дірочки, які прикрасять страву. На свій розсуд можна додати цукор або сіль, в залежності від призначення страви.
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна;
- 2 склянки сироватки;
- 1 стакан води;
- 2 яйця;
- ½ Ч. л. соди;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 1 щіпка солі.
Спосіб приготування:
- Змішати яйця, борошно, соду, сіль і цукор, швидко перемішати.
- Залити сироватку в тісто, розмішати ще раз.
- Воду довести до кипіння, повільно додати в загальну тарілку.
- Залишити тісто при кімнатній температурі на 10 хвилин.
- Долити рослинне масло, все перемішати.
- Розжарити сковороду і обсмажити млинці з обох сторін.
Тонкі мереживні млинці на кислому молоці
Смачні млинці з ніжним смаком і ароматом. Такий рецепт допоможе використовувати злегка зіпсоване молоко і порадувати всю сім’ю незвичайним десертом. Якщо замісити тісто трохи густіше і додати щіпку солі, оладки вийдуть!
Інгредієнти:
- 4 ст. л. цукру;
- 1 стакан кислого молока;
- 2 яйця;
- 100 г борошна;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 1 щіпка ваніліну.
Спосіб приготування:
- Яйця змішати з цукром і добре розтерти.
- Додати молоко і ванілін.
- Поступово ввести муку, заважаючи тісто віночком.
- Залити в тісто олію і добре перемішати.
- Обсмажувати млинці до появи рум’яної скоринки по краю.
Тісто для тонких млинчиків на дріжджах
Дріжджове тісто для млинців використовують не так часто, як інші його варіанти. Різниця між млинцями буде відчутною, вони вийдуть більш щільні і м’які. При цьому млинці залишаться тонкими і так само швидко просмажаться. На приготування однієї порції піде не більше 2 хвилин.
Інгредієнти:
- 2 склянки кип’яченої води;
- 10 г сухих дріжджів;
- 3 склянки борошна;
- 500 мл молока;
- 2 ст. л. цукру;
- 3 ст. л. рослинне масло;
- 1 ч. л. солі;
- 2 яйця.
Спосіб приготування:
- Трохи підігріти молоко і розвести в ньому дріжджі.
- Коли на поверхні утворюється пінка, вбити в ту ж ємність яйця, засипати сіль і цукор.
- Збити все міксером до однорідності.
- Ввести просіяне борошно і замісити тісто.
- Накрити миску з тістом харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин.
- Закип’ятити воду і тонкою цівкою додати в тісто, що піднялося.
- Перемішати, влити олію і ще раз перемішати.
- Виливати на сковороду з полчерпака тіста, смажити кілька хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати тонкі млинчики. Приємного апетиту!
Тонкі млинці – це універсальна основа для багатьох страв. Досить додати до них улюблене варення, соус або начинку, і вийде ситний і смачний обід для всієї родини. Незважаючи на простоту приготування, кілька рекомендацій, як зробити тонкі млинчики, згодяться будь-якої господині:
- Щоб млинці вийшли повітряні і більш м’які, потрібно додати в тісто невелику щіпку соди;
- Якщо після додавання борошна залишилися грудочки, просто дайте тісту постояти кілька хвилин і вони самі розійдуться;
- Краще додати трохи рослинного масла відразу в тісто, тоді на сковороду його можна практично не додавати. Млинці в цьому випадку виходять менш жирними;
- Для тонких млинчиків тісто має вийти дуже рідким, майже як вода;
- Ідеальною посудом для смаження тонких млинців буде сковороду з невисокими бортами і тонким дном;
- Щоб млинці не підгоряли, смажити їх потрібно на середньому вогні.