Судак в духовці

Судак в сметані з грибами в духовці

Ця смачна запіканка порадує гостей і приємно здивує ваших близьких. Готується дуже просто і швидко. Любителі жирного можуть використовувати замість сметани майонез. Гриби вибирайте будь, для цієї страви відмінно підходять печериці.
Інгредієнти:

  • філе судака — 1 кг;
  • картопля — 1 кг;
  • печериці — 500 г;
  • цибуля — 3 шт.;
  • сметана — 500 мл;
  • сіль, перець;
  • приправа для картоплі — 2 ст. л.;
  • олія рослинна.

Спосіб приготування:

  • Рибу ретельно потрошимо, очищаємо, промиваємо, обробляємо на філе, яке нарізаємо на великі шматки.
  • Очищаємо овочі, картоплю нарізаємо кружальцями, цибулю — півкільцями.
  • Гриби промиваємо, нарізаємо пластинками, обсмажуємо в олії до приємного золотистого кольору.
  • Деко змащуємо маслом, всі інгредієнти викладаємо шарами: картопля, риба, гриби, цибулю. Кожен шар посипаємо сіллю, перцем, приправою. Зверху рясно поливаємо сметаною.
  • Випікаємо в духовці (200°С) близько години.

Тепер ви знаєте, як готувати судака в духовці. Приємного апетиту!
Судак — смачна і корисна рибка. Її слід включати в свій раціон всім, хто стежить за своєю фігурою, адже в судаку дуже багато білка і практично відсутній жир. Особливо смачною ця риба виходить в духовці. Судак, запечений з овочами або грибами, стане справжньою прикрасою святкового столу. Про те, як смачно приготувати судака в духовці, розкажуть досвідчені кулінари:

  • Найкраще судак поєднується з такими овочами, як картопля, помідори, морква, баклажани, цибулю, солодкий болгарський перець. Сміливо додавайте ці овочі при запіканні риби або подавайте їх на гарнір.
  • Після того як ви ретельно очистили і промили рибу, промокніть її паперовими серветками, щоб видалити зайву вологу.
  • Судак готується швидко. Не варто піддавати рибу занадто тривалої термічної обробки. Так є ризик пересушити її, і вона втратить свою соковитість.
  • Запекти за цими рецептами можна не тільки судака. Використовуйте та інші види риби, наприклад скумбрія, форель, короп, тріску, пікшу.
  • Готового судака, запеченого подавайте зі свіжою зеленню і овочевий нарізкою. Так страва стане ще більш корисним.
  • Звичайну сіль корисно замінити на морську. За смаком вона нічим не відрізняється, але в її склад входять кальцій, калій, магній і натрій. Також морська сіль багата цинком, який сприяє поліпшенню імунітету, і залізом — важливим елементом, необхідним для мінерального обміну речовин.
  • Запечений в духовці судак вийде ще смачніше і соковитіше, якщо рибу попередньо замаринувати. Збризніть підготовлену тушку судака або його філе невеликою кількістю лимонного соку, посипте сіллю, перцем і ароматними приправами на свій смак. У такому вигляді рибу слід витримати хоча б протягом години.
  • Всі бажаючі схуднути можуть сміливо включати судака в свій щоденний раціон. А педіатри радять давати цю рибу дітям до року в якості першого прикорму.