Шарлотка з яблуками в духовці – це всесвітньо відомий рецепт солодкого продукту, який використовують навіть в елітних ресторанах. При цьому простота приготування дозволяє без праці запровадити такий пиріг в домашній раціон. На сьогоднішній день так і не стало достеменно відомо, який же країні належить сучасний варіант цієї страви. Шарлотка з яблуками вважається традиційною випічкою в Англії і у Франції. При цьому кожен кулінар, який береться за приготування пирога, все одно вносить свої корективи, і різновидів десерту існує вже більше тисячі.
Для найпростішого варіанта шарлотки з яблуками в духовці досить просто з’єднати свіжі фрукти і бісквітне тісто. Для нього знадобляться яйця, борошно і цукор. Якщо ж хочеться внести різноманітність в класику, то тут відкриваються великі простори для кулінарної фантазії. У начинку додають будь-які інші фрукти і ягоди, сухофрукти, сир, горіхи, варення тощо Тісто ж розбавляють кефіром, сметаною, молоком, згущеним молоком, йогуртами, ваніллю, корицею, цукровою пудрою і т. д. Головне під час приготування шарлотки в духовці зробити так, щоб пиріг залишився ніжним, ситним і поєднував у собі кислий і солодкий смак.
Шарлотка з яблуками, приготовлена в духовці, вважається ідеальним десертом для чаювання. Багато люблять використовувати її в якості солодкого сніданку, а також брати з собою в гості в якості презенту господарям. Пиріг обожнюють і дорослі, і діти, адже він завжди виходить смачним, красивим і ароматним.
Проста шарлотка з яблуками на деку в духовці
Дуже незвичайний рецепт шарлотки, який порадує соковитою і різноманітною начинкою. Незважаючи на велику кількість інгредієнтів, приготувати пиріг зовсім не складно. Для шарлотки знадобиться цедра цілого апельсина, а от сам фрукт для начинки не знадобиться, так що його можна використовувати для іншої страви. Також обов’язково потрібно посипати фрукти крохмалем, щоб вони не дали сік. Якщо це станеться, пиріг розтечеться. Під сухофруктами мається на увазі сушена вишня або журавлина. Якщо ягід немає під рукою – можна просто виключити цей пункт з рецепта.
Інгредієнти:
- 1 склянка борошна;
- 6 яєць;
- 1 ½ склянки цукру;
- 1 апельсин;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- ½ Ч. л. соди;
- 5 яблук;
- 600 г абрикос;
- 100 г вершкового масла;
- 1 ст. л. крохмалю;
- 1 ст. л. кориці;
- 50 г панірувальних сухарів;
- 100 г сухофруктів.
Спосіб приготування:
- Відокремити жовтки від білків і викласти їх в різні миски.
- До білків висипати приблизно 2/3 склянки цукру, соду і ваніль, перемішати.
- Ще третина склянки цукру висипати до жовтків і збити в густу пінку.
- Ввести жовтки в білкову масу і ще раз все збити міксером.
- У тісто додати цедру апельсина і сухофрукти, все перемішати.
- Нарізати шматочками яблуками і змішати їх з корицею.
- Абрикоси нарізати невеликими шматочками і додати до них крохмаль.
- Змастити вершковим маслом глибоке деко, посипати його панірувальними сухарями.
- Викласти в один шар яблука, а на них – невеликі шматочки вершкового масла.
- Наступним шаром викласти абрикоси, посипати цукром.
- Вилити поверх начинки тісто і пекти пиріг при 180 градусах 45-50 хвилин (перевіряти зубочисткою).
Швидка шарлотка з сиром і яблуками в духовці
Сир – частий гість в шарлотці, адже він поєднує в собі солодкий і кислий смак, як і сам пиріг. У підсумку виходить дуже ситна випічка, та до того ж ще і корисна! Ідеальний десерт для дитячого раціону, хоча дорослі теж навряд чи відмовляться від шматочка шарлотки з яблуками разом з чашкою ароматного чаю. Трохи урізноманітнює начинку додавання родзинок. При цьому можна одразу ж взяти солодкий сирок з цим наповнювачем, щоб ще більше спростити собі завдання.
Інгредієнти:
- 200 г цукру;
- 150 г борошна;
- 4 яйця;
- 2 пакетика ванільного цукру;
- 700 г яблук;
- 30 г родзинок;
- 1 щіпка соди;
- 250 г сиру;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 80 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти, змішати з пакетиком ванільного цукру, 70 г цукру-піску.
- Додати в отриману суху суміш 1 яйце, соду і розм’якшене масло.
- З допомогою міксера змішати тісто до однорідності і залишити в холодильнику на 30 хвилин.
- Розкачати в тонкий пласт 2/3 тіста і викласти його в змащену маслом форму.
- Зробити коржі кілька проколів виделкою і випікати 15 хвилин при 180 градусах, остудити у формі.
- Нарізати часточками яблука, полити їх лимонним соком і посипати цукром (50 г).
- 2 яйця розділити на білки і жовтки, білки збити до високих піків.
- Жовтки змішати з сиром, додати туди ж залишився цукор, ванільний цукор і родзинки, перемішати.
- Додати до сирної маси білки і акуратно перемішати.
- Решту тіста скачати в тонкий джгут і зробити з нього бортики навколо вже готового коржа.
- Викласти на остиглий корж яблука, потім – сирну начинку.
- Готувати сирну шарлотку 50 хвилин при 180 градусах.
Тепер ви знаєте, як готувати шарлотку з яблуками в духовці. Приємного апетиту!
Шарлотка з яблуками в духовці – це простий, але в той же час вишуканий десерт, який по праву вважається одним з найпопулярніших страв у світі. Для цієї випічки не потрібні спеціальні кулінарні пізнання – лише найпростіші продукти і кілька хвилин часу. Секрети від досвідчених кулінарів, як приготувати шарлотку з яблуками в духовці, допоможуть зробити пиріг її більш смачним і цікавим:
- Найкраще окремо збити з цукром білки і жовтки – так тісто більш пишним і ніжним;
- Дуже смачною виходить шарлотка з яблуками в карамелі. Для цього просто потрібно розчинити цукор в розтопленому вершковому маслі і вже поверх цієї суміші викладати яблука на деко;
- Випікаючи шарлотку з яблуками в духовці, перші півгодини відкривати дверцята категорично не рекомендується – пиріг осяде.