Пиріг з дріжджового тіста

Пиріг з дріжджового тіста – страва всіма улюблене, і відповідне
на всі випадки життя. Така випічка може бути і солодкою, і солоною. Пироги на
дріжджах з різними начинками печуть у всіх країнах світу, як у ресторанах, так
і на домашніх кухнях.
Тісто готується на сухих або свіжих дріжджах. На сьогоднішній
день найчастіше використовують саме сухі. Їх легко знайти в будь-якому продуктовому
магазині в порційних пакетиках. Час бродіння у них зазвичай різне. Для
деяких достатньо й півгодини, іншим же необхідно настоятися 2-3 години. Розводять
дріжджі в теплому молоці або воді.
Інші інгредієнти тесту досить стандартні: борошно,
яйця, сіль і цукор. При цьому цукру зазвичай кладуть більше, ніж солі, незалежно
від призначення тесту. Для більш ніжної консистенції, до складу можна додати
розтоплене вершкове масло або маргарин.
Найпопулярнішими пирогами на дріжджовому тесті можна сміливо
назвати м’ясні. Їх готують і з фаршем, і з філе. М’ясо можна вибрати за смаком,
обов’язково додавши цибулю. Також в начинку можна покласти картоплю, гриби, овочі
і т. д.
Рибні пироги трохи менш популярні, але на смакових якостях
це анітрохи не позначається. Дуже швидко вони готуються, якщо використовувати консерви,
але можна вибрати і філе. Позбутися від рибного запаху зазвичай допомагає лимонний
сік.
Солодкі дріжджові пироги готуються дуже просто. У них
кладуть свіжі ягоди та фрукти, сухофрукти, варення і джеми тощо Для аромату в
тісто можна додати цедру лимона, ваніль і корицю.

Смачний рибний пиріг з дріжджового тіста

Хоча для рибного пирога підійде практично будь-який вид
тесту, краще всього він виходить саме з дріжджовим. Також обов’язковим
інгредієнтом є вершкове масло, яке зробить начинку для пирога ще
більш соковитою і поживною.
Інгредієнти:

  • Борошно – 4 склянки;
  • Рибне філе – 1,5 кг;
  • Молоко – 1 ½ склянки;
  • Вода – 1 склянка;
  • Сухі дріжджі – 1ч.л.;
  • Цукор – 3ст.л.;
  • Яйця – 8шт;
  • Рослинне масло – 3ст.л.;
  • Вершкове масло – 50г;
  • Зелена цибуля – 1 пучок;
  • Сіль – ½ч.л;
  • Лимонний сік.

Спосіб приготування:

  • Молоко
    і воду трохи підігріти, змішати в одній мисці;
  • Додати
    дріжджі і перешкодити;
  • Висипати
    у ту ж миску цукор і 1 столову ложку борошна;
  • Дочекатися,
    коли дріжджі піднімуться;
  • Поставити
    на вогонь велику каструлю і налити в неї рослинне масло;
  • Додати
    вершкове масло розтопити і перешкодити;
  • Зняти
    каструлю з вогню;
  • Розбити
    в каструлю 3 яйця і викласти вміст миски з дріжджами;
  • Додати
    борошно в кілька етапів, постійно заважаючи тісто;
  • Прибрати
    ємність з тістом в тепле місце на 2-3 години;
  • Нарізати
    рибне філе невеликими шматочками і викласти в миску;
  • Додати
    до філе сіль і спеції за бажанням;
  • Замаринувати
    рибу в лимонному соку;
  • 4
    яйця відварити і дрібно нарізати;
  • Подрібнити
    зелену цибулю і змішати з яйцями;
  • Готове
    тісто розділити на дві частини (одна трохи більша за іншу);
  • Ту,
    що більше, розкачати і викласти на деко;
  • Викласти
    спочатку рибу, потім суміш цибулі та яєць;
  • Розкачати
    другу частину тіста і накрити їм пиріг;
  • Залишився
    яйце розбити в тарілочку, злегка збити;
  • З
    допомогою пензлика змастити пиріг яйцем;
  • Прогріти
    духовку до 200 градусів і пекти пиріг 1 годину.

М’ясний пиріг з листкового дріжджового тіста

М’ясні пироги можна зустріти по всьому світу в тій чи іншій
інтерпретації. Готове листкове дріжджове тісто в пластинах можна знайти
буквально в будь-якому супермаркеті, що значно економить час приготування.
Готовий пиріг можна змастити вершковим маслом для більш ніжного смаку.
Інгредієнти:

  • Листкове
    дріжджове тісто – 1 упаковка;
  • Цибуля
    – 3шт;
  • Морква
    – 2шт;
  • Яловичина
    (вирізка) – 400г;
  • Рис
    – 1 склянка;
  • Яйце
    – 2шт.
  • Часник
    – 3 зубчики;
  • Базилік;
  • Сіль,
    перець.

Спосіб приготування:

  • М’ясо
    пропустити через м’ясорубку разом з однією цибулиною;
  • В
    отриманий фарш вбити 1 яйце, додати сіль, перець і базилік за смаком;
  • Часник
    подрібнити і додати до фаршу, перемішати;
  • Дві
    залишилися цибулини нарізати кубиками і обсмажити на олії до
    золотистого кольору;
  • Морква
    натерти на крупній тертці, викласти до цибулі і також злегка обсмажити;
  • Рис
    відварити до напівготовності, змішати з піджаркою;
  • Готове
    тісто розморозити (при необхідності), розкачати і викласти одну частину на
    деко;
  • Викласти
    шар з рису і овочів, другим шаром розподілити фарш;
  • Накрити
    пиріг другим пластом тіста і защипнути краю;
  • Яйце
    розбити. Відокремити білок від жовтка і викласти жовток в мисочку;
  • Жовток
    збити і змастити пиріг з допомогою пензлика;
  • Готувати
    страву в духовці при 200 градусах 30-35 хвилин.

Відкритий солодкий яблучний пиріг з дріжджового тіста

Важко знайти людину, яка не любила б яблучних пирогів.
Такий десерт обов’язково повинна вміти готувати кожна господиня. Цей рецепт дуже
простий і досить швидкий, так що можна встигнути потішити пирогом навіть
несподіваних гостей. Горіхи можна взяти волоські, але смачніше всього з лісовими.
Інгредієнти:

  • Яблука – 1 кг;
  • Цукор – 120г;
  • Молоко – 250мл;
  • Сухі дріжджі – 20г;
  • Борошно – 500г;
  • Яйце – 1шт;
  • Вершкове масло – 60г;
  • Сіль – 1 щіпка;
  • Лимон – 1шт;
  • Сухарі – 3шт;
  • Родзинки – 100г;
  • Кориця – 1 год.л.;
  • Горіхи – 50г.

Спосіб приготування:

  • 100мл
    молока підігріти і додати чайну ложку цукру, перешкодити;
  • Розвести
    дріжджі в молоці;
  • Борошно
    пересипати в глибоку миску, зробити посередині гірки поглиблення;
  • Влити
    дріжджі в отриману ямку і засипати зверху невеликою кількістю борошна;
  • Залишити
    тісто на 20 хвилин;
  • Додати
    у миску половину цукру, що залишився, все молоко, що залишилося, сіль і
    розтоплене вершкове масло;
  • Лимон
    вичавити і натерти цедру;
  • Цедру
    і половину отриманого соку відправити до тесту, вимісити;
  • Накрити
    тісто рушником і відставити ще на 40 хвилин;
  • Змастити
    маслом деко, викласти тісто і розкачати;
  • Яблука
    очистити від шкірки і кісточок, порізати невеликими шматочками;
  • Викласти
    яблука на тісто і посипати цукром;
  • Розкришити
    сухарі і злегка обсмажити їх на сухій сковорідці;
  • Ізюм
    ретельно промити, горіхи подрібнити;
  • Змішати
    сухарі, родзинки, горішки і корицю, посипати пиріг зверху;
  • Випікати
    пиріг при температурі 175 градусів 55 хвилин.

Тепер ви знаєте, як готувати пиріг із дріжджового тіста. Приємного апетиту!
Пиріг з дріжджового тіста – це блюдо, яке може
виручити в будь-якій ситуації. Він може стати обідом або вечерею, десертом,
частуванням для гостей або домашньої трапезою. Приготування правильно тесту
процес досить нескладний, але відповідальний, тому скористайтесь
наступними рекомендаціями:

  • Якщо печемо закритий пиріг, то потрібно обов’язково зробити в
    тесті кілька отворів з допомогою виделки;
  • Щоб пиріг придбав приємний золотистий відтінок, перед тим,
    як піч, потрібно змастити поверхню яйцем;
  • Зрозуміти, що дріжджі вже «дозріли», можна з піною, яка
    з’явиться поверх води або молока;
  • У якості «теплого місця» для тесту можна використовувати
    тазик з гарячою водою;
  • Щоб пласт тесту було простіше перенести на деко, краще
    розкачати його на пергаментним папері;
  • Різати тісто для прикраси найпростіше ножем, змащеним
    рослинним маслом.