Хмиз на кефірі

Хмиз на кефірі – це прості палички або смужки з тіста, які багато хто використовує в якості закуски. Таке ласощі відмінно підходить для посиденьок за чашкою чаю або келихом пива. Хмиз може бути і солодким і солоним в залежності від складу тесту. Готується страва лічені хвилини, тому порадувати своїх гостей хрустким частуванням зможе навіть початківець кулінар.
Хмиз на кефірі готують з додаванням борошна, яєць, соди, води, солі та цукру в необхідних пропорціях. Тісто виходить м’яким і еластичним. Йому дають постояти в холодильнику, а потім розкочують в тонкий лист. Після цього пласт ділять на тонкі смужки і формують з них хмиз. Йому можна надати будь-яку форму, тим самим прикрасивши готову страву.
Іноді перед приготуванням хмизу в нього додають начинку. Для цього її викладають на один лист тіста і накривають другим, а вже після цього нарізають всі порційними шматочками. Начинкою може служити сир, твердий сир, мед та ін. Готові смужки обсмажують на рослинному маслі або запікають у духовці.
Після приготування солодкий хмиз посипають цукровою пудрою, а солоний – сушеними травами або спеціями. Перед подачею на стіл його рекомендується трохи остудити і викласти в загальну глибоку тарілочку. Разом з хмизом можна запропонувати гостям чай, каву або прохолодні напої.