Заливне з риби c желатином – 8 простих і смачних рецептів з фото покроково

Заливне з риби, застиглої в желе, приготованому на рибному бульйоні, зазвичай є прикрасою святкового столу. Це смачне блюдо за простими рецептами може освоїти будь-який бажаючий.

Смачна заливна риба із судака з желатином

Заливний судак в желе з бульйону виглядає дуже апетитно, особливо якщо прикрасити страву композицією з варених овочів. Кількість додається желатину буде залежати від того, наскільки міцний бульйон.

Час готування: 1 година 40 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти

  • Судак 1 шт. (1 кг)
  • Желатин 11 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Сіль за вксу

Процес приготування:

  • Підготувати велику каструлю. У неї скласти очищену моркву і цибулину, порізану на четвертинки. Залити все водою, посолити і додати лавровий лист.
  • Тушку судака без голови порізати на частини: якщо купувалося філе, його не ріжуть. У тому випадку, якщо риба куплена з головою, її треба відрізати і теж покласти в бульйон, так він буде більш наваристим. Через 20 хвилин після того, як бульйон закипів, відправити в нього шматки риби і варити їх до готовності (якщо м’ясо судака втратило свою прозорість, значить, воно готове). Дістати рибу з бульйону шумівкою і перекласти на блюдо, дотримуючись дистанцію між шматочками. Вкрити шматки судака вологою тканиною і поставити в холодильник.
  • Бульйон, який вийшов, злити через марлю, складену в 2 шари. Заздалегідь замочити в холодній воді желатин протягом 10 хв. Додати набряклий желатин в проціджений бульйон і довести його до кипіння, однак не кип’ятити. Отриману суміш остудити.
  • На шматочки риби можна розкласти гілочки вимитої зелені, шматочки лимона, варених яєць, можна нарізати моркву, що варилася в бульйоні, у формі зірочок або квіточок.
  • Отриману композицію залити бульйоном, краще навіть застиглим наполовину у вигляді желе. Для цього можна використовувати невеликий черпак або столову ложку, і діяти треба акуратно, щоб не порушити порядок на блюді. Прибрати заливне в холодильник до повного схоплювання приблизно на 1 годину.
  • Подавати на святковий стіл у вигляді яскравого холодного страви.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування холодцю з горбуші з желатином

Таке блюдо можна подати не лише до святкового столу, а й просто до вечері, якщо набридла звичайна смажена риба. Бульйон При варінні злегка темніє, але це можна виправити, додавши курячий білок.

Час готування: 4.

Порцій: 5 годин 45 хв.

Інгредієнти:

  • Горбуша – 800 г;
  • Цибуля ріпчаста – 110 г;
  • Вода – 820 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Лавровий Лист – 2 шт.;
  • Желатин – 14 м;
  • Білок яєчний – 1,5 шт.;
  • Яйце варене – 1,5 шт.;
  • Цибуля зелена – 25 р.

Процес приготування:

  • У маленьку мисочку всипати желатин, залити їх невеликою кількістю води і дати набрякнути близько 12-15 хв.
  • Рибу почистити, обполоснути холодною водою, покласти в каструлю і налити туди воду.
  • Почищену цибулину, не розрізаючи покласти до горбуші, всипати дрібку солі і лавровий лист.
  • Поставити каструлю з вмістом на середній вогонь, після закипання варити ще 10 хв, після чого рибу дістати шумівкою, злегка остудити і вийняти з неї обережно всі кістки.
  • Бульйон процідити через марлю, складену в декілька шарів, або щільну чисту тканину, додати до нього білок яйця і знову поставити на вогонь. Як тільки білок згорнеться, ще раз пропустити бульйон крізь марлю і викласти в нього набряклу желатинову масу, розмішати.
  • Помитий зелену цибулю дрібно нашаткувати. Поламати горбушу на шматочки невеликого розміру, розкласти в селедочнице на деякій відстані один від одного, посипати шматочками зеленого цибулі і залити бульйоном.
  • По поверхні розкласти шматочки вареного яйця, прибрати блюдо в холодильник до застигання (близько 4 годин).
  • Подавати з гірчицею або хріном.
  • Приємного апетиту!

    Простий рецепт холодцю з щуки з желатином

     

    Щука відмінно підходить для приготування заливного: вона добре тримає форму, не розварюється і володіє приємним ароматом.

    Час готування: 4 години 10 хв.

    Порцій: 8.

    Інгредієнти:

    • Щука – 1200 м;
    • Цибуля ріпчаста – 220 г;
    • Духмяний перець – 4 шт.;
    • Лавровий Лист – 2 шт.;
    • Гвоздика сушена – 5 бутонів;
    • Желатин гранульований – 45 г;
    • Вода – 3,8 л;
    • Сіль – за смаком;
    • Горошок зелений – для прикраси.

    Процес приготування:

  • Якщо щука ціла, з головою, її потрібно вимити, очистити, відрізати голову, вирізати зябра і плавники.
  • Рибу випатрати і розрізати на шматки.
  • Цибулю можна помити і зняти лушпиння, а можна залишити з лушпинням і покласти в бульйон для більш насиченого золотистого кольору. Каструлю наповнити водою, надрізати цибулини хрест-навхрест, покласти їх у воду. Туди ж відправити перець, гвоздику та лавровий лист.
  • У каструлю покласти шматки риби, довести все до кипіння, зняти піну, зменшити вогонь до слабкого, додати сіль і варити близько півгодини або трохи менше, залежить від розміру шматків риби.
  • Готову щуку виловити шумівкою з бульйону і перекласти на блюдо.
  • Процідити частину бульйону і розчинити в ньому желатин. Залити рибу отриманою рідиною.
  • Прикрасити холодець з щуки по своєму смаку: шматочками варених яєць, фігурками з варених овочів або гілочками вимитої зелені. Дуже красиво виходить, коли в желатинової маси плавають горошини консервованого горошку.
  • Приємного апетиту!

    Заливне з рибних консервів з желатином

     

    Таке холодець можна по праву назвати ледачим або заливним «Хвилинка». Рибу самим варити не доведеться, страва готується з використанням рибних консервів і крабових паличок.

    Час готування: 5 годин 30 хв.

    Порцій: 7.

    Інгредієнти:

    • Консерви – 1 банка;
    • Палички крабові – 250 г;
    • Желатин, гранульований або листової – 26 г;
    • Вода – 780 мл;
    • Сіль, спеції, прянощі – за смаком.

    Процес приготування:

  • У великій каструлі закип’ятити воду, яку потрібно посолити (але пам’ятати, що консерви вже солоні) і додати улюблені приправи. Можна покласти горошини чорного і духмяного перцю, бутони сушеної гвоздики, хмелі-сунелі. Також смачно буде, якщо купити готову приправу для засолювання риби.
  • Всипати в киплячий бульйон відміряну кількість желатину і заважати до його розчинення. При цьому вогонь повинен бути слабкий.
  • Можна потримати на мінімальному вогні, постійно заважаючи, хвилин 5. Бульйон трохи охолодити.
  • В блюдо або форму викласти консерви: скумбрію, сардини, шпроти або будь-які інші консерви в олії. Розібрати їх на більш дрібні шматочки, сам сік теж вилити на рибу. Якщо в маринаді плавають горошини перцю, їх треба прибрати.
  • Крабові палички почистити від целофану і порізати на кільця.
  • Викласти шар консерви з маслом, шар крабових паличок.
  • Залити трохи охолодженим желированным бульйоном заготівлю і прибрати в холодильник до повного застигання, це десь 5-5,5 годин.
  • Подавати до столу з гарячим вареною картоплею.
  • Приємного апетиту!

    Смачне холодець з червоної риби з желатином

     

    Заливне з червоної риби виходить не найдешевшим собівартості, проте жирні кислоти омега-3, якими багата риба, роблять це блюдо дуже корисним.

    Час приготування: 3 години 10 хв.

    Порцій: 6.

    Інгредієнти:

    • Філе лосося – 220 г;
    • Голова, хвіст, плавники – від 1 риби;
    • Цибуля ріпчаста – 1 головка;
    • Морква – 1 шт.;
    • Желатин – 2 ст. л.;
    • Сіль – 1 ч. л.;
    • Приправи – за смаком;
    • Чорний перець горошком – 6 шт.;
    • Лимон – 3 кружечка;
    • Кріп і петрушка – по 2 гілочки.

    Процес приготування:

  • Рибну голову з супового набору перемити у холодній воді, покласти в каструлю і залити водою. Води повинно бути стільки, щоб над рибою її було на 2 пальці. Додати сіль, прянощі. При бажанні можна також додати лавровий лист. Поставити каструлю на сильний вогонь і дочекатися закипання.
  • Вогонь зменшити до слабкого, на голові додати очищену цілу головку цибулі і моркву. Філе помити і теж покласти в каструлю. Варити на мінімальному вогні 35-40 хв. з закритою кришкою (можна залишити маленьку щілину).
  • Під час варіння бульйону додати до желатину воду по інструкції на упаковці, перемішати і дати набрякнути.
  • Зварену і злегка охолоджену рибу розібрати на невеликі шматочки, прибрати кістки та інше. Цибулю можна викидати, а ось моркву можна пустити на прикрасу для заливного.
  • На блюді або селедочнице розкласти шматочки філе, квіти з моркви, шматочки лимона і маленькі гілочки митої зелені.
  • У гарячий бульйон викласти набряклий желатин, перемішати до його розчинення. Перепустити бульйон через дрібне сито, щоб сторонні фракції залишилися в ньому. Залити рибу на тарелі процідженим бульйоном.
  • Поставити заливне в холодильник для застигання. Зазвичай на це вистачає близько 2 годин.
  • Приємного апетиту!

    Як зробити холодець із риби минтай з желатином?

     

    Для заливного краще вибирати морську, а не річкову рибу: час метушні з кістками сильно скоротиться. Чудово з такою роллю впорається минтай. Ця недорога риба дозволяє приготувати смачне холодець, при цьому її м’ясо дуже ніжне і не має яскраво вираженого рибного смаку.

    Час приготування: 2 години 45 хв.

    Порцій: 4.

    Інгредієнти:

    • Свіжий минтай – 550 г;
    • Цибуля ріпчаста – 1 головка;
    • Морква – 1 шт.;
    • Окріп – 800 мл;
    • Желатин – 1 ст. л.;
    • Лавровий лист – 1 шт.;
    • Приправи, сіль – за смаком;
    • Ягоди чорної смородини – 35 р.

    Процес приготування:

  • Минтай замочити на 30 хв. в холодній воді. Потім почистити від луски, відрізати ножицями хвіст і плавники (викидати не потрібно, зібрати плавці та луску окремо). З минтая випатрати нутрощі.
  • Порізати тушку риби на шматочки близько 1 см завтовшки.
  • У каструлю влити воду, закип’ятити. Додати нарізану кружечками очищену моркву, четвертинки ріпчастої цибулі без лушпиння. Всипати сіль, приправи, покласти горошини чорного і запашного перцю і лавровий лист.
  • Желатин розвести водою по інструкції на упаковці.
  • Плавці, хвіст і луску покласти на марлю, складену в 4 шари, зав’язати все у вигляді мішечка і опустити в бульйон. Варити на помірному вогні, не забуваючи знімати піну. Це допоможе отримати міцний бульйон, який не помутніє при варінні.
  • Коли морква наполовину готова, обережно покладіть в окріп рибні шматочки. Варити 5 хв, після чого перекласти шумівкою на тарілку.
  • З моркви вирізати прикраси, ягоди помити, обрізати ножицями хвостики і прокип’ятити протягом 30 секунд.
  • Обережно пінцетом дістати з шматків риби хребет і кістки з боків. Викласти шматочки минтая на селедочнице. Поверх розкласти моркву з чорною смородиною.
  • Мішечок з лускою варити в бульйоні ще 20 хв., потім викинути.
  • Бульйон процідити через дрібне сито, додати до нього набряклу желатинову масу і заважати, поки вона не розчиниться. Знову пропустити бульйон через сито.
  • Залити рибну заготівлю бульйоном і дати постояти в холодильнику 2 години.
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний рецепт холодцю зі скумбрії

     

    Скумбрія – дуже жирна риба, бульйон з неї виходить міцний, добре желирует сам по собі, однак для вірності додамо ще желатину. Риба має характерний різкий запах, тому її потрібно попередньо дуже добре відмочити і промити у воді.

    Час приготування: 2 години 40 хв.

    Порцій: 4.

    Інгредієнти:

    • Скумбрія свіжоморожена – 1 шт.;
    • Яйце куряче – 1 шт.;
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • Морква – 0,5 шт.;
    • Лимон – кілька кружечків;
    • Зелень – 4 гілочки;
    • Желатин гранульований – 10 г;
    • Сіль, суміш перців горошком – за смаком;
    • Лавровий Лист – 1 шт.

    Процес приготування:

  • Замочити скумбрію на годину в холодній воді, потім добре промити, ретельно вирізати плавці, зябра і відрізати голову, зрізати філе з хребта.
  • Желатин залити водою, як зазначено на пакетику. Залишити набухати.
  • Почищену цибулину, моркву, митий зелень залити водою і довести до кипіння. Голову і хвіст риби покласти до овочів і зменшити вогонь до мінімуму.
  • Протягом 15 хв. готувати бульйон на слабкому вогні, покласти в нього філе і продовжувати варити ще 20 хвилин, знімаючи піну.
  • Додати в каструлю лавровий лист, перець, сіль.
  • Яйце зварити круто і порізати на кружечки. Лимон вимити з милом і нарізати пластинками. Зелень вимити і розділити на гілочки. Морква з бульйону також порізати на кружечки.
  • Готове філе дістати з води і розібрати на невеликі шматочки.
  • Бульйон кілька раз процідити, домагаючись максимальної прозорості.
  • Викласти до бульйону желатинову масу, знову нагріти, але не доводити до кипіння.
  • Скумбрію розкласти по невеликим тарілочках, зверху прикрасити шматочками моркви, яйця, лимона і зеленню. Залити все бульйоном і прибрати в холодильник застигати. Вийдуть окремі порції холодцю.
  • Приємного апетиту!

    Як приготувати заливну рибу з желатином і майонезом?

    Рибу для холодцю можна вибрати на свій смак, крім оселедців, тут головною особливістю страви є використання майонезу. Виходить оригінально, красиво і смачно.

    Час приготування: 2 години 45 хв.

    Порцій: 4.

    Інгредієнти:

    • Риба – 550 г;
    • Майонез – 120 г;
    • Желатин – 6 г;
    • Бульйон рибний – 500 мл;
    • Морква – 1 шт.;
    • Лавровий Лист – 2 шт.;
    • Сіль, прянощі – за смаком;
    • Лимон, варене яйце, перець солодкий, зелень, консервований горошок – для прикраси.

    Процес приготування:

  • Рибу помити в холодній воді, почистити, порізати і відокремити філе. Відрізати хвіст і голову, вирізати зябра і плавники, зняти луску.
  • У каструлю налити води, скласти частини риби і варити після закипання на повільному вогні до готовності. Непридатні в їжу деталі варто викинути.
  • Желатин замочити в воді згідно з інструкцією, залишити набухати.
  • Зварити яйце круто, почистити, порізати на дольки. Чисту моркву відварити, порізати на кубики. Лимон обдати окропом і нарізати тонкими сегментами. Болгарський перець помити і порізати кільцями.
  • Зварити овочі, додавши у воду лавровий лист, сіль і прянощі.
  • Рибу розділити на шматочки, попередньо охолодивши.
  • До рибного бульйону додати желатинову масу, прогріти, не доводячи до кипіння. Процідити через сито, поділити суміш на 2 рівні частини, до однієї з них додати овочевий бульйон.
  • Другу частину змішати з майонезом.
  • Рибу і овочі, яйця та інші продукти для прикраси викласти красиво на блюді.
  • Залити все желе на рибному бульйоні і прибрати в холодильник на 2 години.
  • Після закінчення зазначеного часу залити зверху частину желе з майонезом і знову прибрати в холодильник.
  • Коли холодець застигне, дістати його з холодильника, злегка прогріти стінки посуду звичайним феном, щоб краще відокремити страва від тарілки. Викласти заливне з риби на блюдо і подавати.
  • Приємного апетиту!