Заливне з риби c желатином – 8 простих і смачних рецептів з фото покроково
Заливне з риби, застиглої в желе, приготованому на рибному бульйоні, зазвичай є прикрасою святкового столу. Це смачне блюдо за простими рецептами може освоїти будь-який бажаючий.
Смачна заливна риба із судака з желатином
Заливний судак в желе з бульйону виглядає дуже апетитно, особливо якщо прикрасити страву композицією з варених овочів. Кількість додається желатину буде залежати від того, наскільки міцний бульйон.
Час готування: 1 година 40 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти
Судак 1 шт. (1 кг)
Желатин 11 гр.
Цибуля ріпчаста 1 шт.
Морква 1 шт.
Лавровий лист 2 шт.
Сіль за вксу
Процес приготування:
Підготувати велику каструлю. У неї скласти очищену моркву і цибулину, порізану на четвертинки. Залити все водою, посолити і додати лавровий лист.
Тушку судака без голови порізати на частини: якщо купувалося філе, його не ріжуть. У тому випадку, якщо риба куплена з головою, її треба відрізати і теж покласти в бульйон, так він буде більш наваристим. Через 20 хвилин після того, як бульйон закипів, відправити в нього шматки риби і варити їх до готовності (якщо м’ясо судака втратило свою прозорість, значить, воно готове). Дістати рибу з бульйону шумівкою і перекласти на блюдо, дотримуючись дистанцію між шматочками. Вкрити шматки судака вологою тканиною і поставити в холодильник.
Бульйон, який вийшов, злити через марлю, складену в 2 шари. Заздалегідь замочити в холодній воді желатин протягом 10 хв. Додати набряклий желатин в проціджений бульйон і довести його до кипіння, однак не кип’ятити. Отриману суміш остудити.
На шматочки риби можна розкласти гілочки вимитої зелені, шматочки лимона, варених яєць, можна нарізати моркву, що варилася в бульйоні, у формі зірочок або квіточок.
Отриману композицію залити бульйоном, краще навіть застиглим наполовину у вигляді желе. Для цього можна використовувати невеликий черпак або столову ложку, і діяти треба акуратно, щоб не порушити порядок на блюді. Прибрати заливне в холодильник до повного схоплювання приблизно на 1 годину.
Подавати на святковий стіл у вигляді яскравого холодного страви.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування холодцю з горбуші з желатином
Таке блюдо можна подати не лише до святкового столу, а й просто до вечері, якщо набридла звичайна смажена риба. Бульйон При варінні злегка темніє, але це можна виправити, додавши курячий білок.
Час готування: 4.
Порцій: 5 годин 45 хв.
Інгредієнти:
Горбуша – 800 г;
Цибуля ріпчаста – 110 г;
Вода – 820 мл;
Сіль – за смаком;
Лавровий Лист – 2 шт.;
Желатин – 14 м;
Білок яєчний – 1,5 шт.;
Яйце варене – 1,5 шт.;
Цибуля зелена – 25 р.
Процес приготування:
У маленьку мисочку всипати желатин, залити їх невеликою кількістю води і дати набрякнути близько 12-15 хв.
Рибу почистити, обполоснути холодною водою, покласти в каструлю і налити туди воду.
Почищену цибулину, не розрізаючи покласти до горбуші, всипати дрібку солі і лавровий лист.
Поставити каструлю з вмістом на середній вогонь, після закипання варити ще 10 хв, після чого рибу дістати шумівкою, злегка остудити і вийняти з неї обережно всі кістки.
Бульйон процідити через марлю, складену в декілька шарів, або щільну чисту тканину, додати до нього білок яйця і знову поставити на вогонь. Як тільки білок згорнеться, ще раз пропустити бульйон крізь марлю і викласти в нього набряклу желатинову масу, розмішати.
Помитий зелену цибулю дрібно нашаткувати. Поламати горбушу на шматочки невеликого розміру, розкласти в селедочнице на деякій відстані один від одного, посипати шматочками зеленого цибулі і залити бульйоном.
По поверхні розкласти шматочки вареного яйця, прибрати блюдо в холодильник до застигання (близько 4 годин).
Подавати з гірчицею або хріном.
Приємного апетиту!
Простий рецепт холодцю з щуки з желатином
Щука відмінно підходить для приготування заливного: вона добре тримає форму, не розварюється і володіє приємним ароматом.
Час готування: 4 години 10 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
Щука – 1200 м;
Цибуля ріпчаста – 220 г;
Духмяний перець – 4 шт.;
Лавровий Лист – 2 шт.;
Гвоздика сушена – 5 бутонів;
Желатин гранульований – 45 г;
Вода – 3,8 л;
Сіль – за смаком;
Горошок зелений – для прикраси.
Процес приготування:
Якщо щука ціла, з головою, її потрібно вимити, очистити, відрізати голову, вирізати зябра і плавники.
Рибу випатрати і розрізати на шматки.
Цибулю можна помити і зняти лушпиння, а можна залишити з лушпинням і покласти в бульйон для більш насиченого золотистого кольору. Каструлю наповнити водою, надрізати цибулини хрест-навхрест, покласти їх у воду. Туди ж відправити перець, гвоздику та лавровий лист.
У каструлю покласти шматки риби, довести все до кипіння, зняти піну, зменшити вогонь до слабкого, додати сіль і варити близько півгодини або трохи менше, залежить від розміру шматків риби.
Готову щуку виловити шумівкою з бульйону і перекласти на блюдо.
Процідити частину бульйону і розчинити в ньому желатин. Залити рибу отриманою рідиною.
Прикрасити холодець з щуки по своєму смаку: шматочками варених яєць, фігурками з варених овочів або гілочками вимитої зелені. Дуже красиво виходить, коли в желатинової маси плавають горошини консервованого горошку.
Приємного апетиту!
Заливне з рибних консервів з желатином
Таке холодець можна по праву назвати ледачим або заливним «Хвилинка». Рибу самим варити не доведеться, страва готується з використанням рибних консервів і крабових паличок.
Час готування: 5 годин 30 хв.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
Консерви – 1 банка;
Палички крабові – 250 г;
Желатин, гранульований або листової – 26 г;
Вода – 780 мл;
Сіль, спеції, прянощі – за смаком.
Процес приготування:
У великій каструлі закип’ятити воду, яку потрібно посолити (але пам’ятати, що консерви вже солоні) і додати улюблені приправи. Можна покласти горошини чорного і духмяного перцю, бутони сушеної гвоздики, хмелі-сунелі. Також смачно буде, якщо купити готову приправу для засолювання риби.
Всипати в киплячий бульйон відміряну кількість желатину і заважати до його розчинення. При цьому вогонь повинен бути слабкий.
Можна потримати на мінімальному вогні, постійно заважаючи, хвилин 5. Бульйон трохи охолодити.
В блюдо або форму викласти консерви: скумбрію, сардини, шпроти або будь-які інші консерви в олії. Розібрати їх на більш дрібні шматочки, сам сік теж вилити на рибу. Якщо в маринаді плавають горошини перцю, їх треба прибрати.
Крабові палички почистити від целофану і порізати на кільця.
Викласти шар консерви з маслом, шар крабових паличок.
Залити трохи охолодженим желированным бульйоном заготівлю і прибрати в холодильник до повного застигання, це десь 5-5,5 годин.
Подавати до столу з гарячим вареною картоплею.
Приємного апетиту!
Смачне холодець з червоної риби з желатином
Заливне з червоної риби виходить не найдешевшим собівартості, проте жирні кислоти омега-3, якими багата риба, роблять це блюдо дуже корисним.
Час приготування: 3 години 10 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
Філе лосося – 220 г;
Голова, хвіст, плавники – від 1 риби;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Морква – 1 шт.;
Желатин – 2 ст. л.;
Сіль – 1 ч. л.;
Приправи – за смаком;
Чорний перець горошком – 6 шт.;
Лимон – 3 кружечка;
Кріп і петрушка – по 2 гілочки.
Процес приготування:
Рибну голову з супового набору перемити у холодній воді, покласти в каструлю і залити водою. Води повинно бути стільки, щоб над рибою її було на 2 пальці. Додати сіль, прянощі. При бажанні можна також додати лавровий лист. Поставити каструлю на сильний вогонь і дочекатися закипання.
Вогонь зменшити до слабкого, на голові додати очищену цілу головку цибулі і моркву. Філе помити і теж покласти в каструлю. Варити на мінімальному вогні 35-40 хв. з закритою кришкою (можна залишити маленьку щілину).
Під час варіння бульйону додати до желатину воду по інструкції на упаковці, перемішати і дати набрякнути.
Зварену і злегка охолоджену рибу розібрати на невеликі шматочки, прибрати кістки та інше. Цибулю можна викидати, а ось моркву можна пустити на прикрасу для заливного.
На блюді або селедочнице розкласти шматочки філе, квіти з моркви, шматочки лимона і маленькі гілочки митої зелені.
У гарячий бульйон викласти набряклий желатин, перемішати до його розчинення. Перепустити бульйон через дрібне сито, щоб сторонні фракції залишилися в ньому. Залити рибу на тарелі процідженим бульйоном.
Поставити заливне в холодильник для застигання. Зазвичай на це вистачає близько 2 годин.
Приємного апетиту!
Як зробити холодець із риби минтай з желатином?
Для заливного краще вибирати морську, а не річкову рибу: час метушні з кістками сильно скоротиться. Чудово з такою роллю впорається минтай. Ця недорога риба дозволяє приготувати смачне холодець, при цьому її м’ясо дуже ніжне і не має яскраво вираженого рибного смаку.
Час приготування: 2 години 45 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Свіжий минтай – 550 г;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Морква – 1 шт.;
Окріп – 800 мл;
Желатин – 1 ст. л.;
Лавровий лист – 1 шт.;
Приправи, сіль – за смаком;
Ягоди чорної смородини – 35 р.
Процес приготування:
Минтай замочити на 30 хв. в холодній воді. Потім почистити від луски, відрізати ножицями хвіст і плавники (викидати не потрібно, зібрати плавці та луску окремо). З минтая випатрати нутрощі.
Порізати тушку риби на шматочки близько 1 см завтовшки.
У каструлю влити воду, закип’ятити. Додати нарізану кружечками очищену моркву, четвертинки ріпчастої цибулі без лушпиння. Всипати сіль, приправи, покласти горошини чорного і запашного перцю і лавровий лист.
Желатин розвести водою по інструкції на упаковці.
Плавці, хвіст і луску покласти на марлю, складену в 4 шари, зав’язати все у вигляді мішечка і опустити в бульйон. Варити на помірному вогні, не забуваючи знімати піну. Це допоможе отримати міцний бульйон, який не помутніє при варінні.
Коли морква наполовину готова, обережно покладіть в окріп рибні шматочки. Варити 5 хв, після чого перекласти шумівкою на тарілку.
З моркви вирізати прикраси, ягоди помити, обрізати ножицями хвостики і прокип’ятити протягом 30 секунд.
Обережно пінцетом дістати з шматків риби хребет і кістки з боків. Викласти шматочки минтая на селедочнице. Поверх розкласти моркву з чорною смородиною.
Мішечок з лускою варити в бульйоні ще 20 хв., потім викинути.
Бульйон процідити через дрібне сито, додати до нього набряклу желатинову масу і заважати, поки вона не розчиниться. Знову пропустити бульйон через сито.
Залити рибну заготівлю бульйоном і дати постояти в холодильнику 2 години.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт холодцю зі скумбрії
Скумбрія – дуже жирна риба, бульйон з неї виходить міцний, добре желирует сам по собі, однак для вірності додамо ще желатину. Риба має характерний різкий запах, тому її потрібно попередньо дуже добре відмочити і промити у воді.
Час приготування: 2 години 40 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Скумбрія свіжоморожена – 1 шт.;
Яйце куряче – 1 шт.;
Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
Морква – 0,5 шт.;
Лимон – кілька кружечків;
Зелень – 4 гілочки;
Желатин гранульований – 10 г;
Сіль, суміш перців горошком – за смаком;
Лавровий Лист – 1 шт.
Процес приготування:
Замочити скумбрію на годину в холодній воді, потім добре промити, ретельно вирізати плавці, зябра і відрізати голову, зрізати філе з хребта.
Желатин залити водою, як зазначено на пакетику. Залишити набухати.
Почищену цибулину, моркву, митий зелень залити водою і довести до кипіння. Голову і хвіст риби покласти до овочів і зменшити вогонь до мінімуму.
Протягом 15 хв. готувати бульйон на слабкому вогні, покласти в нього філе і продовжувати варити ще 20 хвилин, знімаючи піну.
Додати в каструлю лавровий лист, перець, сіль.
Яйце зварити круто і порізати на кружечки. Лимон вимити з милом і нарізати пластинками. Зелень вимити і розділити на гілочки. Морква з бульйону також порізати на кружечки.
Готове філе дістати з води і розібрати на невеликі шматочки.
Бульйон кілька раз процідити, домагаючись максимальної прозорості.
Викласти до бульйону желатинову масу, знову нагріти, але не доводити до кипіння.
Скумбрію розкласти по невеликим тарілочках, зверху прикрасити шматочками моркви, яйця, лимона і зеленню. Залити все бульйоном і прибрати в холодильник застигати. Вийдуть окремі порції холодцю.
Приємного апетиту!
Як приготувати заливну рибу з желатином і майонезом?
Рибу для холодцю можна вибрати на свій смак, крім оселедців, тут головною особливістю страви є використання майонезу. Виходить оригінально, красиво і смачно.
Рибу помити в холодній воді, почистити, порізати і відокремити філе. Відрізати хвіст і голову, вирізати зябра і плавники, зняти луску.
У каструлю налити води, скласти частини риби і варити після закипання на повільному вогні до готовності. Непридатні в їжу деталі варто викинути.
Желатин замочити в воді згідно з інструкцією, залишити набухати.
Зварити яйце круто, почистити, порізати на дольки. Чисту моркву відварити, порізати на кубики. Лимон обдати окропом і нарізати тонкими сегментами. Болгарський перець помити і порізати кільцями.
Зварити овочі, додавши у воду лавровий лист, сіль і прянощі.
Рибу розділити на шматочки, попередньо охолодивши.
До рибного бульйону додати желатинову масу, прогріти, не доводячи до кипіння. Процідити через сито, поділити суміш на 2 рівні частини, до однієї з них додати овочевий бульйон.
Другу частину змішати з майонезом.
Рибу і овочі, яйця та інші продукти для прикраси викласти красиво на блюді.
Залити все желе на рибному бульйоні і прибрати в холодильник на 2 години.
Після закінчення зазначеного часу залити зверху частину желе з майонезом і знову прибрати в холодильник.
Коли холодець застигне, дістати його з холодильника, злегка прогріти стінки посуду звичайним феном, щоб краще відокремити страва від тарілки. Викласти заливне з риби на блюдо і подавати.