Один з головних атрибутів святкового столу радянського часу – це качка, запечена з яблуками в духовці. Рецептів цього урочистого і ефектного страви безліч, способи приготування та оформлення частування теж варіюються.
Качка, запечена в духовці цілком з яблуками
Для приготування страви купують цілу тушку качки. Яблука бажано взяти злегка кислуваті, це відтінятиме смак м’яса, і поєднання вийде досить гармонійне. На деко разом з качкою можна приготувати і гарнір у вигляді печеної картоплі.
Час приготування: 2 години 10 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти
- Качка, 2 кг (одна тушка від 2 кг)
- Яблука 4 шт. (середні)
- Перець чорний мелений ½ ч. л.
- Сіль 2 ст. л.
- Картопля для гарніру
Процес приготування:
- У невеликій чашці змішати перець і сіль.
- Якщо качка купується в замороженому вигляді, її потрібно попередньо розморозити. Тушку треба помити під холодною водою, зрізати зайвий жир і гузку. Натерти сумішшю з солі і чорного перцю всю поверхню качки і те ж саме проробити всередині.
- Яблука вимити, витерти паперовими рушниками. Порізати плоди на 2, 4 або 6 частин, залежно від їх розміру. Коробочки з насінням і живці викинути. Шкірку з яблук не знімати.
- Нафарширувати птицю яблуками і зашити щільними нитками. Ноги і крила качки потрібно нитками прив’язати до тушки, щоб вони не підсмажилися занадто сильно в духовці. Перевернути качку на деко на спинку.
- Духовку заздалегідь розігріти до 190 градусів, прибрати туди деко з птахом на 110-120 хв. протягом всього процесу запікання потрібно періодично відкривати дверцята і поливати качку жиром, який буде виділятися. Робити це потрібно приблизно раз на 6-10 хв.
- Картопля (кількість визначити по наявності вільного місця на деку, приблизно 4-5 шт.) очистити від шкірки, порізати кружечками близько 1 см завтовшки. Приблизно через 50 хвилин після початку запікання качки викласти картоплю на деко в качиний жир і злегка підсолити.
- Для перевірки готовності м’яса потрібно проткнути качку між тушкою і ніжкою. Якщо з дірочки виходить прозорий сік, значить, страва готова. Обов’язково потрібно видалити всі нитки. Яблука, якими начиняється птах, є не обов’язково, вони кладуться для того, щоб увібрати в себе зайвий жир і подарувати страви аромат. Подавати готову запечену качку з картоплею.
Приємного апетиту!