Качка з яблуками в духовці – 10 покрокових рецептів з фото

Один з головних атрибутів святкового столу радянського часу – це качка, запечена з яблуками в духовці. Рецептів цього урочистого і ефектного страви безліч, способи приготування та оформлення частування теж варіюються.

Качка, запечена в духовці цілком з яблуками

Для приготування страви купують цілу тушку качки. Яблука бажано взяти злегка кислуваті, це відтінятиме смак м’яса, і поєднання вийде досить гармонійне. На деко разом з качкою можна приготувати і гарнір у вигляді печеної картоплі.

Час приготування: 2 години 10 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти

  • Качка, 2 кг (одна тушка від 2 кг)
  • Яблука 4 шт. (середні)
  • Перець чорний мелений ½ ч. л.
  • Сіль 2 ст. л.
  • Картопля для гарніру

Процес приготування:

  • У невеликій чашці змішати перець і сіль.
  • Якщо качка купується в замороженому вигляді, її потрібно попередньо розморозити. Тушку треба помити під холодною водою, зрізати зайвий жир і гузку. Натерти сумішшю з солі і чорного перцю всю поверхню качки і те ж саме проробити всередині.
  • Яблука вимити, витерти паперовими рушниками. Порізати плоди на 2, 4 або 6 частин, залежно від їх розміру. Коробочки з насінням і живці викинути. Шкірку з яблук не знімати.
  • Нафарширувати птицю яблуками і зашити щільними нитками. Ноги і крила качки потрібно нитками прив’язати до тушки, щоб вони не підсмажилися занадто сильно в духовці. Перевернути качку на деко на спинку.
  • Духовку заздалегідь розігріти до 190 градусів, прибрати туди деко з птахом на 110-120 хв. протягом всього процесу запікання потрібно періодично відкривати дверцята і поливати качку жиром, який буде виділятися. Робити це потрібно приблизно раз на 6-10 хв.
  • Картопля (кількість визначити по наявності вільного місця на деку, приблизно 4-5 шт.) очистити від шкірки, порізати кружечками близько 1 см завтовшки. Приблизно через 50 хвилин після початку запікання качки викласти картоплю на деко в качиний жир і злегка підсолити.
  • Для перевірки готовності м’яса потрібно проткнути качку між тушкою і ніжкою. Якщо з дірочки виходить прозорий сік, значить, страва готова. Обов’язково потрібно видалити всі нитки. Яблука, якими начиняється птах, є не обов’язково, вони кладуться для того, щоб увібрати в себе зайвий жир і подарувати страви аромат. Подавати готову запечену качку з картоплею.

Приємного апетиту!