М'ясо по-французьки з картоплею в духовці – 9 рецептів з фото покроково

Як відомо, блюдо, яке ми готуємо під назвою «М’ясо по-французьки», було винайдено зовсім не у Франції, а в Росії ще в 19 столітті для графа Олексія Орлова. Однак кухарем, що придумала цей делікатес, був француз, звідси і назва. Спочатку воно являло собою запіканку під соусом бешамель з грибів, телятини і картоплі, а вже пізніше цей смачний делікатес обзавівся хрусткою сирною скоринкою – гратеном, що додало йому особливу пікантну принадність. Пропонуємо вам 9 сучасних покрокових рецептів м’яса по-французьки.

М’ясо по-французьки з свинини з картоплею в духовці

Час приготування: 1,5 години.

Порцій: 4 шт.

М’ясо по-французьки з свинини з картоплею – це проста, але в теж час неймовірно смачна і ситна їжа. Причому важко сказати, що ж смачніше: піджареної картопелька, соковите мяско або сирна скоринка. Навчившись готувати така смакота, ви будете робити це знову і знову, адже відмовитися від настільки притягального м’ясних ласощів просто не реально!

Інгредієнти

  • Свинина 400 гр.
  • Картопля 500 гр.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Сметана + майонез 7 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Приправа для свинини за смаком
  • Олія для змащування форми

Процес приготування:

  • Свинину наріжте порційними шматками товщиною не більше 1 см і відбийте кухонним молоточком.
  • Очищений і обмитий, обсушенный картоплю наріжте кружальцями (не більше 3-4 мм завтовшки). Цибулю наріжте кубиками або четвертинками кілець.
  • Деко або форму для запікання потрібно змастити рослинним маслом, потім першим шаром викласти цибулю, на цибулю – картопляні гуртки, як показано на фото. Приправте спеціями, підсолити.
  • Зверху викладіть свинину, підсолити і поперчіть її. Можна м’ясо змастити соусом з майонезу і сметани. Внапуск викладіть другий шар картоплі, приправте за смаком.
  • Сметаною з майонезом змастіть блюдо і присипте дрібно натертим твердим сиром.
  • Щоб м’ясо по-французьки не пригоріло, готуйте його під фольгою в нагрітій духовці до повної м’якості картоплі (м’ясо буде готове, коли запечеться картопля). Температура – 190-200 градусів, час – 1 годину або трохи більше. Коли страва буде готове, фольгу зніміть і дайте йому постояти в духовці без фольги, щоб утворилася сирна скоринка рум’яного кольору.
  • Їжте свинину по-французьки з картоплею гарячої, розділивши на порції.

Приємного апетиту!

М’ясо по-французьки з курячого філе з картоплею

Куряче філе з картоплею по-французьки – улюблене гаряче нашої сім’ї. Я обожнюю його готувати, тому що краще й не придумаєш, як з таких нескладних інгредієнтів при мінімальної віддачі з мого боку отримати настільки смачне, поживне, але в той же час і не важкий для шлунка блюдо.

Інгредієнти:

  • Куряча грудка – 0,5-0,6 кг.
  • Картопля – 0,4 кг
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Майонез + сметана – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправа для курячого м’яса – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

  • Обмытое і обсушенное куряче філе поділіть на кілька частин, потім відбийте його, підсолити і приправте за смаком – нехай маринується, поки ви підготуєте інші інгредієнти.
  • Картопля очистіть, також обмийте і обсушити, наріжте на гуртки не товщі 0,4 див.
  • Очищений ріпчасту цибулю наріжте тонкими кружальцями, потім розділіть їх на четвертинки гуртків або подрібніть кубиками.
  • Змастіть рослинним маслом деко або форму, викладіть картоплю першим шаром, присипте його спеціями за смаком і сіллю.
  • На картоплю викладіть м’ясо курки, також його підсолити, і приправте спеціями.
  • Курятину можна змастити трохи майонезом, щоб була соковитішою, а можна просто засипати цибулею.
  • На шар цибулі викладіть шар сиру, натертого на крупній тертці.
  • Сир рясно змастіть сметанно-майонезним соусом.
  • Запечіть курячу грудку по-французьки з картоплею в духовій шафі при 190 градусах до повної готовності, що займе близько 50 хвилин. При необхідності температуру трохи знизьте або збільшити, щоб все рівномірно запеклось і не пригоріло.
  • Їжте блюдо гарячим, нарізавши на порції.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт приготування м’ясо по-французьки з грибами

    М’ясо по-французьки добре йде з будь-якими грибами, особливо якщо в якості м’ясної становить вибирається свиняча вирізка, проте така їжа дуже калорійна і не всім корисна. Але зате як же це смачно! Ми пропонуємо вам рецепт свинини з печерицями, але приготувати таку страву можна і з відвареними або маринованими лісовими грибами.

    Інгредієнти:

    • Свинина – 0,7 кг.
    • Шампіньйони – 0,5 кг.
    • Картопля – 0,5-0,6 кг.
    • Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
    • Сир твердий – 200 гр.
    • Майонез + сметана – 200 гр.
    • Гірчиця – 2 ст. л.
    • Сіль – за смаком.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Масло рослинне для обсмажування грибів + для змащування форми.

    Процес приготування:

  • Свинину обмийте, обсушіть, розділіть на порційні шматки, кожен з яких повинен бути приблизно жіночу долоню. Відбийте м’ясо з двох сторін.
  • Кожен шматок підсолити, обмажте гірчицею і злегка чорним перцем. Можна додати спеції для свинини. Нехай м’ясо маринується в мисці, поки ви готуєте все інше.
  • Печериці можна брати як сирі, так і мариновані. Сирі печериці очистити від сміття, промийте і наріжте невеликими плоскими шматочками.
  • Обсмажте печериці на гарячій сковороді в невеликій кількості добре нагрітого рослинного масла. Смажте, помішуючи, не більше 2-3 хвилин.
  • Картоплю очистіть, обмийте, обсушіть і наріжте на однакові гуртки не товщі 3-5 мм.
  • Сир натріть на тертці, а цибулю подрібніть на кубики.
  • Рослинним маслом в невеликій кількості змастіть деко або форму для запікання.
  • Першим шаром викладіть туди картопляні гуртки, їх потрібно за смаком підсолити і поперчити, а також можна приправити спеціями для м’яса або для картоплі.
  • М’ясо, замариноване в гірчиці і спеціях, викладіть зверху на картоплю.
  • Далі йде шар грибів, наверх – шар цибулі.
  • Присипте тертим сиром, а потім змастіть верх майонезом, розмішаним зі сметаною.
  • Запікайте м’ясо по-французьки в духовці при 200 градусах не менше 50-60 хвилин (або орієнтуйтеся на те, як пече ваша духовка). Температуру під час запікання потрібно буде знизити приблизно на 10 градусів, якщо скоринка зверху починає дуже швидко прихоплюватися.
  • Їжте це блюдо гарячим або трохи остившім.
  • Приємного апетиту!

    Простий рецепт м’ясо по-французьки з фаршем і картоплею

    По-французьки з картоплею можна запікати не тільки відбиті шматки м’яса, але і перекручений фарш: прошарок з фаршу виходить більш м’якою, ніж з цілих шматочків. Звичайно, набагато смачніша страва буде, якщо фарш ви зробите самостійно, наприклад, з свинини і яловичини або курячої грудки і свинини. Секрет соковитого м’яса по-французьки – це багато цибулі і багато сиру, тому не шкодуйте їх!

    Інгредієнти:

    • Фарш свинячий – 0,7 кг.
    • Картопля – 0,5-0,6 кг.
    • Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
    • Сир твердий – 200 гр.
    • Майонез + сметана – 150-200 гр.
    • Сіль – за смаком.
    • Прянощі для фаршу – за смаком.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Олія – для змащування форми.

    Процес приготування:

  • На змащене олією деко викладіть першим шаром картоплю, нарізану на кружки товщиною не більше 0,3-0,5 див.
  • Картопля підсолити, приправте перцем і сушеними спеціями, придатними для фаршу (набір спецій для фаршу краще всього взяти в магазині вже готовий).
  • Фарш перемішати з сіллю і спеціями, а також з однією-двома цибулинами, нарізаними на крейді кубики.
  • Фарш викладіть на картоплю, розподіливши його рівномірно.
  • Що залишився лук наріжте півкільцями і викласти на фарш.
  • Сир натріть на тертці.
  • Останнім шаром розподілите соус зі сметани і майонезу.
  • Запікайте м’ясо по-французьки з фаршу і картоплі в духовці, яка вже нагрілася до 190-200 градусів. Час – 50-60 хвилин.
  • Запікайте блюдо до м’якості картоплі, тому що фарш і всі інші інгредієнти запекутся ще швидше. Подавайте до столу в гарячому вигляді, розділивши на порції.
  • Приємного апетиту!

    М’ясо по-французьки з яловичини з картоплею і помідорами

    Ситна яловичина по-французьки з картоплею – це дуже апетитне гаряче, яке не соромно подати і на будь-який святковий стіл. Швидше за все, господиням зі стажем цей рецепт вже знайомий і не раз випробуваний ними на домашній кухні, а всім початківцям кулінарам ми настійно рекомендуємо приготувати таке м’ясо як можна швидше: смакота буде неймовірна!

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 700-800 гр.
    • Картопля – 600 гр.
    • Сметана + майонез – 150-200 мл.
    • Помідори – 3-4 шт. за бажанням.
    • Сир твердий – 200 гр.
    • Сіль – за смаком.
    • Цибуля – 3-4 шт.
    • Часник – за смаком.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Спеції для яловичини – за смаком.
    • Олія – для змащування форми.

    Процес приготування:

  • Обмийте яловичину і очистіть її від плівок і сухожиль, але краще всього брати м’яку яловичу вирізку.
  • Наріжте яловичину на нетовсті пластинки і відбийте її з двох сторін.
  • Замаринуйте м’ясо в спеціях, в молотом чорному перці і не забудьте підсолити за смаком.
  • Картопля очистіть і наріжте тонкими кружальцями.
  • Сир натріть на тертці, а цибулю наріжте на тонкі четвертинки кілець або просто дрібними кубиками.
  • Для соусу очистіть і нарубаєте дуже дрібно часник, з’єднайте зі сметаною і майонезом, перемішати.
  • Змастіть рослинним маслом форму або на деко для запікання.
  • Першим шаром укладіть гуртки картоплі, посипати їх сіллю, меленим чорним перцем і обмазавши трохи соусом.
  • На картоплю викладіть шар з м’яса, м’ясо – лук. Трохи змастіть соусом.
  • На цей шар можна викласти помідори, нарізані тонкими кружальцями (однак яловичина по-французьки смачна і без них, так що, якщо не додасте – нічого страшного!).
  • Верх присипте сиром і обов’язково змастіть соусом, інакше сир згорить.
  • Накалите духовку до 190-200 градусів, помістіть м’ясо для запікання на 1 годину, не менше, адже яловичина сама по собі не м’яка. Якщо потрібно, під час запікання зменшіть температуру, щоб зверху або знизу страва не пригоріло.
  • Перевірте готовність картоплі і м’яса через годину, якщо потрібно ще потримайте страву в духовці кілька хвилин.
  • Гарячу яловичину по-французьки подавайте до столу порційно або на одному великому блюді.
  • Приємного апетиту!

    Соковите м’ясо по-французьки з картоплею, сиром і помідорами

    З сиром та помідорами, м’ясо по-французьки буде навіть смачніше звичайного класичного варіанту приготування цієї страви. Для свинини, крім чорного меленого перцю, підходять і мелений коріандр, базилік, орегано, паприка, куркума, карі, розмарин. До речі, це блюдо можна готувати і без картоплі, свинина чудово запікається з цибулею, сиром і помідорами на деку, а потім подається до будь-якого гарніру, однак у нашому рецепті картопля присутній.

    Інгредієнти:

    • Свинина – 600-800 гр.
    • Картопля – 500-600 гр.
    • Помідори – 3-4 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
    • Сир твердий – 150-200 гр.
    • Майонез – 3-4 ст. л.
    • Сметана – 3-4 ст. л.
    • Сіль – за смаком.
    • Спеції для свинини – за смаком.
    • Олія – для змащування форми.

    Процес приготування:

  • Свинину без кісток і сухожиль наріжте порційними шматками розміром і товщиною з невелику жіночу долоню.
  • М’ясо відбийте з двох сторін, прикривши харчовою плівкою.
  • Далі кожен шматочок м’яса підсолити, і приправте за смаком: поки ви будете займатися іншими інгредієнтами, м’ясо замаринується.
  • Картоплю і цибулю очистіть; картоплю наріжте кружальцями 3-5 мм товщиною, а цибуля – на тонкі четвертинки кілець або на кубики.
  • Сир натріть на тертці.
  • М’ясо нарізаємо порційними шматками розміром з долоньку, цибулю – кільцями, помідори та картопля – кружечками, сир – на крупній тертці.
  • Помідори наріжте тонким ножем, щоб не розчавити їх, на гуртки не товщі, ніж картопля.
  • На змащене олією деко викладіть першим шаром картопля, підсолити і поперчіть його.
  • Другий шар – свинина. Третій шар – цибуля, четвертий – гуртки помідорів.
  • Присипте помідори сиром, верх страви обмажте соусом (майонез + сметана).
  • Поки збираєте шари страви, ваша духова шафа повинен нагрітися до 190-200 градусів.
  • Запікайте м’ясо з картоплею, сиром і помідорами не більше 50-60 хвилин (або орієнтуйтеся по своїй духовці). Якщо зверху сир швидко почне рум’янитися, тоді вогонь трохи зменшіть, щоб страва пропеклося всередині.
  • Готовність перевіряйте по картоплі: коли він стане м’яким, то знайте, що і все інше вже пропеклося. Їжте це блюдо зі свіжими або маринованими овочами в гарячому або в трохи охолодженому вигляді.
  • Приємного апетиту!

    Дуже смачне м’ясо по-французьки, приготоване у фользі в духовці

    М’ясо по-французьки можна запікати не тільки на відкритому листі, але й у фользі. Цей вид приготування відмінно підійде, якщо м’ясо трохи жорсткувато, тому що фольга стримує всі соки, не даючи їм випаровуватися. Страву можна готувати як з картоплею, так і без нього. Якщо вирішите без картоплі, тоді на шар фольги, змащене маслом, викладайте м’ясо, а далі дійте за рецептом.

    Інгредієнти:

    • Свинина – 600 гр.
    • Картопля – 500-600 гр.
    • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
    • Твердий сир – 300 гр.
    • Майонез – 150 мл
    • Сіль – за смаком.
    • Мелений чорний перець – за смаком.
    • Спеції для свинини – за смаком.

    Процес приготування:

  • Свинячу (або яловичу) вирізку або яку-небудь іншу м’ясну частину без кісток і сухожиль промийте, наріжте шматками не товщі 1 см і розміром з долоню.
  • Відбийте м’ясо з двох сторін, накривши його плівкою, але не робіть шматки занадто тонкими, інакше вся соковитість з них піде.
  • Тепер, щоб жорсткувате м’ясо стало соковитіше, його потрібно замаринувати в невеликій кількості майонезу, попередньо натерти сіллю і спеціями.
  • Картопля очистіть і наріжте нетовстими гуртками або половинками гуртків, якщо картопля занадто великий.
  • Цибуля помийте, очистіть, наріжте півкільцями.
  • Сир твердий (можна і плавлений, якщо його час потримати в морозилці) на великій тертці натріть.
  • З фольги, складеної в два шари, сформуйте ємність для запікання вашого страви. Найзручніше зробити кілька невеликих коробочок з фольги, наприклад, за переліком передбачуваних їдців.
  • Всередині форму змастіть маслом рослинним, на низ викладіть картоплю, потім його підсолити, і посипте трохи чорним меленим перцем.
  • На картоплю викладіть м’ясо, на м’ясо – шар цибулі.
  • Цибуля присипте сиром і змажте все майонезом.
  • Загорніть м’ясо у фольгу повністю, але зверху залиште трохи місця, щоб майонез не розмазався по фользі.
  • Блюдо запікається в духовій шафі при 190-200 градусах близько 45-60 хвилин (якщо у вас невеликі коробочки з фольги, м’ясо в них запечеться швидше).
  • Коли м’ясо і картоплю вже повністю готовими, розгорніть фольгу зверху і потримайте страву під грилем, щоб зверху з’явилася апетитна рум’яна сирна скоринка.
  • Приємного апетиту!

    М’ясо по-французьки з цибулею і картоплею

    Для того щоб приготувати дуже смачне м’ясо по-французьки з цибулею та картоплею вам будуть потрібні найпростіші інгредієнти: будь-яке м’ясо без кістки і сухожилля, цибуля ріпчаста або який-небудь інший цибулю на ваш розсуд, сир, картопля, майонез і спеції. А рецептура приготування – простіше не буває!

    Інгредієнти:

    • М’ясо будь-без кісток – 0,5 кг.
    • Картопля – 0,5 кг
    • Цибуля – 2 шт.
    • Помідори – 2-3 шт. за бажанням.
    • Часник – за смаком.
    • Сир твердий – 150 гр.
    • Майонез + сметана – 3 ст. л.
    • Спеції для м’яса – за смаком.
    • Сіль – за смаком.
    • Олія – для змащування форми.

    Процес приготування:

  • Картоплю очистити, вимити, нарізати кружальцями товщиною не більше 5 мм
  • М’ясо будь-яке (якщо це свинина або яловичина, то це повинна бути вирізка або філе, а у курки – філе) вимити, нарізати шматками розміром з долоню завтовшки не більше 1 див.
  • М’ясо трохи відбити з обох сторін, накривши плівкою.
  • Дно форми для запікання змастити трохи олією, на нього викласти гуртки картоплі.
  • Картопля підсолити і поперчити за смаком (можна використовувати готовий набір спецій для картоплі).
  • Далі викладіть на картоплю м’ясо, підсолити і поперчіть, а також приправте його і іншими спеціями для м’яса, якщо хочете, але в принципі солі і чорного перцю вже достатньо, щоб страва була смачною.
  • Якщо у вас сухувата свинина або яловичина, тоді її можна зовсім трошки змастити зверху майонезом для соковитості.
  • Ріпчасту цибулю і часник очистити, цибулю наріжте на тонкі четвертинки кілець, можна і нарубати більш дрібно. Часник дрібно порубаєте ножем.
  • Рубаний часник і цибулю викладіть рівномірно на м’ясо. Лука повинно бути багато, навіть якщо він гіркий, так як при запіканні гіркоту з лука йде, а його сік добре просочує собою будь-яке м’ясо.
  • Помідори наріжте тонкими кружальцями або половинками гуртків. Викладіть їх на шар цибулі.
  • Сир твердий натріть на тертці, розподіліть по томатам.
  • Зверху змастіть блюдо негустим шаром майонезу і сметани. Можна використовувати і один майонез, якщо він не дуже жирний.
  • Накалите духову шафу до 200-190 градусів і печіть м’ясо не менше 50-60 хвилин (або орієнтуйтеся на свою духовку).
  • Нескладне в приготуванні м’ясо по-французьки з цибулею прикрасить ваш стіл, як у будні, так і в свята. Їжте його гарячим!
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний рецепт м’ясо по-французьки з індички з картоплею

    І в кінці збірки ще один варіант м’яса по-французьки – смачне блюдо з індички і картоплі, запечене в духовці. Приготувати його нескладно, як і будь-який інший варіант цієї страви, а ось воно виходить більш ніжним, тому що індиче м’ясо є дієтичним у порівнянні зі свининою або яловичиною, тому краще і швидше засвоюється.

    Інгредієнти:

    • Філе індички – 0,5-0,7 кг.
    • Картопля – 0,5-0,6 кг.
    • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
    • Сир твердий – 150 гр.
    • Майонез + сметана – 3 ст. л.
    • Спеції для птиці – за смаком.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Сіль – за смаком.
    • Олія – для змащування форми.

    Процес приготування:

  • Очищену картоплю помиємо, обсушим, наріжемо кружальцями не товщі 0,3-0,5 див. Викладемо його першим шаром на деко або у форму для запікання, підсолимо і поперчити за смаком. Деко (форму) не забудьте змастити маслом.
  • Філе індички наріжемо шматками поперек волокон не товщі 1 див. Кожне нарізане філе трошки відіб’ємо за допомогою кулінарного молотка, прикривши філе плівкою.
  • Філе присипаємо спеціями, сіллю не забудемо і про чорний перець.
  • Викладаємо на картоплю шар з м’яса індички.
  • Очищений ріпчасту цибулю наріжте на половинки кілець або дрібніше (можна використовувати і білу частину цибулі-порею, а також його молоді пагони).
  • На шар м’яса викладіть цибулю, засинаючи м’ясо рівномірно. Лука не повинно бути мало – саме він додає м’ясу велику соковитість!
  • Сир натріть і рівномірно розкладіть по луку. Зверху намажте все майонезом, використовуючи кулінарну лопатку.
  • Запікайте в нагрітій до 190-200 градусів духовці м’ясо по-французьки з індички. Якщо ваша духовка з конвекцією, тоді її температура повинна бути на 10-20 градусів нижче зазначеної.
  • Страва готується приблизно 50-60 хвилин. Дайте йому трохи охолонути і подавайте до столу з нарізкою зі свіжих овочів.
  • Приємного апетиту!

    Порада: філе з індички по-французьки можна приготувати не тільки з картоплею, але і з помідорами, і з грибами, виклавши ці інгредієнти поверх картопляного і м’ясного шарів, а потім засипати їх цибулею, сиром і обмазати майонезом.