М'ясо по-французьки з картоплею в духовці – 9 рецептів з фото покроково
Як відомо, блюдо, яке ми готуємо під назвою «М’ясо по-французьки», було винайдено зовсім не у Франції, а в Росії ще в 19 столітті для графа Олексія Орлова. Однак кухарем, що придумала цей делікатес, був француз, звідси і назва. Спочатку воно являло собою запіканку під соусом бешамель з грибів, телятини і картоплі, а вже пізніше цей смачний делікатес обзавівся хрусткою сирною скоринкою – гратеном, що додало йому особливу пікантну принадність. Пропонуємо вам 9 сучасних покрокових рецептів м’яса по-французьки.
М’ясо по-французьки з свинини з картоплею в духовці
Час приготування: 1,5 години.
Порцій: 4 шт.
М’ясо по-французьки з свинини з картоплею – це проста, але в теж час неймовірно смачна і ситна їжа. Причому важко сказати, що ж смачніше: піджареної картопелька, соковите мяско або сирна скоринка. Навчившись готувати така смакота, ви будете робити це знову і знову, адже відмовитися від настільки притягального м’ясних ласощів просто не реально!
Інгредієнти
Свинина 400 гр.
Картопля 500 гр.
Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
Цибуля ріпчаста 2 шт.
Сметана + майонез 7 ст. л.
Сіль за смаком
Перець чорний мелений за смаком
Приправа для свинини за смаком
Олія для змащування форми
Процес приготування:
Свинину наріжте порційними шматками товщиною не більше 1 см і відбийте кухонним молоточком.
Очищений і обмитий, обсушенный картоплю наріжте кружальцями (не більше 3-4 мм завтовшки). Цибулю наріжте кубиками або четвертинками кілець.
Деко або форму для запікання потрібно змастити рослинним маслом, потім першим шаром викласти цибулю, на цибулю – картопляні гуртки, як показано на фото. Приправте спеціями, підсолити.
Зверху викладіть свинину, підсолити і поперчіть її. Можна м’ясо змастити соусом з майонезу і сметани. Внапуск викладіть другий шар картоплі, приправте за смаком.
Сметаною з майонезом змастіть блюдо і присипте дрібно натертим твердим сиром.
Щоб м’ясо по-французьки не пригоріло, готуйте його під фольгою в нагрітій духовці до повної м’якості картоплі (м’ясо буде готове, коли запечеться картопля). Температура – 190-200 градусів, час – 1 годину або трохи більше. Коли страва буде готове, фольгу зніміть і дайте йому постояти в духовці без фольги, щоб утворилася сирна скоринка рум’яного кольору.
Їжте свинину по-французьки з картоплею гарячої, розділивши на порції.
Приємного апетиту!
М’ясо по-французьки з курячого філе з картоплею
Куряче філе з картоплею по-французьки – улюблене гаряче нашої сім’ї. Я обожнюю його готувати, тому що краще й не придумаєш, як з таких нескладних інгредієнтів при мінімальної віддачі з мого боку отримати настільки смачне, поживне, але в той же час і не важкий для шлунка блюдо.
Інгредієнти:
Куряча грудка – 0,5-0,6 кг.
Картопля – 0,4 кг
Сир твердий – 150 гр.
Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Майонез + сметана – 4 ст. л.
Сіль – за смаком.
Приправа для курячого м’яса – за смаком.
Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Обмытое і обсушенное куряче філе поділіть на кілька частин, потім відбийте його, підсолити і приправте за смаком – нехай маринується, поки ви підготуєте інші інгредієнти.
Картопля очистіть, також обмийте і обсушити, наріжте на гуртки не товщі 0,4 див.
Очищений ріпчасту цибулю наріжте тонкими кружальцями, потім розділіть їх на четвертинки гуртків або подрібніть кубиками.
Змастіть рослинним маслом деко або форму, викладіть картоплю першим шаром, присипте його спеціями за смаком і сіллю.
На картоплю викладіть м’ясо курки, також його підсолити, і приправте спеціями.
Курятину можна змастити трохи майонезом, щоб була соковитішою, а можна просто засипати цибулею.
На шар цибулі викладіть шар сиру, натертого на крупній тертці.
Сир рясно змастіть сметанно-майонезним соусом.
Запечіть курячу грудку по-французьки з картоплею в духовій шафі при 190 градусах до повної готовності, що займе близько 50 хвилин. При необхідності температуру трохи знизьте або збільшити, щоб все рівномірно запеклось і не пригоріло.
Їжте блюдо гарячим, нарізавши на порції.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування м’ясо по-французьки з грибами
М’ясо по-французьки добре йде з будь-якими грибами, особливо якщо в якості м’ясної становить вибирається свиняча вирізка, проте така їжа дуже калорійна і не всім корисна. Але зате як же це смачно! Ми пропонуємо вам рецепт свинини з печерицями, але приготувати таку страву можна і з відвареними або маринованими лісовими грибами.
Інгредієнти:
Свинина – 0,7 кг.
Шампіньйони – 0,5 кг.
Картопля – 0,5-0,6 кг.
Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
Сир твердий – 200 гр.
Майонез + сметана – 200 гр.
Гірчиця – 2 ст. л.
Сіль – за смаком.
Перець чорний мелений – за смаком.
Масло рослинне для обсмажування грибів + для змащування форми.
Процес приготування:
Свинину обмийте, обсушіть, розділіть на порційні шматки, кожен з яких повинен бути приблизно жіночу долоню. Відбийте м’ясо з двох сторін.
Кожен шматок підсолити, обмажте гірчицею і злегка чорним перцем. Можна додати спеції для свинини. Нехай м’ясо маринується в мисці, поки ви готуєте все інше.
Печериці можна брати як сирі, так і мариновані. Сирі печериці очистити від сміття, промийте і наріжте невеликими плоскими шматочками.
Обсмажте печериці на гарячій сковороді в невеликій кількості добре нагрітого рослинного масла. Смажте, помішуючи, не більше 2-3 хвилин.
Картоплю очистіть, обмийте, обсушіть і наріжте на однакові гуртки не товщі 3-5 мм.
Сир натріть на тертці, а цибулю подрібніть на кубики.
Рослинним маслом в невеликій кількості змастіть деко або форму для запікання.
Першим шаром викладіть туди картопляні гуртки, їх потрібно за смаком підсолити і поперчити, а також можна приправити спеціями для м’яса або для картоплі.
М’ясо, замариноване в гірчиці і спеціях, викладіть зверху на картоплю.
Далі йде шар грибів, наверх – шар цибулі.
Присипте тертим сиром, а потім змастіть верх майонезом, розмішаним зі сметаною.
Запікайте м’ясо по-французьки в духовці при 200 градусах не менше 50-60 хвилин (або орієнтуйтеся на те, як пече ваша духовка). Температуру під час запікання потрібно буде знизити приблизно на 10 градусів, якщо скоринка зверху починає дуже швидко прихоплюватися.
Їжте це блюдо гарячим або трохи остившім.
Приємного апетиту!
Простий рецепт м’ясо по-французьки з фаршем і картоплею
По-французьки з картоплею можна запікати не тільки відбиті шматки м’яса, але і перекручений фарш: прошарок з фаршу виходить більш м’якою, ніж з цілих шматочків. Звичайно, набагато смачніша страва буде, якщо фарш ви зробите самостійно, наприклад, з свинини і яловичини або курячої грудки і свинини. Секрет соковитого м’яса по-французьки – це багато цибулі і багато сиру, тому не шкодуйте їх!
Інгредієнти:
Фарш свинячий – 0,7 кг.
Картопля – 0,5-0,6 кг.
Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
Сир твердий – 200 гр.
Майонез + сметана – 150-200 гр.
Сіль – за смаком.
Прянощі для фаршу – за смаком.
Перець чорний мелений – за смаком.
Олія – для змащування форми.
Процес приготування:
На змащене олією деко викладіть першим шаром картоплю, нарізану на кружки товщиною не більше 0,3-0,5 див.
Картопля підсолити, приправте перцем і сушеними спеціями, придатними для фаршу (набір спецій для фаршу краще всього взяти в магазині вже готовий).
Фарш перемішати з сіллю і спеціями, а також з однією-двома цибулинами, нарізаними на крейді кубики.
Фарш викладіть на картоплю, розподіливши його рівномірно.
Що залишився лук наріжте півкільцями і викласти на фарш.
Сир натріть на тертці.
Останнім шаром розподілите соус зі сметани і майонезу.
Запікайте м’ясо по-французьки з фаршу і картоплі в духовці, яка вже нагрілася до 190-200 градусів. Час – 50-60 хвилин.
Запікайте блюдо до м’якості картоплі, тому що фарш і всі інші інгредієнти запекутся ще швидше. Подавайте до столу в гарячому вигляді, розділивши на порції.
Приємного апетиту!
М’ясо по-французьки з яловичини з картоплею і помідорами
Ситна яловичина по-французьки з картоплею – це дуже апетитне гаряче, яке не соромно подати і на будь-який святковий стіл. Швидше за все, господиням зі стажем цей рецепт вже знайомий і не раз випробуваний ними на домашній кухні, а всім початківцям кулінарам ми настійно рекомендуємо приготувати таке м’ясо як можна швидше: смакота буде неймовірна!
Інгредієнти:
Яловичина – 700-800 гр.
Картопля – 600 гр.
Сметана + майонез – 150-200 мл.
Помідори – 3-4 шт. за бажанням.
Сир твердий – 200 гр.
Сіль – за смаком.
Цибуля – 3-4 шт.
Часник – за смаком.
Перець чорний мелений – за смаком.
Спеції для яловичини – за смаком.
Олія – для змащування форми.
Процес приготування:
Обмийте яловичину і очистіть її від плівок і сухожиль, але краще всього брати м’яку яловичу вирізку.
Наріжте яловичину на нетовсті пластинки і відбийте її з двох сторін.
Замаринуйте м’ясо в спеціях, в молотом чорному перці і не забудьте підсолити за смаком.
Картопля очистіть і наріжте тонкими кружальцями.
Сир натріть на тертці, а цибулю наріжте на тонкі четвертинки кілець або просто дрібними кубиками.
Для соусу очистіть і нарубаєте дуже дрібно часник, з’єднайте зі сметаною і майонезом, перемішати.
Змастіть рослинним маслом форму або на деко для запікання.
Першим шаром укладіть гуртки картоплі, посипати їх сіллю, меленим чорним перцем і обмазавши трохи соусом.
На картоплю викладіть шар з м’яса, м’ясо – лук. Трохи змастіть соусом.
На цей шар можна викласти помідори, нарізані тонкими кружальцями (однак яловичина по-французьки смачна і без них, так що, якщо не додасте – нічого страшного!).
Верх присипте сиром і обов’язково змастіть соусом, інакше сир згорить.
Накалите духовку до 190-200 градусів, помістіть м’ясо для запікання на 1 годину, не менше, адже яловичина сама по собі не м’яка. Якщо потрібно, під час запікання зменшіть температуру, щоб зверху або знизу страва не пригоріло.
Перевірте готовність картоплі і м’яса через годину, якщо потрібно ще потримайте страву в духовці кілька хвилин.
Гарячу яловичину по-французьки подавайте до столу порційно або на одному великому блюді.
Приємного апетиту!
Соковите м’ясо по-французьки з картоплею, сиром і помідорами
З сиром та помідорами, м’ясо по-французьки буде навіть смачніше звичайного класичного варіанту приготування цієї страви. Для свинини, крім чорного меленого перцю, підходять і мелений коріандр, базилік, орегано, паприка, куркума, карі, розмарин. До речі, це блюдо можна готувати і без картоплі, свинина чудово запікається з цибулею, сиром і помідорами на деку, а потім подається до будь-якого гарніру, однак у нашому рецепті картопля присутній.
Інгредієнти:
Свинина – 600-800 гр.
Картопля – 500-600 гр.
Помідори – 3-4 шт.
Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
Сир твердий – 150-200 гр.
Майонез – 3-4 ст. л.
Сметана – 3-4 ст. л.
Сіль – за смаком.
Спеції для свинини – за смаком.
Олія – для змащування форми.
Процес приготування:
Свинину без кісток і сухожиль наріжте порційними шматками розміром і товщиною з невелику жіночу долоню.
М’ясо відбийте з двох сторін, прикривши харчовою плівкою.
Далі кожен шматочок м’яса підсолити, і приправте за смаком: поки ви будете займатися іншими інгредієнтами, м’ясо замаринується.
Картоплю і цибулю очистіть; картоплю наріжте кружальцями 3-5 мм товщиною, а цибуля – на тонкі четвертинки кілець або на кубики.
Сир натріть на тертці.
М’ясо нарізаємо порційними шматками розміром з долоньку, цибулю – кільцями, помідори та картопля – кружечками, сир – на крупній тертці.
Помідори наріжте тонким ножем, щоб не розчавити їх, на гуртки не товщі, ніж картопля.
На змащене олією деко викладіть першим шаром картопля, підсолити і поперчіть його.
Другий шар – свинина. Третій шар – цибуля, четвертий – гуртки помідорів.
Поки збираєте шари страви, ваша духова шафа повинен нагрітися до 190-200 градусів.
Запікайте м’ясо з картоплею, сиром і помідорами не більше 50-60 хвилин (або орієнтуйтеся по своїй духовці). Якщо зверху сир швидко почне рум’янитися, тоді вогонь трохи зменшіть, щоб страва пропеклося всередині.
Готовність перевіряйте по картоплі: коли він стане м’яким, то знайте, що і все інше вже пропеклося. Їжте це блюдо зі свіжими або маринованими овочами в гарячому або в трохи охолодженому вигляді.
Приємного апетиту!
Дуже смачне м’ясо по-французьки, приготоване у фользі в духовці
М’ясо по-французьки можна запікати не тільки на відкритому листі, але й у фользі. Цей вид приготування відмінно підійде, якщо м’ясо трохи жорсткувато, тому що фольга стримує всі соки, не даючи їм випаровуватися. Страву можна готувати як з картоплею, так і без нього. Якщо вирішите без картоплі, тоді на шар фольги, змащене маслом, викладайте м’ясо, а далі дійте за рецептом.
Інгредієнти:
Свинина – 600 гр.
Картопля – 500-600 гр.
Цибуля ріпчаста – 3 шт.
Твердий сир – 300 гр.
Майонез – 150 мл
Сіль – за смаком.
Мелений чорний перець – за смаком.
Спеції для свинини – за смаком.
Процес приготування:
Свинячу (або яловичу) вирізку або яку-небудь іншу м’ясну частину без кісток і сухожиль промийте, наріжте шматками не товщі 1 см і розміром з долоню.
Відбийте м’ясо з двох сторін, накривши його плівкою, але не робіть шматки занадто тонкими, інакше вся соковитість з них піде.
Тепер, щоб жорсткувате м’ясо стало соковитіше, його потрібно замаринувати в невеликій кількості майонезу, попередньо натерти сіллю і спеціями.
Картопля очистіть і наріжте нетовстими гуртками або половинками гуртків, якщо картопля занадто великий.
Цибуля помийте, очистіть, наріжте півкільцями.
Сир твердий (можна і плавлений, якщо його час потримати в морозилці) на великій тертці натріть.
З фольги, складеної в два шари, сформуйте ємність для запікання вашого страви. Найзручніше зробити кілька невеликих коробочок з фольги, наприклад, за переліком передбачуваних їдців.
Всередині форму змастіть маслом рослинним, на низ викладіть картоплю, потім його підсолити, і посипте трохи чорним меленим перцем.
На картоплю викладіть м’ясо, на м’ясо – шар цибулі.
Цибуля присипте сиром і змажте все майонезом.
Загорніть м’ясо у фольгу повністю, але зверху залиште трохи місця, щоб майонез не розмазався по фользі.
Блюдо запікається в духовій шафі при 190-200 градусах близько 45-60 хвилин (якщо у вас невеликі коробочки з фольги, м’ясо в них запечеться швидше).
Коли м’ясо і картоплю вже повністю готовими, розгорніть фольгу зверху і потримайте страву під грилем, щоб зверху з’явилася апетитна рум’яна сирна скоринка.
Приємного апетиту!
М’ясо по-французьки з цибулею і картоплею
Для того щоб приготувати дуже смачне м’ясо по-французьки з цибулею та картоплею вам будуть потрібні найпростіші інгредієнти: будь-яке м’ясо без кістки і сухожилля, цибуля ріпчаста або який-небудь інший цибулю на ваш розсуд, сир, картопля, майонез і спеції. А рецептура приготування – простіше не буває!
Інгредієнти:
М’ясо будь-без кісток – 0,5 кг.
Картопля – 0,5 кг
Цибуля – 2 шт.
Помідори – 2-3 шт. за бажанням.
Часник – за смаком.
Сир твердий – 150 гр.
Майонез + сметана – 3 ст. л.
Спеції для м’яса – за смаком.
Сіль – за смаком.
Олія – для змащування форми.
Процес приготування:
Картоплю очистити, вимити, нарізати кружальцями товщиною не більше 5 мм
М’ясо будь-яке (якщо це свинина або яловичина, то це повинна бути вирізка або філе, а у курки – філе) вимити, нарізати шматками розміром з долоню завтовшки не більше 1 див.
М’ясо трохи відбити з обох сторін, накривши плівкою.
Дно форми для запікання змастити трохи олією, на нього викласти гуртки картоплі.
Картопля підсолити і поперчити за смаком (можна використовувати готовий набір спецій для картоплі).
Далі викладіть на картоплю м’ясо, підсолити і поперчіть, а також приправте його і іншими спеціями для м’яса, якщо хочете, але в принципі солі і чорного перцю вже достатньо, щоб страва була смачною.
Якщо у вас сухувата свинина або яловичина, тоді її можна зовсім трошки змастити зверху майонезом для соковитості.
Ріпчасту цибулю і часник очистити, цибулю наріжте на тонкі четвертинки кілець, можна і нарубати більш дрібно. Часник дрібно порубаєте ножем.
Рубаний часник і цибулю викладіть рівномірно на м’ясо. Лука повинно бути багато, навіть якщо він гіркий, так як при запіканні гіркоту з лука йде, а його сік добре просочує собою будь-яке м’ясо.
Помідори наріжте тонкими кружальцями або половинками гуртків. Викладіть їх на шар цибулі.
Сир твердий натріть на тертці, розподіліть по томатам.
Зверху змастіть блюдо негустим шаром майонезу і сметани. Можна використовувати і один майонез, якщо він не дуже жирний.
Накалите духову шафу до 200-190 градусів і печіть м’ясо не менше 50-60 хвилин (або орієнтуйтеся на свою духовку).
Нескладне в приготуванні м’ясо по-французьки з цибулею прикрасить ваш стіл, як у будні, так і в свята. Їжте його гарячим!
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт м’ясо по-французьки з індички з картоплею
І в кінці збірки ще один варіант м’яса по-французьки – смачне блюдо з індички і картоплі, запечене в духовці. Приготувати його нескладно, як і будь-який інший варіант цієї страви, а ось воно виходить більш ніжним, тому що індиче м’ясо є дієтичним у порівнянні зі свининою або яловичиною, тому краще і швидше засвоюється.
Інгредієнти:
Філе індички – 0,5-0,7 кг.
Картопля – 0,5-0,6 кг.
Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
Сир твердий – 150 гр.
Майонез + сметана – 3 ст. л.
Спеції для птиці – за смаком.
Перець чорний мелений – за смаком.
Сіль – за смаком.
Олія – для змащування форми.
Процес приготування:
Очищену картоплю помиємо, обсушим, наріжемо кружальцями не товщі 0,3-0,5 див. Викладемо його першим шаром на деко або у форму для запікання, підсолимо і поперчити за смаком. Деко (форму) не забудьте змастити маслом.
Філе індички наріжемо шматками поперек волокон не товщі 1 див. Кожне нарізане філе трошки відіб’ємо за допомогою кулінарного молотка, прикривши філе плівкою.
Філе присипаємо спеціями, сіллю не забудемо і про чорний перець.
Викладаємо на картоплю шар з м’яса індички.
Очищений ріпчасту цибулю наріжте на половинки кілець або дрібніше (можна використовувати і білу частину цибулі-порею, а також його молоді пагони).
На шар м’яса викладіть цибулю, засинаючи м’ясо рівномірно. Лука не повинно бути мало – саме він додає м’ясу велику соковитість!
Сир натріть і рівномірно розкладіть по луку. Зверху намажте все майонезом, використовуючи кулінарну лопатку.
Запікайте в нагрітій до 190-200 градусів духовці м’ясо по-французьки з індички. Якщо ваша духовка з конвекцією, тоді її температура повинна бути на 10-20 градусів нижче зазначеної.
Страва готується приблизно 50-60 хвилин. Дайте йому трохи охолонути і подавайте до столу з нарізкою зі свіжих овочів.
Приємного апетиту!
Порада: філе з індички по-французьки можна приготувати не тільки з картоплею, але і з помідорами, і з грибами, виклавши ці інгредієнти поверх картопляного і м’ясного шарів, а потім засипати їх цибулею, сиром і обмазати майонезом.