Осетер, запечений в духовці цілком – 8 смачних рецептів з фото покроково

Готувати цю царську рибу потрібно обов’язково цілком, адже осетер, запечений в духовці – справжній делікатес. Риба практично не містить кісток і відмінно підходить для святкового столу. Готувати рибу можна по-різному, і ми зібрали 8 найсмачніших і різних рецептів приготування в духовці цього ніжного м’яса, які допоможуть зберегти всю користь містяться Омега-3 кислот, таких важливих для нас.

Смачний рецепт осетра, запеченого в духовці

Для того щоб відчути весь смак осетра, його важливо правильно приготувати і знати деякі тонкощі. Сама по собі риба дуже смачна, тому не варто зловживати спеціями. Ми розглянемо покроковий рецепт приготування цієї царської риби з фото, починаючи з її підготовки. І так, приготуємо смачного цілого осетра!

Час готування: 60 хвилин

Порцій: 5-6.

Інгредієнти

  • Осетер 1.8 кг
  • Лимон 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Олія оливкова 5 ст. л.
  • Для прикраси
  • Морква 2 шт. (відварна)
  • Листовий салат 1 пучок
  • Лайм 1 шт.
  • Гранат-1 шт.
  • Виноград 1 гроно
  • Яйце перепелине 5 шт.

Процес приготування:

  • Якщо риба куплена в магазині, вона буде вже обпатраною, якщо немає-перше справах позбавтеся від нутрощів. Після чого осетра добре промиємо і всередині і зовні. Для того щоб було легше прибрати луску, потрібно обдати рибу окропом.
  • Зрізаємо гострим ножем спинних «жучків», обрізаємо зябра.
  • Далі видаляємо визигу, яка знаходиться в хребті риби. Якщо її не прибрати, при впливі температур осетра буде розпирати, і визига порве тушку і зіпсує вигляд страви. Надрізаємо голову риби не до кінця.
  • І відразу робимо такий же надріз в області хвоста риби. В середині ви побачите хребет, його треба витягти цілком, не розірвавши.
  • Надрізаємо рибу порційно, робимо надрізи не до кінця, трохи солимо, збризкуємо соком лимона і оливковим маслом.
  • Вистилаємо деко фольгою, змащуємо її маслом, на нього кладемо рибу і кожен шматочок перекладемо фольгою. Зверху накриємо листом фольги — під нею риба залишиться більш соковитою. Але можна і просто змастити деко олією і поставити рибу в духовку, поливаючи її соком регулярно. Запікаємо осетра в духовці при 180 градусах півгодини. Знімаємо фольгу, поливаємо соком зверху і запікаємо ще 5-10 хвилин. Готовність риби визначаємо за відсутності соку при проколі м’яса.
  • Рибу перекладаємо на сервірувальне блюдо, на яке поклали спочатку «подушку» з салатного листя і прикрашаємо перепелиними яйцями, вирізаними у формі «корон», тонкими часточками лайма і лимона, «трояндочок», зроблених з вареної моркви. Можна намалювати сітку з майонезу на голові риби, прикрасити гранатовими кісточками. Фантазія в оздобленні не має меж.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування осетра, запеченого у фользі

Приготування осетра у фользі дозволяє пропекти його рівномірно і зберегти соковитість і смак страви. Для додання рибі золотистого кольору і легкої скоринки, потрібно прибрати фольгу в кінці приготування риби в духовці.

Інгредієнти:

  • Осетер розміром 2-2,5 кг.
  • Гриби печериці – 500 р.
  • Морква велика – 1 шт.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Вершки 20% – 100 мл
  • Мелений коріандр, сіль і чорний перець – за смаком.
  • Олія оливкова або соняшникова – 2 ст. л.

Процес приготування:

  • З самого початку треба промити потрошеного осетра під холодною водою. Видаляємо визигу, яка йде уздовж хребта. У великій каструлі закипятим воду і опустити в киплячу воду рибу на кілька секунд, з одного боку притримуємо лопаткою, з другої — притримуючи її за хвіст. І відразу після цього промиваємо рибу дуже холодною водою. Після цього шкіра разом з шипами з легкістю знімається. При необхідності – промити рибу і промокніть рушником. Посипаємо рибу спеціями і відставляємо маринуватися.
  • Цибулю, моркву і гриби очищаємо від шкірки, цибулю і печериці подрібнюємо ножем, моркву — на крупній тертці. На сковороді нагріваємо олію і обсмажуємо гриби, поки не випарується рідина. Після, додаємо підготовлені овочі, солимо, перчимо і тушкуємо все ще 5 хвилин. Додамо вершки і потримаємо начинку на вогні ще пару хвилин. Даємо начинці охолонути.
  • Покладемо ароматну начинку рибу і скріпити черево шпажками, а зверху покладемо половинки тонких шматочків лимона. Загортаємо рибу в 2 шари фольги так, щоб кінці були зверху. Щільно загортаємо рибу і викладаємо на деко запікатися на 40-50 хвилин при 160 градусах.
  • Після закінчення часу розгорнемо фольгу, змастимо осетра рослинним маслом, збільшуємо температуру до 200 градусів і запікаємо ще 10 хвилин.
  • Готову рибу викладаємо на блюдо, знімаємо фольгу, декоруємо рибу листям салату, овочами або фруктами, оливками, маслинами, каперсами або по своєму смаку.
  • Дуже смачний фарширований осетер в духовці

    Осетер дуже добре підходить для фарширування, так як наділений товстою і грубою шкірою. Розмір невеликий риби в 2 кг дозволяє вмістити її в духовку і не зажадає возитися з кістками. Пропонуємо рецепт з незвичайним і смачною начинкою.

    Інгредієнти:

    • Осетер розміром – 2,5 кг.
    • Яйце – 1 шт.
    • Цибулина середня – 1 шт.
    • Черевце сьомги – 400 р.
    • Часник 3 зубчика.
    • Вершки – 100 мл
    • Батон або пшеничний хліб–100 гр.
    • Лимон – 0,5 шт.
    • Мускатний горіх – 0,5 ч. л.
    • Рослинне масло – 2 ч. л.
    • Манна крупа – 2 ст. л.
    • Сіль і перець – за смаком.

    Процес приготування:

  • Осетер повинен бути чистим і випотрошеним. Для даної страви голову риби залишаємо, а видаляємо тільки визигу, що проходить крізь хребет. Для цього при обробці всередині робимо надріз в хрящі хребта і витягуємо її цілком. Якщо цього не зробити — при приготуванні в’язига набубнявіє, вилізе з риби і може зіпсувати весь зовнішній вигляд страви.
  • Рибу натремо сіллю і перцем, збризніть соком лимона і всередині і зовні і відставимо убік.
  • Для приготування начинки в вершках замочимо білий хліб, попередньо зрізавши з нього грубі скоринки. Черевця сьомги поріжемо на шматочки і кладемо в глибоку ємність, додаємо порізаний великими квадратиками цибулю, зубчики часнику, розділений навпіл кріп і віджатий від вершків батон. Подрібнимо всю масу заглибним блендером, додамо яйце і мускатний горіх, сіль, перець за смаком, досить по дрібці, і ще раз перемішати. Якщо начинка вийшла рідка, додайте пару ложок манки і почекайте 10 хвилин, нехай крупа набубнявіє, можна манку і не додавати.
  • Поміщаємо в осетра підготовлений фарш, черево краще зашити, починаючи з хвоста. Залишимо невеликий отвір у голови 6 див. Ще кілька ложок начинки додамо через нього, потім візьмемо рибу за зябра і потрясем, щоб начинка просунулася ближче до хвоста, і фаршируємо рибу ще. Коли риба повністю заповниться начинкою — зашиваємо рибу до голови, хвіст від нитки протягнемо через зябра, щоб після готовності швидко її видалити. Якщо залишилася начинка, можна через ті ж зябра закласти її в горловину.
  • Загорніть рибу у фольгу, при необхідності використовуємо два аркуша.
  • Ставимо підготовлену рибу в нагріту духовку і готуємо 40 хвилин при 180 градусах. По закінченні цього часу відкриваємо дверцята, розрізаємо зверху фольгу або розкриваємо, змащуємо рибу рослинним маслом за допомогою пензлика і допікаємо ще 20 хвилин у відкритому вигляді.
  • Готову рибу викладаємо на велике красиве блюдо, навколо можна укласти свіжі огірки, порізані смужками, помідори у вигляді бутонів квітів з зеленню і лимоном.
  • Осетер, запечена цілком з картоплею

    По цьому рецепту ви зможете запекти цілого осетра з картоплею по-селянськи часточками. Щоб дізнатися, як це зробити — дотримуйтесь покроковому рецептом. В результаті ви приготуєте неймовірно красиве і смачне блюдо, яке буде гідно красуватися в центрі святкового столу.

    Інгредієнти:

    • Осетер – 1 кг.
    • Картопля – 6 штук.
    • Яйце – 4 шт.
    • Сметана – 1 стакан.
    • Оцет 3% – 4 ст. ложки.
    • Вершкове масло -100 р.
    • Мелені сухарі – 2 ст. ложки.
    • Лимон – 0,5 штуки.
    • Часник – 4 зубчики.
    • Мускатний горіх мелений – 1 ч. л.
    • Рослинне масло – 2 ст. ложки.
    • Спеції: перець, паприка солодка – по 1 ч. л.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Щоб очистити осетра, кип’ятимо воду в широкому тазу. Опускаємо в неї рибу всього на 1-2 хвилини, виймаємо і занурюємо в холодну воду. Такий процес допоможемо швидко почистити рибу, видалити шипи на спині і боках, і здерти шкуру. Далі витягуємо визигу, для цього зробимо надріз у хвоста і дістанемо її, тримаючи рибу за хвіст. Очищену осетрину обмиемо, высушим, злегка натремо сіллю і перцем і відставимо убік на годину.
  • Яйця варимо круто, чистимо, використовуємо жовтки, розминаємо їх і змішуємо зі сметаною до однорідного стану. Додамо оцет, мускатний горіх, половину розм’якшеного вершкового масла і перемішати.
  • Змащуємо осетрину всередині і зовні отриманим сметанним соусом, поливаємо залишилися розтопленим маслом і соком лимона. Укладаємо рибу у форму, яку змастили олією і посипаємо зверху меленими сухарями і тертим на крупній тертці сиром.
  • Чистимо картоплю й нарізаємо часточками, змішуємо з тертим або тиском часником, перцем, солодкою паприкою і сіллю, поливаємо олією і перемішуємо.
  • Форму накриваємо фольгою, щільно притискаємо її до стінок і ставимо в духовку, прогріту до 160 градусів. Запікаємо страву 40 хвилин. Потім знімемо фольгу і збільшуємо температуру на 220 градусів ще на 30 хвилин. Так наше блюдо придбає рум’яність і приємну легку скоринку.
  • Отримуємо готову страву з духовки і з допомогою широких лопаток перекладаємо на велику сервірувальне блюдо, прикрашаємо лимоном, гілочками зелені. Осетра можна прикрасити тонкими візерунками з майонезу на спинці.
  • Як приготувати осетра по-царськи у духовці?

    Якщо у вас намічається торжество і потрібно приготувати «королівське блюдо — слід його готувати з «царської» риби. Осетрину здавна подавали на бенкетах, як вишуканий делікатес. Захоплені відгуки самих вибагливих гурманів вам забезпечені. Подавати таку страву рекомендуємо урочисто, приділивши увагу його прикрасі, адже царська риба заслуговує цього.

    Інгредієнти:

    • Осетер один – 1,5 кг.
    • Філе форелі або сьомги – 300 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 головка.
    • Перець, мелений червоний, сіль – за смаком
    • Лимон – 2 шт.
    • Желатин – 10 р.

    Для прикраси (на ваш вибір):

    • Маслини без кісточок – 0,5 банки.
    • Ікра червона і чорна
    • Помідори черрі червоні і жовті
    • Виноград і гранат

    Процес приготування:

  • Желатин замочимо в 50 мл чистої холодної води і залишимо для набухання на 50 хвилин.
  • Осетер в магазині зазвичай продається вже почищену і випатраний. Видаляємо «жучків» на спині і боках риби. Це зробити легше, якщо обшпарити окропом. Потім потрібно видалити хорду, це можна зробити як з боку спини, так і з внутрішньої сторони риби. Плавники і голову залишаємо для краси страви. Промиваємо рибу під холодною проточною водою з усіх боків.
  • З філе форелі видаляємо шкіру, кістки і пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо ножем на дрібні шматки. Цибулю очищаємо від лушпиння, подрібнюємо і пасеруємо на рослинній олії до рум’яного кольору. З’єднуємо остиглий цибулю і рибний фарш, солимо, перчимо.
  • З одного лимона вичавлюємо сік і збризкуємо їм осетра, солимо всередині.
  • Розмазуємо всередині черева риби набряклий до цього часу желатин, другу частину його змішаємо з рибним фаршем. І відразу викладемо начинку в середину осетра. Скріпити рибу можна голкою з ниткою або шпажками. Викладаємо рибу на деко, устеленный фольгою, на черево. Ставимо в гарячу духовку і запікаємо царський частування 20 хвилин. Дістанемо деко, розриваємо фольгу зверху, формуємо бортики, де буде накопичуватися сік риби, залишаємо закутаною тільки голову і хвіст. Ставимо в такому вигляді назад ще на 40 хвилин запікатися. Періодично поливаємо рибу утворюється соком. Шкіра зверху повинна не підгоряти, а рум’янитися.
  • Приготовленого осетра виймаємо з духовки, даємо трохи охолонути, знімаємо фольгу, можна відразу нарізати на шматочки по 1,5 див і викласти на тарілку по колу або залишити царську рибу цілою — це вже вам вирішувати. Тонко шаткуємо лимон на кружечки і розрізаємо навпіл. На шпажку надягаємо маслину і прикріплюємо їй шматочки лимона до риби.
  • Прикраса риби займає особливе місце в рецепті. Дуже виразно виглядає риба на подушці з листя салату. Особливий «царський» вигляд додасть страві червона або чорна ікра. Її можна викласти на голову риби або укласти поруч. Близько осетра покладіть гілочку винограду і розкидайте хаотично зерна граната. Можете проявити свої творчі здібності і прикрасити страву на ваш розсуд.
  • Порада: Ефектно виглядає риба, подана на овальному дзеркалі. Це доречно для великого торжества, коли можна поставити блюдо на окремий стіл у просторому залі, щоб всі гості могли помилуватися ним.

    Запікаємо осетра з лимоном і сухим вином

    Цей вишуканий рецепт сподобається тим, хто не любить змішувати різні смаки, і хоче насолодитися смаком риби, нічим не перебиваючи його. Ми приготуємо приголомшливу осетрину з лимоном і доповнимо «кислим» соусом, який ідеально підходить до цього блюда.

    Інгредієнти:

    • Осетер – 1,5-2 кг.
    • Лимон – 2 маленьких.
    • Вино сухе біле – 100 мл
    • Сіль велика– 3 ст. л.
    • Цибуля порей – 1 шт.
    • Перець мелений білий – 2 ч. ложки.
    • Зелень: кріп і петрушка – по 1 пучку.
    • Масло вершкове– 30 р.
    • Рибний бульйон – 100 мл
    • Яйця – 1 шт.
    • Борошно – 1 ст. ложка.

    Процес приготування:

  • Підготуємо рибу до приготування, добре промиємо під проточною холодною водою і просушити рушником. У осетрові кісток немає, потрібно прибрати тільки хорду, яка йде уздовж хребта. Це зробити обов’язково, якщо готуємо цілу рибу, інакше під впливом температур вона набубнявіє і зіпсує вигляд страви.
  • З усіх боків натираємо або навіть засипаємо рибу сіллю. Риба вбере необхідну сіль і більше не візьме. Відставляємо її в сторону на 5 хвилин. Ще раз промиваємо і просушуємо рибу. Натираємо сіллю і перцем.
  • Промиємо і разрежем лимони товстими кільцями, залишимо половинку лимона, з якого видавимо сік, а поки приберемо в бік. Обернем часточки лимона, гілочками петрушки і укладемо їх всередину рыбехи.
  • Прогріваємо духовку до 200 градусів. Застеляємо деко фольгою, змащуємо пензлем рослинним маслом і викладаємо рибу або кільцем, або по діагоналі. Зверху рясно поливаємо соком заготовленого лимона, відразу ж зверху ароматизируем половиною вина, виливаючи його на рибу. Закриваємо фольгою і закріплюємо її зверху.
  • Розігріваємо духовку до 200 градусів і ставимо страву на 15 хвилин. Дістанемо рибу, відкриємо фольгу і знову поставимо запікатися на 20-30 хвилин. Перевіряємо готовність риби зубочисткою. Риба готова, якщо сік з отвору не виділяється.
  • Приготуємо «кислий» соус. Розтопимо 1/3 вершкового олії в сотейнику, додамо борошно, добре перемішати, наллємо гарячий бульйон. Окремо подрібнюємо цибулю і зелень і тушкуємо на маленькому вогні на суміші ще 1/3 вершкового і рослинного масла. Цибулю можна використовувати і ріпчасту, смак соусу не постраждає. Додамо решту 50 мл вина і поваримо 5 хвилин. З’єднуємо обидві суміші і прокип’ятимо. Жовток з яйця збиваємо в піну і додаємо в соус, постійно помішуючи. Варимо так пару хвилин, не доводячи до кипіння. Коли соус загусне, знімаємо його з вогню і протираємо через сито або подрібнюємо блендером. Додаємо решту розтоплене вершкове масло.
  • Рибу дістаємо з духовки, викладаємо на красиве овальне блюдо, прикрашаємо зеленню і свіжими овочами за своїм бажанням. Соус викладаємо в соусники і подаємо на стіл.
  • Простий і смачний рецепт осетра, запеченого з овочами

    Пропонуємо приготувати дуже смачну рибу цілком одночасно разом з гарніром. Ми зекономимо час на приготування їжі, а отримаємо повноцінне блюдо, яке можна і на святковий стіл поставити і просто домочадців побалувати.

    Інгредієнти:

    • Осетер – 1,5 кг.
    • Картопля – 5 штук.
    • Яйце – 1 штука.
    • Морква – 1 велика.
    • Цибулина – 2 шт.
    • Зелень: цибуля пір’ям, кріп для прикраси
    • Борошно – 2 ст. ложки.
    • Оливкова олія– 2 ст. ложки.
    • Сіль, перець – по щіпці.

    Процес приготування:

  • Картоплю чистимо, заливаємо підсоленою водою і ставимо варитися. Зливаємо воду, розминаємо його в пюре, додаємо борошно, яйце, подрібнені пір’я цибулі, все розмішуємо і залишаємо пюре остигати.
  • Чистимо моркву і цибулю, натремо овочі на крупній тертці, трохи посолити і згасимо на невеликому вогні до м’якості.
  • Як правило, осетер продається вже очищений і випотрошений, якщо це не так — усуваємо нутрощі, видаляємо визигу зсередини. Це необхідно, щоб вона при приготуванні не розірвала рибу. Промиваємо рибу добре з усіх боків.
  • Солимо і перчимо всередині і зовні. Укладаємо овочі, рибу шарами: картопля, морква з цибулею і зверху знову картопляне пюре. Шари повинні бути тонкими. Утрамбовуємо начинку і шпажками закріплюємо краю риби.
  • Розігріваємо духовку до 200 градусів. В цей час на деко расстелем фольгу і акуратно перемістимо рибу на неї. Закріпимо фольгу зверху, щоб сік не витікав назовні, і поставимо в духовку на 25 хвилин, пізніше відкриємо фольгу і ще на 30 хвилин залишимо рибу запікатися.
  • Осетра викладаємо на блюдо, прикрашаємо свіжими овочами, лимоном і зеленню. Гарнір до такої страви не потрібен, так як овочевий гарнір запекался разом з рибою. Нарізайте шматочками і смакуйте на здоров’я!
  • Покроковий рецепт приготування осетрини з грибами

    Приготуємо осетра в рукаві, доповнивши його смаком грибної начинки. Це дійсно гастрономічний букет з насиченого смаку риби і апетитного аромату грибів. Риба збереже всі корисні властивості, а начинка додасть страві пікантності.

    Інгредієнти:

    • Осетер – 1,5 кг.
    • Сметана 20% – 100 р.
    • Печериці свіжі або білі гриби– 200 р.
    • Цибулина – 2 шт.
    • Майонез – 2 ст. ложки.
    • Оливкова олія– 2 ст. ложки.
    • Сіль, перець – по щіпці.
    • Твердий сир (за бажанням) 100 р.

    Процес приготування:

  • Для того щоб очистити осетра, кип’ятимо воду в широкому посуді. Опускаємо рибу в окріп на кілька хвилин, виймаємо і видаляємо шипи на спині і боках, їх можна зрізати ножем. Виймаємо визигу, для цього робимо невеликий надріз у хвоста і витягуємо визигу, тримаючи рибу за хвіст на вазі.
  • Змішаємо оливкова олія, сік лимона, сіль і перець. Таким маринадом змащуємо рибу і поставити маринуватися на годину в прохолодне місце.
  • Чистимо печериці, промиваємо, ріжемо на частини, цибулю шаткуємо півкільцями. На сковороді трохи обсмажуємо цибулю з грибами до золотистого кольору, додаємо сметану і тушкуємо ще 3 хвилини.
  • Розкриємо осетра і покладемо начинку всередину. Зверху змастимо рибу майонезом. Помістимо рибу в рукав, і якщо залишилася грибна начинка помістимо її зверху. Закріплюємо рукав з обох сторін, зубочисткою робимо зверху кілька маленьких отворів для того, щоб виходив пар. Ставимо рукав в жароміцну форму.
  • Розігріваємо духовку до 180 градусів і ставимо форму з осетром запікатися на 30 хвилин. Після чого акуратно, щоб не обпектися розрізаємо рукав і запікаємо ще 5 хвилин.
  • Викладаємо осетрину на плоске велике блюдо і при бажанні посипаємо зверху тертим на дрібній тертці сиром. Прикрашаємо блюдо з рибою і овочами різних кольорів для додання страві яскравих фарб.
  • Приємного вам апетиту!