Хачапурі по-аджарськи – 9 рецептів з фото покроково
Якщо ви цінитель грузинської кухні, обов’язково потрібно спробувати приготувати хачапурі по-аджарськи у себе вдома на кухні. Звичайно, технологія виготовлення цих хитрих човників не зовсім проста, однак рецепти з покрокові фото допоможуть вам зрозуміти техніку формування тесту та приготування страви.
Справжнє грузинське хачапурі по-аджарськи «Човник з яйцем»
Даний хачапурі по-аджарськи випікається у вигляді човника з тіста, в центр якої кладуть жовток і знову злегка запікають. При такому способі приготування жовток виходить рідким, в нього можна вмочати шматочки м’якуша.
Час готування: 1 година 50 хв.
Порцій: 3-4.
Інгредієнти
Для тіста:
Борошно пшеничне 410 гр.
Вода 300 мл
Сіль ½ ч. л.
Сухі дріжджі ½ ч. л.
Цукор-пісок 2 ст. л.
Для начинки:
Сир Сулугуні 220 гр.
Сир Адигейський 180 гр.
Масло вершкове 90 гр.
Яйце куряче 4 шт. (для начинки)
Яйце куряче 1 шт. (для змащування)
Процес приготування:
Для тесту воду з фільтра трохи підігріти.
Додати сіль з цукром і перемішати, щоб вони розчинилися.
Додати трохи просіяного борошна.
Всипати дріжджі і перемішати.
Потроху додати решту борошна і місити тісто, поки воно не почне відлипати від рук.
Зібрати тісто в кулю, накрити плівкою і прибрати в тепло на 35-40 хв. підніматися.
Обидва сиру потерти на крупній тертці.
Якщо сулугуні виявиться сухуватим, додати в нього трохи розтопленого вершкового масла.
З начинки замісити однорідну масу.
Через 40 хв. перевірити тісто на готовність: якщо після натискання пальцем тісто швидко набуває вихідне положення, то воно готове.
Поділити тісто на 4 рівні частини, з кожної розкачати плоску корж.
Викласти ¼ частину начинки на кожну з 4 коржів по всій їх площі.
Загорнути човник бортиком всередину з кожною з 2 сторін, щоб начинка була всередині.
Надати всім заготівлях форму човників, защипнувши краї тіста на бортах.
У центр додати ще трохи начинки.
Змастити заготовки збитим яйцем за допомогою силіконової кисті.
Духовку заздалегідь розігріти до 180 градусів і випікати хачапурі приблизно близько півгодини.
Викласти по центру кожного хачапурі жовток і піч ще 2-3 хв.
Готові хачапурі змастити вершковим маслом і подавати до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Хачапурі по-аджарськи з сиром в духовці
У тісто тут, крім води, додається молоко, це робить його трохи більш здобним. Також не доведеться шукати ніякі екзотичні сири, достатньо буде купити тільки сулугуні.
Час готування: 1 година 55 хв.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
Для тіста:
Вода – 120 мл
Молоко – 130 мл.
Борошно пшеничне – 410 р.
Яйце куряче велике – 1 шт.
Дріжджі сухі – 8 р.
Сіль – 1 щіпка.
Цукровий пісок – 2 ч. л.
Для начинки:
Сир сулугуні – 320 р.
Яйця курячі – 2 шт. + 7 шт.
Для змащування:
Яйце куряче – 1 шт.
Процес приготування:
Для опари змішати тепле молоко і воду, всипати туди ж цукровий пісок і дріжджі. Перемішати і залишити в теплі на 15-20 хв., поки на поверхні не з’явиться пишна шапка піни.
Перелити готову опару в глибоку миску, вбити туди яйце, посолити і порціями просіяти борошно.
Замісити тісто руками або кухонним комбайном, поки воно не перестане липнути до рук. Перекласти в чисту миску, накрити рушником і залишити в теплі підходити на 1 годину.
За цей час тісто сильно збільшиться, його потрібно обім’яти і залишити підходити ще на півгодини.
Для начинки сир натерти на тертці, вбити до нього яйця, перемішати, посолити, якщо в сирі солі недостатньо.
Поділити тісто на 7 частин, розкачати їх в тонкі овальні коржики. Викласти всередину начинку, загорнути краї тіста з 2 сторін в трубочку, кінці защипнути. На деко застелити антипригарний килимок, викласти хачапурі.
Яйце злегка збити і змастити краю випічки з тіста.
Пекти в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 20 хв, потім дістати, в центр кожного хачапурі розбити по 1 яйцю, прибрати в духовку ще на 8-10 хв.
Приємного апетиту!
Хачапурі з листкового тіста в домашніх умовах
Хачапурі по-аджарськи на листковому тісті виходять ніжними і розсипчастими, тісто дуже легке, буквально тане в роті. Тісто підійде будь покупне, в якості начинки можна взяти сулугуні і куряче яйце.
Час готування: 1 год.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
Тісто листкове готове – 300 р.
Сир Сулугуні – 420 р.
Яйця курячі – 7 шт.
Масло 82,5 % жирності – 35 р.
Процес приготування:
Розморозити готове покупне листкове тісто, поділити його на 3 рівні частини і розкачати тонкими шарами у формі прямокутників, злегка припылив борошном.
Сулугуні крупно потерти на тертці, вбити до нього 3 яйця і перемішати.
З обох сторін викласти на кожен шматок тесту начинку по краю, краю з начинкою загорнути всередину до центру з кожної сторони.
З яйця виділити білок, розбовтати його, змастити краї хачапурі і защипнути.
Деко застелити килимком або харчовим пергаментом, духовку нагріти до 200 градусів.
Хачапурі викласти на деко, злегка розсунути бортики з тіста, щоб отримати форму човники. Дно і бортики змастити рештою жовтком. Інший білок і жовток влити в сир, перемішати і в центр кожного шматка тіста викласти начинку.
Випікати близько 15 хвилин, потім витягнути деко, вбити в центр кожного хачапурі по 1 яйцю, повернути деко в духовку на 2-3 хв. Білок за цей час повинен встигнути згорнутися, а жовток залишитися з рідким центром.
У центр кожного хачапурі покласти по невеликому шматочку вершкового масла і гарячими подати до обіду або вечері.
Приємного апетиту!
Як спекти хачапурі з дріжджового тіста?
Навряд чи хтось відмовиться від м’якого ароматного хачапурі, приготованого на дріжджовому тесті з додаванням молока. В начинку краще покласти 2 види сиру, ропні і більше прісний м’який, щоб дотримати баланс смаку.
Час приготування: 1 година 30 хв.
Порцій: 2.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне – 310 р.
Молоко – 110 мл
Вода – 90 мл
Цукровий пісок – 2 ч. л.
Сіль – 0,5 ч. л.
Дріжджі сухі – 5 р.
Яйця курячі – 2 шт.
Сир Сулугуні – 160 р.
Сир Адигейський – 140 р.
Масло вершкове – 45 р.
Масло рослинне – 30 мл
Процес приготування:
Молоко і воду змішати, підігріти до теплого стану (не гарячий і не холодного). Додати дріжджі, цукровий пісок 3 ст. л. борошна. Перемішати і залишити в теплому місці на 20 хв, поки над опарою не підніметься дріжджова шапочка.
Всипати в опару сіль, просіяти борошно і замісити тісто. Зібрати його в кулю, накрити посуд з тестом марлею або чистим кухонним рушником і залишити в теплі на 45-50 хв.
Після цього додати до тесту рослинне масло без запаху, ретельно його вимісити руками або кухонних машині близько 10 хв.
Поділити шматок тіста на 2 частини і скачати з них кульки. Залишити полежати ще 10 хв.
Сири потерти крупно на тертці, можна додати сіль, улюблені прянощі або дрібно нарубану зелень.
Стіл припылить борошном, приплюснути рукою кульки тіста, розкачати з них тонкі овали. Розкласти начинку по краю, потім з двох сторін скрутити краї тіста всередину і сформовать човник. Всередину викласти начинку із сиру, духовку нагріти до 210 градусів.
Деко застелити пергаментом, викласти хачапурі, відправити в духовку на 20 хв, потім вийняти і викласти по 1 яйцю в центр з шматочком вершкового масла. Випікати ще 5 хв.
Приємного апетиту!
Даний хачапурі по-аджарськи без дріжджів
Одним з класичних варіантів тесту для хачапурі є тісто на мацоні (щось на зразок кисляку). Дріжджі в такому випадку не додаються, мацоні можна замінити густим несолодким йогуртом або кисляком.
Час приготування: 2 години 20 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Для тіста:
Йогурт або кисле молоко – 250 р.
Яйця курячі – 3 шт.
Борошно пшеничне – 500 р.
Цукровий пісок – 2 ч. л.
Сіль – 0,5 ч. л.
Сода – 0,5 ч. л.
Для начинки:
Сир Адигейський – 170 р.
Сир Сулугуні – 130 р.
Вода – 1 ст. л.
Яйця курячі – 4 шт.
Жовток курячого яйця – 1 шт.
Процес приготування:
Перемішати мацоні або кисле молоко з содою, залишити на 5 хв., щоб відбулася реакція.
У мисці змішати яйця, сіль, цукровий пісок, додати до простокваші.
Потроху просіяти в рідку суміш борошно, замісити тісто. Накрити миску з тістом рушником або марлею і залишити в теплому місці на 1,5 години.
Сулугуні натерти на тертці, Адигейський сир пом’яти картофелемялкой або виделкою. Змішати сири, якщо начинка вийшла сухуватою, додати 1 ст. л. води.
Поділити тісто на 4 шматки. Кожен шматок розкотити тонко у формі овалу. По краях розкласти тонку смужку начинку, скрутити тісто по краях, загортаючи всередину, надати йому форму човники, кінчики защипнути.
Начинку викласти в центр, тісто по краях змастити жовтком.
Духовку заздалегідь розігріти до 200 градусів. На 20 хв. відправити хачапурі в духовку на деку, застеленому килимком. Вийняти випічку, вбити в кожне хачапурі по яйцю, пекти ще близько 2-3 хв., щоб жовток не встиг повністю згорнутися.
Подавати хачапурі, поклавши на них шматочки вершкового масла в центр.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт хачапурі по-аджарськи з сиром
Хачапурі можна готувати не тільки з сиром, але і з сиром в якості начинки. Головне при цьому начинку добре посолити, щоб не отримати прісне блюдо.
Час готування: 1 година 35 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
Для тіста:
Борошно пшеничне – 470 р.
Вода – 240 р.
Масло рослинне – 35 мл
Сіль – 0,5 ч. л.
Дріжджі сухі – 5 р.
Для начинки:
Сир – 320 р.
Сіль, прянощі – за смаком.
Зелень – 10 р.
Яйця курячі – 9 шт. + жовток для змазування.
Процес приготування:
Просіяти в миску борошно, змішати її з дріжджами, сіллю, влити теплу воду і соняшникову олію. Зібрати тісто в кулю, накрити миску рушником і дати постояти в теплому місці близько 45 хв.
Зелень вимити, обсушити і дрібно нарізати. Додати до зелені сир, яйце, прянощі і розтовкти до однорідної консистенції. Посолити по своєму смаку.
Поділити тісто на 8 частин, кожну розкачати в циліндр товщиною 5 мм
Краї тіста скрутити трубочкою по напрямку до середини, кінці защипнути, середину розсунути пальцями, щоб отримати форму човники.
Змастити тісто по краях і центр заготовок жовтком за допомогою кисті, по центру розкласти начинку з сиру.
Перемістити хачапурі на деко, викладений харчовим пергаментом, прибрати в духовку і пекти при 200 градусах протягом 20 хв.
Дістати деко, викласти в кожне хачапурі по яйцю, знову прибрати в духовку і пекти близько 5 хв.
Є хачапурі, відламуючи шматочки м’якуша і вмочуючи їх у жовток.
Приємного апетиту!
Як приготувати хачапурі по-аджарськи на кефірі?
Хачапурі – це те блюдо, яке краще всього їсти гарячим з запалі з жару. Таку випічку дуже люблять чоловіки, адже це не просто перекус, а повноцінне ситне блюдо з-за великої кількості сиру і наявності яєць з зеленню.
Час приготування: 2 години.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Для тіста:
Борошно пшеничне – 1200 р.
Кефір жирний – 310 мл.
Дріжджі пресовані – 30 р.
Цукровий пісок – 2 ч. л.
Сіль – 1 ч. л.
Масло вершкове – 75 р.
Для начинки:
Сир Сулугуні – 160 р.
Сир Бринза – 140 р.
Яйця курячі – 8 шт.
Сіль – 1 щіпка
Петрушка – 20 р.
Процес приготування:
Кефір злегка нагріти, додати до нього дріжджі, перетерті між пальцями. Додати цукор і залишити на 10 хв. в теплі, щоб дріжджі почали працювати.
На поверхні з’являться бульбашки. Вершкове масло розтопити, додати до кефіру, до суміші просіяти борошно і сіль.
Замісити м’яке еластичне тісто і прибрати в тепле місце, накривши рушником, на 45 хв.
Для начинки 3 яйця відварити круто, зелень помити, дати їй обсохнути і дрібно нарізати. Весь сир з яйцями потерти на крупній тертці, посолити і перемішати.
Тісто поділити на 4 частини, кожну розкачати в циліндр товщиною 0,5 см. По краях викласти трохи начинки, згорнути краю трубочкою всередину до центру. Защипнути кінці і сформовать човники з тіста.
Змастити збитим яйцем тісто, потім викласти по центру начинку і дати постояти близько 15 хв, щоб тісто підійшло.
Духовку розігріти до 220 градусів, відправити хачапурі, випікатися на 15-20 хвилин, потім витягнути, розбити в центр кожної начинки по 1 яйцю. Поставити допекаться в духовку на 4-7 хв.
Хачапурі подавати з шматочком вершкового масла.
Приємного апетиту!
Хачапурі по-аджарськи на сковороді в домашніх умовах
Зробити хачапурі по-аджарськи можна на сковороді, злегка адаптувавши класичні рецепти приготування. Тісто буде використовуватися без дріжджів, а начинка буде відразу ж змішуватися з тестом. У підсумку виходить швидкий варіант хачапурі, чому смак анітрохи не страждає.
Час готування: 35 хв.
Порцій: 2.
Інгредієнти:
Твердий сир ‑ 210 р.
Яйця курячі ‑ 2 шт.
Борошно пшеничне ‑ 4 ст. л.
Розпушувач тіста ‑ 0,5 ч. л.
Кефір ‑ 210 мл
Сіль – за смаком
Зелень ‑ 1 пучок.
Процес приготування:
Сир натерти на крупній тертці. Сир можна взяти будь твердих сортів, проте краще змішати навпіл сир Сулугуні.
Зелень помити, обсушити і нарізати дуже дрібно. Для цих цілей можна узяти петрушку, зелений лук або базилік.
Змішати яйця, сир, розпушувач для тіста, сіль (потрібно пробувати, сир може бути досить солоним) і просіяне борошно.
Додати в цю масу кефір, жирний несолодкий йогурт без добавок або кисле молоко, збити все міксером. Тісто по консистенції має нагадувати жирну сметану. Консистенцію тіста можна регулювати додаванням кефіру або борошна.
Зелень всипати в тісто для хачапурі і добре розмішати.
Сковороду змастити мінімально рослинним маслом без запаху за допомогою силіконової кисті. Розігріти сковороду на сильному вогні, вилити тісто і накрити кришкою.
Смажити хачапурі на середньому вогні на одній стороні до рум’яності, потім акуратно перевернути, знову накрити кришкою і довести до повної готовності.
Зняти зі сковороди на блюдо, порізати на порційні сегменти і подавати в гарячому вигляді до чаю або домашньому провину.
Приємного апетиту!
Рецепт хачапурі по-аджарськи від Іллі Лазерсона
Надзвичайно смачні хачапурі від відомого шефа, які виходять у всіх. Сотні господинь з усього світу радують рідних цієї випічкою за його рецептом.
Час готування: 1 година 25 хв.
Порцій: 1.
Інгредієнти:
Вода – 210 мл
Сіль – 0,5 ч. л.
Олія оливкова – 1,5 ст. л.
Цукровий пісок – 1 ч. л.
Дріжджі свіжі пресовані – 21 р.
Борошно пшеничне – 520-600 р.
Сулугуні – 230 р.
Яйце – 2 шт.
Вода в начинку – 1 ст. л.
Процес приготування:
У ємність розкришити дріжджі, додати сіль з цукровим піском, теплу воду. Віночком всі збовтати до однорідності.
Влити в масу рафінована рослинна олія і порціями додавати просіяне борошно. Перемішати тісто в комбайні або замісити руками.
Припылить стіл і тісто борошном, продовжити замішувати. Орієнтуватися потрібно на те, щоб тісто було м’якше, ніж вушна мочка. Накрити тару з тестом кухонним рушником і залишити в теплому місці, щоб тісто підійшло.
Для начинки сир потерти на крупній тертці, додати до нього 1 ст. л. борошна, стільки ж води і білок 1 яйця. Жовток залишити для змащування. Спробувати масу і досолити за смаком.
Стільницю знову присипати борошном. Помісити виросло в обсязі тісто, розкачати його качалкою у формі овалу. З двох сторін скачати краї тіста всередину, краї защипнути, центр розсунути пальцями. Посередині викласти начинку з сиру.
Деко присипати борошном. Викласти на нього заготівлю, змащену жовтком.
Прибрати в заздалегідь розігріту духовку і пекти при температурі 200 градусів орієнтовно 8-10 хв.
Витягнути човник, ложкою зробити поглиблення, розбити в центр яйце і прибрати в духовку ще на 1 хв.
Викласти поверх яйця шматочок вершкового масла і подавати хачапурі гарячим.