Пишний кекс на кефірі в духовці – 9 смачних рецептів з фото покроково

Якщо ви хочете спекти дуже пишний кекс на кефірі в духовці, тоді вибирайте один з наших дев’яти рецептів. Різні за смаком і розміром, (як маленькі, які печуться в силіконових формочках, так і великі), кекси виходять пухнастими, повітряними, соковитими і ароматними. Крім інгредієнтів, запропонованих у базових рецептах, у кекси для посилення смаку часто додають ром, подрібнений шоколад, сухофрукти. Проявляйте фантазію і творіть із задоволенням ваші солодкі шедеври!

Пишний кекс на кефірі силіконових формочках — покроковий рецепт

Час приготування: 45 хвилин.

Порцій: 12-15 шт.

За цим рецептом у вас легко вийдуть прекрасні маленькі кекси в силіконових формочках з горішками і апельсиновою цедрою. А деякі з кексів можна заховати сюрприз: цілі ягідки свіжої, мороженої або консервованої вишні без кісточок. Якщо хочете, здобріть свою випічку корицею або ваніліном.

Інгредієнти

  • Кефір-1 склянка
  • Цукор-пісок 150 гр.
  • Сіль 1 щіпка
  • Борошно 2 склянки
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сода харчова 1 ч. л.
  • Горіхи 1 склянку (будь-яких)
  • Цедра апельсина 1 ст. л. (з гіркою)
  • Олія рослинна 6 ст. л.
  • Кориця за бажанням
  • Ванілін за бажанням
  • Вишня (без кісточок) за бажанням

Процес приготування:

  • У велику миску вилити кефір, нагрітий до кімнатної температури, а потім додайте соду. Якщо кефір не занадто кислий, соду можна трошки пригасити оцтом.
  • В окремому посуді збийте яйце, змішайте його з рослинним маслом, гарненько перемішайте і додайте кефір. Туди ж додайте цукор, трішки солі і просіяне борошно, все добре перемішайте віночком або ложкою. Консистенція тіста – як густа сметана.
  • Заздалегідь подробите горіхові ядра (горіхи – будь-які), засипте їх в тісто разом з ваніліном і (або) корицею і добре перемішайте.
  • Формочки змастіть маслом, причому пекти кекси можна як в силіконових формах, так і в металевих. Далі тісто можна розділити на дві частини, в одну з яких додайте ложку цедри апельсина. Розкладіть тісто по формах, заповнюючи їх на дві третини. У тісто без цедри викладіть вишню і зверху залийте ягоди невеликою кількістю тесту.
  • Випікайте кекси в формочках при 180 градусах в заздалегідь розігрітій духовці. Час випічки – близько 20 хвилин. Коли кекси добре зарум’яняться, проткніть їх зубочисткою, вона повинна бути сухою, що означає повну готовність кексів.
  • Готові пишні кекси на кефірі у формочках трохи остудіть, викладіть на блюдо і посипте цукровою пудрою, коли вони вже зовсім охолонуть.

Приємного апетиту!

Пишний кекс з родзинками в духовці

 

А ось вам рецепт простого, класичного кексу з великою кількістю родзинок. Готується це солодка випічка елементарно, але смак має приголомшливий! Якщо ви не є шанувальником родзинок, замініть його на будь-які інші сухофрукти, нарізані невеликими шматочками: курагу, інжир, чорнослив.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Мука в/с – 300-400 гр.
  • Кефір – 300 мл
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор – 200 гр. або за смаком.
  • Родзинки – 150-200 гр.
  • Сода – 1 ч. л. з гіркою.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

  • Заздалегідь промийте ізюм, якщо він твердий, потримайте його 10-15 хвилин в окропі і добре просушіть.
  • Розм’якшене вершкове масло в мисці розітріть з цукром, краще всього це зробити за допомогою міксера.
  • До масла і цукру додайте яйця по одному, кожен раз розтираючи суміш міксером або віночком. В кінці трохи збийте суміш.
  • В теплий кефір додайте соду і добре розмішайте, можна також додати трохи оцту, щоб сода повністю погасилась.
  • Потім додайте в тісто родзинки, перемішайте.
  • Введіть в тісто ванілін за смаком (або ванільний цукор) і борошно порціями, добре розмішайте до однорідності. До речі, борошна може знадобитися і трохи більше: тісто має бути густим, а не стікати з ложки.
  • Густе, без грудок, тісто акуратно викладіть у форму, змащену шматочком вершкового масла.
  • Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте кекс приблизно 45-50 хвилин (більш точний час регулюйте виходячи з того, як пече ваша духовка).
  • Хвилин через 40-45 проткніть кекс сірником або дерев’яною шпажкою, якщо вона буде сухою, значить випічка готова! Якщо наприкінці випікання кекс трохи надтреснет, не лякайтесь, нічого страшного в цьому немає.
  • Готовий рум’яний кекс, коли він трохи охолоне, витягніть з форми, присипте цукровою пудрою і подавайте до чаю або до кави.
  • Приємного апетиту!

    Шоколадний кекс на кефірі – смачний рецепт!

    Ніжний шоколадний кекс на кефірі по цьому рецепту виходить дивовижним: пишним, повітряним, він добре пропікається і не залишає байдужим жодного ласуна! До речі, якщо хочете, можете додати сюди трохи родзинок або горішків. Якщо замість масла використовуєте маргарин, беріть тільки натуральний вершковий, без пальмової олії, придатний для випічки.

    Інгредієнти:

    • Масло вершкове або маргарин – 200 гр.
    • Мука в/с – 300 гр.
    • Кефір – 400 мл
    • Яйця – 2 шт.
    • Цукор – 200 гр.
    • Какао – 4 ст. л.
    • Сода – 1 ч. л. з гіркою.
    • Ванілін – за смаком.

    Процес приготування:

  • Розбийте яйця в кулінарну ємність, придатну для замішування тіста, до них додайте цукор і шматочки маргарину або масла (вони повинні бути м’якими).
  • Збийте все міксером до однорідності.
  • В теплий кефір, додайте соду, її можна злегка пригасити оцтом. Кефір влийте в суміш для тіста, добре перемішайте.
  • Натуральний порошок какао, додайте в тісто, перемішати.
  • Потім порціями вводите борошно, весь час помішуючи, щоб у підсумку у вас вийшло тісто, яке стікає з ложки з великим трудом.
  • У змащеній маслом формі випікайте кекс при 180 градусах в розігрітій духовці близько 45 хвилин, визначаючи готовність дерев’яною шпажкою або сірником.
  • Готовий шоколадний кекс повинен добре підрум’янитися і покритися зверху невеликими тріщинами.
  • Остуджений шоколадний кекс присипте цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт бананового кексу на кефірі

    Для випічки м’якого кексу з бананами вибирайте тільки самі спілі плоди, тому що вони найбільш солодкі, не в’яжуть і дуже гарно пахнуть. Майте також на увазі, якщо у вас не звичайні, а міні-банани, їх потрібно взяти не 2, а 4-5 штук, а ось цукру в кекс потрібно додати в два рази менше, тому що такі «малюки» зазвичай дуже-дуже солодкі!

    Інгредієнти:

    • Банани – 2 шт.
    • Масло вершкове – 70 гр.
    • Борошно – 250 гр.
    • Кефір – 150 мл
    • Цукор – 100 г
    • Яйця – 2 шт.
    • Розпушувач – 15 гр.
    • Сіль – на кінчику ножа.

    Процес приготування:

  • Вершкове масло розтопіть до рідкого стану в мисочці на плиті або в мікрохвильовій печі.
  • Один банан наріжте невеликими шматочками.
  • За допомогою міксера перетворіть другий банан в пюре, додавши до нього кефір.
  • Окремо збийте в піну яйця з сіллю і цукром (яйця повинні бути холодними, тоді це вийде зробити легше).
  • У збиті яйця введіть розтоплене масло і бананово-кефірну суміш, добре вимісіть.
  • Борошно просійте і введіть в тісто, а потім – розпушувач.
  • Добре вимісіть тісто, щоб не було грудок.
  • Додайте туди банан, нарізаний шматочками.
  • Форму для випічки змастіть вершковим маслом і присипте панірувальними сухарями. Можна вистелити форму пекарської папером і змастити її олією.
  • Вилийте тісто у форму, маючи на увазі, що в готовому вигляді кекс з бананами зросте приблизно на 3 див.
  • Випікайте кекс в розігрітій до 180-190 градусів духовці до готовності, що займе, в залежності від особливостей духовки, 45-60 хвилин.
  • Через 40-45 хвилин проткніть кекс дерев’яною паличкою: коли вона буде зовсім сухий, тоді виймайте готовий кекс і дайте йому трохи охолонути.
  • Кекс з бананами смачно їсти остиглим, присипавши цукровою пудрою.
  • Приємного апетиту!

    Пишний лимонний кекс на кефірі

    Лимонний кекс, пишний, дуже м’який і неймовірно ароматний, политий густий лимонної глазур’ю – це без перебільшення королівське частування, яке у вас вийде приготувати, якщо ви скористаєтеся рецептом, наведеним нижче. Якщо не хочете робити глазур, посипте кекс цукровою пудрою. Для поліпшення смаку в кекс можна додати і цитрусові цукати.

    Інгредієнти:

    Для тіста:

    • Мука в/с – 2 ст. (по 240 мл).
    • Кефір – 1 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Сіль – 1 щіпка.
    • Яйця курячі – 3 шт.
    • Масло вершкове – 100 гр.
    • Розпушувач – 1,5 ч. л.
    • Цедра з 1 лимона.

    Для глазурі:

    • Сік лимонний – 3-4 ст. л.
    • Цукрова пудра – 150-200 гр.

    Процес приготування:

  • У мисці збийте міксером до пишної, світлої маси охолоджені яйця з дрібкою солі і цукром.
  • Вершкове масло, постоявшее на столі і размякшее, трохи збийте міксером в окремій ємності.
  • До масла додайте кефір і ще раз збийте.
  • З’єднайте всі інгредієнти для тіста, змішайте.
  • Далі додайте в тісто розпушувач і борошно, вводячи її порціями.
  • Замішуйте тісто без грудок, консистенція – дуже густа сметана. Тісто можна замішувати як ложкою, так і віночком або міксером.
  • З одного лимона за допомогою дрібної терки зніміть цедру, а з м’якоті вичавити сік.
  • У тісто додайте цедру, добре вымешав ложкою. Якщо будете додавати шматочки цукатів, зробіть це тепер.
  • Форму для випічки змастіть вершковим маслом і трохи присипте товченими сухарями, а потім викладіть тісто, розрівняти зверху. Силіконову форму не потрібно присипати сухарями.
  • Випікайте кекс при 180 градусах в розігрітій духовці. Час випічки – 40-45 хвилин (може бути менше або більше в залежності від духовки).
  • Готовність кексу перевірте дерев’яної шпажкою.
  • Злегка остиглий кекс викладіть на решітку, дайте йому охолонути.
  • За цей час зробіть лимонну глазур, змішавши просіяне цукрову пудру з процідженим соком одного лимона.
  • Остиглий кекс полийте цукрово-лимонної глазур’ю, а коли вона застигне, подавайте випічку до столу.
  • Приємного апетиту!

    Повітряний кекс «Зебра» на кефірі

    На розрізі кекс «Зебра» на кефірі має дуже оригінальний вигляд, він нагадує смугасту шкуру африканської зебри, звідси і назва. Такий кекс можна випікати як в одній великій формі, так і в невеликих силіконових або металевих формах. Продукти для кексу потрібні найпростіші, тому його вийде приготувати у будь-якої господині!

    Інгредієнти:

    • Масло вершкове – 100 гр.
    • Какао – 3 ст. л. без гірки.
    • Кефір – 1 склянка (250 мл).
    • Ванілін – за смаком.
    • Курячі яйця – 2 шт.
    • Розпушувач – 2 ч. л.
    • Борошно – 250 р.
    • Цукор – 200 гр.
    • Сіль – щіпка.

    Процес приготування:

  • Остудіть в мисці розтоплене до рідкого стану вершкове масло.
  • До масла додайте цукор, трохи солі, трохи ваніліну і гарненько збийте все віночком.
  • Потім додайте яйця і знову добре збийте.
  • Далі у тісто додайте теплий кефір.
  • Борошно просійте і додайте в тісто порціями, потім додайте розпушувач.
  • Вимісіть тісто, щоб не було грудок, розлийте по двох ємкостей порівну.
  • В одну половину додати какао, перемішати.
  • У форму для кексу, змащену маслом, виливайте по дві ложки світлого і темного тіста по черзі, поки не выльете все. У формі тісто змішається між собою, створюючи красивий, химерний візерунок.
  • Випікайте кекс «Зебра» в розігрітій до 180-190 градусів духовці, час випічки – від 45 хвилин до 1 години в залежності від об’єму форми і духовки.
  • Готовність кексу перевіряйте дерев’яною шпажкою: з пропекшегося кексу вона вийде сухою.
  • Коли кекс охолоне, його можна полити цукровою глазур’ю, присипати цукровою пудрою або змастити зверху яким-небудь густим кремом.
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний сирний кекс на кефірі

    Більш вологим, ніж інші, виходить сирний кекс на кефірі, однак він буде дуже м’яким. В якості ароматизатора використовуйте ванілін, а для смаку можна додати цукати, родзинки або шматочки шоколаду. Сирний кекс – це прекрасна солодкість для чаювання в колі родини!

    Інгредієнти:

    • Сир – 200 гр.
    • Кефір – 100 мл
    • Мука в/с – 350 гр.
    • Цукор – 150 гр.
    • Сіль – щіпка.
    • Яйця – 3 шт.
    • Ванільний цукор – 1 пакетик.
    • Масло вершкове – 150 гр.
    • Розпушувач – 2 ч. л.

    Процес приготування:

  • Сир не беріть занадто вологий, а краще – сухий. Викладіть його в миску.
  • До нього додайте цукор, ванільний цукор (або ванілін), трішки солі і перемішайте.
  • Додайте кефір теплий, але не гарячий, а також яйця і збийте все міксером.
  • Заздалегідь повністю розтопіть масло вершкове, воно повинно охолонути.
  • Додайте остигле масло в суміш для кексу, добре розмішайте.
  • Додайте порціями просіяне борошно з розпушувачем, добре перемішувати тісто, щоб не було грудок.
  • Додайте цукати або будь-смакову добавку, розмішайте.
  • Тестом наповніть форму для випічки кексу, змащену маслом. Якщо форма з металу, її можна вистелити пекарської папером.
  • Випікайте кекс з сиром на кефірі в духовій шафі при температурі не вище 180-190 градусів, час – 45-55 хвилин, перевіряючи готовність дерев’яною шпажкою.
  • Маленькі кексики в індивідуальних формах печуться 25-30 хвилин.
  • Остиглий кекс присипте цукровою пудрою і подавайте до чаю.
  • Приємного апетиту!

    Пишний кекс з манкою – покроковий рецепт

    Кекс з манкою на кефирном тесті – це ще один рецепт смачної домашньої випічки до чаю. Особливо, якщо в тісто додати шоколадну крихту, цукати, сухофрукти, шматочки свіжих фруктів або ягід. А можна спекти і самий простий кекс з манкою, що теж вийде зовсім непогано!

    Інгредієнти:

    • Кефір – 1 склянка (240-250 мл).
    • Ванільний цукор – 10 гр.
    • Розпушувач – 1,5 ч. л.
    • Сіль – на кінчику ножа.
    • Масло вершкове – 60 гр.
    • Мука в/с – 100 гр.
    • Манка – 1 ст.
    • Цукор – 150 гр.
    • Яйця – 2 шт.

    Процес приготування:

  • Для початку дайте манці набрякнути кефірі: засипте крупу в кефір, розмішайте і залишіть на столі в мисці під кришкою.
  • Через годину м’яке вершкове масло збийте міксером з цукром і дрібкою солі, додайте ванільний цукор (або ванілін за смаком).
  • У суміш по одному введіть яйця, збиваючи міксером.
  • Після цього додайте в тісто набряклу манку, борошно і розпушувач, акуратно перемішайте тісто.
  • Сире тісто по густоті має бути середнім, вільно стікати з ложки.
  • Якщо хочете, тепер додайте в тісто будь-які наповнювачі для додання смаку майбутнім кекси.
  • У змащені маслом формочки (або в одну велику форму) вилийте тісто, заповнюючи їх на 2/3.
  • Духовка повинна бути розігріта до 180-190 градусів. Час випічки – від 30 хвилин і більше (все залежить від розміру форм і потужності духовки).
  • Готовність кексів перевіряйте дерев’яною шпажкою.
  • Остиглі кекси з манкою присипте цукровою пудрою і їжте, запиваючи чаєм, кавою або фруктовим компотом.
  • Приємного апетиту!

    Простий рецепт кексу з яблуками

    Якщо хочете покуштувати незвичайний домашній кекс, тоді випікати кекс з яблуками і корицею. Ця випічка трохи нагадує традиційний яблучний пиріг бісквітний, однак виходить ще смачніше! У готовому вигляді яблучні кекси дуже ніжні, трохи вологі всередині, з апетитною скоринкою зверху.

    Інгредієнти:

    • Яблуко – 2 шт.
    • Яйце – 2 шт.
    • Кефір – 1 ст.
    • Борошно – 1 ст.
    • Цукор – 2/3 ст.
    • Сіль – 1 щіпка.
    • Масло рослинне – 100 мл
    • Розпушувач – 1 ч. л.
    • Кориця – 1 ч. л.
    • Цедра лимонна – 1 ч. л.
    • Сік лимонний – 1 ст. л.

    Процес приготування:

  • З чистого лимона натріть потрібну кількість цедри, вичавіть сік.
  • Міксером збийте цукор з охолодженими яйцями до білої, густої піни.
  • У кефір додайте збиті яйця, масло рослинне без запаху або таку ж кількість розтопленого і охолодженого вершкового масла, цедру і сіль. Міксером збийте до однорідності.
  • Борошно просійте заздалегідь, а потім додайте її в тісто, акуратно і легко замішуючи, щоб збиті яйця не опало.
  • Додайте в тісто разрыхлитесь і знову вимісіть, готове тісто повинне бути схожим на густу сметану.
  • Залишилося додати в тісто крейді шматочки яблук і корицю, знову вимішати.
  • Форму для кексу (або маленькі формочки) змастіть маслом, вилийте тісто, заповнюючи форму не до верху, щоб кексу було куди підніматися в духовці.
  • Випікайте кекс з яблуками при температурі 180-190 градусів 35-40 хвилин, орієнтуючись на свою духовку. Якщо кекс погано запікається, збільшіть температуру до 200 градусів.
  • Готовий кекс залиште у вимкненій і закритій духовці на чверть години, щоб він не обсипався.
  • Остиглий кекс перекладіть на блюдо, посипте пудрою з цукру або полийте цукровою глазур’ю.
  • Приємного апетиту!