Вівсяне печиво в домашніх умовах – 10 рецептів з фото покроково
Вівсяне печиво – це не тільки популярна домашня випічка, але і прекрасна альтернатива трохи обридлої вівсяної каші на сніданок. Існує маса причин, щоб спекти вівсяне печиво в домашніх умовах. Це, звичайно ж, користь вівсянки, простота приготування, приємний смак і різноманітність варіантів приготування.
Класичний рецепт дієтичного вівсяного печива
У даному рецепті вам пропонується класичний варіант приготування печива з вівсяних пластівців. Рецепт нескладний і швидкий, тільки готувати печиво потрібно зі звичайних вівсяних пластівців, а не швидкого приготування, так як останні майже не містять вітамінів і клітковини. Якщо замініть цукор медом, то отримаєте дієтичну випічку.
Час приготування – 1 ч.
Порції – 10 шт.
Інгредієнти
Вівсяна крупа 2 склянки (пластівців)
Яйце куряче 2 шт.
Масло вершкове 100 гр.
Борошно 1 ст. л.
Цукор-пісок ½ склянки або 2 ст. л. меду
Процес приготування:
Масло покладіть в чашку і розтопіть за допомогою мікрохвильової печі або на водяній бані.
Розтоплене масло налити в ємність для замісу тіста. Вбийте до маслу курячі яйця віночком розмішайте до однорідного стану.
Потім насипте в цю суміш вівсянку і борошно в зазначених у рецепті кількостях і добре розмішайте віночком. Залиште ємність з тістом на 40 хвилин, щоб пластівці набубнявіли.
Після закінчення цього часу, коли пластівці просочаться рідиною, у вас вийде гарний щільне тісто.
Застеліть деко шматочком паперу для випічки і трохи змастіть її рослинним маслом. Двома ложками порційно викладіть тісто на деко, сформувавши з нього акуратне печиво.
Випікайте печиво в духовці при 180° С протягом 10 хвилин. У вас вийде смачне і хрустке вівсяне печиво.
Приємного апетиту за сніданком!
Печиво з вівсяних пластівців і банана
У даному рецепті вам пропонується додати в вівсяне печиво банани. Вони додадуть цій випічці м’якість, вологість і дуже ніжний присмак, що дуже подобається дітям. Для різноманітності смаку у тісто можна додати будь-які сухофрукти, корицю і мускат. Випічка і пісна, і дієтична.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці – 2 ст.
Банан – 1 шт.
Мед – 1 ст. л.
Пекарський порошок – ½ ч. л.
Сіль – 1 трісок.
Олія соняшникова – 2 ст. л.
Сухофрукти і кориця за смаком.
Процес приготування:
Спочатку залийте киплячою водою сухофрукти. Для такого печива візьміть маленькі сушені плоди: родзинки, вишні або журавлину. Коли вони стануть м’якими, воду злийте, а їх відіжміть. Сухофрукти можна швидко розмочити в мікрохвильовці.
З банана, бажано зрілого і солодкого, зніміть шкірку, покладіть його в миску і розімніть з допомогою виделки.
До банану налийте 2 ст. л. соняшникової олії і розмішайте до однорідного стану. Можете додати по 1 ст. л. кунжуту або насіння льону.
Потім до банану насипте потрібну кількість вівсяних пластівців. Пам’ятайте, що з дрібних пластівців печиво не буде сильно кришитися і добре зберігає форму.
Додайте до цього тесту пекарський порошок (розпушувач) і щіпку солі.
Якщо у вас банан несолодкий, то додайте в тісто мед.
Посипте тісто корицею або меленим мускатним горіхом.
В останню чергу покладіть в тісто підготовлені сухофрукти.
Всі ці інгредієнти добре перемішайте. Якщо тісто розсипається, то додайте ще шматочок банана.
Деко для випічки застелити спеціальним папером і змастіть її маслом.
Мокрими руками сформуйте з тіста красиві круглі коржики і укладіть їх на деко.
Випікайте печиво при 170° С протягом 20-25 хвилин.
Готове печиво охолодіть і подавайте до сніданку.
Приємного апетиту!
Печиво з вівсяної муки в духовці
У даному рецепті вам пропонується спекти смачну хрустке печиво з вівсяної муки. Ця мука корисна і володіє вираженим смаком. Але оскільки в ній мало клейковини, то в тісто додається додатково пшеничне борошно. Вівсяну муку можна приготувати в блендері. Для 1 склянки борошна потрібно подрібнити склянку з чвертю вівсяних пластівців.
Інгредієнти:
Вівсяне борошно – 1 ст.
Пшеничне борошно – 2 ст.
Масло вершкове – 1 пачка.
Цукор – 1 ст.
Розпушувач і ванільний цукор – по ½ ч. л.
Родзинки – 2 ст. л.
Вода – ½ ст.
Сіль – 1 трісок.
Процес приготування:
Родзинки промиваємо холодною водою і подрібнюємо в чаші блендера.
Вершкове масло розм’якшуємо при домашньої температурі або в мікрохвильовій печі.
Розм’якшене масло кладемо в ємність для замісу тіста і добре розтираємо з цукром. Потім кладемо в нього подрібнений родзинки і ванільний цукор і ще раз перемішуємо.
В окремій невеликій каструльці нагріваємо півсклянки чистої води і розчиняємо у ній щіпку солі.
У масляну суміш насипаємо вівсяну муку, наливаємо теплу солону воду і розмішуємо.
Потім насипаємо пшеничне борошно, розпушувач і рукою замішуємо тісто, поки воно не стане еластичним, рівним і не буде прилипати до долоні.
Отримане тісто з допомогою качалки тонко розкочуємо.
Вирізаємо з тіста фігурки довільної форми.
Деко застеляємо папером для випічки і змащуємо її маслом.
На деко викладаємо фігурки з тіста.
Випікаємо вівсяне печиво в духовці при 190° С протягом 10-15 хвилин.
Готове печиво трохи охолоджуємо і подаємо до сніданку.
Приємного апетиту!
Смачне вівсяне печиво з «Геркулеса»
Це рецепт для тих, хто не любить вівсяну кашу. Десерт з пластівців «Геркулес», тобто з вівсяних пластівців грубого помелу, – корисний і смачний. Продукти для приготування завжди є на кухні кожної господині. Рецепт простий. Печиво припаде до смаку і дорослим, і дітям.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці «Геркулес» – 2 ст.
Вершкове масло – 200 р.
Цукор – ½ ст.
Яйце – 2 шт.
Ванільний цукор – 1 пакетик.
Процес приготування:
Вершкове масло (можна маргарин) витримуємо при домашньої температурі, щоб воно стало м’яким. Поміщаємо його в мисочку і рубаємо ножем на дрібні шматочки.
Додаємо до маслу потрібну кількість цукру і розмішуємо.
Ставимо сковорідку на маленький вогонь і перекладаємо в неї масляну суміш. Тушкуємо суміш протягом 2-3 хвилин, потім насипаємо до неї дві склянки вівсяних пластівців.
Пластівці з олією, добре перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні протягом 10-15 хвилин. За цей час суміш карамелізується, ви це побачите.
Коли пластівці стануть вологими, пишними і придбають рум’яний відтінок, перекладаємо їх в окремий посуд і трохи охолоджуємо.
В отриману суміш додаємо яйця і насипаємо ванільний цукор. Замішуємо тісто. Воно повинно вийти розсипчастим і липким.
Застеляємо папером деко для випічки і змащуємо її рослинним маслом.
З приготовленого тіста руками, ложкою або формочками (так гарніше) робимо печиво. Можна розрівняти тісто на деко і ножем порізати на невеликі квадратики.
Випікаємо печиво при 170° С протягом 20-30 хвилин до золотистого кольору.
Печиво охолоджуємо і подаємо до чаю.
Приємного чаювання!
Вівсяне печиво на кефірі в домашніх умовах
У даному рецепті вам пропонується приготувати це печиво на основі кефіру. Базовий Рецепт, простий, доступний і швидкий. У це печиво можна додати родзинки – для соковитості, горішки – для хрусткого смаку, корицю – для аромату. Печиво вийде ситним і апетитним.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці – ½ ст.
Борошно пшеничне 1.5 ст.
Цукор – ¾ склянки
Мед – 2 ст. л.
Масло вершкове – ½ пачки.
Ванільний цукор – 1 пакетик.
Кефір – 1/3 ст.
Мелена кориця – 1 ч. л.
Розпарений ізюм – ½ ст.
Сіль і сода – по ½ ч. л.
Процес приготування:
При кімнатній температурі розімніть вершкове масло і помістіть його в ємність для замісу тіста.
Насипте до масла цукор, розтоплений мед, ванільний цукор і корицю в зазначених у рецепті кількостях.
Потім до цієї суміші всипте вівсяні пластівці і все руками розітріть в дрібну крихту.
Кефір трохи підігрійте, додайте до нього соду, сіль, перемішайте і вилийте його в ємність до решти продуктів.
З допомогою міксера масу добре збийте, додайте розпарені родзинки і залиште тісто на 10-15 хвилин, щоб вівсяні пластівці набубнявіли.
Потім насипте потрібну кількість просіяної на сито пшеничного борошна і замісити тісто. Воно має вийти густим і не дуже щільним, тому борошна багато не додавайте.
Приготоване тісто розкачайте качалкою в корж товщиною до 6-7 див.
З тіста спеціальними формочками або склянкою виріжте фігурки.
Викладіть їх на застелений папером і змащений маслом деко.
Випікайте печиво при 210° С протягом 30 хвилин.
Ваше чудове печиво готове.
Приємного апетиту!
Простий і смачних рецепт вівсяного печива з родзинками
З сухофруктів найкращим чином поєднується з вівсяним печивом родзинки. Він додасть хрусткому печінкою соковитість. Та й домашнє печиво краще купленого в магазині, адже воно готується з натуральних продуктів і без хімічних добавок.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці – 2 ст.
Масло вершкове – ½ пачки.
Яйце – 2 шт.
Цукор – 2 ст. л.
Родзинки – 4 ст. л.
Пекарський порошок – 1 ч. л.
Процес приготування:
Спочатку на півгодини залийте гарячою водою потрібну кількість родзинок. Потім воду злийте і охолодіть родзинки в холодильнику.
Вершкове масло витримайте деякий час при кімнатній температурі, щоб воно було м’яким.
Вівсяні пластівці подрібніть в борошно з допомогою блендера або кавомолки.
Розм’якшене масло помістіть в мисочку для замісу тіста і добре розітріть з цукром.
Потім додайте до масла яйця і перемішайте.
У цю суміш насипте вівсяну борошно і пекарський порошок (розпушувач).
Додайте замочений і охолоджений родзинки.
Тісто добре розмішайте.
Деко застеліть спеціальним папером і трохи змастіть рослинною олією.
Руками сформуйте з тіста невеликі колобки зробіть їх плоскими і розкладіть на деку.
Випікайте ваш десерт в духовці при температурі 180° С протягом 15 хвилин.
Ваше печиво буде розсипчастим, красивим і смачним.
Приємного чаювання!
Вівсяне печиво в домашніх умовах з медом
Ненав’язливий і цікавий смак додає овсяному печінкою мед. Випікати його можна у вигляді плоских фігурок, тоді воно буде хрустким. Можна і у вигляді невеликих колобків, тоді воно буде всередині м’яким, а зовні вкрите хрусткою скоринкою.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці і пшеничне борошно – 1 ст.
Цукор – ½ ст.
Вершкове масло – ½ пачки.
Яйце – 1 шт.
Мед – 1 ст. л.
Сода і лимонка – по 1/3 ч. л.
Сметана – 2 ст. л.
Процес приготування:
У посуд для замішування тіста помістіть всі сухі продукти (борошно, пластівці, соду, лимонку і цукор) у вказаній в рецепті кількості і перемішайте їх ложкою.
Розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані вершкове масло і мед.
У посуд з сухими інгредієнтами вбийте яйце, додайте розтоплені масло і мед.
Ложкою замісити тісто до однорідного стану.
Застелити пекарської папером деко і змастіть її рослинним маслом.
Мокрими руками скачайте з шматочків тіста маленькі колобки (розмір волоського горіха) або коржі і укладіть їх на деко.
Випікайте печиво в духовці, розігрітій до 180° С протягом 15-20 хвилин до красивого золотистого кольору.
Медове вівсяне печиво готове.
Приємного чаювання!
Класичний рецепт вівсяного печива з шоколадом
Вам пропонується рецепт найсмачніше шоколадного вівсяного печива. Воно буде м’яким всередині і хрустким по краях. Важливо не перетримати при випічці і витягти з духовки у м’якому стані. При охолодженні воно стане хрустким. Тісто готуємо без додавання яєць.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці – 1 ст.
Борошно пшеничне – 1 ст.
Цукор – 5 ст. л.
Какао – 2 ст. л.
Масло – ½ пачки.
Сметана – 2 ст. л.
Розпушувач – 1,5 ч. л.
Процес приготування:
Вершкове масло покладіть в миску і повністю розтопіть за допомогою мікрохвильової печі.
Насипте в масло вказану кількість цукру і добре розітріть.
Потім всипте порошок какао і ще раз розітріть.
В цю теплу масляну суміш насипте вівсяні пластівці і ретельно розмішайте.
Потім покладіть в суміш сметану з розпушувачем і знову розмішайте.
Потім насипте пшеничне борошно і замісіть тісто. Тісто має бути консистенції густої, щоб ложка в ньому стояла, а не падала.
Деко застеліть шматочком фольги або спеціального паперу і присипте борошном.
Руками сформуйте з шматочків тіста невеликі, як волоський горіх, кульки і покладіть їх на деко, тільки на відстані один від одного, так як печиво розтечеться і збільшиться при випіканні. Кульки трохи рукою притисніть для додання плоскої форми.
Випікайте печиво в духовці при 180° С протягом 10-12 хвилин. За печивом спостерігайте, щоб витягти з духовки м’яким. Воно застигне при охолодженні і придбає хрусткий смак.
Ваш шоколадно-вівсяний десерт готовий.
Приємного чаювання!
Вівсяне печиво з сиром без борошна, масла і цукру
Печиво, приготована за цим рецептом, є смачним десертом для людей, що дотримують дієту і бажаючих схуднути. Це – альтернативний варіант звичної для нас вівсяної каші. Готуємо печиво без борошна і на кефірної основі.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці – 2.5 ст.
Сир – 150 р.
Кефір і мед – по 2 ст. л.
Яйце – 1 шт.
Пекарський порошок – 1 пакетик.
Сіль – 1 трісок.
Процес приготування:
Подрібніть в блендері потрібну кількість вівсяних пластівців і пересипте їх в посуд для замішування тіста.
Налийте до пластівців теплий кефір.
У склянці збийте виделкою яйце і додайте його до пластівців.
Тісто добре розмішайте. Посуд прикрийте серветкою і залиште на півгодини, щоб вівсяні пластівці набубнявіли.
Розтопити в мікрохвильовці мед до рідкого стану.
Сир розітріть виделкою, щоб не залишилися грудочки.
Через 30 хвилин додайте в тісто розтоплений мед і протертий сир.
За допомогою міксера на невеликій швидкості збийте тісто до однорідної текстури, а потім насипте до нього розпушувач. Додавання до тіста 1 ч. л. кориці значно поліпшить його аромат і смак, але це за бажанням.
Деко застеліть папером для випічки.
За допомогою чайної ложечки викладіть тісто порційними шматочками на деко на відстані 2 см один від одного.
Випікайте печиво в духовці при 180° С протягом 20 хвилин.
Їсти таке печиво можна і теплим, і охолодженим.
Приємного апетиту!
Печиво з вівсяних пластівців з яблуком
За пропонованим рецептом ви можете приготувати ще один дієтичний десерт – печиво з вівсяних пластівців з яблуком. Воно буде набагато смачніше придбаного в магазині. Смак печива можете урізноманітнити додаванням сухофруктів і горіхів, але базовими інгредієнтами, як і раніше, залишаються вівсянка і яблука.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці – 1.5 ст.
Пшеничне борошно – 1 ст.
Солодке яблуко – 1 шт.
Цукор – 5 ст. л.
Пекарський порошок – 1 пакетик.
Вершкове масло – 100 р.
Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
Розімніть при домашньої температурі вершкове масло, додайте до нього цукор і цю суміш добре розітріть.
Потім розбийте в неї яйце і перемішайте.
Пшеничне борошно просійте на сито. Насипте борошно і вівсяні пластівці в чашу блендера і на максимальній швидкості подрібніть в однорідну борошно.
Отриману борошно пересипте до суміші масла і цукру, всипте пакетик пекарського порошку і замісіть однорідне тісто.
Яблуко почистіть від шкірки, серцевини і насіння і подрібніть на крупну тертку. Якщо соковите яблуко, то відіжміть сік. Покладіть натерте яблуко в тісто і ще раз перемішайте. Якщо тісто густе, то насипте трохи борошна.
Ємність з тістом прикрийте серветкою і залиште на 30 хвилин для відпочинку.
Деко для випічки застелити спеціальним папером або фольгою і трохи присипте борошном.
З приготовленого тіста сформуйте невеликі кульки і покладіть на деко на відстані 2 см між ними, інакше печиво склеїться і втратить форму.
Випікайте печиво при 180° С протягом 25 хвилин. Готовність його визначається по появі коричневої скоринки.