Торт «Монастирська хата»

Торт «Монастирська хата» вражає навіть не стільки своїм смаком, скільки зовнішнім виглядом. Апетитна гірка з вишневих трубочок моментально привертає до себе погляди і викликає щирий захват у гостей. Часто цей десерт називають «Курінь» або «Соти», знову ж таки, з-за його незвичайного оформлення.
Класична «Монастирська хата» готується з пісочного тіста, свіжої вишні та сметанного крему. Прикрашають її какао, шоколадом, глазур’ю, товченими горіхами і пр. Тим не менш, такий варіант приготування влаштував далеко не всіх гурманів. З їх подачі, на сьогоднішній день можна зустріти «Монастирську хату» з ананасами, полуницею, черешнею і навіть сухофруктами. Трубочки при цьому роблять з листкового або медового тіста, а іноді і зовсім замінюють їх звичайними млинцями.
Крем для «Монастирської хати» також може бути різним. Крім сметани, часто використовують вершки, згущене молоко, заварні креми, шоколад або сир. Це дозволяє кулінарам проявляти фантазію на всіх етапах приготування, починаючи з питання, як спекти трубочки і закінчуючи прикрасою готового страви.
Тим не менш, експериментуючи з різними складами, головне не упустити поєднання солодкого і кислого смаку, яке і відрізняє торт «Монастирська хата» від багатьох інших десертів.

Смачний торт з вишнею монастирська ізба

Поєднання свіжої вишні та сметанного крему перетворює торт у дуже ніжний і незвичайний десерт. Це класичний рецепт приготування «монастирської хати». З його допомогою можна зробити дійсно шикарне блюдо, як з точки зору смаку, так і оформлення.
Інгредієнти:

  • 700 г сметани;
  • 200 г вершкового масла;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 3 ½ склянки борошна;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 500 г вишні (без кісточок);
  • 1 склянка цукрової пудри;
  • 1 ст. л. крохмалю;
  • Шоколад.

Спосіб приготування:

  • 200 г сметани змішати з содою в глибокій мисочці.
  • В окремій ємності розтерти цукор і м’яке вершкове масло.
  • З’єднати вміст обох тарілок і змішати до однорідного стану.
  • Вводити борошно невеликими порціями, замісити м’яке тісто.
  • Накрити миску з тістом рушником і поставити в холодильник на 1 годину 30 хвилин.
  • Готове тісто розділити на 15 однакових шматочків, кожен скачати в кульку.
  • Один кулька залишити на обробній дошці, інші знову заховати в холодильник.
  • Вишню викласти на тарілку і присипати крохмалем.
  • З кульки тіста розкачати смужку, шириною 7 см, завдовжки приблизно 20 див.
  • У центр смужки викласти в ряд вишні і защипнути краї тіста.
  • Так само начинити тісто.
  • Деко змастити олією і викласти всі отримані трубочки в один ряд (можливо, доведеться випікати партіями по кілька штук).
  • Випікати трубочки 20 хвилин при 180 градусах.
  • Решту сметану з’єднайте з цукровою пудрою і ретельно збити.
  • Коли трубочки будуть готові, викласти 5 з них на широке блюдо, щільно притиснувши один до одного.
  • Змастити перший шар сметанний кремом і викласти зверху ще 4 трубочки.
  • Так сформувати «шалаш», нагорі якого буде 1 трубочка.
  • Добре промазати торт з боків кремом і прикрасити тертим шоколадом.
  • Дати страві просочитися 2-3 години.

Млинцевий торт монастирська ізба зі згущеним молоком

Млинцевий торт готується трохи простіше і швидше звичайного, що часто його називають «ледачим». Крем в цьому випадку також обрано найпростіший, тому на приготування «монастирської хати» знадобиться зовсім небагато часу. Тим не менш, це не заважає додати якісь прикраси і здивувати гостей яскравою подачею. Для приготування млинців можна скористатись своїм улюбленим рецептом.
Інгредієнти:

  • 3 ч. л. сухих дріжджів;
  • 750 мл молока;
  • 400 г борошна;
  • 1 склянка цукру;
  • 300 г вершкового масла;
  • 3 яйця;
  • 600 г вишні;
  • 1 щіпка солі;
  • 400 р вареного згущеного молока.

Спосіб приготування:

  • Молоко підігріти, розчинити в ньому дріжджі і всипати ложку цукру.
  • Постійно помішуючи опару, додати половину борошна.
  • Залишити отриману масу в теплі на 20 хвилин.
  • Білки відокремити від жовтків, збити в піну і прибрати в холодильник.
  • До жовтків додати 100 г вершкового масла і розтерти.
  • В опару ввести масляну суміш і сіль, розмішати.
  • Поступово додати решту борошна і залишити тісто на 1 годину.
  • Ввести білкову пінку і розмішати тісто до однорідності.
  • Обсмажити млинці з обох сторін і остудити.
  • Вишню добре промити, викласти в каструлю і посипати цукром.
  • Додати до вишні 4-5 ложок води і варити 10 хвилин, потім залишити на 1 годину.
  • Масло і згущене молоко з допомогою міксера збити в однорідну масу.
  • Наповнити всі млинці вишнями і викласти перший ряд з 5 млинців.
  • Сформувати гірку, щедро перемазуючи кожен шар кремом.

Для правильного приготування торта «Монастирська ізба» не стільки важливо, як робити тісто і начинку, скільки, як прикрасити десерт і зібрати його воєдино. Якщо ви вперше зіткнулися з подібним завданням, краще перегляньте короткий навчальне відео, після якого у вас більше не залишиться питань з приводу цього страви:

Тепер ви знаєте, як готувати торт «Монастирська хата». Приємного апетиту!
Торт монастирська ізба – це справжній еталон сучасної випічки. Його можна зустріти в меню найдорожчих кондитерських і ресторанів. Щоб зрозуміти, як приготувати торт монастирська хата в домашніх умовах, краще прислухатися до порад професіоналів кулінарної справи:

  • Якщо ви любите кислі начинки, додайте до вишні трохи журавлини або червоної смородини;
  • Перед тим, як зробити торт, вишню потрібно добре присипати крохмалем, інакше начинка потече;
  • Перед випічкою в духовці трубочки потрібно проткнути зубочисткою, щоб вони не лопнули;
  • Трубочки з тіста потрібно викладати на деко зрізом вниз;
  • Після приготування торту потрібно дати настоятися, інакше тісто не просочиться.