Тещин язик з баклажанів на зиму – 8 кращих рецептів з фото покроково

Салат Тещин язик з баклажанів на зиму – це чудова закуска, яка відмінно підійде до будь-якої м’ясної страви. Ми зробили підбірку з 8 кращих рецептів з фото покроково, щоб ви могли оцінити все різноманіття варіантів приготування цього незвичайного пікантного страви.

Салат Тещин язик з баклажанів на зиму без стерилізації

Це досить простий, але в той же час цікавий варіант приготування баклажанів. Зимовий салат виходить в міру гострим і дуже ароматним.

Час приготування: 24 години

Кількість порцій: 4-6

Інгредієнти

  • Помідор 8 шт
  • Перець солодкий 8 шт
  • Перець чилі 3 шт.
  • Баклажан 4 кг
  • Сіль 2 ст. л.
  • Часник 5 головок
  • Рафінована соняшникова олія 180 гр.
  • Цукор-пісок 180 гр.
  • Оцет столовий 9% 150 гр.

Процес приготування:

  • У цьому рецепті важливо правильно підготувати баклажани. Для цього добре промийте їх під проточною водою. Зріжте ту частину, де була плодоніжка, і наріжте баклажани кружечками шириною не більше 1 сантиметра. Перекладіть скибочки баклажанів в глибоку містку каструлю і пересипте сіллю. Тепер потрібно перемішати баклажани з сіллю і залишити на півгодини, щоб вони встигли трохи пустити сік, і з них вийшла зайва гіркота. Через 30-40 хвилин дістаньте шматочки баклажанів з каструлі і промийте в достатній кількості проточної води, щоб повністю змити сіль. Відкладіть вимиті баклажани в бік.
  • Перець вимийте і розріжте навпіл, не забувши зрізати місце кріплення плодоніжки. Акуратно дістаньте насіння і розріжте кожну половину перцю на 2-4 частини. Гострий перець також очистіть від плодоніжок і насіння, наріжте на невеликі кружечки.
  • Тепер потрібно часник очистити від лушпиння, попередньо розібравши його на зубчики. Очищений часник сполосніть в холодній воді.
  • Томати потрібно очистити від шкірки, але спочатку добре вимийте їх в холодній воді. Потім зробіть зверху хрестоподібний надріз і по черзі опустіть помідори то окріп, то в холодну воду на кілька хвилин. Після таких маніпуляцій у вас повинно без праці вийти їх очистити.
  • Всі очищені і нарізані овочі, крім баклажанів, пропустіть через м’ясорубку. Запах в кухні буде стояти неймовірний! Потім по черзі всипте в овочеве пюре склянка цукру, 2 столові ложки солі. Також влийте 150 мл оцту і стакан рослинного масла. А тепер ретельно перемішайте всі компоненти до набуття ними однорідної консистенції.
  • Перекладіть пюре в каструлю і поставте її на вогонь. Тепер потрібно довести овочі до кипіння. Не включайте відразу самий сильний вогонь, краще робити все на середньому. Після того, як овочі закиплять, акуратно додайте в каструлю колечка баклажанів. Перемішайте, зменшіть вогонь до мінімуму і проваріть салат близько 30-40 хвилин. Поки вариться салат, ретельно промийте банки, а потім потримаєте їх на пару протягом 15 хвилин.
  • Готовий гарячий салат розкладіть по сухим банкам і тут же закрийте банки кришками. Далі все як завжди: потрібно перевернути банки догори дном і накрити яким-небудь теплим пледом або ковдрою. Дочекайтеся, поки банки з салатом повністю охолонуть. Смачний, гострий, ароматний салат Тещин язик готовий!

Гостра закуска з баклажанів Тещин язик з часником

У вас на дачі видався урожай на баклажани, і ви ламаєте голову, що б з них приготувати? Спробуйте зробити цю чудесну, пікантну, смачну і ароматну закуску «Тещин язик». Запевняємо, вона стане частим гостем на вашому столі.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 10 кг
  • Перець болгарський – 500 г
  • Гострий перець у стручках (свіжий) – 0,2 кг
  • Часник – 0,2 кг
  • Олія соняшникова рафінована – 0,5 л
  • Свіжа зелень петрушки – 1 пучок
  • Сіль крупного помелу – трохи менше 1 склянки
  • Лавровий лист (сушений) – 10 шт.
  • Запашний перець – 6-8 горошин

Процес приготування:

  • Баклажани потрібно вимити і відрізати ту частину, де кріпиться плодоніжка. Візьміть велику каструлю, покладіть у неї баклажани цілком, додайте ½ склянки солі і залийте водою, щоб вона повністю покривала овочі. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Тепер потрібно баклажани відварити до готовності. Час приготування буде дуже залежати від розміру овоча. Коли баклажани стануть м’якими – вони готові.
  • Охолоджені варені баклажани наріжте на довгі тонкі пластини. Викладіть їх на деко, накрийте зверху обробною дошкою, на яку поставте банку з водою. Під вагою скибочки баклажанів повинні провести 4-5 годин. Після цього обсмажте шматочки баклажанів в невеликій кількості рослинного масла і остудіть. Обсмажувати потрібно до тих пір, поки баклажани не придбають приємний золотистий відтінок.
  • Часник очистіть від лушпиння, а солодкий і гострий перець промийте, видаліть у них плодоніжки і насіння. Розріжте стручки перцю на 4 частини, а потім подрібніть часник і два види перцю в м’ясорубці (для цієї мети підійдуть блендер або кухонний комбайн).
  • Петрушку промийте і дрібно наріжте. Додайте до перемеленим овочів. Туди ж додайте половину склянки солі, соняшникова олія, запашний перець і 10 лаврових листів. Добре перемішайте всі інгредієнти.
  • В стерилізовані банки об’ємом до 1 літра викладіть шарами баклажани і соус. Прикрийте банки кришками і поставте банки у велику каструлю. Налийте в каструлю таку кількість води, щоб банки майже повністю покривалися (залиште 2-3 сантиметра до краю). Після того, як вода в каструлі закипить, проваріть закуску в банки в киплячій воді протягом 20 хвилин.
  • Акуратно дістаньте гарячі банки з води і укупорьте кришками. Остуджувати таку заготовку потрібно виключно дном вгору, укривши теплою ковдрою.
  • Приємного апетиту!

    Смажені баклажани Тещин язик на зиму

    Баклажани, приготовані за цим рецептом, володіють неймовірним смаком і ароматом. Тещин язик на зиму володіє яскраво вираженим томатним смаком з невеликою часниковою остринкой.

    Інгредієнти:

    • Помідори – 500 г
    • Баклажани – 2 кг
    • Зубчики часнику – ½ склянки
    • Болгарський перець – 500 г
    • Цукровий пісок – 1 ст. л.
    • Оцет (9%) – 0,5 склянки
    • Гіркий перець – 4 шт.
    • Кухонна сіль – ½ ч. л.
    • Олія соняшникова – за смаком

    Процес приготування:

  • Щоб наш зимовий салат вийшов ніжним і неймовірно смачним, потрібно прибрати з баклажанів всю гіркоту. Для цього промийте їх у холодній воді, а потім відріжте кінець з хвостиком. Тепер потрібно розрізати баклажани на кільця товщиною близько 3-5 міліметрів. Складіть нарізані баклажани у велику каструлю і пересипте достатньою кількістю солі. Перемішайте і дайте баклажанів постояти приблизно 2 години. За цей час вся гіркота повинна піти.
  • Томати сполосніть під проточною водою, розрізати на 2 частини і виріжте те місце, де була плодоніжка. Болгарський перець також промийте, а потім звільніть від насіння і плодоніжки. Якщо перець великого розміру, то розріжте його на 4 частини, невеликий перець вистачить розрізати навпіл. Гіркий перець очистіть і розріжте аналогічно болгарського перцю. З зубчиків часнику зніміть піну. Тепер вам знадобиться м’ясорубка або блендер (але м’ясорубка, все ж, краще). Прокрутіть через неї часник, помідори і обидва види перців. У вас вийде овочева маса, своїм ароматом і виглядом нагадує аджику.
  • Перемелені овочі перекладіть в каструлю, додайте 1 столову ложку цукру і половину склянки оцту. Ретельно перемішайте і доведіть овочі до кипіння. Коли вони почнуть кипіти, зменшіть вогонь і дайте їм протомиться близько 7 хвилин. Вимкніть плиту.
  • Нагрійте Сковороду і змастіть невеликою кількістю рафінованої соняшникової олії. Обсмажте настоявшиеся баклажани з обох сторін практично до готовності.
  • Якщо ви ще не встигли підготувати банки, то зараз саме час це зробити. Можна потримати їх в духовці при температурі 100-150 º С, можна простерилізувати в мікрохвильовій печі, а можна – на пару протягом 15 хвилин.
  • Можна приступати до заповнення банок. Для цього по черзі викладайте шар аджики, шар смажених баклажанів, шар аджики, шар баклажанів і т. д. зверніть увагу, що останнім шаром повинна йти аджика. Перед тим, як закупорити банки кришками, додайте в кожну з них по одній столовій ложці рослинного масла без запаху.
  • Щоб закачування не вибухнула і не зіпсувалася, потрібно її правильно остудити. Для цього переверніть всі банки кришками вниз, а догори дном, укрийте їх чим-небудь теплим (пледом, рушником, ковдрою) і залишити в такому вигляді годин на 12.
  • Приємного апетиту!

    Простий рецепт закуски з баклажанів Тещин язик з помідорами

    Цей варіант знаменитого «Тещиного язика» відрізняється від інших незвичайним способом підготовки баклажанів. У готовому блюді вони виходять крепенькими і не розвалюються. Крім того, цю закуску не потрібно стерилізувати, тому часу на його приготування у вас піде зовсім небагато.

    Інгредієнти:

    • Томати – 1,9-2 кг
    • Солодкий болгарський перець – 0,5-0,6 кг
    • Олія соняшникова без запаху – 150 мл
    • Баклажани – 2 кг
    • Перець гострий – 1-2 шт.
    • Цукровий пісок – 1 склянка
    • Сіль поварена – 1,5-2 ст. л.
    • Оцет (9%) – 0,5 склянки
    • Часник – 1-2 головки

    Процес приготування:

  • Баклажани вимийте під проточною водою, обріжте плодоніжку і наріжте баклажани невеликими брусочками (довжиною близько 7 сантиметрів і товщиною близько 5 сантиметрів). Деко застелити фольгою і змажте рослинним маслом фольгу. Увімкніть Духовку розігріватися до 220ºС. Шматочки баклажанів, викладіть на фольгу шкіркою вгору, збризніть рослинним маслом і запечіть в духовці протягом 30-40 хвилин. В процесі приготування можна кілька разів перевернути брусочки баклажан, щоб вони пропеклися рівномірніше. Коли овочі будуть готові, вимкніть духовку, але лист не виймайте.
  • Помідори помийте, видаліть плодоніжки і розріжте кожен томат на 4-6 частин залежно від його розміру.
  • Солодкий болгарський перець вимийте під проточною водою, зріжте верхівки з плодоніжкою, а потім видаліть коробочку з насінням. Сполосніть перці зсередини і розріжте на 4 частини. Гострий перець промийте, видаліть плодоніжку і насіння.
  • Часник розберіть на зубчики, очистити від лушпиння.
  • Пропустіть всі підготовлені овочі через м’ясорубку. Якщо не дуже хочеться з нею возитися, то можна для цих цілей використовувати блендер.
  • Отриману овочеву масу перекладіть в каструлю, додавши до неї склянку цукрового піску. Добре перемішайте і доведіть суміш до кипіння. Коли аджика закипить, зменшуємо вогонь і варимо близько 30 хвилин. Ближче до кінця варіння додайте в каструлю баклажани, акуратно перемішайте і проваріть їх в аджике хвилини 2-3.
  • У заздалегідь простерилізовану банки, рівномірно розподіліть «Тещин язик» таким чином, щоб банки були заповнені до самого верху. Укупорьте банки кришками. Охолоджувати таку закатку потрібно в перевернутому стані, обов’язково обгорнувши теплою ковдрою.
  • Приємного апетиту!

    Салат Тещин язик з баклажанів з перцем і помідорами

    Осінь багата на різноманітні овочі і всім хочеться якомога довше насолоджуватися цими вітамінними дарами. Щоб нічого не пропало, можна приготувати цікавий овочевий салат на зиму, який носить інтригуючу назву – Тещин язик. Готується така закуска і швидко і просто, а насолодитися її смаком можна буде до самої весни.

    Інгредієнти:

    • Помідори – 1 кг
    • Баклажани – 1 кг
    • Солодкий болгарський перець – 0,25 кг
    • Оцет – 50 мл
    • Зубчики часнику – 6 шт.
    • Кухонна сіль – 1 ст. л.
    • Перець гіркий – 0,5-1 шт.
    • Цукровий пісок – 100 г

    Процес приготування:

  • Для початку потрібно вимити перець. Видаліть те місце, куди кріпиться плодоніжка, перець розріжте навпіл, а потім очистіть від насіння. Наріжте половинки перців на шматочки, брусочки або як вам зручніше. Складіть нарізаний перець в чашу блендера. Точно так само поступите і з гірким перцем.
  • Помідори помийте, видаліть плодоніжку і наріжте невеликими кубиками. Додайте шматочки томатів в чашу блендера.
  • Увімкніть блендер і подрібніть овочі. При відсутності блендера його цілком може замінити м’ясорубка. У вас повинна вийти однорідна, досить рідка овочева маса. Перекладіть її в каструлю і поставте на вогонь. Коли маса закипить, влийте в неї 50 мл оцту, всипте чайну ложку солі і 100 грам цукрового піску. Добре все перемішайте. Тепер потрібно зменшити вогонь практично до мінімуму і дати овочам покипіти близько 25 хвилин.
  • Поки у вас є час, підготуйте баклажани. Їх потрібно вимити під проточною водою і зрізати трохи з того боку, де кріпиться плодоніжка. За допомогою гострого ножа наріжте баклажани на тонкі пластини.
  • Коли відбудуться зазначені 25 хвилин, перекладіть в каструлю з овочевим пюре пластини баклажанів. Зачекайте, поки овочі знову закиплять, і проваріть їх на повільному вогні при постійному помішуванні протягом 25 хвилин.
  • Зубчики часнику очистіть від лушпиння і подрібніть. Це можна зробити як за допомогою ножа або спеціального преса, так і натерти часник на дрібній тертці. За 5 хвилин до закінчення зазначеного часу, додайте до баклажанів в томатному соусі подрібнений часник.
  • У той час, поки тушкувалися овочі, треба було вимити з содою і потримати над парою банки. В чисті банки розкладіть готовий салат і відразу ж укупорьте банки кришками. Тепер щільно укутайте гарячі банки з салатом пледом або ковдрою і дочекайтеся повного їх охолодження. Приблизно через 12 годин банки повинні охолонути і їх можна прибрати в холодне місце на зберігання.
  • Приємного вам апетиту!

    Дуже смачний салат Тещин язик з баклажанами і кабачками на зиму

    Напевно ви вже пробували варіант салату Тещин язик з кабачками і варіант з баклажанами. А ось чи пробували ви з’єднати і баклажани і кабачки в одному салаті? Ні? Тоді цей рецепт для вас!

    Інгредієнти:

    • Помідори – 1 кг
    • Баклажани – 2 кг
    • Болгарський перець – 0,5 кг
    • Морквина – 0,2 кг
    • Кабачки – 2 кг
    • Цибуля ріпчаста – 0,2 кг
    • Гострий перець – 1 шт.
    • Зубчики часнику – 6-8 шт.
    • Цукровий пісок – 0,2 кг
    • Оцет (9%) – 80 мл
    • Кухонна сіль – 1 ст. л.
    • Рослинна олія (без запаху) – 120 г

    Процес приготування:

  • Перш ніж почати готувати цей ароматний і чудово смачний салат, підготуйте баклажани. Цей овоч має властивість гірчити, тому, потрібно поступити таким чином. Баклажани вимийте в холодній воді, а потім наріжте їх на кружальця, товщина яких не повинна перевищувати 1 сантиметра. Складіть нарізані баклажани у велику містку каструлю і пересипте достатньою кількістю солі. Перемішайте баклажани, щоб сіль рівномірно розподілилася. Залиште їх приблизно на 1 годину, а потім сполосніть в холодній воді.
  • Болгарський і гострий перець вимийте, очистіть від насіння і наріжте в довільному порядку.
  • Моркву і ріпчасту цибулю очистіть, промийте і розріжте на 2-3 частини.
  • Помідори вимийте, обріжте плодоніжку і помідори наріжте на невеликі шматочки.
  • Кабачки потрібно промити і очистити від шкірки і насіння (якщо ви використовуєте молоді овочі, то цього можна не робити), нарізати великим кубиком.
  • Зубчики часнику очистіть від лушпиння.
  • Візьміть велику каструлю і перейдіть в неї через м’ясорубку перці, часник, кабачки, морква та томати. Якщо у вас немає м’ясорубки, то можна спробувати подрібнити овочі за допомогою блендера.
  • В отриману овочеву масу влийте 120 грам соняшникової олії і 80 мл оцту, додайте столову ложку солі і 200 грамів цукрового піску. Ретельно перемішайте всі інгредієнти і поставте каструлю на вогонь. Після того, як салат закипить, зменшіть вогонь до мінімуму і дайте йому потомитися близько 25-30 хвилин.
  • Додайте в салат колечка баклажанів, ретельно перемішайте і варіть салат на вогні ще близько 30 хвилин.
  • Поки салат вариться, приготуйте до консервації банки (краще використовувати банки невеликого розміру): вимийте їх і пропарте на водяній бані 15 хвилин. Готовий салат розкладіть по сухим банкам і відразу ж загорніть.
  • Щоб процес консервації завершився правильно, потрібно перевернути банки кришками вниз, вкрити ковдрою і не чіпати до повного охолодження. Надалі зберігати заготівлю потрібно в темному, досить холодному місці.
  • Приємного вам апетиту!

    Зимовий салат Тещин язик з баклажанів з томатною пастою

    Спробуйте приготувати цей цікавий варіант відомого зимового салату «Тещин язик». Одним з основних інгредієнтів цього салату є томатна паста, яка надає йому неповторний смак і консистенцію.

    Інгредієнти:

    • Баклажани – 3 кг
    • Томатна паста – 0,7 кг
    • Цукровий пісок – 1 склянка
    • Кухонна сіль – 2 ст. л.
    • Солодкий болгарський перець – 1 кг
    • Оцет (70%) – 1 ст. л.
    • Перець гіркий – 2 шт.
    • Часник – 100 г
    • Соняшникову олію рафіновану – 1 стакан

    Процес приготування:

  • Солодкий перець вимити і видалити насіння. Перець промийте зсередини і наріжте на невеликі смужки. Товщина смужок не повинна перевищувати 5 міліметрів. Наріжте смужки перцю на невеликі шматочки.
  • Баклажани промийте ретельно, а потім наріжте кільцями товщиною близько 1 сантиметра. Пересипте баклажани достатньою кількістю солі і дайте полежати в такому стані близько 30 хвилин. За цей час з синеньких повинна вийти гіркоту. Змийте сіль і наріжте кружечки баклажанів на невеликі кубики.
  • Часник очистіть і подрібніть за допомогою гострого ножа або преса. Гіркий перець теж очистіть від насіння і плодоніжки, і дрібно-дрібно наріжте.
  • Нарізані овочі перекладіть в каструлю і перемішайте. Сюди ж додайте 700 грам томатної пасти, половину склянки цукру, столову ложку солі і половину склянки рослинного масла. Ретельно вимісіть все інгредієнти, щоб вони рівномірно розподілилися. Каструлю з салатом поставте на плиту, включивши вогонь на повну потужність і при періодичному помішуванні, доведіть овочі до кипіння. Після закипання салату, зменшіть вогонь і тушкуйте, не забуваючи час від часу перемішувати його, протягом 35 хвилин. Коли овочі будуть повністю готові, вимкніть вогонь і додайте в салат половину столової ложки оцту.
  • Поки салат варився, потрібно було приготувати банки. Їх заздалегідь миють у гарячій воді з додаванням соди, а потім кип’ятять на пару 10-15 хвилин. Розподіліть готовий гарячий салат з чистим сухим банкам. Загорніть банки переверніть і укрийте щільно теплим пледом. Коли Тещин язик повністю охолоне, приберіть його в прохолодне місце без попадання сонячного світла для подальшого зберігання.
  • Приємного вам апетиту!

    Покроковий рецепт салату Тещин язик з баклажанів з цибулею

    Дуже цікавий варіант Тещиного язика. Ріпчасту цибулю надає страві насичений смак і аромат.

    Інгредієнти:

    • Цибуля ріпчаста – 500 г
    • Баклажани – 0,7 кг
    • Томати – 0,5 кг
    • Рослинна олія без запаху – 140 мл
    • Чорний перець – 3 горошини
    • Свіжий кріп – 30 г
    • Кухонна сіль – 20 г
    • Цукровий пісок – 20 г
    • Запашний перець – 3 горошини

    Процес приготування:

  • Отже, першим ділом займемося баклажанами. Їх потрібно ретельно вимити, а потім очистити від шкірки. Очищені баклажани розріжте вздовж на 2-3 частини, а потім обсмажте на попередньо розпеченій сковороді в невеликій кількості рослинного масла.
  • Поки смажаться баклажани, потрібно зняти з лушпиння цибулі, а самі цибулини розрізати вздовж і нашаткувати тонкими півкільцями. Цибулю також потрібно обсмажити в невеликій кількості олії до придбання цибулею золотистого кольору і м’якості.
  • Кріп замочіть в холодній воді з сіллю на 10 хвилин. Після цього добре зелень промийте під проточною водою і покладіть на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Обсушенный кріп подрібніть і змішайте з обсмаженою цибулею. Туди ж додайте 10 грам солі і добре перемішайте.
  • Помідори потрібно вимити і зробити зверху хрестоподібні надрізи. Після цього по черзі опускайте кожен помідор в каструлю з гарячою водою приблизно на 2,5 хвилини. Після таких маніпуляцій шкірку можна буде легко зняти. Очищені помідори наріжте на невеликі шматочки. Після цього помідори потрібно перекласти в чашу блендера і подрібнити до стану томатного соку.
  • За допомогою кавомолки перемеліть горошини чорного і запашного перцю. Додайте отриману суміш в томатне пюре. Туди ж всипте залишилася сіль і 20 грам цукрового піску. Добре перемішайте і поставте каструлю з пюре на вогонь. Коли томати закиплять, зменшіть вогонь і дайте соку протомиться близько 30 хвилин.
  • В цей час помийте і прокип’ятіть банки, які будете наповнювати зимовим салатом. Найзручніше використовувати банки об’ємом не більше 1 літра.
  • Коли томатний сік і спеції добре проварятся, розлийте трохи соку з банків, а потім шарами викладіть шматочки баклажанів, ріпчасту цибулю і подрібнений кріп. В кінці доверху заповніть банки томатним соком. Прикрийте їх зверху кришками і поставте банки з Тещин язик у велику і містку каструлю. Залийте в неї така кількість води, щоб вона практично доходила до плічка банок. Коли вода в каструлі закипить, трохи зменшіть вогонь і проваріть салат близько 60 хвилин.
  • Загорніть банки бляшаними кришками і переверніть. Щоб процес консервації пройшов правильно, потрібно вкрити банки ковдрою. Саме в такому стані вони і повинні остигати.
  • Приємного вам апетиту!