Салат «Столичний»

Салат «Столичний» багато в чому схожий на всіма улюблений «Олів’є», але при цьому володіє кількома вигідними відмінностями. За рахунок свіжих овочів він виходить більш насиченим і легким, але нітрохи не поступається в ситності і поживністю. Такий салат часто можна зустріти на святковому столі, де він займає одне з найпочесніших місць.
«Столичний» найчастіше готують з м’ясом. Це може бути курка або яловичина. Також іноді використовують яловичий язик та ковбасні продукти. Головне, щоб м’ясний інгредієнт був досить м’яким і добре поєднувався з іншими складовими салату.
У кожному рецепті «Столичного» зустрічаються відварні овочі, які і роблять це блюдо таким ситним. Зазвичай це моркву і картоплю. З свіжих овочів додають огірки, цибуля, помідори, болгарський перець та ін Також в обов’язковому порядку в салат входять варені яйця і зелений горошок. Урізноманітнити класичний рецепт можна сухариками, грибами, кукурудзою, оливками і т. д.
Оформити салат «Столичний» теж можна по-різному. Для самого простого рішення досить змішати всі інгредієнти в салатниці і заправити сметаною або майонезом. Також салат часто укладають шарами або ж надають йому красиву циліндричну форму. Прикрасити страву можна зеленню і красиво нарізаними овочами.

Класичний салат «Столичний» з куркою

«Столичний» найпростіше приготувати саме з куркою. Вона швидко вариться, добре поєднується з іншими інгредієнтами, та й коштує дешевше інших видів м’яса. У класичному рецепті обов’язково потрібно використовувати жирний майонез, але, якщо захочеться знизити калорійність страви, можна замінити його більш легким. Так само можна вчинити і зі сметаною.
Інгредієнти:

  • 500 г курячого філе;
  • 4 маринованих огірка;
  • 4 яйця;
  • 2 моркви;
  • 1 банка консервованого горошку;
  • 2 цибулини;
  • 4 картоплини;
  • 170 г сметани;
  • 200 г майонезу;
  • 1 болгарський перець;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Відварити яйця, м’ясо, моркву і картоплю до готовності.
  • Нарізати кубиками болгарський перець, цибуля і огірки.
  • Всі відварені інгредієнти також дрібно нашаткувати.
  • Викласти підготовлені продукти в салатницю, додати зелений горошок.
  • Заправити салат сметаною і майонезом, посолити і поперчити за смаком.

Смачний салат «Столичний» з яловичиною

Відварне м’ясо в цьому салаті вигідно підкреслюють свіжі овочі та зелень. Яловичину краще вибрати без жиру, м’яку і соковиту. Перед приготуванням з неї необхідно видалити плівку. При бажанні салат можна викласти на блюдо шарами, помістивши м’ясо в самий низ, далі додавши цибулю, картоплю, моркву, яйця, зелена цибуля, помідори і горошок. У цьому випадку майонезу може знадобиться трохи більше.
Інгредієнти:

  • 400 г молодої яловичини;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 3 яйця;
  • 3 картоплини;
  • 1 морква;
  • 1 банка консервованого горошку;
  • 1 пучок свіжої зелені (кріп, петрушка);
  • 280 г майонезу;
  • 3 помідори;
  • 1 цибулина;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Яловичину відварити до готовності в підсоленій воді.
  • Нарізати варене м’ясо поперек волокон невеликими шматочками
  • Відварити картоплю, моркву і яйця, почистити і нарізати кубиками.
  • Цибулю, зелену цибулю, зелень і помідори подрібнити так само, як і попередні інгредієнти.
  • Банку з горошком відкрити, злити рідину.
  • З’єднати всі продукти в одній тарілці, посолити і поперчити.
  • Заправити салат майонезом, добре перемішати і дати трохи настоятися.

Тепер ви знаєте, як готувати салат «Столичний». Приємного апетиту!
Салат «Столичний» ‒ це головний конкурент листкових салатів на святковому столі. У ньому поєднуються яйця, м’ясо, свіжі і варені овочі, що робить страву максимально ситним і дуже смачним. Немає нічого складного в тому, як приготувати салат «Столичний», особливо якщо знати деякі тонкощі цього процесу:

  • Всі інгредієнти для «Столичного» салату повинні бути порізані шматочками приблизно однакового розміру;
  • Овочі краще відварити в мундирі, щоб вони зберегли більше смаку та аромату;
  • Продукти краще підготувати заздалегідь, щоб додати їх в салат вже остиглими;
  • Огірки для салату можна взяти не тільки мариновані, але також солоні або свіжі;
  • Якщо ви вирішили викласти салат шарами, обов’язково змащуйте кожен з них більшою кількістю майонезу;
  • Додавати сіль в салат або ні, треба вирішувати в залежності від рецепту. Якщо в ньому вже присутні солоні інгредієнти, можна обійтися без цього продукту.