Пшонка – це одна з найбільш корисних круп, визнана у всьому
світі. З пшона готують каші, десерти, перші і другі страви. Найчастіше їх подають
на сніданок, оскільки вони наповнюють організм енергій, при цьому не залишаючи
відчуття тяжкості.
Пшоно прийшло в Європу з Японії, де його називали «Золотою
крупою» і додавали, мало не в кожну страву. Крім того, з нього робили
борошно, пиво і квас. Цей продукт швидко полюбився і слов’янським народам. Просо не
таке чудернацьке, як рис і кукурудза, тому вирощувати її було набагато
простіше і вигідніше. Хоча пшоняна каша і вважалася селянським стравою, їй не
гребували і вищі верстви суспільства, і навіть царі.
У пшоняної каші міститься велика кількість амінокислот,
які просто необхідні організму для відновлення клітин. Також вона багата
корисними вуглеводами. Вони не тільки надають сил, але і очищають організм від
різних шкідливих речовин і шлаків. Вітамінне «меню» пшоняної каші також
досить широко. Вітаміни В1, В2 і В5 покращують настрій, стан шкіри і
волосся, стабілізують кров’яний тиск.
Кашу з пшоняної крупи відрізняють не тільки корисні властивості,
але і смакові характеристики. При правильному приготуванні, вона виходить
дуже ніжною, смачної розсипчастої. Домогтися такого ефекту простіше всього з
допомогою мультиварки. Завдяки вбудованим програмами, крупа ідеально
проварюється, зайва волога випаровується, і каша виходить потрібної консистенції.
Пшоняну кашу можна зварити на воді або молоці, зробити
солодкою або солоною, додати мед, вершки, варення або сухофрукти.
Молочна пшоняна каша з сухофруктами в мультиварці
Простий спосіб нагодувати сніданком навіть найвибагливіших
гурманів. Каша виходить солодкої, живильної і розсипчастою. Із сухофруктів
відмінно підійде родзинки, чорнослив і курага. У готову кашу можна додати
трохи меду.
Інгредієнти:
- Крупа пшоняна – 1 склянка;
- Молоко – 2 склянки;
- Вода – 1 склянка;
- Сіль – 1 щіпка;
- Вершкове масло – 30г;
- Сухофрукти – 200г;
- Мед (за смаком).
Як приготувати молочну пшоняну кашу в мультиварці:
- Крупу
ретельно промити і обдати окропом; - Сухофрукти
промити, викласти в тарілку і залити холодною водою на 10-15 хвилин; - Нарізати
сухофрукти на дрібні шматочки; - В
каструлю мультиварки налити бджолиний мед і викласти сухофрукти; - Перемішати
і підігріти в режимі «Варка» 5 хвилин; - Залити
у чашу мультиварки молоко і воду, довести до кипіння; - Висипати
в молоко крупу і сіль, додати шматочок масла; - Перемкнути
на режим «Молочна каша» і готувати 1 годину.
Смачна пшоно-рисова каша в мультиварці
Поєднання пшона, рису та молока – це дуже ситний і корисний
сніданок для всієї родини. Приготування такої каші відніме буквально кілька
хвилин, потім за справу візьметься мультиварка. Саме в ній крупи виходять
особливо смачними, ніжними і поживними.
Інгредієнти:
- Крупа пшоняна – ½ склянки;
- Рис круглий – ½ склянки;
- Молоко – 1л;
- Сіль – 1 год.л.;
- Цукор – 4ст.л.;
- Вершкове масло – 2ст.л.
Як приготувати пшоно-рисову кашу в мультиварці:
- Ретельно
промити рис, пшоно обдати окропом і також промити; - Засипати
обидві крупи в каструльку мультиварки; - Додати
всі інші інгредієнти і добре перемішати; - Включити
програму «Молочна каша» і закрити кришку; - Готувати
заданий час; - Після
сигналу мультиварки залишити кашу під закритою кришкою ще на 30-40 хвилин.
Розсипчаста пшоно-гарбузова каша в мультиварці
Гарбуз – справжнє джерело вітамінів і корисних речовин,
особливо в тандемі з пшоном. Таке блюдо можна сміливо назвати еталоном здорового
харчування. Воно заряджає енергією на цілий день, при цьому легко засвоюється і не
шкодить фігурі.
Інгредієнти:
- Крупа пшоняна – 150г;
- Вода – 450мл;
- Гарбуз – 300г;
- Сіль – ½ч.л.;
- Цукор – 1ст.л.;
- Вершкове масло – 30г.
Як приготувати пшоно-гарбузову кашу в мультиварці:
- Ретельно
промити крупу, викласти в чашу мультиварки; - Гарбуз
натерти на тертці і додати до крупі; - Залити
водою, посолити, додати цукор і масло; - Перешкодити
вміст мультиварки, виставити режим «Молочна каша»; - Варити
1 годину, потім дати настоятися ще 10-15 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати пшоняну кашу в мультиварці. Приємного апетиту!
Пшоняна каша в мультиварці – це максимум збережених
вітамінів і корисних властивостей. Вона не злипається, добре проварюється і відмінно
підходить на сніданок для дорослих і дітей. Кілька корисних порад для
щасливих володарів мультиварок скарлет, мулинекс, філіпс, редмонд, поларіс
і панасонік:
- При виборі крупи для приготування каші, зверніть увагу
на її колір. Насичений жовтий колір крупи, тим більш розсипчасті і смачніше вийде
каша; - Найкраще для приготування пшінки підходить режим
«Молочна каша», але якщо у вашій скороварці такого немає, виберіть «Приготування
круп», «Рис» або «Гречка»; - Промивати крупу потрібно не менше 4-5 разів, інакше вона буде
гірчити; - Довго зберігати крупу не рекомендується, оскільки вона швидко
псується і стає гіркою; - Для більш ніжної каші, можна половину молока замінити
вершками.