Пшоняна каша в мультиварці

Пшонка – це одна з найбільш корисних круп, визнана у всьому
світі. З пшона готують каші, десерти, перші і другі страви. Найчастіше їх подають
на сніданок, оскільки вони наповнюють організм енергій, при цьому не залишаючи
відчуття тяжкості.
Пшоно прийшло в Європу з Японії, де його називали «Золотою
крупою» і додавали, мало не в кожну страву. Крім того, з нього робили
борошно, пиво і квас. Цей продукт швидко полюбився і слов’янським народам. Просо не
таке чудернацьке, як рис і кукурудза, тому вирощувати її було набагато
простіше і вигідніше. Хоча пшоняна каша і вважалася селянським стравою, їй не
гребували і вищі верстви суспільства, і навіть царі.
У пшоняної каші міститься велика кількість амінокислот,
які просто необхідні організму для відновлення клітин. Також вона багата
корисними вуглеводами. Вони не тільки надають сил, але і очищають організм від
різних шкідливих речовин і шлаків. Вітамінне «меню» пшоняної каші також
досить широко. Вітаміни В1, В2 і В5 покращують настрій, стан шкіри і
волосся, стабілізують кров’яний тиск.
Кашу з пшоняної крупи відрізняють не тільки корисні властивості,
але і смакові характеристики. При правильному приготуванні, вона виходить
дуже ніжною, смачної розсипчастої. Домогтися такого ефекту простіше всього з
допомогою мультиварки. Завдяки вбудованим програмами, крупа ідеально
проварюється, зайва волога випаровується, і каша виходить потрібної консистенції.
Пшоняну кашу можна зварити на воді або молоці, зробити
солодкою або солоною, додати мед, вершки, варення або сухофрукти.

Молочна пшоняна каша з сухофруктами в мультиварці

Простий спосіб нагодувати сніданком навіть найвибагливіших
гурманів. Каша виходить солодкої, живильної і розсипчастою. Із сухофруктів
відмінно підійде родзинки, чорнослив і курага. У готову кашу можна додати
трохи меду.
Інгредієнти:

  • Крупа пшоняна – 1 склянка;
  • Молоко – 2 склянки;
  • Вода – 1 склянка;
  • Сіль – 1 щіпка;
  • Вершкове масло – 30г;
  • Сухофрукти – 200г;
  • Мед (за смаком).

Як приготувати молочну пшоняну кашу в мультиварці:

  • Крупу
    ретельно промити і обдати окропом;
  • Сухофрукти
    промити, викласти в тарілку і залити холодною водою на 10-15 хвилин;
  • Нарізати
    сухофрукти на дрібні шматочки;
  • В
    каструлю мультиварки налити бджолиний мед і викласти сухофрукти;
  • Перемішати
    і підігріти в режимі «Варка» 5 хвилин;
  • Залити
    у чашу мультиварки молоко і воду, довести до кипіння;
  • Висипати
    в молоко крупу і сіль, додати шматочок масла;
  • Перемкнути
    на режим «Молочна каша» і готувати 1 годину.

Смачна пшоно-рисова каша в мультиварці

Поєднання пшона, рису та молока – це дуже ситний і корисний
сніданок для всієї родини. Приготування такої каші відніме буквально кілька
хвилин, потім за справу візьметься мультиварка. Саме в ній крупи виходять
особливо смачними, ніжними і поживними.
Інгредієнти:

  • Крупа пшоняна – ½ склянки;
  • Рис круглий – ½ склянки;
  • Молоко – 1л;
  • Сіль – 1 год.л.;
  • Цукор – 4ст.л.;
  • Вершкове масло – 2ст.л.

Як приготувати пшоно-рисову кашу в мультиварці:

  • Ретельно
    промити рис, пшоно обдати окропом і також промити;
  • Засипати
    обидві крупи в каструльку мультиварки;
  • Додати
    всі інші інгредієнти і добре перемішати;
  • Включити
    програму «Молочна каша» і закрити кришку;
  • Готувати
    заданий час;
  • Після
    сигналу мультиварки залишити кашу під закритою кришкою ще на 30-40 хвилин.

Розсипчаста пшоно-гарбузова каша в мультиварці

Гарбуз – справжнє джерело вітамінів і корисних речовин,
особливо в тандемі з пшоном. Таке блюдо можна сміливо назвати еталоном здорового
харчування. Воно заряджає енергією на цілий день, при цьому легко засвоюється і не
шкодить фігурі.
Інгредієнти:

  • Крупа пшоняна – 150г;
  • Вода – 450мл;
  • Гарбуз – 300г;
  • Сіль – ½ч.л.;
  • Цукор – 1ст.л.;
  • Вершкове масло – 30г.

Як приготувати пшоно-гарбузову кашу в мультиварці:

  • Ретельно
    промити крупу, викласти в чашу мультиварки;
  • Гарбуз
    натерти на тертці і додати до крупі;
  • Залити
    водою, посолити, додати цукор і масло;
  • Перешкодити
    вміст мультиварки, виставити режим «Молочна каша»;
  • Варити
    1 годину, потім дати настоятися ще 10-15 хвилин.

Тепер ви знаєте, як готувати пшоняну кашу в мультиварці. Приємного апетиту!
Пшоняна каша в мультиварці – це максимум збережених
вітамінів і корисних властивостей. Вона не злипається, добре проварюється і відмінно
підходить на сніданок для дорослих і дітей. Кілька корисних порад для
щасливих володарів мультиварок скарлет, мулинекс, філіпс, редмонд, поларіс
і панасонік:

  • При виборі крупи для приготування каші, зверніть увагу
    на її колір. Насичений жовтий колір крупи, тим більш розсипчасті і смачніше вийде
    каша;
  • Найкраще для приготування пшінки підходить режим
    «Молочна каша», але якщо у вашій скороварці такого немає, виберіть «Приготування
    круп», «Рис» або «Гречка»;
  • Промивати крупу потрібно не менше 4-5 разів, інакше вона буде
    гірчити;
  • Довго зберігати крупу не рекомендується, оскільки вона швидко
    псується і стає гіркою;
  • Для більш ніжної каші, можна половину молока замінити
    вершками.