Гречка з м'ясом

Гречка з м’ясом — популярне блюдо і частий гість на столі росіян, що зовсім не дивно. По-перше, це дуже смачно і ситно. По-друге, корисно. Гречка недарма займає почесне місце на столі практично в кожній сім’ї: в ній міститься безліч цінних мінералів і мікроелементів. По-третє, страви з цією крупою готуються дуже просто і швидко. До того ж гречана каша — універсальний гарнір, який відмінно поєднується з багатьма основними стравами, і особливо з м’ясом. Розсипчаста гречана каша, просочена м’ясним ароматом, — ситний і смачний обід, і навіть ті, хто недолюблює цю крупу, зможуть по достоїнству оцінити її смак.
Гречку з м’ясом готують на плиті, і в мультиварці, та навіть запікають у духовці, використовуючи керамічні горщики. М’ясо для цієї страви вибирають будь, все залежить від уподобань. Любителям дієтичного харчування рекомендуємо використовувати індичку або курку. А ті, хто воліє страви пожирніше, можуть вибрати свинину або баранину. Крім гречки та м’яса у страву додають цибулю, моркву, помідори, гриби і всілякі спеції і прянощі. Використовують куркума, часник, гіркий і червоний перець, лавровий лист, мускатний горіх, петрушку і кріп.

Гречка з м’ясом і грибами в мультиварці

В мультиварці можна легко зробити ароматну гречку з грибами і куркою. Каша в цій електронної каструлі набуває винятковий смак. М’ясо і крупу слід брати в рівних пропорціях, воду додаємо — 1,5 частини. Крім курки можна використовувати яловичину або свинину. У першому варіанті страва вийде більш дієтичним, у другому — більш ситним.
Інгредієнти:

  • куряче філе — 300 г;
  • печериці — 200 г;
  • гречка — 2 ст.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • часник — 3 зубчики;
  • морква — 1 шт.;
  • олія для смаження;
  • перець, сіль;
  • зелень.

Спосіб приготування:

  • Філе і гриби промиваємо, нарізаємо на невеликі шматочки.
  • Моркву натираємо, цибулю дрібно нарізаємо.
  • У чашу вливаємо трохи олії, активуємо режим «Смаження», викладаємо м’ясо. Готуємо 30 хвилин.
  • Потім по черзі додаємо цибулю, моркву і гриби. Інгредієнти обсмажуємо до ніжно-золотистої скоринки, потім все солимо, перчимо.
  • Гречку промиваємо, кладемо в чашу, вливаємо воду, додаємо сіль.
  • Кришку мультиварки закриваємо, встановлюємо режим «Плов», готуємо 30 хвилин.
  • Часник очищаємо, подрібнюємо, додаємо до основних продуктів за 5 хвилин до готовності.
  • Після звукового сигналу блюдо залишаємо в мультиварці на 10 хвилин в режимі «Підігрів».
  • Перед подачею посипаємо блюдо ароматною нарізаною зеленню.

Гречка з м’ясом у горщику по-купецькому

Гречка з м’ясом по-купецькому, приготована в горщиках, — справжня знахідка для кожної господині. Особливо коли хочеться внести різноманітність в щоденне меню і з звичною гречки зробити смачне і незвичайне блюдо. У страву можна покласти і інші інгредієнти, наприклад помідори, болгарський перець або гриби. В якості м’ясної інгредієнта підійде і свинина, і яловичина, і курка.
Інгредієнти:

  • яловичина або свинина — 300 г;
  • гречана крупа — 300 г;
  • часник — 3 зубчики;
  • морква — 2 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • олія для смаження;
  • сіль, перець, зелень.

Спосіб приготування:

  • Цибулю очистити, дрібно нарізаємо, обсмажуємо до прозорості на маслі.
  • Моркву миємо, чистимо, натираємо, додаємо до цибулі.
  • М’ясо промиваємо, нарізаємо на невеликі шматочки, додаємо на сковороду до цибулі і моркви. Сюди ж додаємо подрібнений часник. Інгредієнти перемішуємо, вливаємо трохи води, солимо, перчимо, тушкуємо 10-15 хвилин.
  • Гречку промиваємо, відварюємо в підсоленій воді до напівготовності.
  • Тушковане м’ясо з овочами викладаємо на дно горщиків, зверху поміщаємо гречку, вливаємо трохи води, щоб в процесі запікання вона дійшла до повної готовності.
  • Вміст горщиків перемішуємо, закриваємо кришечками.
  • Готуємо в духовці (200°С) близько півгодини.
  • Страву подаємо прямо в горщиках або перекладаємо їх вміст на тарілку. За бажанням прикрашаємо свіжою зеленню.

Смачна гречка з м’ясом в духовці

Виявляється, звичайна гречка може бути дуже смачною. Додамо до неї всього кілька інгредієнтів, доклавши трохи зусиль — і у нас вийде абсолютно розкішне блюдо. М’ясо можна взяти будь, підійде також свинина або курка.
Інгредієнти:

  • яловичина — 800 г (м’якоть);
  • гречка — 250 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • вода — 2 ст.;
  • чорний перець, запашний перець, чебрець, лавровий лист;
  • масло для смаження, сіль.

Спосіб приготування:

  • Гречку перебираємо, промиваємо.
  • Очищаємо овочі, цибулю нарізаємо кубиками, моркву — брусочками. Обсмажуємо овочі на рослинному маслі: спочатку близько 5 хвилин готуємо цибулю, потім додаємо моркву, смажимо ще 5 хвилин.
  • М’ясо промиваємо, нарізаємо невеликими кубиками, обсмажуємо до рум’яної скоринки на олії на окремій сковороді близько 10-12 хвилин.
  • М’ясо перекладаємо у форму (заздалегідь змащену олією), додаємо овочі, сіль, спеції і промиту гречку. Вливаємо воду, форму закриваємо кришкою або листом фольги.
  • Запікаємо в духовці (180°С) близько 40 хвилин. Потім духовку вимикаємо, але гречку залишаємо ще на 15 хвилин.
  • Страву подаємо гарячим зі свіжими або маринованими овочами.

Суп з гречки з м’ясом і овочами

Гречаний суп — це поживно і смачно. Крупи перед закладкою в суп необхідно перебрати і промити. Для супу беремо м’ясо на кісточці або м’якоть, його попередньо можна обсмажити — так вийде смачніше.
Інгредієнти:

  • м’ясо — 500 г;
  • картопля — 5 шт.;
  • гречана крупа — 150 г;
  • морква — 1 шт.;
  • часник — 3 зубчики;
  • цибуля — 2 шт.;
  • олія — для смаження;
  • зелень — за бажанням;
  • сіль, перець, лавровий лист.

Спосіб приготування:

  • М’ясо промиваємо, кладемо в каструлю, заливаємо водою, відварюємо до готовності. У процесі варіння знімаємо піну, що утворюється. Потім м’ясо виймаємо, охолоджуємо і нарізаємо на шматочки, бульйон проціджуємо.
  • Нагріваємо Сковороду без масла, висипаємо гречку, прожарюємо кілька хвилин.
  • Очищаємо овочі, картоплю нарізаємо брусочками, часник — пластинками, цибулю подрібнюємо, моркву натираємо,
  • Цибулю, моркву, часник обсмажуємо на рослинному маслі до ніжно-золотавого кольору.
  • Проціджений бульйон доводимо до кипіння, додаємо картоплю, варимо кілька хвилин і викладаємо гречку і м’ясо, порізане на шматочки.
  • Суп солимо, перчимо, додаємо овочеву зажарку, доводимо до готовності всіх інгредієнтів. У самому кінці додаємо лавровий лист.
  • Вже готовий суп залишаємо настоюватися на плиті 15 хвилин.
  • Подаємо зі сметаною, посипаємо свіжою зеленню.

Тепер ви знаєте, як готувати гречку з м’ясом. Приємного апетиту!
Гречка — корисна крупа і обов’язковий продукт на будь-якій кухні. Гречана каша чудово поєднується з різними видами м’яса, ці два інгредієнти дивним чином гармоніюють один з одним. Щоб ваші страви виходили ароматними і поживними, зверніть увагу на рекомендації досвідчених кулінарів, які знають, як смачно приготувати гречку з м’ясом:

  • Гречана крупа добре поєднується з будь-якими видами м’яса: свининою, яловичиною, телятиною або куркою. Причому можна використовувати і куряче філе і ніжки, і навіть крила.
  • Додавайте в гречку спеції, яким зазвичай віддаєте перевагу. Суміш перців, лавровий лист, майоран, часник — прості інгредієнти, які покращують смак страви і надають йому приємний аромат.
  • Гречану крупу бажано прожарювати перед закладкою в суп. Зерна просто висипають на суху сковороду і смажать, поки вони не почнуть потріскувати.
  • Якщо хочете знизити калорійність супу, то використовуйте пісну яловичину, телятину або курку. Моркву і цибулю не обсмажуйте на рослинному маслі, а додавайте в сирому вигляді.
  • Суп на основі гречки вийде більш прозорим, якщо на початку варіння покласти в нього цілу очищену цибулину, а в кінці приготування її видалити.
  • Щоб гречка з м’ясом виходила більш ароматної і смачної, додайте замість води м’ясний бульйон.