Рис – один з найдавніших продуктів на планеті. Вважається,
що він з’явився ще під час танення льодовиків, а вперше застосовувати його в
якості їжі почали в Стародавній Індії. Рис володіє безліччю корисних властивостей,
наповнений клітковиною, білками і вуглеводами.
Через наявність великої кількості корисних речовин, у більшості
східних країн рис вважається одним з найпопулярніших страв щоденного
раціону. У деяких же його прирівнюють до дару богів, який несе в собі
життя і довголіття.
На сьогоднішній день відомо більше 10 тисяч сортів рису,
хоча для європейської людини доступно не більше 50. Найбільш широко
поширені з них: коричневий, жасминовий, басматі, арборіо і паэльо. Відомі
також досить незвичайні сорти рису, які відрізняються червоної або чорної
забарвленням.
Існує два основних способи, як варити рис. Для першого
– кількість рису і води розраховують в пропорції 1:2, що дозволяє рісу повністю
ввібрати рідина. У другому випадку рис кидають у киплячу підсолену воду,
варять до готовності, а потім зливають надлишки води.
З прогресом сучасних технологій, з’явився ще один
спосіб одержати ідеально пропарений рис. Для цього потрібно скористатися
мультиварка. В скороварках від редмонд, філіпс, поларіс і панасонік можна приготувати
не тільки рис на гарнір, але і створити оригінальні страви, в тому числі різотто,
плов, фаршировані овочі, а також зробити правильний рис для суші та ролів.
Рис з куркою і грибами в мультиварці
Рис – ідеальна основа для смачних і корисних страв. Його
нейтральний смак ідеально поєднується з багатьма інгредієнтами, в тому числі, з
курячим м’ясом і грибами. Таке блюдо виходить досить ситним, живильним
і легким для шлунка.
Інгредієнти:
- 500 г курячого м’яса;
- 2 склянки рису;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 1 пучок кропу;
- Лавровий лист;
- Сіль.
Як приготувати рис з куркою в мультиварці:
1.
М’ясо ретельно промити, викласти в чашу мультиварки;
2.
Почистити цибулю, розрізати на 4 частини і додати до
курці;
3.
Вміст мльтиварки посолити, покласти лавровий лист;
4.
Залити в каструлю 4 склянки води і включити режим «Суп»;
5.
Коли курка буде готова, викласти її разом з цибулею
на окрему тарілку;
6.
Моркву почистити і натерти на крупній тертці;
7.
У бульйон, що залишився в мультиварці, висипати рис і
морква;
8.
Включити програму «Плов»;
9.
Куряче м’ясо порізати на дрібні шматочки, кріп
подрібнити;
10. За
10 хвилин до закінчення програми додати в каструлю курку і кріп;
11. Включити
режим «Підігрів» і дати страві настоятися 5-10 хвилин.
Розсипчастий рис з м’ясом і овочами в мультиварці
Що може бути простіше і смачніше домашнього різотто? Завдяки
такого чуда техніки, як мультиварка, можна кожен день радувати своїх близьких
новими шедеврами на основі рису. Найкраще з ним поєднується саме курка, але
при бажанні можна використовувати будь-яке інше м’ясо.
Інгредієнти:
- 2 склянки рису;
- 600г м’яса;
- 1 цибулина;
- 2 кабачка;
- 1 болгарський перець;
- 1 помідор;
- 3ст.л. рослинної олії;
- Сіль.
Як приготувати розсипчастий рис з овочами в мультиварці:
1.
М’ясо промити, порізати невеликими шматочками;
2.
Цибулю почистити, порізати кубиками;
3.
У чашу мультиварки налити трохи рослинного масла і
обсмажити цибулю в режимі «Смаження»;
4.
Почистити і порізати кружальцями моркву, обсмажувати
разом з цибулею;
5.
Коли овочі придбають золотистий відтінок, додати в
чашу м’ясо;
6.
Нарізати перець, кабачки і помідор будь-яким зручним
способом;
7.
Додати овочі в каструлю, перемішати і продовжувати
смажити ще 10 хвилин;
8.
Вилити в каструлю 4 склянки води, посолити,
ретельно перемішати;
9.
Коли вода закипить, переключитися з режиму «Смаження» на
режим «Рисова каша»;
10. Готувати
25 хвилин, потім переключити в режим підігріву.
Смачний рис для суші в мультиварці
Щоб суші вийшли ідеальними, рис повинен бути
розсипчастим, добре проварену і тримати необхідну форму. Якщо при варінні в
звичайній каструлі, для такого результату необхідно не раз потренуватися,
то в мультиварці правильний рис для суші вийде навіть у початківця сушист.
Інгредієнти:
- 2 склянки рису для суші;
- 2,5 склянки води;
- 2ст.л. рисового оцту;
- 1ч.л. соєвого соусу;
- 1ч.л. цукру.
Як приготувати рис для суші в мультиварці:
1.
Замочити рис в чистій кип’яченій воді на півгодини;
2.
Перекласти рис у чашу мультиварки, залити водою і
включити режим «Випічка»;
3.
Через 10 хвилин переключити на «Гасіння» і продовжувати
готувати ще 20 хвилин;
4.
У глибокій мисочці змішати соєвий соус, оцет і цукор;
5.
Поставити мисочку в мікрохвильову піч на 1-2 хвилини;
6.
Вилити соус в готовий рис і розпушити його дерев’яною
лопаткою.
Рис для ролів на пару в мультиварці
Рис – це не тільки основа для ролів, але і найважливіший їх
інгредієнт. Його якість дуже важливо, тому краще використовувати спеціальні
сорти для суші, або ж круглозернистий рис. Найважливіше – це дотриматися
пропорції.
Інгредієнти:
- 500мл води;
- 2 склянки рису;
- 2ч.л. лимонного соку;
- 50мл оцту;
- 1ч.л. соєвого соусу;
- 1 щіпка солі;
- 2ч.л. цукру.
Як приготувати рис для ролів в мультиварці:
1.
Рис промити, викласти в каструлю і залити водою;
2.
Включити режим «Рис» і варити 25 хвилин;
3.
У маленькій каструльці змішати лимонний сік, оцет,
соєвий соус, сіль і цукор;
4.
Поставити каструльку на маленький вогонь і довести до
кипіння;
5.
Коли маринад охолоне, додати до рису.
Тепер ви знаєте, як готувати рис в мультиварці. Приємного апетиту!
Рис в мультиварці – простий спосіб досягти ідеальної
консистенції цього смачного і корисного продукту. Завдяки високим
технологій, навряд чи виникнуть проблеми, як приготувати плов, різотто і т. д.
Тим не менше, кілька рад стане в нагоді початківцям кулінарам:
- Для того, щоб рис був м’яким, але при цьому не розварився,
потрібно взяти води в два рази більше, ніж крупи; - Для приготування різотто, замість свіжих овочів, також можна
скористатися готовими замороженими сумішами. Крім того, підійде
консервований горошок або кукурудза; - Перед приготуванням рис потрібно ретельно промити;
- Заправляти рис для суші та ролів краще саме рисовим
оцтом. Звичайний теж підійде, але смак буде трохи відрізнятися від традиційних
суші; - Перед тим, як готувати, рис для суші необхідно замочити в
воді на 20-30 хвилин; - Рис для суші та ролів можна не підсолювати, а, навпаки,
додати трохи цукру; - Додаючи до рису заправку, перемішувати його не потрібно.