Печінка по-строгановськи

Печінка по-строгановськи здобула популярність ще в кінці XIX століття, поєднавши в собі російські і європейські традиції приготування їжі. Граф Олександр Строганов, який і є автором цього рецепту, примітив в західній кухні любов до всіляких соусів. Зазвичай їх подавали до м’ясних страв окремо, але в цьому блюді соус представлений у вигляді густої підливи, що є яскравою особливістю вітчизняної кулінарії.
Традиційно для приготування цієї страви використовують яловичу печінку, але сучасні кухарі з легкістю замінюють її свинячої або телячої. Куряча печінка також підійде для цього рецепту, але технологія приготування буде трохи відрізнятися від класичного рецепту, так і калорійність страви різко знизиться. При необхідності печінка замочують у молоці, щоб прибрати небажану гіркоту і зробити її більш ніжною. Після цього її обсмажують на рослинному маслі разом з ріпчастою цибулею.
Підлива для печінки по-строгановськи може складатися виключно з сметани або ж містити додаткові інгредієнти. Це можуть бути вершки, томатна паста, помідори, солоні огірки, майонез, молоко та ін. Коли печінку злегка обсмажиться, її заливають соусом і тушкують від 15 до 30 хвилин.
Печінка по-строгановськи краще всього поєднується з картоплею і різними кашами. Найчастіше шматочки печінки викладають поверх гарніру, поливаючи його невеликою кількістю підливи.