Оладки на кефірі

Оладки на кефірі – це один з найбільш простих десертів до чаю, який можна зробити буквально за 5 хвилин і відразу ж подати до столу. З їх приготуванням може впоратися навіть той, хто ще жодного разу не стояв біля плити. При цьому процес доставить справжнє задоволення і дозволить зробити смачне ласощі з найбільш доступних продуктів.
Тісто для оладок на кефірі готують з додаванням борошна, цукру, олії та яєць. Також кладуть в нього трохи солі, незалежно від того, планується зробити солодке або солоне блюдо. Додавши ложечку соди, можна отримати пишні оладки, адже вона взаємодіє з кефіром і відмінно розпушує тісто. Для легкості також часто використовують дріжджі, хоча вони трохи ускладнюють процес приготування. У тісто для оладок часто додають терті овочі або фрукти. Це може бути гарбуз, яблуко, груша, морква, кабачок і пр.
Смажать оладки на добре розігрітій сковороді, виливаючи на неї тісто з допомогою самої звичайної столової ложки. Процес займає лічені хвилини, тому можна відразу наготувати оладок на всю сім’ю. При цьому тісто можна розділити на кілька партій, залишивши частину в холодильнику на вечір або на наступний день.
Смачні оладки і самі по собі, але завжди можна ще поліпшити враження від цієї страви за допомогою різних смакових добавок. До них подають згущене молоко, варення, джем, мед, сметану та ін. Можна їсти оладки гарячими або холодними, замінити ними сніданок або доповнити обід, а також використовувати в якості ситного перекусу протягом дня.

Смачні оладки на кефірі без додавання яєць

Найпростіший з усіх можливих рецептів оладок на кефірі. У ньому навіть не присутні яйця, тому зробити такий десерт можна навіть з порожнім холодильником. Якщо вибрати знежирений кефір, то оладки вийдуть ще і дієтичними, хоча все одно краще не зловживати цим блюдом. Соду перед додаванням в тісто гасити не треба – вона сама набере потрібну реакцію з кефіром. При бажанні можна замінити тим же кількістю розпушувача.
Інгредієнти:

  • 2 склянки борошна;
  • 500 мл кефіру;
  • 1 ч. л. соди;
  • 4 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі.

Спосіб приготування:

  • Розчинити в кефірі сіль і цукор.
  • Поступово ввести муку і в кінці додати соду.
  • Все ретельно перемішати до однорідного стану.
  • Розігріти на сковороді олію і викласти на нього оладки з допомогою ложки.
  • Обсмажити оладки з обох боків до золотистого кольору.

Повітряні оладки з яблуками, приготовані на кефірі

Яблука просто ідеально доповнюють традиційне тісто для оладок. Таке блюдо можна запросто пропонувати і дітям, і дорослим, і всі з задоволенням запишуть його до списку найбільш улюблених ласощів. Від кулінара ж не знадобиться практично ніяких додаткових зусиль – досить лише яблука почистити і натерти їх на тертці, а в іншому рецепт, напевно, знайомий кожній господині. Сорт яблук для оладок не має ніякого значення. Смак буде трохи змінюватися, але все одно десерт залишиться дуже апетитним і ароматним.
Інгредієнти:

  • 200 мл кефіру;
  • 5 ст. л. борошна;
  • 3 яблука;
  • 2 яйця;
  • 3 ст. л. цукру;
  • ½ Ч. л. соди;
  • ½ Ч. л. кориці;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • Лимонний сік.

Спосіб приготування:

  • Розбити в глибоку миску яйця і засипати цукор, збити.
  • В кілька етапів ввести борошно, добре розмішуючи тісто до зникнення грудочок.
  • Вилити до змішаних інгредієнтів кефір, добре вимісити тісто ложкою.
  • Додати соду і залишити тісто в сторонці на 5-10 хвилин.
  • Почистити яблука і натерти їх на тертці, посипати корицею і бризнути на фрукти лимонним соком.
  • Перекласти терті яблука в тісто, добре перемішати.
  • Добре розігріти сковороду, змастити її олією.
  • Смажити оладки з обох боків до готовності (приблизно за 1-2 хвилини).

Тісто на оладки на кефірі і дріжджах

Всі люблять пишні та повітряні оладки, але не у усіх виходить досягти такого ефекту в процесі приготування. Для тих, хто зневірився отримати ідеальні оладки, відмінно підійде саме цей рецепт. Він займе трохи більше часу, ніж усі інші способи приготування, але десерт перевершить всі ваші очікування, і за смаком, і по консистенції. Свіжі дріжджі можна замінити сухими. Достатньо буде одного стандартного пакетика.
Інгредієнти:

  • 2 склянки кефіру;
  • 20 г свіжих дріжджів;
  • 2 склянки борошна;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. рослинної олії.

Спосіб приготування:

  • Залити дріжджі половиною склянки кефіру, до них додати чайну ложку цукру.
  • Залишити дріжджі на 10 хвилин або до того моменту, як з’являться бульбашки.
  • В окремій мисочці збити яйця з цукром і сіллю.
  • В яєчну масу ввести дріжджі і весь кефір.
  • Поступово додати борошно, постійно помішуючи тісто.
  • Влити в загальну миску рослинне масло і добре перемішати.
  • Накрити миску з тістом рушником і залишити в теплі на 40 хвилин.
  • Не перемішуючи тісто, відокремлювати порційні шматочки ложкою і викладати на сковороду.

Тепер ви знаєте, як готувати оладки на кефірі. Приємного апетиту!
Оладки на кефірі – це популярний ласощі серед всіх сучасних господинь. Важко уявити собі більш просте, але при цьому дуже смачне блюдо. Яка при цьому ще і чудово поєднується з будь-яким соусом і дозволяє проводити безліч кулінарних експериментів. Початківцям кулінарам корисно буде прочитати пару порад про те, як приготувати оладки на кефірі, перш ніж приступати до самого процесу:

  • Якщо хочете заощадити масло в процесі смаження, додайте його прямо в тісто. Тоді змастити сковороду достатньо буде лише один раз, перед першою партією оладок;
  • Багатьом оладки можуть здатися занадто жирні на дотик, тому краще відразу перекладайте їх зі сковороди на паперову серветку. Вона вбере зайву олію;
  • Кефір краще нагріти до кімнатної температури, перед тим як готувати оладки;
  • Густоту тіста потрібно регулювати в процесі замісу. Борошна може знадобитися трохи більше або трохи менше. Головне ‒ домогтися консистенції густої сметани;
  • Готовність дріжджового тесту для оладок можна визначити за існуючою на його поверхні бульбашок. Таке тісто можна перемішувати перед тим, як спекти оладки, інакше вони не вийдуть пишними;
  • Для оладок сильно збивати яйця не потрібно – достатньо, щоб просто розчинилися крупинки цукру і солі;
  • Обов’язково кладіть оладки тільки на добре розігріту сковороду, інакше вони можуть перетворитися в неапетитні грудочки.