Малиновий джем – 8 смачних рецептів на зиму з фото покроково

Малиновий джем – ароматне і шалено смачне ласощі, яким з самого дитинства наші бабусі і мами пригощали нас, щоб уникнути зимових застуд і сезонних недуг. Можна приготувати джем на зиму за найрізноманітнішими рецептами, але незмінним залишиться тільки одне – насичений малиновий аромат при відкритті кожної баночки цієї вітамінної заготовки. Ми підготували для вас 8 найкращих рецептів!

Смачний густий малиновий джем на зиму

Консервуючи малиновий джем, його густоту дуже легко регулювати цукровим піском, чим більше цукру, тим густіше ласощі. Як правило, для приготування джему цукор береться в пропорції 1:1, але ми візьмемо 800 м, щоб не створювати зайве навантаження для здоров’я і фігури, а густоти доб’ємося з допомогою одного секретного інгредієнта.

Інгредієнти

  • Малина 1.2 кг
  • Цукор-пісок 800 гр.
  • Вода 100 мл
  • Лимонна цедра 2 гр.

Процес приготування:

  • Ягоди перебираємо, промиваємо і залишаємо в друшляку, щоб стекла вода. Далі слід перекласти в чашу і подрібнити малину будь-яким зручним способом-на м’ясорубці, блендером або товкачиком.
  • Ставимо на плиту, додаємо трохи води, вона допоможе цукру швидше розчинитися. Обов’язково знімаємо піну при появі, кип’ятити 3 хвилини після закипання.
  • Якщо хочемо прибрати кісточки і досягти однорідності джему — протираємо малину в іншу каструлю через сито або за допомогою марлі. Як це зробити — докладно написано в рецепті «Джем без кісточок». Або ж залишаємо джем в тому ж вигляді. Після протирання вийде малиновий сік з м’якоттю приблизно близько 1 літра.
  • Додаємо цукор. Навіть з такою кількістю джем виходить дуже солодким.
  • Перемішуємо і знову відправляємо чашу на вогонь. Після закипання варимо 15-30 хвилин, не більше. Постійно знімаємо піну. Нехай вас не бентежить, що джем поки рідкий – це ще не кінцевий результат.
  • Щоб перевірити готовність джему — капаємо на суху тарілку джем – крапля не повинна розтікатися. Розмішуємо лимонну кислоту у невеликій кількості води, додаємо в малину, доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь. Цей процес допоможе стабілізувати желюючий ефект, щоб джем не зацукрувався і збереже приємний колір кінцевого продукту.
  • Гарячий джем розливаємо по підготовленим стерильним банкам і закатуємо. Вже через 8 годин джем загусне і можна пробувати. Джем виходить густий і смачний.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування малинового джему без кісточок

Джем, приготований за цим рецептом, просто тане в роті! Він красиво буде виглядати в розетках на святковому столі. А весь секрет в тому, що ми видалимо всі кісточки! Процес протирання займе якийсь час, але результат вас дуже порадує.

Інгредієнти:

  • Свіжа малина – 3 кг.
  • Цукор – 1,5 кг

Процес приготування:

  • Ягоди перебираємо від сміття і при необхідності перемываем.
  • Викладаємо ягоди в каструлю або таз, подрібнюємо дерев’яним товкачем (можна і на м’ясорубці або блендером до стану пюре.
  • Ставимо на вогонь до закипання і варимо спочатку без цукру до м’якості ягід 15-20 хвилин на невеликому вогні. Постійно помішуємо. Вимикаємо вогонь і даємо трохи охолонути масі.
  • Зараз позбавляємося від кісточок — потрібно перетерти ягоди. Це можна зробити або через друшляк дерев’яною лопаткою, якщо отвори в ньому дуже маленькі і не пропустять кісточки, або через сито, ну і самий надійний спосіб — через марлю, складену в 2 рази вичавлюючи руками. В результаті повинен вийти однорідний сік.
  • Додаємо цукор і уварюють джем на маленькому вогні не більше півгодини, помішуючи кожні 5 хвилин. Періодично знімаємо пінку. З часу готовності орієнтуємося так: якщо капнути джемом на сухе блюдце і нахилити, то крапля повільно потече, і коли добре охолоне, вона застигає.
  • Розливаємо джем в стерилізовані банки і залишаємо в перевернутому вигляді до повного охолодження. Зберігаємо в прохолодному місці.
  • Порада: з залишилася після перетирання маси можна приготувати компот.

    Густий малиновий джем з додаванням желатину

    Густий і щільний джем готується дуже просто і займе гідне місце на вашому столі у вигляді прекрасного самостійного десерту. Желатин має відмінний склад, здатний поліпшити розумову діяльність, прискорити обмінні процеси в організмі і зміцнити нервову систему. Цей продукт допоможе підтримати в хорошому стані ваші шкіру, нігті і волосся, адже в ньому міститься колаген. Може, тому цей загусник так любимо господинями для приготування таких десертів.

    Інгредієнти:

    • Малина – 1 кг
    • Цукор – 1 кг
    • Желатин в гранулах– 10 р.
    • Вода – 300 мл

    Процес приготування:

  • Перебираємо ягоди малини, прибираємо плодоніжки і прибираємо сміття. Пересипаємо в друшляк, промиваємо малину проточною водою і залишаємо в ньому, щоб трохи обсушити.
  • Поміщаємо малину в таз і залишаємо постояти так хвилин 30, зливаємо воду, яка зібралася на дні, і перетираємо ягоди за допомогою блендера.
  • Додаємо до малині цукровий пісок, добре розмішуємо. Накриваємо миску з ягідної масою зверху рушником і не чіпаємо годину. За цей час необхідно кілька разів перемішати масу, щоб цукор повністю розчинився у малиновому соку.
  • З’єднуємо желатин в іншій посудині з 100 мл води кімнатної температури. Відставляємо рідина в сторону не менш ніж на півгодини. Гранули за цей час добряче напитаются водою і набухнуть.
  • Посуд з ягідним пюре ставимо на плиту на середній вогонь. Додаємо воду, що залишилася, і постійно помішуючи, прогріваємо малинову заготовку до абсолютного розчинення цукру в ній. Злегка збільшивши температуру нагрівання, доводимо малину до кипіння, потім уварюють при невеликому кипінні не більше півгодини. Не забувайте постійно збирати з джему піну.
  • Додаємо до маси заздалегідь підготовлений желатин і варимо її ще пару хвилин. Розкладаємо ароматний джем в стерилізовані банки і закорковуємо.
  • Приємного вам апетиту!

    Дуже смачний рецепт джем з малини з агар-агаром

    Агар-агар є рівноправною заміною желатину, однак він має кілька переваг. Він багатий вітамінами і мікроелементами: в його складі присутній безліч вітамінів групи А, В і Д, кальцій, калій, фосфор, йод і залізо, які дуже потрібні нашому організму Прекрасне доповнення до корисної і вітамінну ягоду-малині!

    Інгредієнти:

    • Малина – 1 кг
    • Цукровий пісок – 750 кг
    • Лимон середнього розміру – 1 шт.
    • Агар-агар – ½ ч. л.

    Процес приготування:

  • Промиту і обсушену малину зсипаємо в миску, додаємо цукор і розминаємо прямо в ній товкачиком. Якщо потрібно отримати джем без кісточок, додатково перетираємо ягідну масу через сито.
  • Пересипаємо в сотейник, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Помішуючи, варимо джем 9 хвилин, після чого засипаємо агар-агар, сік лимона і проварюємо ще пару хвилин.
  • Сотейник з джемом знімаємо з плити, для зручності можна поставити на стіл, не забудьте про підставку для гарячого. Банки для закачування заздалегідь добре помиємо, відмінний засіб для підготовки банок — харчова сода. Потім просушити і простерилизуем, це можна зробити в пароварці, мультиварці або в духовій шафі на деку, прогрів хвилин десять.
  • Беремо по одній ще гарячої банку манерами і наливаємо невеликим ополоником джем. Для зберігання на зиму джем закатуємо прокип’яченими бляшаними кришками. Але, можна і пару баночок залишити в холодильнику під закручуються або капроновими кришками.
  • Спробуйте! Цей дуже смачний джем прикрасить будь взимку чаювання!

    Як приготувати малиновий джем з пектином на зиму?

    У цьому рецепті ми приготуємо мега — корисний малиновий джем. Малина вариться всього 3 хвилини і з мінімальною кількістю цукру. Зберігаємо смак і аромат ягід, і при цьому джем виходить густим, яскравим і насиченим. Пектин — це продукт, одержуваний з яблук, джерело харчових волокон, що робить це ласощі ще більш корисним.

    Інгредієнти:

    • Малина – 1 кг
    • Цукор-пісок – 100 кг.
    • Винний або бальзамічний оцет – 1 ст. л
    • Пектин – 10-15 р.

    Процес приготування:

  • Перебираємо ніжну малину, уважно і акуратно переглядаючи її. Прибираємо все стороннє з ягід – маленькі листочки, черешки або трапляються комах.
  • Пересипте в емальовану каструлю, на слабкому вогні доведіть до кипіння і поваріть зовсім небагато, помішуючи, поки ягоди не розчиняться. Вимикаємо і охолоджуємо до температури 45-50 градусів, це та температура, при якій рекомендовано, вводить пектин в заготівлю.
  • За цей час займемося приготуванням пектину. Не можна просто засипати його в малинову масу, він залишиться грудками, які вже потім неможливо розбити, а значить, отримати з рідини желе стане дуже складно. Змішуємо пектин з цукром в окремій ємності і потім спокійно пересипаємо отриману сипку суміш тонкою цівкою в пюре.
  • Вливаємо оцет в джем. Кип’ятити 3 хвилини, безперервно помішуючи. Розливаємо джем з підготовленим раніше стерильним банкам, накриваємо кришками і закатуємо. Перевертаємо банки догори дном і накриваємо рушником, як раз там, при охолодженні свою дію проявить пектин.
  • Малиновий джем на пектині чудово доповнить ранкову вівсянку або сир, прикрасити пиріг або морозиво.

    Простий рецепт приготування варення з малини без варіння

    Малина-дуже корисна ягода і хотілося б зберегти всі вітаміни та не піддавати її термічній обробці, а зберегти найцінніші її речовини. Це — самий простий і самий корисний рецепт джему з усіх. Щоб такий джем зберігся взимку — потрібно додати більше консерванту, а саме цукру. Використовувати заготовку можна не тільки як десерт, але заварювати, як чай або використовувати як начинку для пирога.

    Інгредієнти:

    • Малина – 500 р.
    • Цукор 500г.

    Процес підготовки ягід:

  • Думка з приводу того, мити чи не мити малину давно розходяться. У даному рецепті, враховуючи, що варити її ми не будемо, діємо без варіантів наступним чином: перебираємо ягоди, набираємо в таз воду, розчиняємо в ній 1 ст. л. солі. Акуратно кладемо в цей розчин малину і залишаємо на 10 хвилин. Це ми робимо, щоб позбутися від комах, якщо ми їх не помітили, в такому розчині вони спливуть
  • Промиваємо малину після цього кілька разів, міняючи воду, щоб не залишилося солі.
  • Процес приготування:

  • Ягоди укладаємо в посуд, бажано емальовану і зверху засипаємо цукровим піском. Не розмішуючи, ставимо в холодильник на 3 години.
  • Після закінчення часу ніжно перетираємо ягоду з цукром, краще це зробити з допомогою дерев’яної ложки, так робили наші предки.
  • Банки стерилізуємо і обдаємо окропом. Розкладаємо протерту ягоду і зверху рівним шаром засипаємо 1 ст. л. цукру, це дозволить нашій заготівлі довше зберігатися і захистить від цвілі.
  • Такий джем не потрібно закочувати, досить закрити капроновими кришками і зберігати в холодному місці.

    Як заготовити на зиму малиновий джем зі смородиною?

    Така симфонія смаку літніх ягід доведеться до душі і дітям, і дорослим. Ми будемо використовувати червону смородину, хоча можна використовувати і чорну або асорті. У даному рецепті смородина грає роль натурального згущувача, так як в ній багато пектину.

    Інгредієнти:

    • Малина – 2,5 літра.
    • Червона смородина – 1,5 літра.
    • Вода – 0,250 літрів.
    • Цукор – 600г на 1 літр соку.

    Процес приготування:

  • Перебираємо всі ягоди, складаємо в емальований таз, посуд повинна бути широка і низька. Наливаємо воду. Ставимо таз на плиту і доводимо до кипіння на слабкому вогні, відмінно поставити на конфорку розсікач, так температура розподілиться краще.
  • Коли з ягід почне виділятися сік ще до закипання знімаємо таз з вогню і перекладаємо масу для перетирання на марлю або сито. Віджатий сік повертаємо в таз, попередньо вимірявши його кількість. Це нам важливо, щоб розуміти, скільки цукру додавати. На кожен літр — піде 600 г цукру-піску, перемішуємо і кип’ятимо, постійно помішуючи дерев’яною ложкою на невеликому вогні. Знімаємо піну, що утворюється, її можна відкласти в окрему блюдце і подати на стіл до чаю.
  • Варити джем потрібно близько півгодини. В цей час підготуємо банки і кришки, можна загвинчуються.
  • Джем розкладаємо по стерильним банкам і накриваємо шматками марлі. Коли джем охолоне і зверху затягнеться плівкою — можна закочувати. На наступний день можна прибирати джем в холод.
  • Вам приємно поласувати!

    Смачний і простий рецепт джему з малини, приготованого в мультиварці

    Джем з малини – смачне частування на будь-який випадок життя: і святковий і болючий. Приготуємо цю наивкуснейшую заготівлю на зиму, а мультиварка набагато спростить і полегшить процес приготування ароматного малинового джему.

    Інгредієнти:

    • Малина – 1 500 р.
    • Цукор – 1 000 р.

    Процес приготування:

  • Промийте ягоди, переконайтеся, що у них не залишилося сторонніх включень (листя, гілок, жучків), дайте воді стекти з ягід. Покладіть їх у чашу мультиварки, додайте цукор і залиште на 3 години. Ягода пустить необхідну кількість соку.
  • Акуратно перемішайте, закрийте каструлю і виставте програму «Гасіння». Готуйте під кришкою. Джем приготується дуже швидко, а ви зможете зайнятися банками та кришками. Банки і кришки стерилізуються, якщо хочете зберігати джем в коморі всю зиму.
  • По закінченні часу відкрийте кришку і розлийте джем по банкам і закупорьте. Переверніть і накрийте банки, залиште до повного охолодження.
  • Зберігати джем краще в темному прохолодному місці.

    Приємного апетиту!