Відмінність лінивих голубців від традиційних, загорнутих в капустяний лист, полягає тільки в одному — їх зовнішньому вигляді. Всі інгредієнти, що входять до складу страви, аромат і смак залишаються без змін. І звичайно, «ліниві» аналоги готуються набагато швидше. Основні продукти, які знадобляться для голубців, є на кожній кухні, — капуста, м’ясний фарш, цибуля, морква, рис. Іноді у страву додають помідори, часник, болгарський перець, в деяких випадках виключають рис і кладуть гриби.
У найпростішому варіанті лінивих голубців всі продукти з’єднуються в загальну масу, з якої формуються невеликі котлетки. При цьому капусту зазвичай попередньо тушкують, заздалегідь обсмажують фарш, цибулю і моркву, додають яйця. Насичений смак і приємний аромат страви додають різні спеції, свіжа зелень. Сформовані котлети смажать або тушкують до готовності. Іноді голубці запікають у духовці.
У самому «ледачому» рецепті таких голубців всі інгредієнти нарізають і просто обсмажуються або тушкують разом. Щоб блюдо вийшло соковитим і ароматним, використовують різні соуси, наприклад, сметанний або томатний. Смачні голубці виходять і під вершковим соусом. Подають блюдо завжди гарячим, прикрашають січеною зеленню, свіжими овочами, поливають соусом.
Ліниві голубці в сметанному соусі в мультиварці
Ліниві голубці виходять нітрохи не гірше приготованих за всіма правилами на плиті. І якщо на приготування класичних голубців, загорнутих у капустяні листи, йде багато часу, то за цим рецептом блюдо готується дуже швидко, всі інгредієнти просто послідовно з’єднуються, обсмажують і тушкують в мультиварці.
Інгредієнти:
- Капуста — 1 кг;
- Цибуля — 1 шт.;
- Морква — 2 шт.;
- М’ясний фарш — 400 г;
- Рис — 1 ст.;
- Сметана — 250 мл;
- Томатна паста — 2 ст. л.;
- Перець, сіль;
- Олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Капусту дрібно шаткуємо, моркву натираємо, цибулю нарізаємо півкільцями.
- Рис промиваємо під проточною водою.
- У мультиварочну чашу наливаємо трохи олії, включаємо режим «Смаження», викладаємо м’ясний фарш і нарізану півкільцями цибулю. Перемішуємо,смажимо 5 хвилин.
- Сметану змішати з томатною пастою, додаємо півсклянки води.
- Зверху додаємо промитий рис, моркву, нарізану капусту.
- Масу заливаємо сметанно-томатним соусом, солимо, перчимо. Можна додати спеції за смаком, перемішуємо.
- Включаємо режим «Плов», закриваємо кришку, готуємо близько години.
- Подаємо в якості самостійного блюда зі сметаною. Прикрашаємо зеленню.
Смачні ліниві голубці в духовці
Ліниві голубці — просте і дуже популярне блюдо. Приготуємо його в духовці. Родзинка рецепта — смачний сметанний соус, який надає голубцям непередаваний смак і робить страву дуже ніжним.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна — 1 шт.;
- М’ясний фарш — 1 кг;
- Рис клуглозернистий — 1 ст.;
- Цибуля — 1 шт.;
- Паста томатна — 3 ст. л.;
- Часник — 3 зубчики;
- Яйце — 2 шт.;
- Морква — 2 шт.;
- Сметана — 500 мл;
- Зелень кропу, петрушки;
- Перець, сіль, лавровий лист;
- Олія рослинна — 50 г.
Спосіб приготування:
- Капусту шаткуємо тонкою соломкою.
- Рис перебираємо, промиваємо, викладаємо в каструлю, заливаємо склянкою води. Варимо до повного випарювання рідини (до напівготовності). Після варіння рис промиваємо.
- Моркву натираємо, цибулю ріжемо кубиками. У сковороді з рослинною олією обсмажуємо овочі до рум’яного стану.
- Приготуємо сметанний соус. В окремій ємності змішуємо сметану, томатну пасту, додаємо перець, сіль, добре перемішуємо.
- У м’ясний фарш додаємо капусту, овочеву зажарку, яйця, подрібнений часник, солимо, перчимо. З отриманої маси формуємо невеликі довгасті котлетки, обсмажуємо їх на сковороді до рум’яної скоринки.
- Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо ліниві голубці, заливаємо сметанним соусом.
- Запікаємо в духовці (180С). Готувати будемо 40 хвилин.
- Голубці подаємо гарячими, прикрасивши зеленню кропу і петрушки. За бажанням додатково можна запропонувати сметану або вершковий соус. Свіжу нотку додасть нарізка з овочів або салат.
Ліниві голубці з фаршем в каструлі
Голубці, приготовані за цим рецептом, не загортаються в листя капусти: всі інгредієнти, що входять до складу страви, просто перемішуються. Блюдо виходить дуже смачним з ароматом смаженого м’яса, спецій і овочів. Помідори можна замінити томатною пастою.
Інгредієнти:
- Капуста — 1 шт;
- Фарш м’ясний — 700 г;
- Часник — 3 зубчики;
- Помідори — 3шт.;
- Морква — 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- Перець чорний, лавровий лист;
- Кріп — пучок;
- Олія для смаження;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Цибулю подрібнюємо, нарізаючи на кубики, моркву натираємо на тертці. Обсмажуємо овочі на сковороді, перемішуючи лопаткою, до золотистого кольору.
- До цибулі з морквою відправляємо м’ясний фарш, перемішуємо, обсмажуємо 15 хвилин.
- Кріп подрібнюємо, додаємо в основну масу, перчимо, солимо, все перемішуємо.
- Капусту промиваємо, верхні листки видаляємо, шаткуємо тонкою соломкою, тушкуємо в окремій сковороді з додаванням олії. Кілька цілих листків капусти залишаємо: вони знадобляться надалі. Капусту тушкуємо з додаванням подрібненого часнику, перцю і солі.
- Помідори промиваємо, кладемо в ємність, заливаємо окропом, видаляємо шкірку, м’якоть нарізаємо на кубики.
- Підготовлені помідори поміщаємо в блендер, подрібнюємо до пюреподібної маси.
- На дно каструлі викладаємо відкладені раніше цілі листя капусти.
- Зверху викладаємо половину тушкованої капусти.
- Другий шар — фарш з овочами, третій — залишилася капуста.
- Подрібнені помідори викладаємо зверху капусти.
- Закриваємо каструлю кришкою, страва тушкуємо на повільному вогні 40 хвилин.
- Ліниві голубці подаємо гарячими, посипавши зеленню.
Ліниві голубці з квашеної капусти на сковороді
Якщо свіжої капусти не виявилося в будинку, то можна приготувати ліниві голубці з квашеної. Готуються такі капустяні котлетки дуже швидко, страва виходить ситним та смачним. Томатний сік в рецепті можна замінити на сметану або вершки — смак вийде зовсім інший.
Інгредієнти:
- Капуста квашена — 600 г;
- Яйце — 2 шт.;
- М’ясний фарш — 500 г;
- Цибуля — 2 шт.;
- Томатний сік — 750 мл;
- Рис — 1 ст.;
- Сметана — 50 г;
- Спеції за смаком;
- Масло для смаження, сіль.
Спосіб приготування:
- Рис добре промиваємо, заливаємо водою, відварюємо до напівготовності.
- Лук очищаємо, подрібнюємо, обсмажуємо до золотистого кольору на сковороді.
- Квашену капусту промиваємо під проточною водою, трохи даємо просохнути, дрібно нарізаємо.
- Фарш при необхідності розморожуємо. Для цього м’ясо поміщаємо на нижню полицю холодильника.
- В окремій ємності змішуємо всі інгредієнти: обжареннный цибулю, рис, капусту і м’ясний фарш, додаємо трохи солі, спецій, вбиваємо яйця. Масу добре перемішуємо, формуємо котлетки невеликого розміру.
- Голубці обсмажуємо на сковороді з двох сторін, потім вливаємо томатний сік, тушкуємо ліниві голубці до готовності.
- Подаємо гарячими зі сметаною.
З докладним приготуванням ледачих голубців можна ознайомитись, якщо подивитися відео-рецепт. З стандартних інгредієнтів формуються котлетки, які запікаються в духовці. Щоб голубці не пригоріли і не прилипли до дека, котлетки викладають на порізану соломкою капусту (можна використовувати цілі листя капусти). Блюдо запікається в сметанному соусі — все просто і швидко.
Тепер ви знаєте, як готувати ліниві голубці. Приємного апетиту!
Ліниві голубці — просте блюдо, для його приготування потрібні абсолютно звичайні продукти, які є в кожному будинку. Змінюючи соуси і технологію приготування, можна домогтися абсолютно різних смаків і радувати близьких різноманітними стравами щодня. Про те, як смачно приготувати ліниві голубці розкажуть наші експерти:
- Фарш для приготування ледачих голубців можна використовувати будь: яловичий, свинячий, змішаний. Відмінно підійде фарш з курячого філе.
- Для приготування страви вибирайте якісні свіжі продукти. Наприклад, простежте, щоб у капусти листя були не подпорченными, зі злегка білуватим кольором.
- Якщо страва готується з молодої капусти, то попередньо гасити її необов’язково. Найкраще поєднувати таку капусту з курячим фаршем.
- М’ясний фарш можна замінити на гриби, наприклад печериці, які попередньо нарізають і обсмажують. Ліниві голубці з грибами стануть відмінним пісною стравою.
- Подавати ліниві голубці можна зі сметаною, майонезом, вершками, посипавши свіжою зеленню. Добре до такої страви запропонувати нарізку з свіжих овочів.
- Ліниві голубці — досить сытны і калорійні. Подавайте їх як самостійно страви на обід або вечерю.
- Якщо плануйте запропонувати голубці дітям, то овочі і фарш не обсмажуйте, а тушкуйте. Виключіть з рецепту в такому випадку всі гострі інгредієнти і відмовтеся від майонезу.
- Ліниві голубці у вигляді котлеток можна приготувати заздалегідь і заморозити в холодильнику. Надалі буде досить обсмажити заморожені напівфабрикати на сковороді, а потім тушкувати 15-20 хвилин.