Ліниві голубці

Відмінність лінивих голубців від традиційних, загорнутих в капустяний лист, полягає тільки в одному — їх зовнішньому вигляді. Всі інгредієнти, що входять до складу страви, аромат і смак залишаються без змін. І звичайно, «ліниві» аналоги готуються набагато швидше. Основні продукти, які знадобляться для голубців, є на кожній кухні, — капуста, м’ясний фарш, цибуля, морква, рис. Іноді у страву додають помідори, часник, болгарський перець, в деяких випадках виключають рис і кладуть гриби.
У найпростішому варіанті лінивих голубців всі продукти з’єднуються в загальну масу, з якої формуються невеликі котлетки. При цьому капусту зазвичай попередньо тушкують, заздалегідь обсмажують фарш, цибулю і моркву, додають яйця. Насичений смак і приємний аромат страви додають різні спеції, свіжа зелень. Сформовані котлети смажать або тушкують до готовності. Іноді голубці запікають у духовці.
У самому «ледачому» рецепті таких голубців всі інгредієнти нарізають і просто обсмажуються або тушкують разом. Щоб блюдо вийшло соковитим і ароматним, використовують різні соуси, наприклад, сметанний або томатний. Смачні голубці виходять і під вершковим соусом. Подають блюдо завжди гарячим, прикрашають січеною зеленню, свіжими овочами, поливають соусом.

Ліниві голубці в сметанному соусі в мультиварці

Ліниві голубці виходять нітрохи не гірше приготованих за всіма правилами на плиті. І якщо на приготування класичних голубців, загорнутих у капустяні листи, йде багато часу, то за цим рецептом блюдо готується дуже швидко, всі інгредієнти просто послідовно з’єднуються, обсмажують і тушкують в мультиварці.
Інгредієнти:

  • Капуста — 1 кг;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Морква — 2 шт.;
  • М’ясний фарш — 400 г;
  • Рис — 1 ст.;
  • Сметана — 250 мл;
  • Томатна паста — 2 ст. л.;
  • Перець, сіль;
  • Олія для смаження.

Спосіб приготування:

  • Капусту дрібно шаткуємо, моркву натираємо, цибулю нарізаємо півкільцями.
  • Рис промиваємо під проточною водою.
  • У мультиварочну чашу наливаємо трохи олії, включаємо режим «Смаження», викладаємо м’ясний фарш і нарізану півкільцями цибулю. Перемішуємо,смажимо 5 хвилин.
  • Сметану змішати з томатною пастою, додаємо півсклянки води.
  • Зверху додаємо промитий рис, моркву, нарізану капусту.
  • Масу заливаємо сметанно-томатним соусом, солимо, перчимо. Можна додати спеції за смаком, перемішуємо.
  • Включаємо режим «Плов», закриваємо кришку, готуємо близько години.
  • Подаємо в якості самостійного блюда зі сметаною. Прикрашаємо зеленню.

Смачні ліниві голубці в духовці

Ліниві голубці — просте і дуже популярне блюдо. Приготуємо його в духовці. Родзинка рецепта — смачний сметанний соус, який надає голубцям непередаваний смак і робить страву дуже ніжним.
Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна — 1 шт.;
  • М’ясний фарш — 1 кг;
  • Рис клуглозернистий — 1 ст.;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Паста томатна — 3 ст. л.;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Яйце — 2 шт.;
  • Морква — 2 шт.;
  • Сметана — 500 мл;
  • Зелень кропу, петрушки;
  • Перець, сіль, лавровий лист;
  • Олія рослинна — 50 г.

Спосіб приготування:

  • Капусту шаткуємо тонкою соломкою.
  • Рис перебираємо, промиваємо, викладаємо в каструлю, заливаємо склянкою води. Варимо до повного випарювання рідини (до напівготовності). Після варіння рис промиваємо.
  • Моркву натираємо, цибулю ріжемо кубиками. У сковороді з рослинною олією обсмажуємо овочі до рум’яного стану.
  • Приготуємо сметанний соус. В окремій ємності змішуємо сметану, томатну пасту, додаємо перець, сіль, добре перемішуємо.
  • У м’ясний фарш додаємо капусту, овочеву зажарку, яйця, подрібнений часник, солимо, перчимо. З отриманої маси формуємо невеликі довгасті котлетки, обсмажуємо їх на сковороді до рум’яної скоринки.
  • Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо ліниві голубці, заливаємо сметанним соусом.
  • Запікаємо в духовці (180С). Готувати будемо 40 хвилин.
  • Голубці подаємо гарячими, прикрасивши зеленню кропу і петрушки. За бажанням додатково можна запропонувати сметану або вершковий соус. Свіжу нотку додасть нарізка з овочів або салат.

Ліниві голубці з фаршем в каструлі

Голубці, приготовані за цим рецептом, не загортаються в листя капусти: всі інгредієнти, що входять до складу страви, просто перемішуються. Блюдо виходить дуже смачним з ароматом смаженого м’яса, спецій і овочів. Помідори можна замінити томатною пастою.
Інгредієнти:

  • Капуста — 1 шт;
  • Фарш м’ясний — 700 г;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Помідори — 3шт.;
  • Морква — 2 шт.;
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • Перець чорний, лавровий лист;
  • Кріп — пучок;
  • Олія для смаження;
  • Сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  • Цибулю подрібнюємо, нарізаючи на кубики, моркву натираємо на тертці. Обсмажуємо овочі на сковороді, перемішуючи лопаткою, до золотистого кольору.
  • До цибулі з морквою відправляємо м’ясний фарш, перемішуємо, обсмажуємо 15 хвилин.
  • Кріп подрібнюємо, додаємо в основну масу, перчимо, солимо, все перемішуємо.
  • Капусту промиваємо, верхні листки видаляємо, шаткуємо тонкою соломкою, тушкуємо в окремій сковороді з додаванням олії. Кілька цілих листків капусти залишаємо: вони знадобляться надалі. Капусту тушкуємо з додаванням подрібненого часнику, перцю і солі.
  • Помідори промиваємо, кладемо в ємність, заливаємо окропом, видаляємо шкірку, м’якоть нарізаємо на кубики.
  • Підготовлені помідори поміщаємо в блендер, подрібнюємо до пюреподібної маси.
  • На дно каструлі викладаємо відкладені раніше цілі листя капусти.
  • Зверху викладаємо половину тушкованої капусти.
  • Другий шар — фарш з овочами, третій — залишилася капуста.
  • Подрібнені помідори викладаємо зверху капусти.
  • Закриваємо каструлю кришкою, страва тушкуємо на повільному вогні 40 хвилин.
  • Ліниві голубці подаємо гарячими, посипавши зеленню.

Ліниві голубці з квашеної капусти на сковороді

Якщо свіжої капусти не виявилося в будинку, то можна приготувати ліниві голубці з квашеної. Готуються такі капустяні котлетки дуже швидко, страва виходить ситним та смачним. Томатний сік в рецепті можна замінити на сметану або вершки — смак вийде зовсім інший.
Інгредієнти:

  • Капуста квашена — 600 г;
  • Яйце — 2 шт.;
  • М’ясний фарш — 500 г;
  • Цибуля — 2 шт.;
  • Томатний сік — 750 мл;
  • Рис — 1 ст.;
  • Сметана — 50 г;
  • Спеції за смаком;
  • Масло для смаження, сіль.

Спосіб приготування:

  • Рис добре промиваємо, заливаємо водою, відварюємо до напівготовності.
  • Лук очищаємо, подрібнюємо, обсмажуємо до золотистого кольору на сковороді.
  • Квашену капусту промиваємо під проточною водою, трохи даємо просохнути, дрібно нарізаємо.
  • Фарш при необхідності розморожуємо. Для цього м’ясо поміщаємо на нижню полицю холодильника.
  • В окремій ємності змішуємо всі інгредієнти: обжареннный цибулю, рис, капусту і м’ясний фарш, додаємо трохи солі, спецій, вбиваємо яйця. Масу добре перемішуємо, формуємо котлетки невеликого розміру.
  • Голубці обсмажуємо на сковороді з двох сторін, потім вливаємо томатний сік, тушкуємо ліниві голубці до готовності.
  • Подаємо гарячими зі сметаною.

З докладним приготуванням ледачих голубців можна ознайомитись, якщо подивитися відео-рецепт. З стандартних інгредієнтів формуються котлетки, які запікаються в духовці. Щоб голубці не пригоріли і не прилипли до дека, котлетки викладають на порізану соломкою капусту (можна використовувати цілі листя капусти). Блюдо запікається в сметанному соусі — все просто і швидко.

Тепер ви знаєте, як готувати ліниві голубці. Приємного апетиту!
Ліниві голубці — просте блюдо, для його приготування потрібні абсолютно звичайні продукти, які є в кожному будинку. Змінюючи соуси і технологію приготування, можна домогтися абсолютно різних смаків і радувати близьких різноманітними стравами щодня. Про те, як смачно приготувати ліниві голубці розкажуть наші експерти:

  • Фарш для приготування ледачих голубців можна використовувати будь: яловичий, свинячий, змішаний. Відмінно підійде фарш з курячого філе.
  • Для приготування страви вибирайте якісні свіжі продукти. Наприклад, простежте, щоб у капусти листя були не подпорченными, зі злегка білуватим кольором.
  • Якщо страва готується з молодої капусти, то попередньо гасити її необов’язково. Найкраще поєднувати таку капусту з курячим фаршем.
  • М’ясний фарш можна замінити на гриби, наприклад печериці, які попередньо нарізають і обсмажують. Ліниві голубці з грибами стануть відмінним пісною стравою.
  • Подавати ліниві голубці можна зі сметаною, майонезом, вершками, посипавши свіжою зеленню. Добре до такої страви запропонувати нарізку з свіжих овочів.
  • Ліниві голубці — досить сытны і калорійні. Подавайте їх як самостійно страви на обід або вечерю.
  • Якщо плануйте запропонувати голубці дітям, то овочі і фарш не обсмажуйте, а тушкуйте. Виключіть з рецепту в такому випадку всі гострі інгредієнти і відмовтеся від майонезу.
  • Ліниві голубці у вигляді котлеток можна приготувати заздалегідь і заморозити в холодильнику. Надалі буде досить обсмажити заморожені напівфабрикати на сковороді, а потім тушкувати 15-20 хвилин.