Тушковані кабачки страва одночасно і проста, і унікальна. Цей овоч володіє незвичайним властивістю вбирати смаки і запахи з усіх навколишніх інгредієнтів. З-за цього створюється враження, що у самого кабачка нейтральний смак, але страва при цьому набуває особливі нотки.
Найчастіше кабачки тушкують у компанії інших овочів. Їх заливають томатним соком або сметаною. Втім, завдяки великій кількості соку, ніяких заправок можна і не додавати. А ось спеції і приправи покласти просто необхідно. Кабачки поєднуються з усіма прянощами, запашними травами, свіжої або сушеної зеленню. Для ситного обіду до них рекомендується додати який-небудь м’ясний інгредієнт, або гриби.
Тушкувати кабачки можна в глибокій сковороді, в каструлі або ж в мультиварці. Якщо процес відбувається на плиті, то вогонь повинен бути невеликим. При цьому кабачки можна загасити окремо від інших продуктів у власному соку. Це обумовлено тим, що вони готуються дуже швидко, і можуть перетравитися, поки інші овочі досягнуть необхідного стану.
Вживання в їжу кабачка сприятливо впливає на травну систему, насичує організм клітковиною і вітамінами. Його рекомендують включати в дитячий раціон з першого року життя, тому тушкований кабачок стане частуванням для всієї родини.
Кабачки тушковані з овочами і картоплею в мультиварці
М’ясо з овочами в мультиварці виходить дуже соковитим і м’яким. З додаванням кабачків страва набуває не тільки новий смак, але і незаперечну користь. Страву можна зробити ще пахучіше і цікавіше, якщо додати щіпку хмелі-сунелі, подрібнений часник, лавровий лист або свіжу зелень.
Інгредієнти:
- 400 р свинини;
- 4 картоплі;
- 2 кабачка;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 ст. л. борошна;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Свинину промити, обсушити, нарізати кубиками.
- Цибулю і моркву очистити, подрібнити.
- Рослинне масло залити в чашу мультиварки, викласти м’ясо і нарізані овочі, перемішати.
- Обсмажувати вміст мультиварки 20 хвилин в режимі «Випічка».
- Додати до м’яса борошно, перемішати і продовжувати приготування, поки вона не придбає золотавий колір.
- Почистити і нарізати кубиками картоплю і кабачки.
- Картоплю і кабачки засипати в каструлю, посолити і поперчити.
- Залити в чашу мультиварки воду так, щоб вона накрила овочі.
- Готувати в режимі «Гасіння» 1 годину, закривши кришку.
Кабачки тушковані в сметані з куркою
Ніжний сметанний соус чудово поєднується з курячим м’ясом і кабачком. В кінці приготування можна додати трохи петрушки, але без кропу. Страву подають або з гарніром, або зі свіжим хлібом, як самостійне частування.
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 2 кабачка;
- 2 цибулини;
- 250 р сметани;
- 3 зубчики часнику;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Овочі очистити, нарізати кубиками кабачки, цибулю – півкільцями.
- Філе промити, нарізати кубиками.
- Налити в сковороду невелику кількість рослинної олії, розігріти.
- Викласти м’ясо, обсмажити до напівготовності.
- Курятину перекласти на тарілку, а в сковороду засипати кабачок, обсмажити і викласти до м’яса.
- На тому ж маслі обсмажити до золотистого кольору цибулю.
- Додати в сковорідку сметану і поросяти, ягняти часник.
- Трохи протушкувати, потім засипати назад кабачки і філе.
- Посолити, перешкодити, виставити маленький вогонь і готувати 10-15 хвилин.
Кабачки тушковані з капустою і помідорами
Легке, рагу низькокалорійне, яка не тільки дозволить насититися, але і подарує організму щедре збори вітамінів. При бажанні, склад продуктів можна змінювати, додаючи будь-які овочі (солодкий перець, баклажани, картопля тощо). З рагу добре поєднуються пряні трави і сушена зелень.
Інгредієнти:
- 500 г кабачків;
- 500 г помідорів;
- 400 г капусти;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 3 зубчики часнику;
- 40 мл оливкової олії;
- 30 г кропу;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Дрібно нашаткувати капусту, викласти на сковороду з оливковою олією і злегка обсмажити.
- Нарізати кубиками кабачок, додати до капусти, перешкодити, тушкувати 15 хвилин.
- Моркву натерти на тертці, цибулю порізати кубиками.
- Обсмажити цибулю і моркву на окремій сковороді.
- З помідорів зняти шкірку і перемолоти їх в пюре за допомогою блендера.
- Залити помідорну заправку в сковороду з капустою, тушкувати ще 5 хвилин.
- Перекласти в загальну посуд цибулю і моркву, перешкодити.
- Посолити, поперчити, додати подрібнений часник.
- Блюдо перемішати, накрити кришкою і дати настоятися.
Кабачки тушковані з м’ясним фаршем і баклажанами
Смачна запіканка, яка допоможе зібрати воєдино всі продукти з холодильника. Якщо під рукою не виявиться фаршу, можна скористатися будь-ковбасою або сосисками. Замість майонезу також підійде сметана.
Інгредієнти:
- 2 кабачка;
- 2 баклажана;
- 1 помідор;
- 200 г фаршу;
- 50 г майонезу;
- 4 зубчики часнику;
- 100 г сиру;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Кабачки і баклажани промити, почистити, нарізати кільцями.
- На деко налити рослинне масло і насипати трохи солі.
- Викласти овочі на деко упереміш.
- Ще раз посолити і запекти 10 хвилин в духовці при температурі 180 градусів.
- Помідори нарізати кружечками, часник подрібнити ножем.
- На деко викласти шар баклажанів, потім шар кабачків.
- Поверх овочів тонко розкачати фарш.
- Викласти шар з помідорів і посипати все часником.
- Повторювати всі шари, поки не закінчаться підготовлені продукти.
- Яйця збити, додати майонез, сіль і перець, перемішати.
- Залити яєчну заправку поверх запіканки.
- Накрити блюдо фольгою і випікати при температурі 180 градусів 20 хвилин.
- Натерти на крупній тертці сир і посипати страву.
- Випікати ще 5 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати тушковані кабачки. Приємного апетиту!
Тушковані кабачки – відмінна закуска, хороший гарнір і просто дуже корисне частування. Коли в рецепті з’являється цей овоч, смак відразу ж набуває свіжість, а сама страва легкість. Як приготувати тушковані кабачки, напевно, знає кожна господиня, але кілька корисних порад можуть стати в нагоді:
- З молодих кабачків не потрібно знімати шкірку і виймати насіння;
- Щоб під час гасіння кабачки не втратили форму, необхідно нарізати їх не тонше 1,5-2 см;
- Якщо хочеться зробити соус більш густим, досить додати в рагу трохи борошна;
- Додавати воду або яку-небудь іншу рідину для гасіння кабачків не обов’язково. Цей овоч і сам по собі дає достатньо соку.