Тушковані кабачки

Тушковані кабачки страва одночасно і проста, і унікальна. Цей овоч володіє незвичайним властивістю вбирати смаки і запахи з усіх навколишніх інгредієнтів. З-за цього створюється враження, що у самого кабачка нейтральний смак, але страва при цьому набуває особливі нотки.
Найчастіше кабачки тушкують у компанії інших овочів. Їх заливають томатним соком або сметаною. Втім, завдяки великій кількості соку, ніяких заправок можна і не додавати. А ось спеції і приправи покласти просто необхідно. Кабачки поєднуються з усіма прянощами, запашними травами, свіжої або сушеної зеленню. Для ситного обіду до них рекомендується додати який-небудь м’ясний інгредієнт, або гриби.
Тушкувати кабачки можна в глибокій сковороді, в каструлі або ж в мультиварці. Якщо процес відбувається на плиті, то вогонь повинен бути невеликим. При цьому кабачки можна загасити окремо від інших продуктів у власному соку. Це обумовлено тим, що вони готуються дуже швидко, і можуть перетравитися, поки інші овочі досягнуть необхідного стану.
Вживання в їжу кабачка сприятливо впливає на травну систему, насичує організм клітковиною і вітамінами. Його рекомендують включати в дитячий раціон з першого року життя, тому тушкований кабачок стане частуванням для всієї родини.

Кабачки тушковані з овочами і картоплею в мультиварці

М’ясо з овочами в мультиварці виходить дуже соковитим і м’яким. З додаванням кабачків страва набуває не тільки новий смак, але і незаперечну користь. Страву можна зробити ще пахучіше і цікавіше, якщо додати щіпку хмелі-сунелі, подрібнений часник, лавровий лист або свіжу зелень.
Інгредієнти:

  • 400 р свинини;
  • 4 картоплі;
  • 2 кабачка;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Свинину промити, обсушити, нарізати кубиками.
  • Цибулю і моркву очистити, подрібнити.
  • Рослинне масло залити в чашу мультиварки, викласти м’ясо і нарізані овочі, перемішати.
  • Обсмажувати вміст мультиварки 20 хвилин в режимі «Випічка».
  • Додати до м’яса борошно, перемішати і продовжувати приготування, поки вона не придбає золотавий колір.
  • Почистити і нарізати кубиками картоплю і кабачки.
  • Картоплю і кабачки засипати в каструлю, посолити і поперчити.
  • Залити в чашу мультиварки воду так, щоб вона накрила овочі.
  • Готувати в режимі «Гасіння» 1 годину, закривши кришку.

Кабачки тушковані в сметані з куркою

Ніжний сметанний соус чудово поєднується з курячим м’ясом і кабачком. В кінці приготування можна додати трохи петрушки, але без кропу. Страву подають або з гарніром, або зі свіжим хлібом, як самостійне частування.
Інгредієнти:

  • 500 г курячого філе;
  • 2 кабачка;
  • 2 цибулини;
  • 250 р сметани;
  • 3 зубчики часнику;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Овочі очистити, нарізати кубиками кабачки, цибулю – півкільцями.
  • Філе промити, нарізати кубиками.
  • Налити в сковороду невелику кількість рослинної олії, розігріти.
  • Викласти м’ясо, обсмажити до напівготовності.
  • Курятину перекласти на тарілку, а в сковороду засипати кабачок, обсмажити і викласти до м’яса.
  • На тому ж маслі обсмажити до золотистого кольору цибулю.
  • Додати в сковорідку сметану і поросяти, ягняти часник.
  • Трохи протушкувати, потім засипати назад кабачки і філе.
  • Посолити, перешкодити, виставити маленький вогонь і готувати 10-15 хвилин.

Кабачки тушковані з капустою і помідорами

Легке, рагу низькокалорійне, яка не тільки дозволить насититися, але і подарує організму щедре збори вітамінів. При бажанні, склад продуктів можна змінювати, додаючи будь-які овочі (солодкий перець, баклажани, картопля тощо). З рагу добре поєднуються пряні трави і сушена зелень.
Інгредієнти:

  • 500 г кабачків;
  • 500 г помідорів;
  • 400 г капусти;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 3 зубчики часнику;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 30 г кропу;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Дрібно нашаткувати капусту, викласти на сковороду з оливковою олією і злегка обсмажити.
  • Нарізати кубиками кабачок, додати до капусти, перешкодити, тушкувати 15 хвилин.
  • Моркву натерти на тертці, цибулю порізати кубиками.
  • Обсмажити цибулю і моркву на окремій сковороді.
  • З помідорів зняти шкірку і перемолоти їх в пюре за допомогою блендера.
  • Залити помідорну заправку в сковороду з капустою, тушкувати ще 5 хвилин.
  • Перекласти в загальну посуд цибулю і моркву, перешкодити.
  • Посолити, поперчити, додати подрібнений часник.
  • Блюдо перемішати, накрити кришкою і дати настоятися.

Кабачки тушковані з м’ясним фаршем і баклажанами

Смачна запіканка, яка допоможе зібрати воєдино всі продукти з холодильника. Якщо під рукою не виявиться фаршу, можна скористатися будь-ковбасою або сосисками. Замість майонезу також підійде сметана.
Інгредієнти:

  • 2 кабачка;
  • 2 баклажана;
  • 1 помідор;
  • 200 г фаршу;
  • 50 г майонезу;
  • 4 зубчики часнику;
  • 100 г сиру;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Кабачки і баклажани промити, почистити, нарізати кільцями.
  • На деко налити рослинне масло і насипати трохи солі.
  • Викласти овочі на деко упереміш.
  • Ще раз посолити і запекти 10 хвилин в духовці при температурі 180 градусів.
  • Помідори нарізати кружечками, часник подрібнити ножем.
  • На деко викласти шар баклажанів, потім шар кабачків.
  • Поверх овочів тонко розкачати фарш.
  • Викласти шар з помідорів і посипати все часником.
  • Повторювати всі шари, поки не закінчаться підготовлені продукти.
  • Яйця збити, додати майонез, сіль і перець, перемішати.
  • Залити яєчну заправку поверх запіканки.
  • Накрити блюдо фольгою і випікати при температурі 180 градусів 20 хвилин.
  • Натерти на крупній тертці сир і посипати страву.
  • Випікати ще 5 хвилин.

Тепер ви знаєте, як готувати тушковані кабачки. Приємного апетиту!
Тушковані кабачки – відмінна закуска, хороший гарнір і просто дуже корисне частування. Коли в рецепті з’являється цей овоч, смак відразу ж набуває свіжість, а сама страва легкість. Як приготувати тушковані кабачки, напевно, знає кожна господиня, але кілька корисних порад можуть стати в нагоді:

  • З молодих кабачків не потрібно знімати шкірку і виймати насіння;
  • Щоб під час гасіння кабачки не втратили форму, необхідно нарізати їх не тонше 1,5-2 см;
  • Якщо хочеться зробити соус більш густим, досить додати в рагу трохи борошна;
  • Додавати воду або яку-небудь іншу рідину для гасіння кабачків не обов’язково. Цей овоч і сам по собі дає достатньо соку.