Курка з картоплею, запечені в духовці – 10 найбільш смачних рецептів з фото покроково
Курка з картоплею, запечені в духовці, готуються самими різними способами, багато з яких давно стали неперевершеною кулінарної класикою, передається з покоління до покоління. Зазвичай ми запікаємо курку цілком чи шматочками разом з картоплею, коли хочеться швидко, смачно і не дорого нагодувати всю сім’ю, та так, щоб ще й «на потім» залишилося. Ми вибрали для вас 10 найбільш смачних рецептів курки з картоплею, щоб ви обов’язково знайшли той, який припаде вам до душі! Перший рецепт з фото покроково.
Смачна курка з картоплею по-французьки
Час приготування: 1,5 години.
Порцій: 4-6 шт.
Цей рецепт смачної курки з картоплею по-французьки настільки простий, а страва виходить таким неймовірно смачним, що диву даєшся, як це взагалі можливо при такому невеликому списку інгредієнтів і настільки мінімальних зусиллях кухаря, адже готує в основному духовка! Пропонуємо вам рецепт з покроковими фото.
Інгредієнти
Куряча грудка 1 шт.
Картопля ⅔ шт.
Помідор 2 шт.
Цибуля ріпчаста 2 шт.
Сир 200 гр.
Майонез столовий молочний 150 гр.
Олія для змащування дека
Перець чорний мелений за смаком
Сіль за смаком
Процес приготування:
Курячі грудки відокремити від кістки, а вийшло філе наріжте на невеликі шматочки, відбийте кулінарним молотком, а зверху посоліть і поперчіть, відкладіть в сторону.
Картоплю вимийте, очистіть, знову обмийте і наріжте кружальцями або на половинки гуртків товщиною 0,3-0,5 см, не більше.
На тертці натріть сир.
Цибулю наріжте довільно: кільцями, півкільцями або кубиками.
Помідори наріжте кружечками такою ж товщиною, як і картоплю.
На змащене олією деко викладайте картопля одним шаром, підсолити і поперчіть його, поверх укладіть філе курки, потім шар цибулі, а на нього – гуртки помідорів. Блюдо змастіть майонезом рівним шаром. Присипте зверху тертим сиром. А щоб було соковитіше, можна трохи змастити майонезом.
Запікайте, в залежності від духовки, 1 годину при температурі 180-190 градусів (на початку духовку розігрійте до 200 градусів, а потім зменшіть вогонь). Їжте смачну курку з картоплею по-французьки в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Курка цілком з картоплею на деку
Курка з картоплею на деку, приготовлена в духовці за цим рецептом, має досить апетитною скоринкою, а всередині виходить неймовірно соковитою! Аромат від цієї страви лунає неповторний за рахунок свіжого часнику і свіжого або сушеного розмарину.
Інгредієнти:
Курка – 1 кг
Картопля – 0,5-0,7 кг.
Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
Часник – 1 головка або за смаком.
Перець чорний полотый – за смаком.
Приправи для курки – за смаком.
Розмарин свіжий або сухий – за смаком.
Коріандр мелений – за смаком.
Майонез – 4-5 ст. л.
Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Курку промити, зніміть зайву жирну шкіру біля хвоста, розділіть на порційні шматочки.
Часник дрібно нарубаєте.
У великій мисці замаринуйте шматочки в приправах для курки, обов’язково додайте розмарин, мелений коріандр і половину від нарубаної головки часнику. Крім того, можна обмазати шматочки і майонезом, так вони соковитіші.
Залиште курку на столі для маринування на 1-2 години (курку можна замаринувати і на кілька годин, наприклад, на ніч, але тоді поставте її в холодильник).
Цибулю наріжте півкільцями.
Перед запіканням очищений і промитий картоплю наріжте скибочками, з’єднайте з цибулею і залишками часнику, а також додайте пару ложок майонезу, сіль і мелений чорний перець, добре перемішайте.
На деко, змащене маслом, викладіть картоплю, а зверху – шматочки курки.
Духовку нагрійте до 200 градусів, помістіть туди деко, через 10 хвилин зменшіть температуру до 190-180 градусів.
Запікайте курку з картоплею на сковорідці до готовності мінімум 1 годину. Коли картопля буде готовий, то й курка повністю пропечеться – це перевірено!
Їжте блюдо гарячим зі свіжими овочами.
Приємного апетиту!
Курка з картоплею в рукаві (пакет для запікання)
Дуже ніжною і м’якою вийде курка з картоплею, якщо готувати цю страву в рукаві або в пакет для запікання. Це кулінарне пристосування, виготовлені із спеціального целофану, не дає пару виходити назовні, що допомагає м’яса та овочів тушкуватися у власному соку, не подгорая і не втрачаючи при цьому своєї соковитості.
Інгредієнти:
Курка – 1 шт.
Морква – 2 шт.
Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
Часник – за смаком.
Картопля невеликий – 8-10 шт.
Приправа для курки – за смаком.
Перець духмяний горошком – 4 шт.
Перець чорний мелений – за смаком.
Масло рослинне – 3-4 ст. л.
Лист лавровий – 2-3т шт.
Гвоздика в бутонах – 3-5 шт.
Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Курку заздалегідь розріжте на порційні шматки (або візьміть тільки ніжки і стегенця), обмийте, обсушити, натріть сіллю і спеціями для курки.
За бажанням шматочки курки також можна обмазати майонезом, кетчупом і (або) соєвим соусом.
Залиште курку в мисці на столі, щоб вона маринувалася мінімум 1 годину.
Далі картоплю, цибулю і моркву очистіть, вимийте, цибулю наріжте півкільцями.
Картопля наріжте часточками або кружечками, товстенькими, а морква – брусками або кружечками.
Часник нарубаєте, присипте їм картоплю, змішаний з морквою і цибулею.
Овочі підсоліть і поперчіть меленим перцем, змішайте з рослинним маслом.
В рукав для запікання або в пакет на початку викладіть овочі, а зверху – шматочки курки.
Туди ж додайте гвоздику, запашний перець горошком і лавровий лист.
Рукав зв’яжіть з двох сторін, зверху проткніть ножем або виделкою в 3-4 місцях для виходу пари (якщо ваш рукав з перфорацією з одного боку, його протикати не потрібно).
Рукав з куркою і овочами викладіть на деко і запікайте його вміст 1 годину (або трохи більше) при температурі 190-200 градусів.
Соковиту курку з картоплею, приготовану в рукаві або в пакеті їжте гарячої.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт в горщику в духовці
Курка з картоплею в духовці – це абсолютно нескладне в приготуванні, але дуже смачне гаряче блюдо. Воно настільки самодостатнім, що навіть якщо своїм гостям ви подасте лише за горшочку такої смакоти разом з нарізкою зі свіжих овочів і кількома домашніми соліннями, вважайте, що ваш звана вечеря повністю вдався! Рецепт розрахований на 1 горщик місткістю 0,5-0,7 л.
Інгредієнти:
Картопля невеликий – 2 шт.
Курятина без кісток – 100-150 гр.
Рослинне масло – 50 гр.
Морква невелика – 1 шт.
Перець болгарський – 0,5 шт.
Цибуля невеликий – 1 шт.
Бульйон курячий – 70-100 мл
Сіль – за смаком.
Лавровий Лист – 1 шт.
Гвоздика в бутонах – 2 шт.
Перець чорний (мелений) – за смаком.
Перець духмяний горошком – 2 шт.
Приправа для курки – за смаком.
Процес приготування:
Курятину наріжте на порційні шматочки. Якщо в м’ясі зустрічаються кісточки, їх потрібно видалити.
На розігрітому рослинному (можна вершковому) маслі обсмажте шматочки курки до появи гарної скоринки, помішуючи. До повної готовності м’ясо не доводьте.
Далі очистіть і наріжте на порції картоплю невеликими шматочками.
Цибулю наріжте півкільцями, моркву і болгарський перець – соломкою.
Цибулю з морквою, болгарським перцем можна трохи обсмажити в олії, що залишилася від курки.
На дно горщика покладіть м’ясо, підсолити і поперчіть.
Зверху викладіть половину обсмажених овочів, потім – шар картоплі, потім – знову овочі.
Кожен шар овочів і картоплі посоліть, поперчіть, а в кінці додайте гвоздику, запашний горошок і лавровий лист.
Залийте все гарячим курячим бульйоном (або гарячою водою так, щоб до верху горщика залишилося не менше 3 див.
Запікайте курку з картоплею в духовці під кришкою не менше 1 години (температура – 170 градусів). Ставте горщик в холодну духовку, а потім включайте вогонь.
Через годину спробуйте блюдо: якщо картопля не пропікся, продовжите приготування.
Курку з картоплею присипте рубаною зеленню і подавайте до столу прямо в горщику гарячої.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт курки з картоплею в фользі
Курка з картоплею в фользі найчастіше готується вже нарізаною на порційні шматки, щоб її м’ясо швидше і краще пропеклося. Для поліпшення смаку страви сюди можна додати і такі інгредієнти-компаньйони, як морква, гриби печериці, цибуля ріпчаста, а для оригінальності – навіть сушену курагу або чорнослив. Ми пропонуємо вам базовий рецепт курки з картоплею в фользі, а ви вдосконалюйте його на свій розсуд.
Інгредієнти:
Ніжки або стегна курячі – 0,6-0,8 кг.
Картопля – 1 кг.
Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
Часник – за смаком.
Масло рослинне – 2-3 ст.
Сіль – за смаком.
Паприка мелена – за смаком.
Спеції для курки – за смаком.
Процес приготування:
Курячі ніжки, обмиті і обсушені, замаринуйте в спеції для курки, солі і сухої меленої паприці.
Залиште курку для просочення на 1-2 години.
Далі картопля очистіть, наріжте порціями, посоліть, поперчіть, додайте мелену паприку або будь-які інші спеції, добре підходить сушений базилік.
Додайте 2-3 столові ложки рослинної олії, цибулю, нарізану півкільцями і рубаний часник, все добре перемішайте.
На шар фольги, трохи змазаний рослинним маслом, викладіть картоплю, а зверху – курячі ніжки, загорніть фольгу.
Викладіть «коробочку» з фольги на деко і запікайте в прогрітій до 200 градусів духовці мінімум 1 годину (через 10-15 хвилин після нагрівання знизьте температуру до 180-190 градусів).
Через годину розгорніть фольгу зверху, робіть це акуратно, щоб сік, який буде знизу, не витік.
Запечіть страву без фольги до утворення гарної скоринки на курці, найзручніше це робити, включивши верхній підігрів.
Подавайте курку з картоплею порційно або на одному великому блюді.
Приємного апетиту!
Порада: маринад для курки може бути абсолютно будь-яким. Крім спецій для курки, солі та паприки в нього можна додати соєвий соус, гірчицю, мед, майонез або сметану, рубаний часник, сушений розмарин і т. д.
Пиріг з куркою та картоплею в духовці
Пиріг з куркою та картоплею в поєднанні з листковим тестом готується швидко, так як використовується вже готове заморожене тісто. Найсмачніше тут – це соковита начинка. За вашим бажанням ви можете додати в начинку трохи більше м’яса і менше картоплі або ж навпаки. А якщо в начинку ви додасте таку пряність, як зіра (кумин), ваш пиріг придбає приголомшливі східні нотки. Спробуйте!
Інгредієнти:
Тісто листкове – 0,8 кг.
Куряче філе – 0,5 кг
Картопля – 3-4 шт.
Цибуля – 2 шт.
Сіль – за смаком.
Зіра – за смаком
Приправа для курки – за смаком.
Перець чорний мелений – 1 ч. л.
Процес приготування:
Куряче м’ясо може бути будь-яке, як з грудки, так і з ніжок, його потрібно нарізати дрібними шматочками.
Наріжте дрібними кубиками картоплю, а цибулю – півкільцями.
У мисці змішайте м’ясо з картоплею і цибулею, приправити сіллю і спеціями за смаком, не забудьте про мелений чорний перець, зіру! В принципі, цих двох спецій вже достатньо, ніяку іншу приправу можна не додавати.
Тісто листкове розморозьте, розділіть на дві частини, де одна частина повинна бути трохи більше, ніж друга.
Більшу частину розкачати за розміром форми для випічки, викладіть у форму (її змастіть маслом) і залиште тісто з боків так, щоб вийшли бортики.
Викладіть начинку, а зверху закрийте другим пластом тіста.
Краї нижнього і верхнього шару тесту красиво з’єднайте між собою, щоб вийшов повністю закритий пиріг.
У центрі пирога зробіть невеликий круглий отвір для пари.
Зверху наколіть пиріг виделкою в декількох місцях, щоб скоринка не здулася.
Запікайте пиріг близько 35-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.
Пиріг з куркою та картоплею подавайте гарячим.
Приємного апетиту!
Порада: за 15 хвилин до кінця запікання можна дістати пиріг з духовки, змастити збитим жовтком і відправити назад в духовку – так він придбає красивий золотистий колір.
Курка цілком з картоплею
Курка цілком з картоплею, запечена в духовці – це чудова версія обіду в тісному домашньому колі, коли так хочеться чогось смачненького, гаряченького та м’ясного, але при цьому зовсім нескладного приготування. Запікати курку разом з картоплею найкраще у великій рукаві для запікання.
Інгредієнти:
Курка – 1 шт.
Картопля – 0,5 кг
Часник – за смаком.
Цибуля – 2-3 шт.
Яблуко – 1 шт.
Сіль – за смаком.
Спеції для курки – 2 за смаком.
Чорний мелений перець – за смаком
Куркума – 2-3 ст. л.
Олія соняшникова – 3 ст. л.
Для соусу:
Гірчиця – 1-2 ч. л.
Соєвий соус – 3-4 ст. л.
Гранатовий сік – 2 ст. л.
Томатний соус – 1 ст. л.
Мед – 1 ч. л.
Процес приготування:
Добре обмытую всередині і зовні курочку обсушіть паперовим рушником, якщо потрібно, зріжте надлишки жирної шкіри біля хвоста і зайву шкіру з шиї.
Натріть вашу пташку приправами для курки і сіллю, дайте їй промаринуватися мінімум 2-3 години, а краще і всю ніч в холодильнику, в ємності під кришкою. Щоб курочка була красивого жовтого кольору, до приправі додайте кілька ложок куркуми.
Незадовго перед запіканням очистіть картоплю і наріжте його на довгі шматочки.
Картопляні часточки присипте часником, сіллю, чорним меленим перцем, залийте кількома столовими ложками рослинного масла і перемішайте.
У черевце курки вкладіть яблучні дольки від одного яблука без серцевини і насіння, присипані цукром. Якщо хочете, яблучні дольки заздалегідь намажте медом – буде ще смачніше!
В рукав для запікання спочатку укладіть пташку, а картопля розподіліть навколо неї рівним шаром.
Зав’яжіть рукав з другої сторони і наколіть його виделкою, ножем або зубочисткою у кількох місцях, щоб він не здувся від пари.
Приготуйте соус для курки, змішавши в мисці мед, томатний і соєвий соус з гірчицею і гранатовим соком (якщо знайдете, використовуйте гранатовий соус). Кількість інгредієнтів для соусу можна зменшувати або збільшувати на ваш розсуд.
Після того, як курка з картоплею пропечеться 40-50 хвилин при температурі 190 градусів, зріжте рукав з курки, а картопля залиште під рукавом.
Обмажте курку соусом і продовжуйте запікання страви до готовності, так у курочки вийде чудова, дуже смачна скоринка!
Курка цілком з картоплею буде готова, в залежності від її величини, через 1-1,5 години.
Їжте соковиту, апетитну курочку з хрусткою скоринкою, розрізавши її на порційні шматки в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Курячі стегенця з картоплею і грибами в духовці
Не буде перебільшенням сказати, що курка з картоплею і грибами, запечена в духовці – це одне з найбільш поширених і улюблених домашніх страв. Воно добре тим, що клопоту вимагає мінімальних, а результат виходить чудовий! Замість печериць сюди можна додавати будь-які лісові гриби, які потрібно заздалегідь відварити.
Інгредієнти:
Курячі стегенця – 4 шт.
Картопля – 800 гр.
Печериці – 300 гр.
Сметана – 4-6 ст. л.
Кетчуп – 2 ст. л.
Приправа для картоплі – за смаком.
Приправа для курки – за смаком.
Перець духмяний горошком – за смаком.
Лавровий Лист – за смаком.
Сіль – за смаком
Часник – за смаком.
Процес приготування:
Курячі стегенця розділіть на 2 частини. Можна взяти тільки стегна або гомілки, але тоді їх повинно бути більше, ніж 4 штуки.
Для соусу змішайте кетчуп (або томатну пасту) зі сметаною, приправити перцем і сіллю за смаком, а також рубаним часником.
Шматочки курки добре натріть соусом
Вимиті гриби крупно наріжте, додайте до курки і залиште для маринування на 1 годину мінімум.
Очищену картоплю вимийте, обсушити, наріжте товстенькими кружечками або часточками.
Перед початком готування картопля змастіть соусом, що залишилися від курки, приправте спеціями для картоплі, за бажанням додайте кілька лаврових листочків і горошин запашного перчика.
Картопля зі спеціями викладіть в глибоку форму для запікання або на деко, трохи змазаний рослинним маслом.
На картоплю викладіть курку з печерицями, змастіть всі залишками соусу.
Курку з картоплею і грибами печіть у духовці, розігрітій до 180-190 градусів 1 годину (або трохи більше, дивлячись яка порція картоплі і курки готується).
Готове гаряче блюдо накладайте на порційні тарілки і присипайте рубаною зеленню.
Приємного апетиту!
Соковите куряче філе картоплею, сиром і помідорами
Шматочки соковитого курячого філе з рум’яною скоринкою з ароматного сиру… Що може бути смачніше?! Курка з картоплею, сиром і помідорами, запечена в духовці – це просто, але одночасно ситно, оригінально і навіть вишукано. За рецептом, наведеним нижче, у вас легко вийде приготувати приголомшливий обід або вечерю для своєї родини, так і для гостей.
Інгредієнти:
Картопля – 6-8 шт.
Куряче філе – 2-4 шт.
Помідори – 2-3 шт.
Часник – за смаком.
Сіль – за смаком.
Сир – 50-100 гр.
Цибуля – 1-2 шт.
Кефір – 1 ст.
Перець чорний мелений – за смаком.
Приправа для курки – за смаком.
Рослинна олія – 3-5 ст. л.
Процес приготування:
Вже готове куряче філе (або грудку, оброблену на філе), обмийте і обсушіть, розділіть на кілька частин поперек волокон і злегка відбийте.
Філе посоліть і натріть приправами для курки, можна присипати свіжим рубаним або сухим часничком для аромату.
Замаринуйте куряче філе з часником в кефірі, заливши його так, щоб кефір повністю покрив курку.
Маринуйте куряче філе рівно дві години в мисці під харчовою плівкою або кришкою, в холодильник ставити не потрібно. За цей час кефір чудово розм’якшить м’ясо, а при запіканні воно вийде не просто смачним, а приголомшливо ніжним!
За 20 хвилин до запікання очищену картоплю наріжте на кружечки товщиною не більше 0,5 див.
Цибулю наріжте півкільцями, а помідори – кружечками або тонкими скибочками.
Змастіть невеликою кількістю масла деко, на нього викладіть кружечки картоплі, посоліть їх зверху і присипте за смаком чорним меленим перцем.
Зверху картоплю присипте цибулею.
Наступний шар – мариноване філе куряче (від кефіру його обмивати не потрібно, лише злийте зайве).
Укрийте шар філе гуртками з томатів і присипте сиром, натертим на тертці.
За бажанням зверху сир можна обмазати залишилися від курки маринадом або нежирним майонезом.
Курка з картоплею, сиром і помідорами в духовці, розігрітій до 200 градусів, запікається близько 1 години. Через 10-15 хвилин можна знизити температуру до 190 градусів, щоб сир швидко не запікся, а м’ясо не залишилося сирим.
Готовність страви перевіряйте по картоплі, якщо він м’який, то і вся «запеканочка» готова.
Курка з картоплею, сиром і помідорами особливо смачна, коли не занадто гаряча, а трохи охолоне.
Приємного апетиту!
Курка, запечена з картоплею і майонезом і часником
Дуже просто готується в духовці таке ситне, живильне і, звичайно ж, смачне блюдо, як курка з картоплею і майонезом і часником. За рахунок майонезу, в якому курячі шматочки маринують заздалегідь, м’ясо стає м’яким, соковитим і просто тане в роті! Якщо хочете спробувати новий смак курочки, тоді замаринуйте її в майонезі разом з часником і соєвим соусом.
Інгредієнти:
Курка – 0,5-0,7 кг.
Картопля – 0,8-1 кг
Спеції для курки – за смаком.
Спеції для картоплі – за смаком.
Часник – 5 зубчиків або за смаком.
Рослинне масло – 2-3 ст. л.
Сіль – за смаком.
Майонез – 3-4 ст. л.
Процес приготування:
Курятину підготуйте, розрізаємо на порційні шматки цілу тушку (або купіть окремо гомілки і стегенця, або просто грудку).
М’ясо обмийте і обсушіть, стегна і шматочки грудки можна потикати ножем, щоб маринад краще потрапив всередину.
Часник пропустіть через прес, змішати з майонезом, сіллю і приправами для курки (якщо їх немає, тоді додайте мелений чорний перець, мелений запашний перець, мелений коріандр).
Отриманим соусом натріть шматочки курки і відправте їх маринуватися на кілька годин в холодильник, можна і всю ніч. Якщо у вас мало часу, залиште курку в соусі на столі під кришкою хоча б на 1-2 години.
Незадовго перед приготуванням страви відваріть картоплю до напівготовності (картоплю можна варити як очищеним, так і в шкірці, яку потім потрібно буде зняти).
Остиглий картоплю наріжте кружальцями або на 4 частини вздовж, присипте спеціями для картоплі, можна додати сушений або свіжий рубаний часник і кріп.
Форму змастіть рослинною олією, в один шар викладіть картоплю, а зверху – замариновану курочку.
Запікайте блюдо близько 40 хвилин (плюс або мінус 5-10 хвилин, враховуючи особливості духовки). Температура – 180-190 градусів.
Далі зніміть фольгу і під грилем запікайте курочку ще 5-7 хвилин, щоб вийшла гарна скоринка.
Готову страву подавайте до столу гарячим, притрусивши січеною зеленню.
Приємного апетиту!
Порада: за таким же рецептом можна запікати курку з картоплею в рукаві, однак картоплю відварити заздалегідь не потрібно. Час приготування в рукаві при тій же температурі 60-70 хвилин.