У численні зимові свята у багатьох на столі буде красуватися холодець. Традиційно він робиться з свинячих ніжок і рульки, але от способів його приготування господині придумали дуже багато. Думаю, що холодець з рулькой і ніжками по своїм смаковим якостям, нічим не поступається самим новомодним закусок.
Смачний холодець зі свинячих ніжок і рульки в домашніх умовах
Вашій увазі пропонується рецепт домашнього холодцю з рульки і свинячих ніжок. Готується він тільки з м’яса і без зайвих продуктів. Страва смачна, ситна, підходить як для свята, так і для повсякденного меню. Для його приготування потрібно лише терпіння і час.
Час приготування – 14 год.
Порції – 8-10.
Інгредієнти
- Свинячі ноги 4 шт.
- Свиняча рулька 800 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Перець духмяний ½ ч. л.
- Перець чорний мелений ½ ч. л.
- Часник за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Свинячі ніжки і рульку на ніч або на кілька годин замочіть в холодній воді. Потім ретельно і з допомогою металевої мочалки видаліть з них весь бруд і добре помийте. Підготовлені ніжки і рульку помістіть у велику, до 7 літрів, каструлю і залийте повністю холодною водою. Каструлю поставте на великий вогонь і доведіть вміст до кипіння.
- З’являється на поверхні пінку постійно знімайте, щоб бульйон вийшов прозорим. Можна киплячий бульйон злити, м’ясо промити, залити холодною водою і продовжувати варити. Варіть холодець на маленькому вогні під закритою кришкою протягом 5 годин.
- Після закінчення цього часу додайте в холодець очищені моркву і цибулину, насипте за своїм смаком сіль, перець і покладіть кілька листків лавра. Поваріть холодець зі спеціями ще 1 годину.
- За цей час ніжки і рулька добре розварилися і м’ясо легко можна відокремити від кісточок. Весь вміст каструлі перекладіть у велику миску.
- Бульйон процідіть на друшляк, щоб видалити дрібні кісточки і спеції. Приберіть ополоником або ложкою жир з поверхні бульйону.
- З звареного м’яса, видаліть кісточки. Великі шматочки наріжте ножем або розділіть руками.
- Все м’ясо покладіть в каструлю з бульйоном і перемішайте.
- Почистіть головку (можна взяти і більше) часнику і подрібніть його на часничниці або дрібно наріжте, попередньо роздавивши ножем. Часник покладіть в каструлю і ще раз розмішайте.
- Зварену моркву поріжте на красиві фігурки і укладіть в посуд, в яку будете наливати холодець. Покладіть також 4-5 листків зеленої петрушки, щоб було красиво.
- Холодець розлийте з допомогою ополоника, рівномірно розподіляючи по всіх тарілках.
- Холодець остудіть при звичайній домашньої температурі, а потім на ніч поставте в холодильник. Готовий холодець наріжте на порційні шматочки і подайте до нього тертий хрін або гірчицю.
Їжте на здоров’я!