Заливне з яловичого язика – 7 простих і смачних рецептів покроково з фото

Заливне з яловичого язика відноситься до страв, які готують на свята та урочисті події. Шматочки яловичого делікатесу, в тонкому прозорому желе виглядають витончено. Пропонуємо добірку простих і смачних варіантів приготування цього холодного страви. Самий тривалий процес при приготуванні — підготовка язика, це можна зробити заздалегідь, а зібрати холодець у передсвятковий день.

Смачне холодець з яловичого язика з желатином

Класичний рецепт приготування холодцю. Подавати таку страву рекомендуємо з хріном або гірчицею. На гарнір добре підійде варена картопля або пюре.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Порцій: 8

Інгредієнти

  • Яловичий язик 1.2 кг
  • Білки 2 шт.
  • Желатин 4 ст. л.
  • Маслини 50 гр. (без кісточок)
  • Яйце варене 3 шт.
  • Морква 1 шт. (варена)
  • Для бульйону
  • Селера 50 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Гвоздика 4 шт.
  • Петрушка 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сіль 1 щіпка
  • Перець чорний горошок 6 шт.

Процес приготування:

  • Мова добре промиваємо і замочуємо у воді 2-4 години або на ніч, щоб від м’яса відокремилася слиз і згустки крові, після чого ще раз промиємо і помістимо в каструлю, в якій закип’ятили воду і варимо 5 хвилин. Знімаємо піну і у каструлю кладемо очищену від лушпиння цибулину, моркву, коріння селери і петрушки. Варимо з овочами мова 2 години 40 хвилин. Додаємо лавровий лист і спеції, сіль.
  • Мова викладемо в миску з холодною водою на 4 хвилини, потім чистимо його, починаючи з боку товстого кінця — знімаємо шкіру. Знову опускаємо мову в бульйон і кип’ятимо. Дістанемо його для охолодження, а потім наріжемо мова невеликими пластинами.
  • Беремо сито, ставимо в миску і проціджуємо бульйон. В окремій мисці білки збиваємо вінчиком з частиною бульйону, а потім виливаємо в каструлю з бульйоном, добре розмішуємо і тримаємо на малому вогні 15 хвилин, до тих пір, поки білок не згорнеться. Ще раз бульйон процідимо, зараз він стане значно прозоріше. Відставимо блюдо в бік остигати.
  • В окремий посуд висипаємо желатин і розчиняємо в 4 ст. л. бульйону. Залишимо набухати 20 хвилин, після чого об’єднаємо його з рештою бульйоном і трохи прогреем, не доводячи до кипіння, але до абсолютного розчинення.
  • Беремо посуд з бортиком, виливаємо желе на дно і відправляємо в холодильник на 5 хвилин. Маслини, морква і яйця ріжемо кільцями. На краях морквяних кружечків вирізаємо зубчики. Дістанемо форму з холодильника, покладемо шматки язика. На кожен зверху — гурток яйця, на нього фігуру моркви і в центрі маслину. Заливаємо зверху желе і ставимо в холод для подальшого застигання на 2 години або на всю ніч.
  • Страву подаємо на стіл цілком або розділимо на частини, для цього перед подачею гострим кінчиком ножа обвести скибочку язика і викласти на плоске блюдо.

Як приготувати холодець з яловичого язика без желатину?

Замінити використання желатину можна продуктами з великим вмістом колагену. Його багато в індичих лапах і крилах, можна використовувати гусячі або півнячі, тільки не курячі. Подавати холодець будемо в порційних формах.

Інгредієнти:

  • Язик яловичий – 1 шт. (до 1,2 кг.)
  • Морква – 1 шт.
  • Індичі лапи і крила – 0,5 кг.
  • Цибулина – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Морква варена– 1 шт.
  • Сіль, лаврове листя – за смаком
  • Горошини чорного і запашного перцю – за смаком
  • Морква варена – 1 шт.
  • Зелень – кілька гілочок

Процес приготування:

  • Мова добре вимиваємо, чистимо від жилок і жиру, після вимочуємо в холодній воді з сіллю, лавровим листом, перцем 6 годин, можна довше. Лапки і крила індика очищаємо від пір’я, лусочок і кігтів та інших зайвих елементів і добре промиваємо.
  • Ставимо каструлю з водою на вогонь, кип’ятимо і закладаємо в неї моркву цілком і цибулину, додаємо трохи солі, горошки перцю, лаврушку і перекладаємо мову в киплячий бульйон. Варимо його 2,5 години до готовності. При готовності відразу опускаємо м’ясо в таз з холодною водою, завдяки цьому прийому легше буде чистити товсту шкіру язика.
  • Проціджуємо бульйон через сито або марлю і покласти в нього чиста мова, лапи і крила індика. Додаємо зубчики часнику, цибулю, прянощі і варимо ще 2,5 години, поки бульйон не стане густим і клейким.
  • З моркви вирізаємо фігурки (кола, квадрати або зірки). Мова дістанемо, остудимо і наріжемо довільними шматками. Моркву і мова викладаємо в невеликі глибокі форми, кидаємо туди ж листочки зелені і заливаємо бульйоном. Даємо охолонути і ставимо в холодильник для повного застигання.

Дістаємо форми і подаємо до столу холодець.

Як зварити смачне заливне в мультиварці?

Як приємно, що техніка може скоротити час приготування і полегшити нам роботу. Мультиварка візьме на себе всі складності приготування язика і бульйону і скоротить час готування.

 Інгредієнти:

  • Язик яловичий не великий – 1 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Желатин в гранулах – 20 р.
  • Зубчики часнику – 3 шт.
  • Сіль – щіпка
  • Цибуля ріпка– 1 шт.

Процес приготування:

  • Вимити мова, якщо маєте час — слід вимочити його в прохолодній воді кілька годин для усунення залишків крові. Разом з очищеною цибулиною помістіть мову в чашу мультиварки, додайте спеції і сіль, залийте водою і поставте на програму «Тушкування» на 3,5 години.
  • Коли приготування закінчиться мову необхідно опустити в миску з крижаною водою на 2 хвилини, після чого зняття шкіри з нього буде легким процесом. Очистіть і відкладіть його вбік остигати.
  • Бульйон процідіть за допомогою сита або марлі, складеної в декілька шарів і змішайте з желатином, який попередньо замочили у воді. Поставте бульйон на вогонь, не даючи закипіти, і помішуючи, чекайте розчинення кристалів. Додайте роздавлений часник за допомогою преса. Ще раз процідіть бульйон або шумівкою вийміть з бульйону залишки часнику.
  • Остиглий за цей час мова розріжте на шматки бажаної форми і додайте до страви. Для прикраси додайте за бажанням зелень, консервовані кукурудзу або горошок, відварені яйця. Ще теплим бульйоном залийте мову і поставте в холод на 3 години до застигання желе.

Простий рецепт холодцю з яловичого язика з додаванням агар-агару

З агар-агаром бульйон застигає швидше, ніж з желатином в кілька разів, тому якщо часу зовсім небагато, та при тому бульйон вже є, рецепт такого заливного доведеться дуже до речі.

Інгредієнти:

  • Язик яловичий – 1 шт. (0,6 кг)
  • Суміш перцю горошком і сіль – за смаком
  • Цибулина – 1 шт.
  • Агар-агар – 14 р.
  • Бульйон курячий або яловичий – 1 л.
  • Яйця варені – 2 шт.
  • Морква варена – 1 шт.

Процес приготування:

  • Варимо мову до повної готовності в залежності від розміру 2-3 години. За 30 хв до готовності в воду помістимо горошини перцю, цілу головку цибулі і трохи солі. Знімаємо з поверхні піну час від часу.
  • Поки вариться мову, займемося бульйоном. Бульйон процідіть, і порахуйте необхідну кількість агар-агару з розрахунку 7 р. на 500 мл рідини. Не зайвим будемо подивитися пропорції в інструкції на упаковці. Бульйон розігрійте, і склянку теплої рідини вилийте в окремий сотейник, додайте агар-агар, перемішайте і залиште на 15 хвилин. Потім з’єднайте з бульйоном і знову поставте на вогонь, доведіть до кипіння, періодично помішуючи. Зніміть з плити.
  • Готовий язик опускаємо в холодну воду на 5 хвилин, можна додати трохи льоду, щоб з легкістю зняти шкірку. Остуджуємо і ріжемо невеликими шматочками різної форми. Яйця ріжемо на 4-6 частин, моркву — на підлозі-кружечки.
  • У форму наливаємо бульйон, ставимо в холодильник на 5 хвилин, щоб желе трохи схопилося, викладаємо підготовлені продукти в хаотичному порядку і заливаємо бульйоном до верху. Ставимо в холодильник застигати на 30-60 хвилин.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування холодцю з перепелиними яйцями

Заливне є не тільки холодною закускою, але і прикрасою столу. У цьому рецепті з яйцями і вареною морквою ми поділимося секретом, як легко і красиво викласти інгредієнти, щоб страва стала шедевром.

Інгредієнти:

  • Яйце перепелине – 4-6 шт.
  • Язик яловичий – 1 шт. (0,6-0,8 кг)
  • Білок свіжого яйця – 1 шт.
  • Желатин – 2 пакетика
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква велика– 1 шт.
  • Петрушка для прикраси
  • Сіль і перець – за смаком
  • Лимон – ¼ шт.

Процес приготування:

  • Для заливного будемо використовувати бульйон від варіння язика, але можна окремо зварити бульйон курячий або на кістках. Мова добре промийте, при необхідності замочіть в холодній воді на кілька годин, щоб від м’яса відокремилася слиз і згустки крові.
  • Поставте його варитися на повільний вогонь, води повинно бути вдвічі більше обсягу язика. Знімайте піну, через годину після закипання додайте трохи солі і перцю, покладіть в каструлю очищені цілі цибулини і моркву. Варіть 2-2,5 години, і коли мова буде готовий — перекладіть його в крижану воду на 5 хвилин, це допоможе з легкістю його почистити.
  • Цибуля вам більше не знадобиться, а морква відкладіть в сторону. Для того щоб бульйон став прозорим, його потрібно освітлити. Візьміть невелику миску, змастіть часточкою лимона всередині, вичавлюючи сік на стінки, і помістіть туди охолоджений білок. Трохи збийте виделкою і помістіть в каструлю з трохи остившім бульйоном. Знову поставте на вогонь каструлю і прокип’ятіть 10 хвилин, білок повинен згорнутися. Проціджуємо бульйон через 3 шари марлі, так він вийде абсолютно прозорим.
  • У склянку холодної води додайте желатин по інструкції. Залиште набухати і вилийте в бульйон, дотримуючись пропорції, розмішайте.
  • Зваріть яйця перепелині, почистіть і наріжте навпіл. Щоб з вареної моркви отримати гарні квіточки – зробіть в цілому овоче глибокі 3-5 борозенок вздовж від краю до краю. А потім наріжте кружечками. Мова поріжте довгастої соломкою. Зелень петрушки промийте і розберіть на листя.
  • Візьміть овальну або прямокутну довгу форму. Вилийте трохи бульйону на дно і поставте в холодильник на 20 хвилин, щоб схопився. Викладаємо квітки моркви, навколо них викладаємо петрушку і хвилею по діагоналі викладаємо яйця жовтком вниз (так як викладаємо верхній лицьовий шар) і заливаємо бульйоном, відправляємо застигати в холод. Останнім викладіть скибочки язика і залийте бульйоном. На застигання знадобиться близько 3 годин.
  • Перед подачею опустіть форму в гарячу воду на 2 хвилини, після чого страва легко вийде з форми. Переверніть його на плоске блюдо за розміром.

Подавайте до столу, як холодну закуску, для поліпшення апетиту.

Дуже смачне заливне з язика з зеленим горошком

Приготування холодцю — це захоплююче заняття. Чим більше фарб в ньому від різних продуктів, тим він красивіший і різноманітніша палітра смаку. Горошок для цієї страви беремо заморожений, з ним смачніше і він дуже добре поєднується з яловичиною.

Інгредієнти:

  • Горошок зелений морозиво – 5 ст. л.
  • Яловичий язик– 1 шт. (0,5 кг)
  • Желатин – 3 ст. л.
  • Сіль і перець – за смаком
  • Перець духмяний горошок– 4 шт.
  • Лаврове листя – 5 шт.
  • Петрушка і кріп для прикраси

Процес приготування:

  • Спочатку потрібно відварити до готовності мову. У каструлю об’ємом 7 літрів наливаємо холодну воду і занурюємо мову. Поставимо каструлю на плиту до закипання. Посолимо, додамо горошок перцю і лаврушку, варимо 3 години, після чого відразу перекладаємо у велику миску з дуже холодною водою на 4 хвилини. Мова чистимо від шкірки і залишаємо остигати. Нарізаємо остиглий мову тонкими пластинами.
  • Горошок перекладаємо в сотейник з киплячою водою і варимо 2 хвилини, опрокидываем на друшляк і охолодити. Розміщуємо 2/3 гороху на дно посуду, в якій будемо збирати заливне. На нього викладаємо скибочки язика, гілочки петрушки і кропу, і недбало посипаємо рештою горохом.
  • Для приготування заливки на 250 мл гарячого бульйону піде 0,5 ст. л. желатину. Оцінюємо блюдо з мовою на місткість, проціджуємо потрібну кількість бульйону через сито, перемішуємо желатин з рідиною, розігріваємо, але не кип’ятимо, і залишаємо для набухання 15-20 хвилин.
  • Не поспішаючи заливаємо бульйоном форму і ставимо в холодне місце на 3 години до абсолютного застигання.
  • Приємного апетиту!

Заливне з яловичого язика, прикрашене оливками

Заливне за таким рецептом вийде яскравим і смачним. Візьмемо оливки двох квітів, зелені і чорні, і отримаємо дуже гарну страву.

Інгредієнти:

  • Язик яловичий – 1 шт.
  • Морква середня – 1 шт.
  • Желатин – 30 г (2 пакетики)
  • Оливки без кісточок – 0,5 банки
  • Оливки (чорні оливки без кісточок – 0,5 банки
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Сіль і приправи – за смаком

Процес приготування:

  • Вимитий мова помістіть в каструлю з товстим дном, залити водою і закип’ятити. Першу воду злийте, помийте мову і каструлю, і знову поставте на вогонь. Додайте неочищену цибулину і лавровий лист і варіть в залежності від розміру язика, до його готовності 2,5-3 години на маленькому вогні. За 30 хвилин до готовності покладете цілу, добре вимиту моркву.
  • Готовий язик, ще гарячий, опускаємо в таз з водою і льодом до охолодження. Знімаємо з язика шкіру, починаючи від кореня. Половину язика ближче до основи ріжемо кубиками, решту – пластинами 0,5 див.
  • Маслини і оливки наріжте колечками. Можна їх перемішати, а можна викладати шарами. Бульйон процідіть через дрібне сито. Нагрійте бульйон, додайте попередньо замочений желатин, перемішайте до розчинення і при необхідності досоліть.
  • У тарілку викладіть пластини язика і маслини, залийте шаром гарячого або теплого бульйону, поставте в холод на 20 хвилин, щоб він зафіксував нижню частину. Засипаємо кубики язика упереміш з зеленими оливками і виливаємо ще бульйон до повного занурення в ньому продуктів. Ставимо застигати в холодильник на 3 години.
  • Після застигання можна розділити заливне на порції і розкласти на тарілки чи опустити блюдо в гарячу воду на пару хвилин і перевернути його на сервірувальну плоску тарілку, а різати вже за столом.

Приємного апетиту!