Заливне з яловичого язика – 7 простих і смачних рецептів покроково з фото

Заливне з яловичого язика відноситься до страв, які готують на свята та урочисті події. Шматочки яловичого делікатесу, в тонкому прозорому желе виглядають витончено. Пропонуємо добірку простих і смачних варіантів приготування цього холодного страви. Самий тривалий процес при приготуванні — підготовка язика, це можна зробити заздалегідь, а зібрати холодець у передсвятковий день.

Смачне холодець з яловичого язика з желатином

Класичний рецепт приготування холодцю. Подавати таку страву рекомендуємо з хріном або гірчицею. На гарнір добре підійде варена картопля або пюре.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Порцій: 8

Інгредієнти

  • Яловичий язик 1.2 кг
  • Білки 2 шт.
  • Желатин 4 ст. л.
  • Маслини 50 гр. (без кісточок)
  • Яйце варене 3 шт.
  • Морква 1 шт. (варена)
  • Для бульйону
  • Селера 50 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Гвоздика 4 шт.
  • Петрушка 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сіль 1 щіпка
  • Перець чорний горошок 6 шт.

Процес приготування:

  • Мова добре промиваємо і замочуємо у воді 2-4 години або на ніч, щоб від м’яса відокремилася слиз і згустки крові, після чого ще раз промиємо і помістимо в каструлю, в якій закип’ятили воду і варимо 5 хвилин. Знімаємо піну і у каструлю кладемо очищену від лушпиння цибулину, моркву, коріння селери і петрушки. Варимо з овочами мова 2 години 40 хвилин. Додаємо лавровий лист і спеції, сіль.
  • Мова викладемо в миску з холодною водою на 4 хвилини, потім чистимо його, починаючи з боку товстого кінця — знімаємо шкіру. Знову опускаємо мову в бульйон і кип’ятимо. Дістанемо його для охолодження, а потім наріжемо мова невеликими пластинами.
  • Беремо сито, ставимо в миску і проціджуємо бульйон. В окремій мисці білки збиваємо вінчиком з частиною бульйону, а потім виливаємо в каструлю з бульйоном, добре розмішуємо і тримаємо на малому вогні 15 хвилин, до тих пір, поки білок не згорнеться. Ще раз бульйон процідимо, зараз він стане значно прозоріше. Відставимо блюдо в бік остигати.
  • В окремий посуд висипаємо желатин і розчиняємо в 4 ст. л. бульйону. Залишимо набухати 20 хвилин, після чого об’єднаємо його з рештою бульйоном і трохи прогреем, не доводячи до кипіння, але до абсолютного розчинення.
  • Беремо посуд з бортиком, виливаємо желе на дно і відправляємо в холодильник на 5 хвилин. Маслини, морква і яйця ріжемо кільцями. На краях морквяних кружечків вирізаємо зубчики. Дістанемо форму з холодильника, покладемо шматки язика. На кожен зверху — гурток яйця, на нього фігуру моркви і в центрі маслину. Заливаємо зверху желе і ставимо в холод для подальшого застигання на 2 години або на всю ніч.
  • Страву подаємо на стіл цілком або розділимо на частини, для цього перед подачею гострим кінчиком ножа обвести скибочку язика і викласти на плоске блюдо.