Заливне з яловичого язика відноситься до страв, які готують на свята та урочисті події. Шматочки яловичого делікатесу, в тонкому прозорому желе виглядають витончено. Пропонуємо добірку простих і смачних варіантів приготування цього холодного страви. Самий тривалий процес при приготуванні — підготовка язика, це можна зробити заздалегідь, а зібрати холодець у передсвятковий день.
Смачне холодець з яловичого язика з желатином
Класичний рецепт приготування холодцю. Подавати таку страву рекомендуємо з хріном або гірчицею. На гарнір добре підійде варена картопля або пюре.
Час приготування: 2 години 30 хвилин
Порцій: 8
Інгредієнти
- Яловичий язик 1.2 кг
- Білки 2 шт.
- Желатин 4 ст. л.
- Маслини 50 гр. (без кісточок)
- Яйце варене 3 шт.
- Морква 1 шт. (варена)
- Для бульйону
- Селера 50 гр.
- Морква 1 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
- Гвоздика 4 шт.
- Петрушка 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Сіль 1 щіпка
- Перець чорний горошок 6 шт.
Процес приготування:
- Мова добре промиваємо і замочуємо у воді 2-4 години або на ніч, щоб від м’яса відокремилася слиз і згустки крові, після чого ще раз промиємо і помістимо в каструлю, в якій закип’ятили воду і варимо 5 хвилин. Знімаємо піну і у каструлю кладемо очищену від лушпиння цибулину, моркву, коріння селери і петрушки. Варимо з овочами мова 2 години 40 хвилин. Додаємо лавровий лист і спеції, сіль.
- Мова викладемо в миску з холодною водою на 4 хвилини, потім чистимо його, починаючи з боку товстого кінця — знімаємо шкіру. Знову опускаємо мову в бульйон і кип’ятимо. Дістанемо його для охолодження, а потім наріжемо мова невеликими пластинами.
- Беремо сито, ставимо в миску і проціджуємо бульйон. В окремій мисці білки збиваємо вінчиком з частиною бульйону, а потім виливаємо в каструлю з бульйоном, добре розмішуємо і тримаємо на малому вогні 15 хвилин, до тих пір, поки білок не згорнеться. Ще раз бульйон процідимо, зараз він стане значно прозоріше. Відставимо блюдо в бік остигати.
- В окремий посуд висипаємо желатин і розчиняємо в 4 ст. л. бульйону. Залишимо набухати 20 хвилин, після чого об’єднаємо його з рештою бульйоном і трохи прогреем, не доводячи до кипіння, але до абсолютного розчинення.
- Беремо посуд з бортиком, виливаємо желе на дно і відправляємо в холодильник на 5 хвилин. Маслини, морква і яйця ріжемо кільцями. На краях морквяних кружечків вирізаємо зубчики. Дістанемо форму з холодильника, покладемо шматки язика. На кожен зверху — гурток яйця, на нього фігуру моркви і в центрі маслину. Заливаємо зверху желе і ставимо в холод для подальшого застигання на 2 години або на всю ніч.
- Страву подаємо на стіл цілком або розділимо на частини, для цього перед подачею гострим кінчиком ножа обвести скибочку язика і викласти на плоске блюдо.