Компот з агрусу на зиму на 3-х літрову банку – 10 простих і смачних рецептів з фото покроково
Компот з агрусу на зиму на 3-х літрову банку – це швидка, проста і дуже смачна заготівля, приготувати яку не складе труднощів при одній умові: якщо знайдете аґрус на ринку або виростіть його у своєму саду. На жаль, ця ягода, колись дуже популярна, тепер трохи забута садівниками, а дарма, адже варення і компоти з нього виходять просто відмінними! Скористайтеся нашими 10 простими і смачними рецептами компотів з агрусу і порадуйте свою родину!
Мохіто з агрусу з м’ятою і лимоном на 3-х літрову банку на зиму
Час готування: 1 год.
Порцій: 3 літри.
Мохіто з агрусу з м’ятою і лимоном був придуманий на основі кубинського коктейлю “мохіто”, який, до речі, буває і безалкогольним. Він включає в себе таке оригінальне поєднання, як м’ята, лимон і агрус під однією кришкою. Приготуйте, і вам такий компот, швидше за все, теж дуже сподобається!
Інгредієнти
Вода скільки увійде в банку
Агрус 3 склянки
Лимон ½ шт.
Цукор-пісок 1.5 склянки
М’ята свіжа 1 гілочка
Процес приготування:
Агрус потрібно перебрати від сміття, вимити і просушити (за бажанням відріжте з ягід хвостики).
М’яту також вимийте, обсушити, видаліть пошкоджені листки.
Лимон добре промийте, прямо зі шкіркою розріжте на часточки завтовшки 3-4 мм.
В стерилізовані банки засипте ягоди.
Зверху помістіть м’яту.
Додайте лимон.
Банки залийте до шийок окропом.
Прикрийте банки чистими кришками і дайте їм постояти 20-25 хвилин.
Зваріть сироп, для цього вилийте в каструлю воду з банки з компотом, додайте цукор, закип’ятити. Залийте готовий сироп назад у банки.
Загорніть банки кришками.
Банки з компотом поставте на кришки, укутайте і дайте їм охолонути, а потім зберігайте в погребі або в темній коморі.
Приємного апетиту!
Компот «Мохіто» з агрусу з апельсином
Якщо вам подобається дещо незвичний компот з агрусу з м’ятою під назвою “мохіто”, тоді приготуйте його з додаванням апельсина. Крім м’яти в мохіто можна додати і мелісу. Такий напій особливо приємно освіжає і тонізує в спеку, але і взимку він точно не буде зайвим на вашому столі.
Інгредієнти:
Вода – скільки увійде в банку.
Аґрус – 500 гр.
Апельсин – 1 шт.
Цукор – 1 ст.
М’ята – 3 гілочки.
Меліса лимонна – 1 гілочка.
Процес приготування:
Банки і кришки вимийте, стерилізуйте банки, кришки прокип’ятіть 5 хвилин.
Апельсин без шкірки, наріжте на тонкі часточки, видаліть кісточки, тому що вони, як і шкірка, додадуть мохіто непотрібну гіркоту.
Агрус переберіть від сміття, вимийте під проточною водою і дайте воді стекти через друшляк.
На дно банок викладіть аґрус, зверху – скибочки апельсина.
Мелісу і м’яту гарненько промийте, обдайте окропом і викладіть в банки.
Залийте компот мохіто до верху банок окропом, прикрийте кришкою, потім дайте банкам постояти 15-20 хвилин.
Далі злийте воду в каструлю, додайте цукор, доведіть сироп до кипіння.
Коли цукор розчиниться, залийте в банки киплячий сироп, дайте мохіто постояти під кришкою ще 15-20 хвилин.
Знову злийте сироп з банок в каструлю, доведіть до кипіння, поверніть сироп у банки, доливаючи під самий верх шийок.
Загвинтіть банки або закупорьте за допомогою ключа на зиму, переверніть на кришки, дайте їм повністю охолонути під пледом.
Зберігайте мохіто з апельсином і аґрусом у темному, прохолодному приміщенні.
Приємного апетиту!
Простий і смачний компот з агрусу з чорною смородиною на зиму
З додаванням чорної смородини компот з агрусу, заготовлений на зиму, стане набагато смачніше, тому що смородина віддасть йому свій насичений смак і аромат. Навіть у розведеному вигляді такий компот буде мати густий винно-рубіновий відтінок, що, погодьтеся, дуже красиво!
Інгредієнти:
Аґрус – 300 гр.
Смородина чорна – 300 гр.
Цукор – 1-2 ст.
Вода – скільки увійде в банку.
Процес приготування:
Відокремте ягоди від сміття, видаляти і всі гілочки. Потім добре промийте смородину і агрус під струменем проточної води, дайте воді стекти через друшляк.
В стерилізовані банки викладайте ягідне асорті, засипте туди ж цукор. Якщо ягоди дуже кислі, цукру додайте більше.
Залийте ягоди під горлечка банок гарячою водою, дайте їм постояти 15 хвилин під кришкою.
Потім злийте сироп в каструлю, закип’ятити; знову залийте гарячим сиропом ягоди під горлечка банок.
Знову почекайте 15-20 хвилин, злийте в каструлю сироп і закип’ятіть його.
Киплячим сиропом залийте банки під горлечка, стерилізованими кришками загорніть банки на зиму.
Переверніть банки з компотом догори дном, закутайте їх чимось теплим, дайте повністю охолонути.
Закачування зберігайте в темному, прохолодному приміщенні.
Приємного апетиту!
Компот з агрусу з червоною смородиною на 3-х літрову банку
Компот з агрусу з червоною смородиною стане смачним і корисним напоєм, який зовсім не важко заготовити на зиму, скориставшись нашим рецептом. Самий трудомісткий процес тут – це збір ягід і видалення сміття і гілочок. Однак варто помучитися, щоб через кілька місяців насолоджуватися відмінною компотом!
Інгредієнти:
Аґрус – 300 гр.
Смородина червона – 300 гр.
Цукор – 1,5-2 ст.
Вода – скільки увійде в банку.
Процес приготування:
Банки з кришками промийте, банки стерилізуйте над парою або в духовці, а кришки в чистій воді прокип’ятіть не менше 5 хвилин.
Ягоди переберіть, видаліть сміття і гілочки (хвостики з агрусу, якщо вони короткі, можна не зрізати).
Ягоди добре промийте під проточною водою, відцідіть через друшляк.
Далі всипте ягідне асорті у трилітрові банки і додайте за смаком цукор. Так як червона смородина від природи багата вітаміном С і тому кисла, цукру можна додавати не менше 1,5-2 склянок на три літри компоту.
Залийте ягоди окропом до верху банки, банки прикрийте кришками.
Дайте банкам постояти чверть години, потім зливайте сироп в каструлю і доведіть його до кипіння.
Нехай банки знову постоять не менше чверті години, а ягоди в них пропарити.
Знову злийте сироп в каструлю, доведіть до кипіння і залийте назад у банки.
Банки щільно укупорьте кришками, переверніть догори дном і дайте їм охолонути під теплим пледом.
Потім ховайте ваші компоти на тривале зберігання в темне, прохолодне приміщення.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування компоту з агрусу і вишні
Якщо ви хочете, щоб компот з агрусу і вишні мав дуже насичений вишневий колір, тоді використовуйте червоний аґрус. Але в принципі, має значення не стільки колір агрусу, скільки його смак: якщо він занадто кислий, в компот потрібно додавати не менше двох склянок цукру на одну трилітрову банку, так як і вишня – вишня кисленька. Однак разом з цукром, ці ягоди перетворюються в ароматний напій, який потім потрібно буде лише розвести кип’яченою водою за смаком.
Інгредієнти:
Аґрус – 250 гр.
Вишня – 250 гр.
Цукор – 1-2 ст.
Вода – скільки увійде в банку.
Процес приготування:
Банки і кришки вимийте і стерилізуйте (кришки прокип’ятіть в каструльці з чистою водою не менше 5 хвилин).
Вишню і агрус окремо добре промийте під проточною водою, дайте воді стекти через друшляк.
У вишні можна видалити кісточки, а можна і не видаляти. Вишню викладіть в банку першої, зверху засипте аґрус.
У банку додайте цукор, а потім залийте її до самого верху окропом.
Дайте постояти банкам під кришкою 15 хвилин, потім злийте воду з банок у велику каструлю і доведіть до кипіння.
Киплячим сиропом знову залийте банки з ягодами, настоюйте вміст банок під кришками не менше 15 хвилин.
Сироп зливайте знову в каструлю, доведіть до кипіння, заливайте назад у банки.
За допомогою спеціального ключа завинчивайте кришки на банках герметично (або скористайтесь банками з кришками твіст-офф).
Банки з компотом перевертайте догори дном, вкутуйте і дайте їм повністю охолонути.
Потім банки виносьте на зберігання в темне, прохолодне приміщення.
Приємного апетиту!
Дуже смачний компот з агрусу і яблук на зиму
Хочете запастися на зиму смачним і корисним домашнім напоєм, який має ніжний, яблучно — ягідний аромат і дуже приємний, кисло-солодкий смак? Тоді зробіть по нашому простому рецепту компот з агрусу і яблук. Часу така робота забирає зовсім небагато, а результат вас приємно здивує! Рецепт дається на одну трилітрову банку.
Інгредієнти:
Аґрус – 200 гр.
Яблука – 3-4 шт.
Цукор – 1-1,5 ст.
Вода – скільки увійде в 3-х літрову банку.
Процес приготування:
Банки і кришки вимийте з миючим засобом або з содою, потім стерилізуйте банки в духовці або над парою, а кришки прокип’ятіть 5-7 хвилин.
Яблука для компоту відбирайте без гнилі і червоточин. Вимийте їх, розріжте на 2 або на 4 частини, видаліть кісточки і серцевини.
Яблука викладіть на дно банок.
Агрус також добре промийте; хвостики можна не зрізати – на відміну від варення, в компоті вони не заважають.
Відцідіть ягоди на друшляк, засипте поверх яблук.
Далі всипте в банку 1-1,5 склянки цукру, залийте до верху окропом.
Під кришками наполягайте банки 15-20 хвилин, щоб їх вміст добре пропарилось.
Злийте сироп в каструлю через кришку-ситечко, закип’ятити і знову залийте в банки.
Вдруге дайте гарячого сиропу пропарити вміст банок чверть години.
Знову злийте сироп в каструлю, доведіть до кипіння і залийте назад у банки.
На цей раз загорніть банки на зиму, переверніть догори дном і укутайте чим-то теплою.
Коли банки повністю охолонуть, виносьте їх на тривале зберігання в прохолодне приміщення.
Приємного апетиту!
Простий рецепт компоту з аґрусу і малини на зиму
Часто в компот з агрусу додають садову або лісову малину, щоб отримати дуже ароматний, з приємним смаком, домашній напій. А щоб такої смакоти вийшло більше, ми радимо робити дуже концентрований компот, засинаючи ягоди на дві третини банки з додаванням 1,5-2 склянок цукру. Такий компот дуже добре зберігається, ягоди з нього можна використовувати як начинку для пиріжків, а рідина перед вживанням потрібно лише розвести кип’яченою водою за смаком.
Інгредієнти:
Аґрус – 250-300 гр.
Малина – 300 гр.
Цукор – 1,5-2 ст.
Вода – скільки увійде в банку.
Процес приготування:
Кришки промийте водою з миючим засобом і прокип’ятіть в чистій каструлі протягом 5 хвилин.
Банки добре вимийте, стерилізуйте.
Ягоди аґрусу і малини потрібно перебрати, а потім промити під проточною водою і дати воді стекти через друшляк. Малину промивайте акуратно, щоб не пошкодити її.
Агрус і малину викладіть в стерилізовані банки.
Залийте окропом ягоди, прикрийте чистими кришками і дайте їм постояти 15-20 хвилин.
Далі злийте воду в каструлю, скориставшись кришкою-ситечком.
Додайте цукор, закип’ятити сироп, дочекайтеся, поки цукор повністю розчиниться.
Киплячим сиропом залийте банки з ягодами і дайте їм знову постояти під кришками і пропарити 15-20 хвилин.
Знову злийте сироп в каструлю, закип’ятити його і закатайте банки на зиму.
Поставте банки на кришки, закутайте чимось теплим і дайте їм повністю охолонути.
Потім виносьте банки на тривале зберігання в темне, прохолодне приміщення.
Приємного апетиту!
Смачний компот з агрусу і абрикосів на зиму
Абрикоси – це солодкі, чудово пахнуть південні фрукти, з якими звичайний компот з агрусу буде ще смачніше! Проте врахуйте, що, закочуючи компоти з косточковыми плодами без видалення кісточок їх потрібно випити протягом двох років, щоб виключити ймовірність отруєння.
Інгредієнти:
Аґрус – 250 гр.
Абрикоси – 250-300 гр.
Цукор – 1,5 ст.
Вода – скільки увійде в банку.
Процес приготування:
Промийте банки, стерилізуйте в духовій шафі або над парою.
Кришки вимийте зі засобом, придатним для миття посуду, а потім кип’ятіть протягом 5 хвилин.
Агрус переберіть від сміття, добре промийте, дайте воді стекти через друшляк. Хвостики не видаляйте – це зайва робота, тому що в компоті вони нікому не заважають.
Абрикоси добре промийте, кісточки можна видалити або ж залишити плоди цілими.
Засинайте абрикоси аґрусом і заливайте банки окропом доверху.
Прикрийте банки чистими кришками і залиште настоятися 15-20 хвилин.
Далі воду злити в каструлю (використовуйте кришки-ситечка), додайте у воду цукор, доведіть сироп до кипіння і повного розчинення цукру.
Киплячим сиропом залийте банки з ягодами, дайте їм знову постояти не менше 15 хвилин.
Знову злийте сироп в каструлю, закип’ятити його і закатайте банки на зиму щільно і герметично.
Остуживайте банки, поставивши їх догори дном і обгорнувши пледом.
Холодні банки зберігайте в темному, прохолодному приміщенні.
Приємного апетиту!
Як приготувати компот з агрусу і слив на зиму?
Сливи з аґрусом – це ще одне відмінне асорті для компоту на зиму. Якщо сливи кисленькі, тоді цукру можна додати трохи більше ніж 1-1,5 склянки. Так у вас вийде концентрований напій, який потім можна буде розводити кип’яченою водою за смаком.
Інгредієнти:
Аґрус – 250 гр.
Сливи – 250 гр.
Цукор – 1,5 ст.
Вода – скільки увійде в 3-х літрову банку.
Процес приготування:
Трилітрові Банки добре промийте содою або будь-яким засобом, сполосніть і стерилізуйте над парою або в духовці. Кришки прокип’ятіть 5-7 хвилин.
Ягоди агрусу потрібно перебрати, потім промити в проточній холодній воді, зрізати хвостики не потрібно – в компоті вони не заважають.
Сливи промийте; кісточки з них можна видалити, якщо розрізати їх навпіл, а можна закочувати і з кісточками.
На дно банки покладіть сливи, зверху – агрус. Якщо вам потрібен дуже концентрований компот, тоді врахуйте, що загальний обсяг заставлених фруктів і ягід повинен доходити до плічок банок.
Залийте банки окропом, дайте їм постояти 15-20 хвилин, щоб їх вміст гарненько пропарилось.
Потім воду злийте у велику каструлю, використовуючи кришку з дірочками.
У сироп додайте цукор і закип’ятити його.
Киплячий сироп залити в банки доверху, дайте їм постояти 15-20 хвилин.
Знову злийте сироп в каструлю, доведіть до кипіння і залийте назад у банки.
Загорніть банки герметично кришками.
Дайте компоту охолонути під пледом, при цьому банки повинні стояти на кришках, що допоможе визначити, випливає компот або ж банки дійсно добре закручені.
Охолоджений компот з агрусу і злив зберігайте в прохолодному, темному коморі або в погребі.
Приємного апетиту!
Дуже простий компот з агрусу без стерилізації
З агрусу можна приготувати компот, який не вимагає попередньої стерилізації банок, важливо лише добре вимити їх. Допоможе в такій справі метод триразової заливки, у процесі якого всі мікроби, які були, знищуються окропом. А ось кришки кип’ятити все ж доведеться.
Інгредієнти:
Вода – скільки увійде в 3-х літрову банку.
Аґрус – на 2/3 банки.
Цукор 1,5 ст.
Процес приготування:
Трилітрові банки промийте, обдайте окропом.
Ягоди переберіть, хвостики можна не відрізати, а потім засипте на 2/3 об’єму кожної банки.
Залийте банки окропом до самого верху, дайте їм постояти 10-15 хвилин. Прикрийте банки зверху чистими кришками.
Воду з банок перелийте у велику каструлю за допомогою кришки-ситечка.
У каструлю всипте цукор з розрахунку по 1,5 склянки на одну трилітрову банку (або регулюйте кількість цукру за своїм розсудом).
Доведіть сироп з цукром до кипіння, розчиніть цукор повністю і залийте в банки, накрийте кришками, давши знову постояти 15-20 хвилин.
Знову злийте сироп, доведіть до кипіння, залити в банки і знову дайте компоту постояти 15 хвилин.
В останній раз закип’ятити сироп, влити в банки з ягодами до самого верху і тепер укупорьте їх герметично кришками.
Банки переверніть догори дном, укутайте чим-то теплою і дайте їм повністю охолонути, а потім виносьте на тривале зберігання в прохолодне приміщення.