Компот з агрусу на зиму на 3-х літрову банку – 10 простих і смачних рецептів з фото покроково

Компот з агрусу на зиму на 3-х літрову банку – це швидка, проста і дуже смачна заготівля, приготувати яку не складе труднощів при одній умові: якщо знайдете аґрус на ринку або виростіть його у своєму саду. На жаль, ця ягода, колись дуже популярна, тепер трохи забута садівниками, а дарма, адже варення і компоти з нього виходять просто відмінними! Скористайтеся нашими 10 простими і смачними рецептами компотів з агрусу і порадуйте свою родину!

Мохіто з агрусу з м’ятою і лимоном на 3-х літрову банку на зиму

Час готування: 1 год.

Порцій: 3 літри.

Мохіто з агрусу з м’ятою і лимоном був придуманий на основі кубинського коктейлю “мохіто”, який, до речі, буває і безалкогольним. Він включає в себе таке оригінальне поєднання, як м’ята, лимон і агрус під однією кришкою. Приготуйте, і вам такий компот, швидше за все, теж дуже сподобається!

Інгредієнти

  • Вода скільки увійде в банку
  • Агрус 3 склянки
  • Лимон ½ шт.
  • Цукор-пісок 1.5 склянки
  • М’ята свіжа 1 гілочка

Процес приготування:

  • Агрус потрібно перебрати від сміття, вимити і просушити (за бажанням відріжте з ягід хвостики).
  • М’яту також вимийте, обсушити, видаліть пошкоджені листки.
  • Лимон добре промийте, прямо зі шкіркою розріжте на часточки завтовшки 3-4 мм.
  • В стерилізовані банки засипте ягоди.
  • Зверху помістіть м’яту.
  • Додайте лимон.
  • Банки залийте до шийок окропом.
  • Прикрийте банки чистими кришками і дайте їм постояти 20-25 хвилин.
  • Зваріть сироп, для цього вилийте в каструлю воду з банки з компотом, додайте цукор, закип’ятити. Залийте готовий сироп назад у банки.
  • Загорніть банки кришками.
  • Банки з компотом поставте на кришки, укутайте і дайте їм охолонути, а потім зберігайте в погребі або в темній коморі.

Приємного апетиту!

Компот «Мохіто» з агрусу з апельсином

Якщо вам подобається дещо незвичний компот з агрусу з м’ятою під назвою “мохіто”, тоді приготуйте його з додаванням апельсина. Крім м’яти в мохіто можна додати і мелісу. Такий напій особливо приємно освіжає і тонізує в спеку, але і взимку він точно не буде зайвим на вашому столі.

Інгредієнти:

  • Вода – скільки увійде в банку.
  • Аґрус – 500 гр.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Цукор – 1 ст.
  • М’ята – 3 гілочки.
  • Меліса лимонна – 1 гілочка.

Процес приготування:

  • Банки і кришки вимийте, стерилізуйте банки, кришки прокип’ятіть 5 хвилин.
  • Апельсин без шкірки, наріжте на тонкі часточки, видаліть кісточки, тому що вони, як і шкірка, додадуть мохіто непотрібну гіркоту.
  • Агрус переберіть від сміття, вимийте під проточною водою і дайте воді стекти через друшляк.
  • На дно банок викладіть аґрус, зверху – скибочки апельсина.
  • Мелісу і м’яту гарненько промийте, обдайте окропом і викладіть в банки.
  • Залийте компот мохіто до верху банок окропом, прикрийте кришкою, потім дайте банкам постояти 15-20 хвилин.
  • Далі злийте воду в каструлю, додайте цукор, доведіть сироп до кипіння.
  • Коли цукор розчиниться, залийте в банки киплячий сироп, дайте мохіто постояти під кришкою ще 15-20 хвилин.
  • Знову злийте сироп з банок в каструлю, доведіть до кипіння, поверніть сироп у банки, доливаючи під самий верх шийок.
  • Загвинтіть банки або закупорьте за допомогою ключа на зиму, переверніть на кришки, дайте їм повністю охолонути під пледом.
  • Зберігайте мохіто з апельсином і аґрусом у темному, прохолодному приміщенні.
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний компот з агрусу з чорною смородиною на зиму

    З додаванням чорної смородини компот з агрусу, заготовлений на зиму, стане набагато смачніше, тому що смородина віддасть йому свій насичений смак і аромат. Навіть у розведеному вигляді такий компот буде мати густий винно-рубіновий відтінок, що, погодьтеся, дуже красиво!

    Інгредієнти:

    • Аґрус – 300 гр.
    • Смородина чорна – 300 гр.
    • Цукор – 1-2 ст.
    • Вода – скільки увійде в банку.

    Процес приготування:

  • Відокремте ягоди від сміття, видаляти і всі гілочки. Потім добре промийте смородину і агрус під струменем проточної води, дайте воді стекти через друшляк.
  • В стерилізовані банки викладайте ягідне асорті, засипте туди ж цукор. Якщо ягоди дуже кислі, цукру додайте більше.
  • Залийте ягоди під горлечка банок гарячою водою, дайте їм постояти 15 хвилин під кришкою.
  • Потім злийте сироп в каструлю, закип’ятити; знову залийте гарячим сиропом ягоди під горлечка банок.
  • Знову почекайте 15-20 хвилин, злийте в каструлю сироп і закип’ятіть його.
  • Киплячим сиропом залийте банки під горлечка, стерилізованими кришками загорніть банки на зиму.
  • Переверніть банки з компотом догори дном, закутайте їх чимось теплим, дайте повністю охолонути.
  • Закачування зберігайте в темному, прохолодному приміщенні.
  • Приємного апетиту!

    Компот з агрусу з червоною смородиною на 3-х літрову банку

    Компот з агрусу з червоною смородиною стане смачним і корисним напоєм, який зовсім не важко заготовити на зиму, скориставшись нашим рецептом. Самий трудомісткий процес тут – це збір ягід і видалення сміття і гілочок. Однак варто помучитися, щоб через кілька місяців насолоджуватися відмінною компотом!

    Інгредієнти:

    • Аґрус – 300 гр.
    • Смородина червона – 300 гр.
    • Цукор – 1,5-2 ст.
    • Вода – скільки увійде в банку.

    Процес приготування:

  • Банки з кришками промийте, банки стерилізуйте над парою або в духовці, а кришки в чистій воді прокип’ятіть не менше 5 хвилин.
  • Ягоди переберіть, видаліть сміття і гілочки (хвостики з агрусу, якщо вони короткі, можна не зрізати).
  • Ягоди добре промийте під проточною водою, відцідіть через друшляк.
  • Далі всипте ягідне асорті у трилітрові банки і додайте за смаком цукор. Так як червона смородина від природи багата вітаміном С і тому кисла, цукру можна додавати не менше 1,5-2 склянок на три літри компоту.
  • Залийте ягоди окропом до верху банки, банки прикрийте кришками.
  • Дайте банкам постояти чверть години, потім зливайте сироп в каструлю і доведіть його до кипіння.
  • Нехай банки знову постоять не менше чверті години, а ягоди в них пропарити.
  • Знову злийте сироп в каструлю, доведіть до кипіння і залийте назад у банки.
  • Банки щільно укупорьте кришками, переверніть догори дном і дайте їм охолонути під теплим пледом.
  • Потім ховайте ваші компоти на тривале зберігання в темне, прохолодне приміщення.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт приготування компоту з агрусу і вишні

    Якщо ви хочете, щоб компот з агрусу і вишні мав дуже насичений вишневий колір, тоді використовуйте червоний аґрус. Але в принципі, має значення не стільки колір агрусу, скільки його смак: якщо він занадто кислий, в компот потрібно додавати не менше двох склянок цукру на одну трилітрову банку, так як і вишня – вишня кисленька. Однак разом з цукром, ці ягоди перетворюються в ароматний напій, який потім потрібно буде лише розвести кип’яченою водою за смаком.

    Інгредієнти:

    • Аґрус – 250 гр.
    • Вишня – 250 гр.
    • Цукор – 1-2 ст.
    • Вода – скільки увійде в банку.

    Процес приготування:

  • Банки і кришки вимийте і стерилізуйте (кришки прокип’ятіть в каструльці з чистою водою не менше 5 хвилин).
  • Вишню і агрус окремо добре промийте під проточною водою, дайте воді стекти через друшляк.
  • У вишні можна видалити кісточки, а можна і не видаляти. Вишню викладіть в банку першої, зверху засипте аґрус.
  • У банку додайте цукор, а потім залийте її до самого верху окропом.
  • Дайте постояти банкам під кришкою 15 хвилин, потім злийте воду з банок у велику каструлю і доведіть до кипіння.
  • Киплячим сиропом знову залийте банки з ягодами, настоюйте вміст банок під кришками не менше 15 хвилин.
  • Сироп зливайте знову в каструлю, доведіть до кипіння, заливайте назад у банки.
  • За допомогою спеціального ключа завинчивайте кришки на банках герметично (або скористайтесь банками з кришками твіст-офф).
  • Банки з компотом перевертайте догори дном, вкутуйте і дайте їм повністю охолонути.
  • Потім банки виносьте на зберігання в темне, прохолодне приміщення.
  • Приємного апетиту!

    Дуже смачний компот з агрусу і яблук на зиму

    Хочете запастися на зиму смачним і корисним домашнім напоєм, який має ніжний, яблучно — ягідний аромат і дуже приємний, кисло-солодкий смак? Тоді зробіть по нашому простому рецепту компот з агрусу і яблук. Часу така робота забирає зовсім небагато, а результат вас приємно здивує! Рецепт дається на одну трилітрову банку.

    Інгредієнти:

    • Аґрус – 200 гр.
    • Яблука – 3-4 шт.
    • Цукор – 1-1,5 ст.
    • Вода – скільки увійде в 3-х літрову банку.

    Процес приготування:

  • Банки і кришки вимийте з миючим засобом або з содою, потім стерилізуйте банки в духовці або над парою, а кришки прокип’ятіть 5-7 хвилин.
  • Яблука для компоту відбирайте без гнилі і червоточин. Вимийте їх, розріжте на 2 або на 4 частини, видаліть кісточки і серцевини.
  • Яблука викладіть на дно банок.
  • Агрус також добре промийте; хвостики можна не зрізати – на відміну від варення, в компоті вони не заважають.
  • Відцідіть ягоди на друшляк, засипте поверх яблук.
  • Далі всипте в банку 1-1,5 склянки цукру, залийте до верху окропом.
  • Під кришками наполягайте банки 15-20 хвилин, щоб їх вміст добре пропарилось.
  • Злийте сироп в каструлю через кришку-ситечко, закип’ятити і знову залийте в банки.
  • Вдруге дайте гарячого сиропу пропарити вміст банок чверть години.
  • Знову злийте сироп в каструлю, доведіть до кипіння і залийте назад у банки.
  • На цей раз загорніть банки на зиму, переверніть догори дном і укутайте чим-то теплою.
  • Коли банки повністю охолонуть, виносьте їх на тривале зберігання в прохолодне приміщення.
  • Приємного апетиту!

    Простий рецепт компоту з аґрусу і малини на зиму

    Часто в компот з агрусу додають садову або лісову малину, щоб отримати дуже ароматний, з приємним смаком, домашній напій. А щоб такої смакоти вийшло більше, ми радимо робити дуже концентрований компот, засинаючи ягоди на дві третини банки з додаванням 1,5-2 склянок цукру. Такий компот дуже добре зберігається, ягоди з нього можна використовувати як начинку для пиріжків, а рідина перед вживанням потрібно лише розвести кип’яченою водою за смаком.

    Інгредієнти:

    • Аґрус – 250-300 гр.
    • Малина – 300 гр.
    • Цукор – 1,5-2 ст.
    • Вода – скільки увійде в банку.

    Процес приготування:

  • Кришки промийте водою з миючим засобом і прокип’ятіть в чистій каструлі протягом 5 хвилин.
  • Банки добре вимийте, стерилізуйте.
  • Ягоди аґрусу і малини потрібно перебрати, а потім промити під проточною водою і дати воді стекти через друшляк. Малину промивайте акуратно, щоб не пошкодити її.
  • Агрус і малину викладіть в стерилізовані банки.
  • Залийте окропом ягоди, прикрийте чистими кришками і дайте їм постояти 15-20 хвилин.
  • Далі злийте воду в каструлю, скориставшись кришкою-ситечком.
  • Додайте цукор, закип’ятити сироп, дочекайтеся, поки цукор повністю розчиниться.
  • Киплячим сиропом залийте банки з ягодами і дайте їм знову постояти під кришками і пропарити 15-20 хвилин.
  • Знову злийте сироп в каструлю, закип’ятити його і закатайте банки на зиму.
  • Поставте банки на кришки, закутайте чимось теплим і дайте їм повністю охолонути.
  • Потім виносьте банки на тривале зберігання в темне, прохолодне приміщення.
  • Приємного апетиту!

    Смачний компот з агрусу і абрикосів на зиму

     

    Абрикоси – це солодкі, чудово пахнуть південні фрукти, з якими звичайний компот з агрусу буде ще смачніше! Проте врахуйте, що, закочуючи компоти з косточковыми плодами без видалення кісточок їх потрібно випити протягом двох років, щоб виключити ймовірність отруєння.

    Інгредієнти:

    • Аґрус – 250 гр.
    • Абрикоси – 250-300 гр.
    • Цукор – 1,5 ст.
    • Вода – скільки увійде в банку.

    Процес приготування:

  • Промийте банки, стерилізуйте в духовій шафі або над парою.
  • Кришки вимийте зі засобом, придатним для миття посуду, а потім кип’ятіть протягом 5 хвилин.
  • Агрус переберіть від сміття, добре промийте, дайте воді стекти через друшляк. Хвостики не видаляйте – це зайва робота, тому що в компоті вони нікому не заважають.
  • Абрикоси добре промийте, кісточки можна видалити або ж залишити плоди цілими.
  • Засинайте абрикоси аґрусом і заливайте банки окропом доверху.
  • Прикрийте банки чистими кришками і залиште настоятися 15-20 хвилин.
  • Далі воду злити в каструлю (використовуйте кришки-ситечка), додайте у воду цукор, доведіть сироп до кипіння і повного розчинення цукру.
  • Киплячим сиропом залийте банки з ягодами, дайте їм знову постояти не менше 15 хвилин.
  • Знову злийте сироп в каструлю, закип’ятити його і закатайте банки на зиму щільно і герметично.
  • Остуживайте банки, поставивши їх догори дном і обгорнувши пледом.
  • Холодні банки зберігайте в темному, прохолодному приміщенні.
  • Приємного апетиту!

    Як приготувати компот з агрусу і слив на зиму?

     

    Сливи з аґрусом – це ще одне відмінне асорті для компоту на зиму. Якщо сливи кисленькі, тоді цукру можна додати трохи більше ніж 1-1,5 склянки. Так у вас вийде концентрований напій, який потім можна буде розводити кип’яченою водою за смаком.

    Інгредієнти:

    • Аґрус – 250 гр.
    • Сливи – 250 гр.
    • Цукор – 1,5 ст.
    • Вода – скільки увійде в 3-х літрову банку.

    Процес приготування:

  • Трилітрові Банки добре промийте содою або будь-яким засобом, сполосніть і стерилізуйте над парою або в духовці. Кришки прокип’ятіть 5-7 хвилин.
  • Ягоди агрусу потрібно перебрати, потім промити в проточній холодній воді, зрізати хвостики не потрібно – в компоті вони не заважають.
  • Сливи промийте; кісточки з них можна видалити, якщо розрізати їх навпіл, а можна закочувати і з кісточками.
  • На дно банки покладіть сливи, зверху – агрус. Якщо вам потрібен дуже концентрований компот, тоді врахуйте, що загальний обсяг заставлених фруктів і ягід повинен доходити до плічок банок.
  • Залийте банки окропом, дайте їм постояти 15-20 хвилин, щоб їх вміст гарненько пропарилось.
  • Потім воду злийте у велику каструлю, використовуючи кришку з дірочками.
  • У сироп додайте цукор і закип’ятити його.
  • Киплячий сироп залити в банки доверху, дайте їм постояти 15-20 хвилин.
  • Знову злийте сироп в каструлю, доведіть до кипіння і залийте назад у банки.
  • Загорніть банки герметично кришками.
  • Дайте компоту охолонути під пледом, при цьому банки повинні стояти на кришках, що допоможе визначити, випливає компот або ж банки дійсно добре закручені.
  • Охолоджений компот з агрусу і злив зберігайте в прохолодному, темному коморі або в погребі.
  • Приємного апетиту!

    Дуже простий компот з агрусу без стерилізації

    З агрусу можна приготувати компот, який не вимагає попередньої стерилізації банок, важливо лише добре вимити їх. Допоможе в такій справі метод триразової заливки, у процесі якого всі мікроби, які були, знищуються окропом. А ось кришки кип’ятити все ж доведеться.

    Інгредієнти:

    • Вода – скільки увійде в 3-х літрову банку.
    • Аґрус – на 2/3 банки.
    • Цукор 1,5 ст.

    Процес приготування:

  • Трилітрові банки промийте, обдайте окропом.
  • Ягоди переберіть, хвостики можна не відрізати, а потім засипте на 2/3 об’єму кожної банки.
  • Залийте банки окропом до самого верху, дайте їм постояти 10-15 хвилин. Прикрийте банки зверху чистими кришками.
  • Воду з банок перелийте у велику каструлю за допомогою кришки-ситечка.
  • У каструлю всипте цукор з розрахунку по 1,5 склянки на одну трилітрову банку (або регулюйте кількість цукру за своїм розсудом).
  • Доведіть сироп з цукром до кипіння, розчиніть цукор повністю і залийте в банки, накрийте кришками, давши знову постояти 15-20 хвилин.
  • Знову злийте сироп, доведіть до кипіння, залити в банки і знову дайте компоту постояти 15 хвилин.
  • В останній раз закип’ятити сироп, влити в банки з ягодами до самого верху і тепер укупорьте їх герметично кришками.
  • Банки переверніть догори дном, укутайте чим-то теплою і дайте їм повністю охолонути, а потім виносьте на тривале зберігання в прохолодне приміщення.
  • Приємного апетиту!