Каша з гарбузом

Гарбуз – визнаний чемпіон за вмістом різних корисних мікроелементів. В ній знаходяться
вітаміни В, С, Е, кальцій і найважливіший продукт для обміну речовин – карнітин.
Все це можна отримати в будь-який час року – гарбуз може зберігатися в домашніх
умовах дуже довгий час. Крім того, калорійність гарбуза вкрай мала, що
робить її відмінним джерелом енергії під час дієти.
Ці показники
змушують кухарі з усього світу ламати голову, як приготувати гарбуз,
зберігши її корисні властивості, а сама страва зробити максимально смачним, щоб
батькам було простіше привчити своїх малюків до здорового харчування.
У багатьох країнах
прийнято додавати гарбуз в каші, що дозволяє отримати збалансоване і
насичене блюдо. Можна використовувати манку, пшоно, рис, вівсянку або кукурудзяну
крупу. В якості смакових добавок підійдуть мед, горіхи, сухофрукти та будь-які
інші інгредієнти, в залежності від фантазії самого кухаря.
Найоригінальніший
рецепт такого десерту – це каша, приготовлена всередині самої гарбуза. Таким
стравою можна порадувати не тільки близьких, але і здивувати гостей. В такому випадку
кашу подають прямо в «горщику». Якщо ж гарбуз просто додають шматочками або в
вигляді пюре, то блюдо викладають в глибокі тарілки і подають порційно.

Пісна пшоняна каша з гарбузом

Фото №1. Рецепт пшоняної каші з гарбузом

Дуже легкий і
смачний десерт, який заряджає енергією на цілий день. Крім гарбуза і крупи,
інгредієнтів практично не потрібно. Страва добре підходить для сніданку.
Інгредієнти:

  • Гарбуз – 750г;
  • Пшоно – 250г;
  • Рослинна олія –
    25г;
  • Вода – 3 склянки;
  • Спеції: сіль, цукор.

Як приготувати пшоняну кашу з гарбузом:
1. Гарбуз очистити від
шкірки і насіння, нарізати дрібними кубиками, викласти в каструлю;
2. Воду окремо закип’ятити і залити гарбуз окропом, варити 10 хвилин на середньому вогні;
3. Пшоно промити, додати в каструлю,
варити ще 20 хвилин, постійно помішуючи;
4. Додати цукор і трохи солі, влити
рослинна олія;
5. Щільно закрити кришкою і дати настоятися
30 хвилин.

Смачна молочна рисова каша з гарбузом

Фото №2. Рецепт рисової каші з гарбузом на молоці

Блюдо відмінно
підійде для розвантажувальних днів, особливо в зимовий період. Вітамінний коктейль
з гарбуза і молочних продуктів підтримає організм під час холодів, а рис
додасть сил та енергії.
Інгредієнти:

  • Рис – ½ склянки;
  • Гарбуз – 400г;
  • Молоко – 1
    стакан;
  • Вершкове масло
    – 4ч.л.;
  • Вода;
  • Спеції: сіль, цукор,
    ванільний цукор.

Як приготувати рисову кашу з гарбузом:
1. Гарбуз очистити, відокремити 1 великий шмат і нарізати кубиками середньої
величини;
2. Закип’ятити воду (приблизно 1 склянка),
кинути в окріп і гарбуз
варити 5 хвилин;
3. Воду після варіння злити в окрему
ємність;
4. Промити рис, залити 1 літром води і варити до готовності, злегка помішуючи;
5. Злити воду з рису, залити його молоком і
закип’ятити;
6. У готову кашу додати варений гарбуз і ½
склянки тієї води, в якій вона варилася;
7. Додати 1 чайну ложку ванільного і 3 столових ложки звичайного цукру, щіпку солі;
8. Перемішати, прокип’ятити ще 2-3 хвилини;
9. Каструлю зняти з вогню, накрити теплим
рушником і дати настоятися.

Кукурудзяна каша з гарбузом в мультиварці

Фото №3. Рецепт кукурудзяної каші з гарбузом в мультиварці

Найпростіший спосіб
приготувати кукурудзяну кашу з гарбузом – це скористатися мультиварка. Підготовка всіх
продуктів займе не більше 10 хвилин, а далі справа за технікою. Каша вийдуть
дуже м’якою і ароматною.
Інгредієнти:

  • Гарбуз – 150г;
  • Кукурудзяна крупа – 1
    стакан;
  • Молоко – 4 склянки;
  • Вода – 4 склянки;
  • Спеції: сіль, цукор.

Як приготувати кашу з гарбузом в мультиварці:
1. Гарбуз очистити від
шкірки, видалити насіння і виділити невеликий
шматок м’якоті;
2. Нарізати скибочки гарбуза на дрібні кубики,
викласти в каструлю;
3. Влити в миску молоко і воду, всипати
кукурудзяну крупу і перемішати;
4. Додати сіль і цукор за смаком;
5. Готувати в режимі «Каша» 35 хвилин.

Вівсяна каша в гарбузі в духовці

Фото №4. Рецепт вівсяної каші з гарбузом в духовці

Важко уявити
більш оригінальний спосіб, як зварити вівсяну кашу. Запекаясь всередині гарбуза,
вівсянка просочується гарбузовим смаком і ароматом. У підсумку виходить смачне
страва з оригінальною подачею.
Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1шт;
  • Вівсяні пластівці – 1/2 склянки;
  • Молоко – 1
    стакан;
  • Вода – 1
    стакан;
  • Родзинки – 100г;
  • Вершкове масло;
  • Спеції: цукор, сіль.

Як приготувати кашу з гарбузом в духовці:
1. Від гарбуза акуратно відокремити верхівку,
видалити насіння і ретельно промити;
2. Вирізати м’якоть, залишивши стінки по 1см;
3. Половину м’якоті нарізати дрібними
кубиками і варити 10 хвилин;
4. Вівсяні пластівці ретельно промити,
висипати в каструлю, залити 1 склянкою води і варити
до напівготовності;
5. Родзинки запарити окропом;
6. У гарбузовий «горщик» висипати вівсянку,
варений гарбуз і родзинки;
7. Посипати цукром, залити гарячим молоком
і накрити кришкою (верхівкою від гарбуза);
8. Духовку розігріти до 180 градусів і
запікати страву 50 хвилин;
9. Вимкнути духовку і дати настоятися гарбузі
10-15 хвилин;
10. Додати вершкового масла.
Тепер ви знаєте, як готувати кашу з гарбузом. Приємного апетиту!
Каша з гарбузом – це
невичерпне джерело вітамінів і мікроелементів. Саме тому її
рекомендують для підтримки імунітету і дорослим, і маленьким дітям.
Рекомендації від досвідчених кулінарів допоможуть зробити кашу не тільки корисною, але і
смачної:

  • Для каші краще всього
    використовувати гарбуз мускатних сортів, тоді вона буде такою ж смачною навіть
    коли охолоне;
  • Після приготування
    у кашу потрібно обов’язково додати вершкове масло;
  • Для більш
    насиченого смаку можна змішати кашу з курагою, родзинками, горіхами або
    чорносливом;
  • Гарбуз можна як
    варити шматочками, так і потовкти
    у пюре;
  • Воду, в
    якій вариться гарбуз, краще не
    зливати, а пізніше додати в кашу;
  • Щоб надати страві
    апетитний аромат, можна використовувати корицю і ванільний цукор;
  • Каструлю
    з кашею після варіння треба обгорнути теплим рушником і дати каші дозріти;
  • Каша з гарбузом – користь у будь-який час року, так що запастися головним інгредієнтом краще заздалегідь.