Манна каша – це зовсім не болісне випробування, як багатьом бачилося в дитинстві, а смачне і поживне блюдо. Її навіть можна віднести до десертів, особливо, якщо додати трохи улюбленого варення. Приготування займає всього кілька хвилин, що дозволяє швидко і ситно нагодувати всю родину, включаючи самих маленьких її представників.
Багато вважають манну кашу шкідливим продуктом і намагаються виключити її з раціону. Таке негативне ставлення зумовлене тим, що в крупі міститься глиодин. Це речовина заважає організму засвоювати деякі вітаміни і корисні мікроелементи, наприклад вітамін Dі кальцій. Тим не менш, для шлунка дорослої людини манна каша не таїть ніякої загрози. Бажано не давати її лише дітей в перший рік життя.
А ось користь манки – факт незаперечний. В ній знаходиться дуже багато білків, мінералів і вітамінів, які дають енергію і силу всьому організму. Обережними слід бути з манною кашею тим, хто намагається скинути зайві кілограми. Її рекомендують вживати при виснаженні і після складних операцій для швидкого набору ваги.
Кашу можна зварити на молоці або воді, додати цукор, варення, сироп, вершки і ваніль. Обов’язково в манку слід кинути хоча б невеликий шматочок вершкового масла. Оскільки це блюдо дуже любить «тікати» з каструльки, краще готувати на маленькому вогні, постійно помішуючи. Зазвичай це займає не більше 5 хвилин.
Манна каша на молоці без грудочок
Фото манної каші на молоці без грудочок
Найчастіше діти (та й дорослі) відмовляються їсти манну кашу з-за присутності в ній неприємних грудочок. Щоб їх уникнути, важливо точно слідувати рецептом, дотримуючись пропорції інгредієнтів. Кашу варимо на молоці, але з невеликим додаванням води.
Інгредієнти:
- ½ Склянки молока;
- ¼ Склянки води;
- 3 ч. л. манної крупи;
- 1 щіпка солі;
- Цукор;
- Вершкове масло.
Спосіб приготування:
- В одну каструльку налити воду і молоко.
- Засипати манну крупу і дати їй розбухнути протягом 10 хвилин.
- Ретельно перемішати вміст каструльку, відокремивши манку від дна;
- Додати трохи солі і цукру за смаком, ще раз перемішати.
- Поставити каструльку на маленький вогонь.
- Перемішувати манку приблизно 1 раз в хвилину, довести до кипіння.
- Постійно помішуючи кашу, варити ще 3 хвилини.
Манна каша в мультиварці для дітей
Фото манної каші в мультиварці для дітей
Оскільки шкоду і користь манки викликають постійні суперечки, зовсім маленьким діткам її давати не рекомендується. Прикорм краще починати після того, як дитині виповниться рік. Ідеальним варіантом для цього стане каша, приготовлена саме в мультиварці. Якщо у вашої мультиварки немає програми «Молочна каша», як в редмонд або поларіс, скористайтеся режимом «Рис» або «Паста».
Інгредієнти:
- 40 г манної крупи;
- 480 мл молока;
- 2 ч. л. цукру;
- 20 г вершкового масла;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Висипати крупу в каструлю мультиварки.
- Залити холодним молоком, додати цукор, масло і сіль (на кінчику ножа), перемішати.
- Виставити режим «Молочна каша», закрити кришку і готувати 10 хвилин.
- Додати ще трохи вершкового масла, перемішати.
Смачна манна каша на воді
Фото смачною манної каші на воді
Іноді трапляється так, що на молоко у когось в родині алергія, а побалувати близьких солодкою манною кашею все одно хочеться. Цей рецепт дозволяє приготувати смачну страву на звичайній воді без будь-яких проблем.
Інгредієнти:
- 2 ст. л. манної крупи;
- 2 ч. л. цукру;
- 1 стакан води;
- Вершкове масло;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Воду вилити в каструльку, закип’ятити.
- У киплячу воду всипати цукор і маленьку щіпку солі.
- Повільно засипати в каструлю крупу.
- Готувати 3 хвилини, інтенсивно помішуючи.
- Накрити каструлю кришкою і залишити на 5-7 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати манну кашу. Приємного апетиту!
Манна каша – страва дуже неоднозначне і суперечливе. Хтось її з дитинства недолюблює, інші ж і дня не можуть прожити без тарілочки ароматного ласощі. Як приготувати манну кашу так, щоб вона сподобалася навіть затятим супротивникам манки, підкажуть досвідчені кулінари:
- Краща посуд для приготування манної каші – це алюмінієва каструлька з товстим дном;
- Молоко або вода, які ви плануєте додавати в манку, повинні бути прохолодними;
- Щоб уникнути грудочок, перед тим, як варити манку, її необхідно залити молоком або водою і дати їй розбухнути;
- Після того, як манка закипить, її потрібно постійно помішувати, інакше каша може пригоріти до каструльці;
- Перед тим, як готувати кашу, уважно вивчіть термін придатності на коробочці. Найсмачніше блюдо вийде тільки зі свіжої манки;
- Щоб визначиться, скільки манку варити, потрібно подивитися на розмір крупинок. Чим вони дрібніше, тим швидше каша загусне;
- Для сніданку краще підійде рідка каша, а ось густу можна запропонувати на обід;
- Не варто відходити від плити, поки вариться каша, якщо ви, звичайно, не використовуєте для цього мультиварку.