Кабачкова ікра з майонезом – це овочеве блюдо, яке найчастіше заготовляють на зиму сучасні господині. Справа в тому, що для нього потрібно мінімум інгредієнтів, які завжди є під рукою. При цьому і саме приготування досить просте і зрозуміле навіть починаючому кулінару. Готове ласощі може простояти в коморі або в холодильнику всю зиму, постійно радуючи своїм відмінним смаком і вітамінним складом. Втім, можна зробити ікру з кабачків на майонезі і для моментального використання – довго настоюватися цієї страви не потрібно.
До складу кабачкової ікри можуть входити і інші овочі, які дозволяють урізноманітнити смак цієї закуски. Так, багатьом подобається поєднувати з кабачками болгарський перець, часник, моркву, цибулю та ін. Практично в кожному рецепті ікри обов’язково зустрічаються помідори. Вони можуть бути представлені у свіжому вигляді, але частіше використовують томатну пасту, сік або пюре.
Якщо мова йде про заготовки на зиму, то до складу кабачкової ікри додають оцет. Він є самим доступним консервантом і надовго зберігає смакові якості страви. Овочі для ікри просто відварюють і подрібнюють, іноді кладуть у свіжому вигляді. При цьому зберігаються всі вітаміни і корисні речовини.
Можна подавати ікру до столу гарячою або холодною. Деякі використовують її у вигляді салату чи гарнір до м’ясних і рибних страв, інші ж воліють вживати це ласощі у ролі закуски. Його можна намазати на хліб і отримати дуже соковиті бутерброди. Для святкового столу буде досить покласти ікру з кабачків в красиву глибоку тарілку і поставити на стіл.
Домашня кабачкова ікра з майонезом на зиму
Кабачкова ікра – це, мабуть, найпопулярніше блюдо, яке можна придумати з цього овоча. За цим рецептом вийде дуже ніжна і ароматна закуска. Червоний перець додасть їй пікантну нотку, але це тільки прикрасить загальну картину смаку. Якщо ви категорично проти гострих страв, то виключіть цю приправу, а також трохи зменшіть кількість часнику. Найкраще зробити пюре з свіжих томатів, але завжди можна замінити їх будь-яким томатним соусом або пастою на свій розсуд.
Інгредієнти:
- 3 кг кабачків;
- 100 мл рослинного масла;
- 250 г майонезу;
- 250 мл томатного пюре;
- 1 ст. л. солі;
- 2 ст. л. оцту;
- 100 г цукру;
- 10 зубчиків часнику;
- 1 ч. л. червоного меленого перцю.
Спосіб приготування:
- Кабачки очистити від шкірки і насіння, нарізати великими кубиками.
- Пропустити кабачки через м’ясорубку, слідом прокрутити зубчики часнику.
- До отриманої суміші кабачків і часнику додати томатне пюре і майонез.
- Приправити овочі сіллю, цукром і перцем, влити в ікру рослинне масло і все добре перемішати.
- Гасити овочеву суміш на невеликому вогні 3 години, в самому кінці додати оцет.
- Ікру розкласти в стерильні банки, закатати кришками.
Кабачкова ікра з майонезом і томатною пастою в мультиварці
Багато господинь вважають за краще готувати кабачкову ікру саме в мультиварці. Так весь процес стає набагато простіше, адже за стравою не доведеться наглядати – можна сміливо довірити його своєю кухонною помічниці. Якщо під рукою не виявиться блендера, можна скористатися звичайною м’ясорубкою для подрібнення кабачків. Проте варто враховувати, що при використанні м’ясорубки в кабачках залишається більше соку, і ікра вийде більш рідкою.
Інгредієнти:
- 1,5 кг кабачків;
- 3 цибулини;
- 100 г томатної пасти;
- 100 г майонезу;
- 1 ст. л. цукру;
- ½ Склянки рослинного масла;
- ½ Ст. л. солі;
- Чорний перець.
Спосіб приготування:
- Нарізати цибулю дрібними кубиками, в чашу мультиварки залити рослинне масло.
- Слідом додати в чашу цибулю, сіль, трохи чорного перцю, сіль і томатну пасту.
- Всі інгредієнти добре перемішати і включити режим «Гасіння».
- Періодично помішуючи вміст мультиварки, готувати у цьому режимі 20 хвилин.
- Отриману суміш перекласти з мультиварки в глибоку тарілочку.
- Кабачки почистити, видалити насіння, подрібнити овочі з допомогою блендера.
- Викласти в чашу мультиварки кабачки і майонез, перемішати.
- Готувати кабачків режимі «Гасіння»1 годину 20 хвилин, іноді помішуючи блюдо.
- Додати в каструлю суміш цибулі і томатної пасти, ще раз перемішати і продовжувати тушкувати ще 40 хвилин.
- Після звукового сигналу можна подавати ікру до столу або загорнути в чисті банки.
Тепер ви знаєте, як готувати кабачкову ікру з майонезом. Приємного апетиту!
Кабачкова ікра з майонезом – це доступна, корисна і дуже смачна закуска з різних овочів. Смак цього частування знайомий кожному, але це не заважає постійно експериментувати в процесі приготування страви, отримуючи нові пікантні нотки. Для цього потрібна лише кулінарна фантазія і кілька рекомендацій, як готувати кабачкову ікру з майонезом:
- Якщо ви хочете заготовити кабачкову ікру на зиму, то обов’язково перекладайте її в баночки відразу ж полі приготування, поки суміш ще гаряча. Остуджувати банки потрібно догори дном під теплою ковдрою, щоб не було різкого перепаду температури;
- Якщо ви хочете відразу подавати ікру до столу, то рекомендується дати їй трохи настоятися і охолонути;
- З кабачків потрібно обов’язково видалити великі кісточки, інакше вони можуть гірчити;
- Ікра може довго зберігатися в загорнених баночок, але після їх відкриття продукт слід вжити в їжу протягом 3-х днів, інакше він просто зіпсується;
- У кабачкову ікру можна додати будь-які інші овочі: болгарський перець, помідори, морква, баклажани, цибулю та ін. Їх досить точно так само подрібнити в блендері або попустити через м’ясорубку і тушкувати разом з кабачками;
- Урізноманітнити смак і колір кабачкової ікри допоможе свіжа зелень. Ця закуска відмінно поєднується з петрушкою, кропом, базиліком і пр.