Овочеве рагу з м'ясом

Овочеве рагу з м’ясом – це популярний друге блюдо, особливі інтерпретації якого є практично в будь-якій кухні світу. Це частування добре не тільки своїми смаковими якостями, але і корисними властивостями. Оскільки овочі не обсмажуються, а тушкуються, вітаміни зберігаються практично повністю.
Калорійність і жирність страви більшою мірою залежить від м’яса. Яких-небудь обмежень для цього інгредієнта немає, тому можна сміливо використовувати курку, індичку, свинину, яловичину, телятину та ін. При цьому можна порізати м’ясо на шматочки, додати разом з кісточками, або ж перемолоти у фарш.
Щоб страву можна було назвати рагу, достатньо трьох-чотирьох основних овочів. Зазвичай це картопля, цибуля та морква. Тим не менш, такий варіант більше буде схожий на спекотне, а ось для цього рагу знадобиться юшка. Для цього додають помідори, болгарський перець або томатну пасту. Також можна заправити рагу овочевим соком будь-якого змісту.
За великим рахунком, в рагу можна додати будь-які овочі: білокачанну або кольорову капусту, баклажани, кабачки і ін. Також одним з обов’язкових інгредієнтів вважається часник. Можна обмежитися парою зубчиків, або ж додати цілу головку, в залежності від власних уподобань.
З приправ в рагу кладуть сіль, запашний, червоний і чорний перець, лавровий лист. Для кислинки можна використовувати лимонну кислоту, а солодкуватого присмаку – цукор.
Подають рагу в глибокій тарілці. Можна їсти виделкою або ложкою, залежно від кількості юшки. Перед подачею потрібно прикрасити страву дрібно рубаною зеленню. З рагу відмінно поєднуються сметанний і часниковий соус.

Овочеве рагу з м’ясом і капустою в мультиварці

Простий вітамінний рецепт, який можна собі дозволити в будь-який час року. Якщо під рукою немає помідорів, можна використовувати томатну пасту в якості заправки. М’ясо підійде будь-яке. При бажанні можна навіть використовувати фарш.
Інгредієнти:

  • 400 г м’яса;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 3 картоплі;
  • ½ Білокачанної капусти;
  • 3 помідори;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • М’ясо промити, обсушити і нарізати довільними шматочками.
  • Натерти моркву, подрібнити цибулю нашаткувати капусту.
  • Картоплю і помідори нарізати невеликими кубиками.
  • У чашу мультиварки налити трохи рослинного масла і злегка обсмажити м’ясо в режимі «Смаження».
  • Додати цибулю і моркву, перешкодити, продовжувати смажити.
  • Викласти картоплю і капусту, долити 2-3 столові ложки води.
  • Засипати в каструлю помідори, посолити, поперчити і виставити режим «Гасіння».
  • Готувати рагу 1 годину 30 хвилин.

Смачне овочеве рагу з м’ясом і кабачками

Цей рецепт можна використовувати, як основу для своїх кулінарних фантазій. У нього відмінно впишуться і баклажани, цвітна капуста і болгарський перець. Кабачки краще всього брати молоді, тоді їх можна не чистити.
Інгредієнти:

  • 300 г свинини;
  • 1 картопля;
  • 2 цибулини;
  • 1 кабачок;
  • 2 помідори;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • Часник;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • М’ясо промити, видалити прожилки і нарізати кубиками.
  • Розігріти сковорідку з рослинним маслом і смажити свинину 15 хвилин, часто помішуючи.
  • Всі овочі почистити і нарізати довільними невеликими шматочками.
  • Додати картоплю, моркву і кабачок до м’яса. Смажити ще 15 хвилин.
  • Засипати цибулю, перешкодити і накрити сковороду кришкою.
  • Овочі протушкувати 5 хвилин, потім додати помідор і часник.
  • Посолити, поперчити, перемішати весь вміст сковорідки.
  • Готувати під кришкою ще 5 хвилин.
  • Дати страві настоятися 10-15 хвилин після приготування.

Тепер ви знаєте, як готувати овочеве рагу з м’ясом. Приємного апетиту!
Овочеве рагу з м’ясом зможе приготувати навіть той, хто зовсім нічого не розуміє в кулінарії. При цьому страва вийде смачним, поживним і апетитним. Навіть якщо ви вже не перший раз стикаєтеся з подібним рецептом, вам не зашкодить згадати кілька основних моментів приготування рагу:

  • Обсмажувати м’ясо і овочі можна прямо в каструлі, якщо у посуду досить товсті стінки;
  • Якщо овочі погано пускають сік, необхідно додати в рагу воду;
  • Краще всього визначати готовність рагу по картоплі. Якщо він став м’яким, значить страва вже готове. Жирне м’ясо, яке вимагає більш тривалої обробки, рекомендується обсмажити до напівготовності ще до гасіння;
  • Якщо ви любите, щоб в рагу було більше юшки, додайте більше помідорів;
  • Якщо хочеться додати кислинки, можна вичавити в рагу трохи лимонного соку або кинути невелику щіпку лимонної кислоти;
  • Часник надає рагу особливий апетитний аромат. Вибирати кількість часнику рекомендується індивідуально. Головне не тиснути його часничницею, а подрібнити за допомогою звичайного ножа.