Картопля з тушонкою

Картопля з тушонкою була дуже популярною стравою в часи дефіциту, адже продукти, які входять до його складу, можна без труднощів знайти в кожному холодильнику. При цьому виходило смачне і ситне частування для всієї родини. Зараз можна без зусиль дістати найвишуканіші види м’яса і придумати до них різноманітні гарніри, але багато хто все одно періодично користуються рецептом картоплі з тушонкою. Зрештою, придумати більш швидкий вечерю практично неможливо – досить просто з’єднати всі інгредієнти в чашу мультиварки, в каструлі або на сковороді!
Найпростіший варіант тушкованого м’яса з картоплею передбачає присутність тільки цих двох продуктів. Картоплю при цьому смажать, варять, тушкують або запікають. Тушонку або обсмажують, або додають до гарніру відразу ж з баночки. При цьому абсолютно не важливо, з якого м’яса зроблені консерви. У будь-якому випадку страва буде дуже соковитим і ситним.
Зрозуміло, тушковане м’ясо з картоплею можна урізноманітнити та іншими інгредієнтами. Серед них і овочі, і гриби, і зелень, і різні спеції. Також можна додати до страви томатний або сметанний соус, посипати все твердим сиром, додати часник або гострий перчик і т. д. З картоплі з тушонкою навіть готують перші страви. Тоді можливих додаткових продуктів можна придумати ще більше. Крупи, макаронні вироби, бобові, галушки, відварені яйця, сушені гриби і ще безліч інших смакових добавок перетворять простий суп в королівське частування.
Подають картоплю з тушонкою так само, як і готують – все упереміш. Можна прикрасити його свіжою зеленню або овочами.

Смачна картопля з тушонкою в мультиварці

В мультиварці картопля з тушонкою виходить дуже ніжною і м’якою, за рахунок того, що продукти не просто тушкуються, а тужать всередині каструльки. Щоб картопля при цьому не втратила форму, краще нарізати її крупними шматочками. Кількість часнику і цибулі при бажанні можна зменшити, але із зазначеною кількістю страва буде дуже соковитим і ароматним. Чашу мультиварки перед початком приготування навіть не потрібно змащувати маслом – в тушенке більш ніж достатньо жиру, щоб картопля не пригоріла.
Інгредієнти:

  • 1 банка тушонки;
  • 10 картоплин;
  • 10 зубчиків часнику;
  • 5 цибулин;
  • 2 лаврових листочка;
  • 1 пучок кропу;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати картоплю великими шматочками довільної форми.
  • Тушонку викласти в тарілочку і розім’яти.
  • Часник і цибулю також нарізати великими часточками.
  • Викласти в чашу мультиварки весь картоплю, зверху засипати цибулю і часник.
  • Слідом за овочами додати в каструльку тушонку і лаврові листочки.
  • Все посолити і поперчити за смаком, перемішати між собою інгредієнти і закрити кришку мультиварки.
  • Готувати картопля з тушонкою в режимі «Гасіння» 1 година 30 хвилин, потім потримати трохи в режимі «Підтримка температури» («Підігрів»).
  • Кріп дрібно порізати і висипати в чашу мультиварки після сигналу, перемішати.

Варена картопля з тушонкою в каструлі

Немає нічого простіше, ніж приготувати варена картопля з тушонкою в каструльці. Всього кілька хвилин часу, і буде готовий повноцінний вечерю з м’ясом і гарніром. Особливістю цієї страви стане томатний соус, який краще всього поєднується саме з яловичої тушонкою. Зазвичай він продається вже в готовому вигляді в скляних баночках. Також соус можна замінити томатною пастою або кетчупом, трохи розбавивши їх кип’яченою водою.
Інгредієнти:

  • 3 картоплини;
  • 1 цибулина;
  • 1 банку яловичої тушонки;
  • 1 морква;
  • 200 г томатного соусу;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 помідори;
  • 20 г вершкового масла;
  • Зелень;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Картоплю нарізати великими шматками і відварити до готовності в підсоленій воді.
  • Нарізати дрібно цибулю і часник, на середній тертці натерти моркву.
  • В окремій каструльці розігріти олію, обсмажити до прозорості цибулю з часником.
  • Додати до овочів морква і вершкове олію, смажити все до золотистого кольору.
  • Тушковане м’ясо дістати з баночки, подрібнити виделкою і викласти м’ясо в загальну каструльку.
  • Обсмажити тушонку 5-7 хвилин на середньому вогні.
  • Дрібно нарізати помідори і, разом з томатним соусом, відправити їх до тушенке.
  • Все ретельно перемішати, посолити і поперчити за смаком.
  • До овочів і тушенке викласти відварену картоплю, акуратно перемішати і тушкувати все разом 5 хвилин.
  • Посипати блюдо подрібненою зеленню і дати йому настоятися.

Суп з тушкованого м’яса з картоплею і вермішеллю

Тушонка відмінно підходить в якості м’ясної інгредієнти для супу. Перша страва вийде наваристим, смачним і ароматним. Головне в першу чергу відварити картоплю, щоб не довелося надто довго тримати на вогні тушонку. Так всі продукти розкриють свої смакові якості і стануть м’якими. Вермішель краще взяти супову – вона готується буквально за пару хвилин, так що можна буде додати її відразу ж разом з тушонкою. Якщо ж ви хочете заправити суп ріжками або макаронами твердих сортів, то надсилайте їх разом з піджаркою з овочів.
Інгредієнти:

  • 3 л води;
  • 1 банка тушонки;
  • 3 картоплини;
  • 100 г вермішелі;
  • 1 морква;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 1 цибулина;
  • Зелень;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Воду вилити в каструльку відповідного розміру і поставити її на вогонь.
  • Картоплю нарізати брусочками середньої величини і висипати їх у киплячу воду, варити 15 хвилин на середньому вогні.
  • Подрібнити На тертці моркву, цибулю нарізати невеликими кубиками.
  • На рослинній олії смажити овочі до золотистого кольору.
  • Висипати овочі в каструлю з картоплею і варити ще 5 хвилин.
  • Додати в суп тушонку і вермішель, добре перемішати.
  • Варити тушонку з вермішеллю пару хвилин, потім додати сіль і перець за смаком, зняти суп з вогню.
  • Дрібно нарізати зелень і висипати її в загальну каструльку.
  • Накрити суп кришкою і дати йому настоятися 15 хвилин.

Картопля, смажена з тушонкою на сковороді

Самий простий, зрозумілий і доступний з точки зору цін на продукти рецепт. Найкраще для нього підійде свиняча або яловича тушонка високої якості. Це блюдо важко назвати корисним дієтичним, але воно ідеально підходить для того, щоб швидко вгамувати голод і нагодувати всю сім’ю смачною вечерею з тих інгредієнтів, які опиняться під рукою. Рослинної олії може знадобитися і більше, в залежності від того, чи любите ви м’яку картоплю або ж віддаєте перевагу засмажені шматочки на гарнір.
Інгредієнти:

  • 1,5 кг картоплі;
  • 1 банка тушонки;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати картоплю соломкою і викласти на розігріту сковороду з рослинним маслом.
  • Смажити тушонку до золотистої скоринки і м’якості.
  • Тушковане м’ясо викласти на тарілочку, прибрати зайвий жир і м’ясо виделкою розім’яти.
  • Посолити і поперчити картоплю, додати на сковороду тушонку і обережно все перемішати.
  • Накрити сковороду кришкою, зменшити вогонь і тушкувати тушковане м’ясо з картоплею 5-10 хвилин.

Тепер ви знаєте, як готувати картоплю з тушонкою. Приємного апетиту!
Звичайно ж, картопля з тушонкою – це виключно домашнє блюдо і воно точно не підходить для зустрічі гостей. Тим не менш, його обов’язково потрібно тримати в кулінарній книзі на випадок, коли треба швидко нагодувати все сімейство збалансованим вечерею. Щоб з кожним разом блюдо виходило все краще і краще, потрібно запам’ятати такі хитрощі, як приготувати картоплю з тушонкою:

  • Перед тим як готувати, тушонку краще розім’яти виделкою, щоб всі шматочки були одного розміру, і не попадалося великих грудок;
  • Верхній шар жиру з тушонки краще не використовувати ‒ він може містити шкідливі речовини. Просто акуратно приберіть його з баночки;
  • Солити тушковане м’ясо з картоплею потрібно украй обережно – часто вона вже містить у собі достатню кількість солі, і ніяких приправ додавати не потрібно. Краще всього просто спробувати блюдо, а потім визначитися з необхідною кількістю спецій;
  • Солити страви з картоплі рекомендується тільки після того, як він вже трохи приготується (обсмажиться, протушкується, звариться). Сіль розм’якшує картоплю і вона стає дуже м’якою і рихлою і в підсумку може просто розвалитися і перетворитися на пюре, що потрібно далеко не у всіх рецептах;
  • Вибираючи тушонку, будьте гранично уважні. Перевіряйте термін придатності, процентний вміст жиру, виробника та ін. Краще не брати дуже дешеві продукти, інакше всередині банки буде лише жирова маса, практично не містить м’яса.