Котлети з грибами — це дуже незвично і смачно. Насправді апетитні котлетки легко зробити не тільки з яловичого або свинячого фаршу, ми пропонуємо кілька рецептів, де основними інгредієнтами крім грибів будуть гречана крупа, картопляне пюре, квасоля, різні овочі, спеції і зелень. А любителі м’ясних страв по достоїнству оцінять курячі котлети.
Як правило, для грибних котлет використовують свіжі гриби, самий вдалий варіант — лісові. Але страва вийде не менш смачним і ароматним, якщо застосовувати мариновані, солоні або сушені гриби. Печериці та гливи — доступні і відносно недорогі продукти — також відмінно підходять.
Принцип приготування грибних котлет мало чим відрізняється від м’ясних. Спочатку також готується фарш з продуктів, зазначених у рецепті, формуються вироби. Грибний інгредієнт або входить до складу фаршу, або використовується в якості начинки, і такі котлети вже більше нагадують знамениті зрази. Для зв’язки продуктів в грибні котлети включають яйце, сухарі, борошно, хліб, іноді вівсяні пластівці. Додаючи в блюдо різні овочі, спеції та зелень, можна варіювати смак і кожен раз отримувати абсолютно нове блюдо.
Будь-які із запропонованих котлет можна смажити на сковороді або запікати в духовці, так навіть вийде менш калорійне і більш корисно.
Картопляні котлети з грибами та цибулею
Картопля чудово поєднується з грибами та цибулею. З цих інгредієнтів виходять відмінні повітряні котлетки з практично делікатесним смаком — ситне блюдо для повноцінного обіду. Замість борошна у фарш можна покласти пару ложок манної крупи — котлети стануть неймовірно соковитими і ніжними. Подавати такі котлетки можна зі сметаною, овочевим салатом і різними соусами.
Інгредієнти:
- картопля — 500 г;
- борошно — 6 ст. л.;
- печериці — 100 г;
- сметана — 100 г;
- цибуля — 1 шт.;
- сир — 50 г;
- часник — 1 зубчик;
- сіль, перець;
- зелень;
- олія рослинна.
Спосіб приготування:
- Картопля очищаємо, відварюємо до готовності.
- Печериці і цибулю чистимо, дрібно нарізаємо. Інгредієнти обсмажуємо на сковороді з додаванням масла.
- Відварену картоплю розминаємо, охолоджуємо, додаємо трохи подрібненої зелені.
- Часник пропускаємо через прес, викладаємо в невелику миску, додаємо сметану, подрібнену зелень, тертий сир. Це буде соус до котлет.
- В остигле пюре додаємо борошно (2 ст. л.), добре перемішуємо.
- З картопляного тіста формуємо коржі, в центр викладаємо обсмажені гриби. Краї виробу щільно з’єднуємо, щоб вийшла котлета.
- Кожну котлету обвалюємо в борошні.
- Обсмажуємо на сковороді з двох сторін до приємної рум’яної скоринки.
- Готові котлети викладаємо на тарілку, поливаємо часниково-сметанним соусом і подаємо.
Пісні гречані котлети з грибами печерицями
Котлети з гречки і грибів — корисне і смачне блюдо, яке можна готувати не лише в піст, але і в звичайний день, щоб внести різноманітність у меню. За смаком такі котлети навіть не поступаються м’ясним, і не знаючи їх склад, складно здогадатися, що основними інгредієнтами цієї страви є гречка, гриби, цибулю і моркву. Смак котлет добре відтіняють спеції і пісний соус «Бешамель».
Інгредієнти:
- гречана крупа — 1 склянка;
- морква — 1 шт.;
- печериці — 300 г;
- цибуля — 1 шт.;
- житній хліб — 100 г;
- часник — 3 зубчики;
- панірувальні сухарі — 100 г;
- сіль, перець, спеції для фаршу;
- олія для смаження.
Пісний соус «Бешамель»:
- борошно — 50 р;
- вода — 150 мл;
- мускатний горіх — щіпка;
- сіль, перець;
- лимонний сік — 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Гречку промиваємо, відварюємо до готовності, охолоджуємо.
- Приготуємо соус. Борошно змішуємо з водою, масу обсмажуємо на сковороді, поки вона не змінить колір.
- Додаємо сіль, перець, мускатний горіх, лимонний сік, перемішуємо.
- Моркву очищаємо, натираємо. Часник пропускаємо через прес.
- Гриби, цибулю очистити, дрібно нарізаємо, обсмажуємо в олії разом з морквою до приємного золотистого кольору.
- Хліб замочуємо у невеликій кількості води, рідина віджимаємо.
- Гречку, гриби з’єднуємо, додаємо розмочений хліб, подрібнений часник, спеції, сіль, зелень. Масу добре перемішуємо.
- З фаршу формуємо невеликі котлетки, обвалюють у панірувальних сухарях.
- Підготовлені вироби обсмажуємо на олії з двох сторін.
- Подаємо з пісним соусом «Бешамель». Доповнюємо блюдо домашніми соліннями, салатами з овочів, маринованої або квашеною капустою.
Курячі котлети з грибами і сиром
Такі курячі котлети стануть приємним смачним сюрпризом для ваших близьких. Адже всередині є ароматна начинка, і знайдеться не так багато людей, байдужих до грибів і сиру. Гриби вибирайте будь-які. Звичайно, лісові будуть ідеальним варіантом, але підійдуть і звичні печериці. До грибів добре додати зелень, цибулю і спеції.
Інгредієнти:
- курячий фарш — 900 г;
- печериці — 300 г;
- цибуля — 1 шт.;
- сир — 150 г;
- зелень кропу — пучок;
- сухарі панірувальні — 3 ст. л.;
- сіль, перець;
- олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Гриби промиваємо, обсушуємо, дрібно нарізаємо. Лук очищаємо, подрібнюємо.
- Цибулю обсмажуємо до прозорості, додаємо гриби, готуємо до повного випаровування рідини, солимо, перчимо. Масу трохи охолоджуємо, додаємо рубану зелень.
- Сир натираємо, з’єднайте з грибами.
- У курячий фарш додаємо сіль, перець, добре перемішуємо.
- З невеликої кількості фаршу формуємо коржик розміром з долоню, в центр викладаємо сирно-грибну начинку. Краї виробу щільно скріплюємо.
- Котлети обвалюємо в сухарях. Обсмажуємо в олії по 10 хвилин з кожного боку.
- До курячих котлет добре подати овочеве рагу, картопляне пюре, салат із свіжих овочів. Можна запропонувати часниковий або грибний соус.
Прості котлети з квасолі та грибів
Котлети з квасолі нітрохи не гірше м’ясних, у них багатий гармонійний смак, чудовий аромат і приємна хрустка скоринка. Таке блюдо подавайте зі сметаною, майонезом або гірчицею. Квасолю можна використовувати будь-яких сортів.
Інгредієнти:
- печериці — 200 г;
- квасоля — 150 г;
- морква — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- сіль, перець;
- свіжий кріп — пучок;
- панірувальні сухарі — 100 г;
- яйце — 1 шт.;
- олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Квасоля замочуємо в холодній воді, залишаємо на ніч. Відварюємо до м’якості, перетворюємо на пюре.
- Печериці, цибулю очистити, дрібно нарізаємо. Моркву натираємо на тертці. Інгредієнти обсмажуємо в олії до готовності.
- Квасоля, гриби з’єднуємо, додаємо рубаний кріп, яйце, сіль, спеції, трохи панірувальних сухарів. Масу перемішуємо.
- З фаршу формуємо невеликі котлетки, які обвалюємо в сухарях і обсмажуємо в маслі з двох сторін.
- Подаємо з овочами і соусом до смаку.
Тепер ви знаєте, як готувати котлети з грибами. Приємного апетиту!
Як бачимо, котлети з грибами готують не тільки з м’ясного фаршу. Дуже смачними виходять страви на основі картоплі, квасолі та гречаної крупи. Такі страви корисні і здатні урізноманітнити щоденний раціон. Гриби надають виробам додатковий аромат. Всі котлети виходять надзвичайно смачними, а якщо їх доповнити різними соусами, то вони здивують своєю вишуканістю і ніжністю. Про те, як смачно приготувати котлети з грибами, розкажуть досвідчені кулінари:
- Щоб при формуванні котлет фарш не прилипав до рук, змочуйте долоні холодною водою.
- Якщо курячий фарш виходить дуже рідким, додайте трохи манки: так ви не тільки щільно скріпіть масу, але і отримаєте більш пишні і ніжні котлети.
- Щоб курячі котлети вийшли більш соковитими, додайте у фарш трохи свинячого сала, пропущеного через м’ясорубку. Замість сала можна покласти пару ложок вершкового масла.
- Хліб в котлетах можна замінити на вівсяні пластівці, це зробить вироби більш м’якими і корисними.
- Гриби для приготування котлет вибирайте будь-які: лісові, печериці, гливи. Їх слід почистити, розібрати на капелюшки, відрізати кінчик ніжки і промити. Якщо вдома є заморожені — теж непоганий варіант. Гриби розморозьте, злийте воду і використовуйте. Лісові попередньо відварюйте.
- Котлети з грибами вийдуть не менш смачними, але набагато більш корисними, якщо їх не обсмажувати на сковороді, а запекти в духовій шафі.
- Якщо кладете в фарш цибуля ріпчаста, то нарізайте його як можна дрібніше.
- Щоб котлети були більш соковитими, додайте у фарш натерті на тертці картоплю, кабачок, морква. Пишність виробам надає білий хліб і манна крупа. Хліб для цих цілей краще всього використовувати не свіжий, а трохи черствий.