Морквяні котлети

Морквяні котлети – універсальне блюдо у всіх сенсах. Вони поєднують у собі і приємний зовнішній вигляд, і корисні властивості, і, звичайно ж, ніжний смак і аромат. Крім того, це частування можна приготувати як солодких, так і солоним.
Для приготування морквяного котлеток потрібно зовсім небагато продуктів. Придбати півкіло моркви може дозволити собі кожен. Крім неї знадобиться інгредієнт, який дозволить скріпити котлети. Це може бути борошно або манна крупа. Перед тим, як готувати, котлети зазвичай опускають у панірування. Для цього також використовують борошно, манку, або ж дрібні сухарики.
Щоб урізноманітнити блюдо, морквяний «фарш» додають яблука, курагу, родзинки, ваніль, сир тощо Для несолодких котлет можна взяти зелень, горіхи. У будь-якому випадку, в рецепт входить і сіль, і цукор, тільки в різних пропорціях. Це дозволяє максимально розкрити смак приготованого блюда.
Зробити морквяні котлети можна в пароварці, мультиварці, духовці, або ж скористатися сковорідкою. Найменше калорійність буде при приготуванні на пару. Таке блюдо максимально обезжирено, так що підійде для будь-якого шлунка.
В залежності від вибраного рецепту, морквяні котлети можуть стати основною стравою, десертом, або ж гарніром. При будь-якому наборі інгредієнтів вони відмінно поєднуються зі сметаною. Для солоних котлеток підійдуть будь-які соуси, а для солодких – варення, джем, згущене молоко та ін.

Морквяні котлети на пару з манкою

Просте, корисне, дієтичне блюдо для всієї родини, починаючи з самих маленьких діток. Смак у котлеток виходить солодкуватий, але не нудотним. Якщо під рукою виявиться пароварка, необхідно вибрати режим з найбільшим пароутворенням, а час приготування скоротити до 20 хвилин.
Інгредієнти:

  • 600 г моркви;
  • 4 ст. л. манної крупи;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 щіпка солі;
  • 1 яйце;
  • 125 мл молока;
  • 30 г вершкового масла;
  • 4 ст. л. панірувальних сухарів.

Спосіб приготування:

  • Помити і моркву очистити, натерти на тертці з великими зубцями.
  • У каструльці змішати молоко, цукор, вершкове масло і сіль.
  • Додати моркву, тушкувати на повільному вогні 15 хвилин.
  • Всипати в каструльку манну крупу, продовжувати гасіння ще 5 хвилин.
  • Дати моркви охолонути, потім вбити яйце і перешкодити.
  • Зліпити котлети, обкачати в панірувальних сухарях.
  • У каструлі закип’ятити воду, зверху встановити друшляк і викласти в нього котлети.
  • Готувати 35 хвилин.

Морквяні котлети з сиром в духовці

Відмінна альтернатива сирників. З додаванням сиру, котлети стають ще більш поживними і корисними. Якщо сирки солодкі, можна цукор не додавати. При бажанні їх можна замінити звичайним сиром, тоді слід злегка підсолодити котлети. Курагу можна виключити з рецепту, або ж замінити родзинками.
Інгредієнти:

  • 500 г моркви;
  • 2 солодких сирка;
  • 2 яйця;
  • 150 г манної крупи;
  • 50 г кураги.

Спосіб приготування:

  • Моркву відварити, очистити від шкірки і дрібно натерти.
  • Курагу дрібно нарізати.
  • В об’ємній тарілці змішати моркву, курагу, сир, яйця і 100 г манки.
  • Масу ретельно вимісити до однорідності.
  • Решту манну крупу висипати на тарілку.
  • Зліпити котлети, обваляти в манці і викласти на деко.
  • Розігріти духовку до 180 градусів і запікати морквяні котлети 30 хвилин.

Морквяні котлети для дітей в мультиварці

Важко уявити собі більш просте і в той же час корисне блюдо, ніж морквяні котлети. Солодкий смак і ніжна консистенція з легкістю приваблюють дітей, а овочева складова позитивно впливає на організм, що росте. Щоб котлетки вийшли з золотистою скоринкою, перед тим, як готувати, можна обваляти їх у манки або борошні.
Інгредієнти:

  • 500 г моркви;
  • 50 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 3 ст. л. манної крупи;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • Моркву почистити, промити, натерти.
  • У чашу мультиварки залити розтоплене вершкове масло, включити режим «Випічка».
  • Викласти моркву і готувати 20 хвилин.
  • Змішати в окремій ємності цукор, сіль, манну крупу і молоко.
  • Залити отриману суміш у каструлю, перемкнути режим «Гасіння» і готувати 10 хвилин.
  • Перекласти вміст мультиварки в тарілку і дати охолонути.
  • Змішати остиглу масу з яйцем, зробити котлетки і повернути їх в каструльку мультиварки.
  • Обсмажити котлети в режимі «Випічка» по 10 хвилин з кожного боку.

Тепер ви знаєте, як готувати морквяні котлети. Приємного апетиту!
Морквяні котлети – улюблене блюдо у всіх, хто віддає перевагу не тільки смачну, але й здорову їжу. Особливу увагу на ці рецепти потрібно звернути мама маленьких дітей. Щоб зберегти і вітаміни, і смак, потрібно слідувати декільком простим правилам, як робити морквяні котлети:

  • Перед тим, як приготувати котлети, моркву потрібно відварити. Для цього підійде і звичайна вода, але для більш ніжного смаку рекомендується використовувати молоко або вершки;
  • Чим дрібніше ви натрете моркву, тим більш цілісний вигляд будуть мати готові котлети;
  • Важливо не пересушити котлети під час смаження. Якщо для приготування ви використовуєте сковороду, смажити котлету з кожного боку потрібно не більше 1 хвилини, потім перевертати;
  • Про те, що котлети готові, свідчить золотава скоринка і відсутність зайвої рідини;
  • Якщо вас хвилює питання, як зробити котлети без скоринки, просто не накривайте їх кришкою під час смаження.