Геркулесова каша

Геркулесова каша являє собою звичайні вівсяні
пластівці, відварені з додаванням молока
або води, а іноді і того й іншого.
Пластівці всипають в киплячу рідину,
доводять до кипіння, а потім варять
кілька хвилин. Потім трохи наполягають,
додають за смаком цукор і сіль, вершкове
або рослинне масло.
Щоб збагатити смак
цієї страви, у кашу додають додаткові
інгредієнти. Це можуть бути горіхи, мед,
свіжі фрукти або ягоди, сухофрукти.
Добре у вже готову кашу додати
сир: це зробить блюдо ще більше
поживним і корисним.
Про користь вівсянки давно
відомо: її відносять до дієтичних
продуктів і рекомендують в якості
лікувального і профілактичного харчування.
Корисна геркулесова каша і дітям.
У складі вівсяних
пластівців міститься величезна кількість
вітамінів і мінералів, необхідних для
організму біологічно активних речовин.
У складі цієї каші знаходяться насичені
жирні кислоти, корисні харчові волокна.
Вітаміни РР, В, Е і Н. Не варто забувати
про магнії, кальції,
йод, фосфор, які також присутні
у вівсянці. Все це робить геркулесову
кашу незамінним продуктом на нашому
столі.

Швидка геркулесова каша в мультиварці

Чудовим початком нового
дня стане геркулесова каша, яка
зарядить бадьорістю і енергією. Готуємо
блюдо в мультиварці, використовуємо функцію
відкладеного старту. Завантаживши всі
інгредієнти в каструлю з вечора —
вранці отримаємо чудовий сніданок без
клопоту.
Інгредієнти:

  • Геркулес — 1 склянка;
  • Молоко — 1 стакан;
  • Масло вершкове —
    30г;
  • Вода — 1 стакан;
  • Цукор — 3 ст. ложки;
  • Сіль — щіпка.

Спосіб приготування:

  • Чашу змащуємо
    маслом, щоб геркулесова каша не
    пригоріла.
  • У мультиварочную
    чашу всипаємо вівсяні пластівці.
  • Заливаємо водою і
    молоком, перемішуємо.
  • Закриваємо кришку
    мультиварки. Встановлюємо режим
    «Каша». Будемо готувати півгодини. Якщо
    використовується функція відкладеного
    старту, то встановіть необхідне
    кількість годин на таймері.
  • Після звукового
    сигналу відкриваємо кришку мультиварки.
    У готову кашу додаємо сіль, цукор і
    масло. Подати страву можна зі свіжими
    фруктами або ягодами.

Геркулесова каша на молоці з фруктами і сиром

Поживна і корисна
геркулесова каша готується дуже
просто. Щоб трохи урізноманітнити
смак звичної вівсянки, додамо в неї
трохи фруктів та сиру. Відмінний
варіант ситного сніданку для всієї родини.
Можете покласти в кашу будь-які фрукти,
яким віддаєте перевагу.
Інгредієнти:

  • Вівсяні пластівці — 1
    стакан;
  • Банан — 1 шт.;
  • Молоко — 1 стакан;
  • Яблуко — 1 шт.;
  • Вода — 1 склянка;
  • Журавлина — 50 м (можна
    будь-які інші ягоди);
  • Груша — 1 шт.;
  • Масло вершкове —
    1 ст. ложка;
  • Сіль — щіпка.

Спосіб приготування:

  • У невелику каструлю
    вливаємо воду, доводимо до кипіння на
    плиті.
  • Всипаємо пластівці,
    перемішуємо. Варимо 5 хвилин.
  • Вливаємо в кашу гаряче
    молоко. Продовжуємо варити ще 5 хвилин,
    додаємо трохи солі.
  • Фрукти промиваємо,
    очищаємо від шкірки. Нарізаємо на невеликі
    шматочки.
  • Кашу знімаємо з плити,
    додаємо в неї сир і масло. Масу
    ретельно перемішуємо.
  • Додаємо до каші
    шматочки фруктів і знову перемішуємо.
  • Відразу подаємо до
    сніданку, прикрашаємо шматочками фруктів
    і ягід.

Смачна геркулесова каша на воді з сухофруктами

Ця страва чудово
урізноманітнює раціон всіх, хто дотримується
дієти або дотримується посту. Виявляється
вівсяна каша, приготована на звичайній
воді, може бути приголомшливо смачною,
ситної і дуже корисною. Кашу приготуємо
з сухофруктами і медом.
Інгредієнти:

  • Геркулесова крупа
    — 1 склянка;
  • Вода — 500 мл;
  • Родзинки — 100г;
  • Чорнослив — 50 г;
  • Мед — 2 ст. ложки;
  • Волоські горіхи — 50
    г;
  • Курага — 50 г;
  • Сіль — щіпка.

Спосіб приготування:

  • Відміряємо необхідне
    кількість вівсяних пластівців, пересипаємо
    їх в окрему каструльку або мисочку.
  • Заливаємо пластівці
    окропом. Залишаємо на кілька хвилин
    для набухання. Вода береться з розрахунку
    1:2. Тобто для однієї частини пластівців
    потрібно дві частини води. Додаємо
    сіль, перемішуємо.
  • Родзинки, курагу, чорнослив
    промиваємо. Нарізаємо на шматочки або
    залишаємо цілими. Відправляємо в каструльку
    з пластівців.
  • Каструльку поміщаємо
    на плиту, кашу доводимо до кипіння.
    Перемішуємо, даємо трохи настоятися.
    Каша повинна стати досить густий.
  • Готову геркулесову
    кашу знімає з плити, додаємо трохи
    подрібнених горіхів та рідкого меду.
  • Подаємо кашу гарячої,
    прикрасивши цілими горіхами і сухофруктами.

Тепер ви знаєте, як готувати геркулесову кашу. Приємного апетиту!
Якщо у вас залишилися
питання про те, як приготувати геркулесову
кашу, скористайтеся рекомендаціями
досвідчених кулінарів:

  • Щоб геркулесова
    каша стала ще корисніше, покладіть в неї
    замість цукру мед або сухофрукти.
  • Замість геркулесову
    каші, яку необхідно варити, можна
    придбати вівсяні пластівці, не потребують
    термічної обробки. Таку кашу потрібно
    просто залити окропом або гарячим
    молоком, дати настоятися, а потім їсти.
  • У кашу можна додавати
    різні свіжі ягоди або фрукти.
    Їх потрібно класти в готову страву
    перед подачею на стіл.
  • Не додавайте мед в
    готову кашу: так він втратить свої
    корисні властивості. Покладіть цей
    інгредієнт у трохи остигле блюдо.
  • З пропорції 1 частина
    пластівців і 2 частини рідини виходить
    дуже густа каша. Якщо ви любите більш
    рідке блюдо, то відповідно збільшіть
    кількість води або молока.
  • Вершкове масло додають
    у вже готову кашу за смаком. Якщо ви
    дотримуєтеся дієти або дотримуєтеся
    пост, то цей інгредієнт можна замінити
    оливковою олією або зовсім виключити.
  • Геркулесова каша
    відмінно підходить для розвантажувальних днів.
    Робіть її трохи рідкуватий, з розрахунку
    на 1 склянку пластівців на 2,5 склянки води.
    Не додавайте цукор і калорійні добавки.
    Можна покласти трохи меду.