Тісто для домашніх пельменів – класичний рецепт і 8 смачних варіантів з фото покроково
Прилавки магазинів засипані різними варіантами пельменів, але все ж блюдо це сімейне і приготувавши кілька разів тісто для домашніх пельменів самостійно — ви будете володіти базою, і зможете начинити пельмені будь-якими бажаними інгредієнтами, залучити до цього захоплюючого заняття дітей, заморозити частину страви для подальшої готування. Знайомтеся з 9 найпопулярнішими і смачними рецептами приготування тіста.
Класичне тісто для пельменів на воді з яйцем
Найбільш відомий і простий рецепт приготування домашнього тесту. Використовувати його можна як для ліплення пельменів, так і для приготування вареників, мантів, макаронних виробів.
Час приготування: 1 годину
Порцій: 4
Інгредієнти
Борошно 2 склянки
Яйце куряче 1 шт.
Сіль ½ ч. л.
Вода 2/3 склянки
Процес приготування:
Борошно слід використовувати білу вищого сорту. Обов’язково просіяти її 2 рази в миску через сито, так вона насититься киснем і тісто буде повітряним, без грудок.
У центрі борошна зробіть поглиблення, вбийте яйце і почніть замішувати тісто ложкою.
Візьміть склянку теплої води, додайте сіль, розмішайте і дайте час для повного розчинення. Воду повільно вливайте в борошно, помішуючи.
Коли тісто почне гуснути – місіть його руками. Для отримання еластичного тіста необхідно це робити 15 хвилин. Тісто накрийте мискою і дайте йому настоятися 30 хвилин. Після чого його можна використовувати для приготування пельменів.
Рецепт заварного тіста для пельменів на окропі
За рахунок використання киплячої води борошно заварюється, і таке тісто чудово ліпиться. Воно м’яке, податливе і зовсім не прилипає при розкочуванні і не рветься ні при варінні, ні після заморозки.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне вищого сорту – 3,5 склянки.
Яйце – 1 шт.
Сіль – ½ ч. л.
Рослинне масло – 3 ст. л.
Вода (окріп)– 2/3 склянки.
Процес приготування:
Покладіть в глибоку миску сире яйце, додайте масло і сіль. Три склянки борошна вищого сорту просійте через сито, так ви видаліть сторонні частинки, насичуючи її киснем, завдяки цьому тісто стане однорідним. З’єднайте борошно з яєчною сумішшю і добре перемішайте.
Закип’ятіть чайник. Тонким струменем виливайте в тісто окріп і одночасно розмішуйте лопаткою.
Після загустіння борошна, починайте м’яти тісто руками в мисці, поки не замесится вся борошно в посуді. Після, висипте на чистий стіл залишилися 1/2 склянки борошна і продовжуйте працювати з тестом на столі або дошці до гладкої консистенції 10 хвилин.
Накрийте тісто мискою, щоб воно не заветрелось, і на ньому не з’явилася скориночка. Залиште на 20 хвилин засмучуватися.
Тісто для пельменів готова, можна готувати з нього, або заморозити його, або зберігати в холодильнику 2 дні.
Еластичне тісто для приготування пельменів в хлібопічці
В сучасному ритмі життя хлібопічка – незамінна техніка для любителів страв з тіста, в тому числі пельменів і вареників з різними начинками. Ви економите свій час і бережете свої ручки. Ми приготуємо кольорове еластичне тісто з натурального барвника.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне в/с – 900 р.
Яйце С-0 – 2 шт.
Сіль – 1 ч. л.
Вода питна холодна – 420 мл
Оливкова олія EV – 2 ст. л.
Петрушка або шпинат – 1 пучок.
Процес приготування:
Всі інгредієнти, крім зелені, розділіть на 2 рівні частини. У нас повинно вийти 2 тіста. У відро хлібопічки встановіть пряму насадку для тіста.
Підготуйте воду і яйця, щоб вони були кімнатної температури. Відміряйте кількість борошна, окремо просіяти її кілька разів і засипте в піч разом з сіллю, додайте олію і розбийте яйце.
Встановіть відро в хлібопічку, додайте воду, поставте програму «Пельмені». Залежно від моделі, назва може відрізнятися. Тісто приблизно вимішується в апараті 15-20 хвилин. Якщо тісто збирається в кутах, варто придивнути його лопаткою.
Готове тісто дістаньте з посуду, загорніть в плівку і залиште відпочити 30 хвилин. Потім можна розкачувати тісто і формувати пельмені.
Щоб отримати зелене тісто, попередньо поставте 210 мл води в морозильну камеру. Зелень наріжте і покладіть в блендер з 50 мл води з морозилки, подрібніть до однорідності і додайте решту воду, на 5 секунд увімкніть блендер, щоб змішати інгредієнти.
Зелену масу потрібно додати інші інгредієнти у відро хлібопічки і замішувати на тій же програмі. При готовності, оберніть тісто плівкою і приберіть в холод.
Обидва тесту можна використовувати окремо або можна зелене трохи розкачати, покласти в центр біле тісто, загорнути і поставити в холод на годину.
Вийшло кольорове тісто, з нього можна зробити незвичайні пельмені. Творіть із задоволенням!
Рецепт тіста для домашніх пельменів з рослинним маслом
Масло надає тісту чудову еластичність, і ліпити з нього дуже комфортно, воно чудово розкочується і досить пластично. Але, важливо не переборщити, інакше тісто не буде скріплюватися при ліпленні. Для того щоб правильно завести тісто, дотримуйтесь нашої покрокової інструкції.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне вищого сорту – 4 склянки.
Яйце – 2 шт.
Сіль – 1 ч. л.
Вода окріп – 250 мл
Рослинна олія – 4 ст. л.
Цукор – 1 ч. л.
Процес приготування:
Два рази просіяти пшеничне борошно в миску гіркою, розбийте в неї 2 яйця, покладіть цукровий пісок і сіль.
Вимісіть суміш ложкою, не поспішаючи і акуратно, воно буде виходити як би пластівцями. Влийте рослинне масло і знову вимісити.
Додайте окріп і заваріть борошно, акуратно перемішуючи ложкою.
Коли тісто трохи охолоне, можна перейти на вимішування руками, присипте стіл борошном руки і приступайте. Продовжуйте працювати з тестом, при необхідності можна додати трохи борошна.
Добре вимішене тісто-запорука відмінних пельменів. Коли на ваш погляд тісто готове — змочіть руки в маслі і ще раз вимісити тісто. Зберіть його у грудку, прикрийте рушником і залиште відлежатися на 30 хвилин, це важливо для набухання клейковини, щоб пельмені не розвалювалися. Тісто вийде м’яким і одночасно пружним.
Тісто для пельменів на молоці в домашніх умовах
Приготуємо тісто для пельменів на основі молока і води. Таке тісто при варінні не рветься і не розповзається. Покроковий рецепт допоможе вам правильно замісити смачне і ніжне тісто на молоці.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне вищого сорту – 450 р.
Яйце куряче – 1 шт.
Молоко – 100 мл
Вода – 100 мл
Сіль – ½ ч. л.
Процес приготування:
Просіяти пшеничне борошно у велику миску, бажано зробити це 2 рази, щоб уникнути непотрібних частинок і грудок і надати тесту легкість.
Об’єднайте холодне молоко і холодну воду в одній тарі.
У центрі борошна зробіть воронку і розбийте в неї сире яйце і сіль.
Лопаткою почніть вимішувати тісто, додайте потроху молоко і місіть тісто спочатку в мисці, поки там не закінчиться борошно.
На робочий стіл висипте 2 ст. л. борошна, перекладіть тісто і вимішуйте ще 10 хвилин. Тісто вийде крутим, скачайте його в кулю, покладіть в пакет, щільно загорніть і залиште на столі відпочивати на 1 годину.
Полежавшее тісто змінить свою структуру і стане еластичним і м’яким. Готуйте із задоволенням!
Простий рецепт тіста для пельменів без додавання яєць
Коли вдома закінчилися яйця, або ви не вживаєте їжу тваринного походження в силу переконань, або в пост — цей рецепт стане відмінним рішенням. Тільки не переборщіть з борошном, щоб тісто не стало крутим.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне вищого сорту – 3 склянки
Сіль – ½ ч. л.
Вода – 1 стакан.
Процес приготування:
Враховуючи, що в рецепті практично один інгредієнт, дуже важливо його якість, а саме вміст клейковини в борошні. Особливість клейковини в тому, що вбираючи воду — вона набухає. Борошно просійте двічі в миску.
Сіль додайте в склянку з водою і перемішайте, залиште до розчинення.
Зробіть в центрі поглиблення борошна і влийте трохи води, перемішуючи ложкою, додайте воду і почніть замішувати.
Коли вся борошно змішується з водою — продовжіть замішувати тісто руками. Місіть на столі до того часу, поки тісто не стане однорідним і гладким, і буде легко відходити від рук.
Відбийте тісто об стіл, кілька разів легенько кинувши його. Зібрати тісто в кулю, вона повинна тримати форму і не розтікатися. Накрийте його вологим рушником і залиште на 20 хвилин «розійтися».
Тісто готове, можна ліпити пельмені.
Як зробити тісто для пельменів на мінералці?
Здобне тісто на мінеральній воді буде повітряним і з м’якою консистенцією. Обов’язково беріть для приготування газовану воду. Пельмені міцно склеюються при варінні начинка не випадає.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне в/с – 600 р.
Яйце – 1 шт.
Мінеральна газована вода – 250 мл
Сіль – ½ ч. л.
Цукор – ½ ч. л.
Процес приготування:
У миску розбийте сире яйце і залийте мінеральну воду. Збийте вінчиком пінливу масу.
Додати цукровий пісок і сіль, перемішайте.
Борошно наситьте киснем, видаляючи непотрібні частинки, розбиваючи грудки – для цього просійте через сито кілька разів. Поступово додаємо борошно до решти інгредієнтів.
Тісто замішуємо, додаючи частинами борошно. Воно повинно перестати липнути до рук. Перемістіть тісто на припудрений борошном стіл і продовжуйте працювати з ним ще 10 хвилин до еластичності.
Загорніть тісто в пакет і відкладіть на 20 хвилин. Працювати з таким тестом дуже приємно, а пельмені виходять просто казково смачні!
Покроковий рецепт приготування тіста для пельменів на кефірі
Тісто на кефірі виходить більш легким для перетравлення і не розварюється при варінні. Пельмені на такому тесті можна відварити, приготувати на пару, посмажити з маслом на сковороді або запекти.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне в/с – 500 р.
Яйце – 1 шт.
Кефір – 200 р.
Сіль – ½ ч. л.
Сода – ½ ч. л.
Цукор – ½ ч. л.
Рослинне масло – 1 ст. л.
Процес приготування:
У невеликий і глибокій мисці з’єднайте масло, сіль, соду, цукровий пісок. Перемішайте вміст за допомогою блендера. Тісто розпушиться за рахунок соди.
Сода гаситься кефіром кімнатної температури. Повільно заливайте його в тісто і продовжуйте збивати блендером. Вбийте яйце.
Борошно просіяти через сито і потроху засипте в тісто. Місіть тісто спочатку в мисці.
Як тільки тісто буде ставати густим — насипте борошно на стіл, руки також обсипте борошном і місіть 10 хвилин.
Зібрати тісто в кулю, обернути плівкою і поставити в холод на 60 хв. Кефірний тісто для пельменів необхідно розкачати тонко. При варінні вони спочатку збільшуються в розмірі, а потім приймають нормальний розмір. Приємною ліплення пельменів!
Дієтичне тісто для пельменів з рисового борошна (ПП рецепт)
Рисове борошно менш податлива при замісі тесту, ніж пшеничне, але при цьому вона є продуктом дієтичного харчування, містить мінерали і мікроелементи, корисні для організму і не містить глютену. Щоб готувати з цього продукту, потрібно знати деякі важливі моменти, які ми готові розкрити вам прямо тут.
Інгредієнти:
Борошно рисова – 3 склянки.
Яйце куряче – 1 шт.
Сіль – ½ ч. л.
Вода окріп– 1/2 склянки.
Вода – 1/2 склянки
Рослинна олія – 2 ст. л.
Процес приготування:
Рисове борошно просійте і пересипте в миску. Влийте половину склянки окропу в центр. Швидко вимісіть борошно ложкою, щоб вона заварилася, і тісто стало слухняним.
Яйце з сіллю збийте виделкою та однорідності і додайте півсклянки води кімнатної температури.
Додайте яєчну суміш в заготовку тіста, змішайте з рослинним маслом і вимішуйте спочатку ложкою, а коли це стане скрутним — руками, змазаними борошном.
Тісто зібрати в кулю, укутайте плівкою і поставте в холод на 2 години. Рисова мука повинна увібрати воду і тісто знайде щільність.
Рисове тісто готове. Його потрібно розкачати дуже тонко, при необхідності руки припудрювати рисової борошном.