На сковороді можна приготувати дуже апетитну їжу – м’ясні кульки – тефтелі з підливою. Підлива зазвичай робиться з томатів або томатної пасти, вершків або сметани, а загущатися її допомагають борошно або крохмаль, а також пасеровані овочі: цибулю ріпчасту і моркву. Фарш для тефтелькою підходить абсолютно будь-який, як із м’яса птиці, так і з свинини, яловичини або риби. Пропонуємо вам шість смачних рецептів приготування тефтелькою покроково.
Тефтелі на сковороді з підливою без рису
Може здатися, що тефтелі без рису – це щось дуже просте і просте, однак виходять такі кульки з м’ясного фаршу дуже смачними, ароматними і сочними за рахунок густий підливи. У цьому рецепті в підливу додаються томати і сметана, однак ви можете вдосконалити її смак, ввівши туди і інші тушковані овочі, а також приправивши будь-якими спеціями на ваш розсуд.
Інгредієнти
- Фарш м’ясний 600 гр. (свинина і яловичина)
- Цибуля ріпчаста 3 шт.
- Часник за смаком
- Томатна паста 5 ст. л.
- Яйце куряче 1 шт.
- Перець чорний мелений за смаком
- Спеції для фаршу за смаком
- Зелень для подачі (рубана)
- Сіль за смаком
- Вода 1 стакан
- Сметана 4 ст. л.
- Борошно для панірування
- Масло рослинне для обсмажування
Процес приготування:
- М’ясний фарш, готовий або домашній (він може бути будь-яким, не обов’язково такий, який вказаний в рецепті) викладіть в глибоку миску, до нього додайте дві цибулини, дрібно нарізані, а також рубаний часник.
- Додайте у фарш свіже куряче яйце, а також сіль і приправи на ваш смак, добре вимісити фарш, можна навіть відбити його дно миски.
- Зліпіть м’ясні кульки, запаніруйте їх у борошні й обсмажте в олії до красивого рум’янцю з усіх боків.
- Для підливи змішайте сметану з томатною пастою і водою, додайте сіль і мелений чорний перець за смаком, влийте підливу до тефтелі і тушкуйте до готовності під кришкою в глибокій товстостінній сковороді (підійде і казан). За 20-25 хвилин на слабкому вогні ваші тефтелі повинні потушиться повністю.
- Для більшого смаку готові тефтелі можна присипати рубаною зеленню, полити сметаною і подавати до будь-якого гарніру гарячими.
Приємного апетиту!
Смачний рецепт тюфтельок з рисом на сковороді з підливою
Тефтелі з рисом – це дуже ситне блюдо, особливо якщо вона подається з гарніром з макаронних виробів, тушкованих овочів або відвареної картоплі. Для різноманітності в якості наповнювача в м’ясні кульки можна додавати не тільки рис, але і гречку, і білий хліб. Крім того, тефтелі можна не тільки смажити, але і запікати в духовці або готувати на пару.
Інгредієнти:
Для фаршу:
- Фарш свинина + яловичина – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Білий хліб – 150 гр.
- Морква – 1 шт.
- Часник – за смаком.
- Рис – 0,5 ст.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для фаршу – за смаком.
- Кріп свіжий – за смаком.
- Олія – для смаження.
Для соусу:
- Сметана – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Мелений чорний перець – за смаком.
- Часник – за смаком.
- Борошно – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
- Рис відваріть до готовності заздалегідь в підсоленій воді, а коли звариться – зайву воду злийте, але рис не промивайте.
- Фарш краще всього зробити самим, пропустивши через м’ясорубку м’ясо свинини та курятину.
- Хліб розмочіть в молоці або у воді, відіжміть, додайте у фарш.
- Додайте відварений рис, моркву, натерту на дрібній тертці, рубаний кріп, часник і цибулю.
- Приправте фарш за смаком сіллю і приправами, добре вимісіть.
- Сформуйте тефтелі, за бажанням їх можна запанірувати в борошні, а можна обсмажувати і без борошна на розпеченому маслі з усіх боків, щоб з’явилася гарна скоринка.
- Для підливи потрібно нарізати цибулю, а моркву натерти на тертці. За бажанням в підливу можна додати болгарський перець, нарізаний соломкою, а також свіжі помідори або томатну пасту.
- Овочі обсмажте, додайте сметану, розведіть підливу гарячою водою, щоб вона була середньої густоти.
- Залийте підливою тефтелі і тушкуйте під кришкою хвилин 15-20.
- Борошно розведіть в невеликій кількості холодної води, а щоб вона не заварилася, розмішайте віночком.
- Влийте в підливу розведене борошно, додайте приправи і сіль за смаком, а також рубаний часник і протушкувати все разом ще 5-7 хвилин під кришкою на маленькому вогні.
- Їжте тефтелі з підливою гарячими, найсмачніше – разом з пюре з картоплі.
Приємного апетиту!
Рибні тефтелі на сковороді з томатною підливою
А давайте тепер для різноманітності приготуємо тефтелі рибні з томатною підливою. Звичайно, м’ясні тюфтельки дуже смачні, але і з рибного філе вони виходять нітрохи не гірше, тим більше, що морська риба – це прекрасне джерело корисного білка. Для тефтелькою годиться будь-яка риба з невеликою кількістю кісток, наприклад, минтай, тріска або хек.
Інгредієнти:
- Минтай – 600-700 гр.
- Морква – 2 шт.
- Томатна паста – 3 ст. л.
- Вівсяні пластівці – 3 ст. л.
- Борошно – 50 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Часник – 2-3 зубчики.
- Вершкове масло – 50 гр.
- Приправи для риби – на смак.
- Рослинне масло – для обсмажування.
- Свіжа зелень кропу, петрушки – за смаком.
Процес приготування:
- Окропом у невеликій кількості залийте пластівці з вівсянки, щоб вони розбухнули.
- Рибу промийте, видаліть плавники, голови, зябра і кістки. Щоб було простіше, можна купити не цілу рибу, а готове рибне філе.
- Філе з риби пропустіть через м’ясорубку, додайте вершкове масло (розм’якшене), яйце, спеції і набряклі вівсяні пластівці, приправте фарш спеціями, сіллю і добре вимішайте.
- З фаршу зліпити кульки, обваляйте їх у борошні.
- Цибулю наріжте півкільцями, а моркву натріть на тертці.
- На невеликій кількості рослинного масла обсмажте цибулю і моркву.
- Коли вони розм’якнуть, додайте томатну пасту, підсолити і поперчіть, додайте трохи гарячої води і тушкуйте 5 хвилин під кришкою.
- Обсмажте тюфтельки з риби в глибокій сковороді з усіх боків до красивого рум’янцю, потім залийте їх підливою і тушкуйте до готовності.
- Тефтелі з рибного фаршу тушкуються швидко: вже через 15-20 хвилин перевірте страву на готовність.
- Їжте тефтелі з риби з томатною підливою і гарніром з картопляного пюре, свіжих овочів або відварених макаронних виробів. Для краси і смаку присипте тефтелі свіжої рубаною петрушкою і кропом.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт тюфтельок зі сметаною і томатною пастою
Тефтелі з підливою зі сметани і томатної пасти – це ніщо інше, як кулінарна класика європейської кухні. А приготувати їх дуже легко. Фарш для таких м’ясних кульок годиться будь-який, однак краще, якщо ви зробите його самостійно, прокрутивши цілі шматки свіжого м’яса через м’ясорубку: так тюфтельки вийдуть самими смачними!
Інгредієнти:
Для тефтелькою:
- Фарш свино-яловичий – 500 гр.
- Приправи для фаршу – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Рис сирої – 100 гр.
- Борошно – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Петрушка, кріп – пучок.
Для підливи:
- Томатна паста – 1-2 ст. л.
- Приправи – за смаком.
- Сметана – 1-2 ст. л.
- Борошно – 1-2 ст. л.
- Вода – 300 мл
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
- Рис промийте і відваріть до готовності в підсоленій воді. Промивати зварену крупу не потрібно.
- Прокручений на м’ясорубку фарш викладіть в миску, підсолити його і приправте, додайте цибулю і дрібно нарізану зелень.
- Наостанок додайте у фарш куряче яйце, розмішайте до однорідності.
- Остиглий рис повністю підмішайте до фаршу.
- Тюфтельки зліпити невеликі, обваляйте їх у борошні й обсмажте в гарячому рослинному маслі, так, щоб вони підсмажилися з кожної сторони до красивої скориночки.
- До обсмажених тефтелі влийте томатну пасту, розмішати в склянці окропу.
- Потушкуйте страву під кришкою чверть години.
- Борошно добре розмішайте зі сметаною і половиною склянки гарячою водою, додайте в сковороду, тушкуйте до готовності ще близько 10 хвилин на невеликому вогні. Якщо потрібно, підсолити і поперчіть підливку за вашим смаком.
- Готові тефтелі подавайте до столу гарячими з будь-яким гарніром, присипте їх рубаною зеленню.
Приємного апетиту!
Порада: щоб прискорити приготування тефтелькою, зробіть побільше м’ясних кульок з рисом запас і заморозьте їх в морозильній камері в сирому вигляді в харчовому контейнері, а коли треба буде, розморозьте, додайте підливу і потушкуйте страву до готовності.
Курячі тефтелі як у садку з підливою
Соковиті, ніжні, дієтичні курячі тефтелі, які нам часто готували в дитячому саду з густим соусом, подобалися, напевно, всім. Якщо ви хочете повторити це блюдо у себе вдома, тоді скористайтеся нашим рецептом і порадуйте себе і своїх близьких!
Інгредієнти:
- Фарш курячий – 500 гр.
- Булка біла (батон) – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Паста томатна -1 ст. л.+150 мл води.
- Рис – 100 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Борошно – 2-3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Приправа для птиці – за смаком.
Процес приготування:
- Спочатку промийте та відваріть рис до готовності в підсоленій воді (на 1 частина рису беріть 2 частини води).
- Фарш краще зробіть самостійно з курячої грудки і м’якоті з ніжок: на м’ясорубці прокрутіть м’ясо з цибулею і невеликою кількістю білої булки (батона).
- Фарш підсолити, приправте за смаком, але спецій кладіть трохи, додайте сире яйце і добре вимішайте.
- У фарш додайте рис, коли він трохи охолоне, розмішайте.
- Сформуйте круглі тюфтельки невеликого розміру, обваляйте їх у борошні і злегка обсмажте до красивої скоринки з усіх боків на рослинному маслі.
- У сковороду до обсмаженою тефтельок додайте томатну пасту, розведену водою.
- Тушкуйте тюфтельки під кришкою 10 хвилин на несильному вогні.
- Потім сметану і борошно розведіть в 150-200 мл теплої води до однорідності, додайте в сковороду до тефтельок і доведіть блюдо до готовності, загасивши ще 5-7 хвилин під кришкою.
- Тефтелі курячі «з садочка» з підливою їжте гарячими з гарніром з картопляного пюре, щоб було зовсім як в дитинстві!
Приємного апетиту!
Тефтелі з індички – смачний рецепт на сковороді
Тефтелі з індички з підливою – це дуже смачне, ніжне та дієтичне блюдо, популярне в дитячому харчуванні, яке рекомендовано також для всіх дорослих прихильників правильного харчування. Пропонуємо вам смачний рецепт тюфтельок на сковороді. А щоб підливи вийшло дуже багато, додайте трохи більше борошна і вершків.
Інгредієнти:
- Фарш з індички – 500 гр.
- Рис відварний – 1 ст.
- Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
- Морква – 1-2 шт.
- Вершки – 200 мл
- Борошно – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для птиці – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Олія соняшникова – для обсмажування.
- Вода гаряча – у міру потреби.
Процес приготування:
- Фарш з індичого м’яса в мисці перемішайте з рисом, відвареним до готовності.
- Додайте сіль за смаком, сухі приправи для птиці (або курки), можна додати мелений чорний перець, сушений базилік і т. д.
- Одну-дві цибулини дуже дрібно нарубаєте, додайте у фарш, перемішати.
- Сформуйте круглі тефтелі, кожну тефтельку запаніруйте в борошні (можна зробити більш щільну панірування: борошно, потім збите яйце, потім мелені сухарі).
- Обсмажте тефтелі на олії до красивої, ніжної скоринки з усіх боків.
- Для підливи натріть моркву, ще одну-дві цибулини наріжте півкільцями.
- Обсмажте овочі, помішуючи, на рослинному маслі.
- В овочі введіть борошно, перемішайте, потім введіть вершки і вершкове масло, розмішайте.
- Підсоліть і поперчіть підливку за смаком, перемішати.
- Залийте підливку в сковороду до тефтелі, тушкуйте під кришкою до готовності 15-20 хвилин на маленькому вогні.
- По мірі того, як підлива википає, її можна розбавляти невеликою кількістю гарячої води і помішувати, стежачи, щоб не пригоріла.
- Тефтелі з індички подавайте до столу гарячими з будь-яким гарніром.
Приємного апетиту!