Шарлотка з яблуками

Шарлотка – один з найпопулярніших пирогов у всьому світі.
Перший рецепт цієї страви приписують англійцям. Втім, існує думка, що
той самий англійський «шарлет» готували з м’ясною начинкою, а солодкий пиріг став
тільки в 18 столітті. Прабатьком солодкої шарлотки вважається пудинг.
Вперше додати в шарлотку яблука зважився французький кухар
Марі-Антуан Карем. Крім начинки, пиріг включав в себе бісквіт, вимочений в
яєчної суміші, заварний крем, солодкий лікер і збиті вершки. Спочатку це блюдо по
праву називали паризької шарлотки, але пізніше вона перетворилася у шарлотку
по-російськи.
Шарлотка з яблуками часто зустрічалася і в німецьких пекарнях
кінця 19 століття. Пекарі використовували для її приготування залишки вчорашньої випічки.
Страва, таким чином, виходило дешевим, але в той же час досить смачним.
Економною була і начинка – яблука на той час були чи не найдоступнішим
продуктом в Європі.
Способів, як приготувати шарлотку з яблуками, існує
чимало. Так, замість бісквіта можна використовувати білий хліб, булочки або печиво,
замість яєчної просочення – масло. Сучасну ж легко приготувати шарлотку з звичайного
тесту на молоці або кефірі. Для цього у форму для випічки викладають свіжі
або зацукровані яблука і зверху заливають сумішшю з яєць, молока, цукру і борошна.
Для шарлотки підійдуть яблука абсолютно будь-якого сорту. Крім
того, їх можна доповнити й іншими фруктами або ягодами. Можна експериментувати
також з кремом і прикрасами для готового пирога.