Сирний пиріг

Сирний пиріг – дуже швидка і проста домашня випічка, яку можна подати і до чаю, і до салату, і до супу і навіть до будь-якої м’ясної страви замість хліба та коржів. Щоб знайти свій ідеальний рецепт, можна експериментувати з начинкою для пирога на свій розсуд. Благо, різновидів сиру вистачить кожному гурману, щоб підібрати ідеальне поєднання.
Тісто для сирного пирога найчастіше використовують листкове. Його можна приготувати самостійно з борошна, яєць і маргарину. При цьому можна полегшити собі завдання і купити вже готовий пласт супермаркеті. І ця маленька хитрість – ще далеко не межа в прагненні спростити блюдо. Кулінари замість тіста і зовсім використовують простий вірменський лаваш. Його шарувата структура дозволяє домогтися схожого вигляду і смаку традиційного сирного пирога.
Багато в чому відповідає за смак начинка для сирного пирога. У неї можна додавати бринза, адигейський сир, будь-які сорти твердого або плавленого сиру, сир і пр. Щоб начинка не вийшла сухою, її часто доповнюють сметаною, кефіром і яйцями. Також для різноманітності можна змішати сир з зеленню, часником, цибулею і м’ясними інгредієнтами.
Пиріг готують в мультиварці або в духовці, використовуючи глибокі форми для випічки. Страва буде смачним і в гарячому, і в холодному вигляді. Можна подати його цілісним або ж відразу нарізати на порційні шматочки. Додатково прикрашати сирний пиріг не обов’язково.

Сирний пиріг на кефірі в мультиварці

З лавашем готувати сирний пиріг дуже просто – всього-то й потрібно, що правильно укласти шари і доповнити звичний смак соковитою кефірної заправкою. В мультиварці це блюдо виходить навіть краще, ніж в духовці, адже висока форма і рівномірний нагрів дозволяють пропекти лаваш з усіх боків і добре розтопити начинку. Найкраще в ролі твердого сиру підійде сир сорту «Гауда».
Інгредієнти:

  • 2 листи лаваша;
  • 350 г адигейського сиру;
  • 150 г твердого сиру;
  • 400 мл кефіру;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 2 яйця;
  • 1 щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • Чашу мультиварки змастити рослинним маслом.
  • Розрізати один лаваш на дві частини, одну з них викласти в чашу так, щоб утворилися високі борти «тесту».
  • Адигейський сир натерти на тертці, відокремити половину і засипати територію лаваша.
  • В окремому посуді змішати кефір, сметану і яйця, все посолити і перемішати.
  • Вилити трохи отриманої заправки поверх сиру.
  • Залишилися листи лаваша порвати на невеликі шматочки, кожен шматочок умочити в кефірний соус.
  • Викласти частину лаваша поверх начинки, зверху потерти твердий сир.
  • Знову додати шматочки лаваша в яєчно-кефірної суміші.
  • Наступним шаром засипати другу половину адигейського сиру, а зверху – решту лаваш.
  • Всю кефірну суміш, яка залишиться після обмакувания лаваша, залити поверх пирога.
  • Готувати сирний пиріг 30 хвилин в режимі «Випічка».

Швидкий сирний пиріг з лаваша

Ще один варіант сирного пирога на основі лаваша. Поєднання двох видів сиру, сметани і свіжої зелені дозволяє отримати дуже ніжне весняне блюдо, яке буде чудово виглядати на столі у вигляді перекусу або ж доповнення до м’ясних ласощів. На святковому столі цілком можна замінити таким пирогом звичайний хліб. Гості напевно оцінять такий смачний і оригінальний підхід.
Інгредієнти:

  • 1 лаваш;
  • 250 г твердого сиру;
  • 150 г адигейського сиру;
  • 1 яйце;
  • 1 пучок зелені;
  • 2 ст. л. сметани.

Спосіб приготування:

  • Натерти обидва сиру в глибоку миску, туди ж вбити яйце і викласти сметану.
  • Зелень подрібнити і додати в начинку, все ретельно перемішати.
  • Лаваш розрізати на дві рівні частини і скласти їх один на одного.
  • У центр лаваша викласти половину начинки, загорнути її верхнім шаром «тесту».
  • Зверху рівномірно розподілити решту начинку і загорнути другою частиною лаваша.
  • Глибоку форму для випічки змастити вершковим маслом і викласти в неї пиріг.
  • Готувати 20 хвилин при 180 градусах.

Сирний пиріг з листкового тіста в духовці

Сирний пиріг традиційно готують саме на листковому тісті. Така випічка не залишить байдужим нікого з присутніх, відмінно буде виглядати в компанії легкого супу або салату. При цьому якщо господиня заздалегідь зробила тісто або ж скористалася готовим варіантом з супермаркету, процес приготування займе зовсім небагато часу.
Інгредієнти:

  • 500 г листкового бездріжджового тіста;
  • 300 г бринзи;
  • 1 яйце;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 1 пучок кропу.

Спосіб приготування:

  • Тісто розрізати на дві рівні частини і трохи розкачати качалкою.
  • У глибокій мисці змішати бринзу, подрібнений кріп і сметану, перемішати.
  • Відокремити білок від жовтка.
  • Викласти начинку на один пласт тіста, залишивши небагато місця по краях.
  • Краї змастити білком, накрити начинку другою половинкою тіста, краї защипнути.
  • Збити залишки білка з жовтком, змастити зверху пиріг.
  • По всій поверхні верхнього пласта зробити проколи зубочисткою.
  • Випікати пиріг 30 хвилин при 180 градусах.

Тепер ви знаєте, як готувати сирний пиріг. Приємного апетиту!
Сирний пиріг – це смачна солена випічка, яка підкорила багатьох гурманів своєю ніжною текучою начинкою і дивним ароматом. Це блюдо буде прекрасним сюрпризом на будь-якій трапезі, незалежно від того, випала йому роль основного частування або ж лише ситної закуски. Розібратися, як приготувати сирний пиріг від начинки і до тесту, допоможуть майстри кулінарного мистецтва:

  • Твердий сир для начинки потрібно вибирати такий, щоб він не був надто жорстким і прісним. В іншому слід покладатися виключно на свої кулінарні уподобання;
  • Щоб пиріг був рум’яним і ніжним, рекомендується готувати його виключно на вершковому маслі;
  • Якщо для сирного пирога ви використовуєте лаваш, обов’язково дотримуйтесь зазначений час приготування страви. Якщо ви передержите такий пиріг в духовці, тісто стане жорстким і буде кришитися;
  • Будь-яку начинку для сирного пирога можна доповнити свіжою зеленню. Вона поліпшить смак і зовнішній вигляд страви;
  • Для закритого пирога дуже важлива циркуляція повітря між двома шарами тіста. Для цього потрібно проколоти верхній шар виделкою або зубочисткою.