Рибний пиріг

Пироги завжди грали особливу роль, і на столі ці страви займали почесне місце. У старовину без них не обходилося жодне свято. Їх пекли на весілля, хрестини, іменини. Виробам надавали різну форму і використовували усілякі начинки: м’ясну, овочеву, грибну і, звичайно, рибну.
Рибний пиріг — не тільки смачне і ситне частування, це і прекрасна прикраса святкового столу, коли збираються близькі і друзі за приємною бесідою. В якості начинки, крім риби, використовую різноманітні продукти: гриби, яйця, рис, картопля, сир, прянощі, зелень. Ці інгредієнти прекрасно підкреслюють і доповнюють смак риби і ніжного тіста.
Рибу для пирогів можна вибирати будь-яких сортів. Річкова або морська, солона або консервована — все залежить від особистих переваг. Якщо використовується заморожена, то необхідна попередня розморожування продукту. Потім рибу слід випатрати, видалити нутрощі, кістки, нарізати на шматочки. Зручно для приготування пирогів використовувати вже готове філе або рибні консерви. Тісто також вибирають в залежності від смаку: прісне, дріжджове, листкове. Відповідальний момент в приготуванні пирогів — це його формування. Розкатаний пласт тіста викладають у форму, зверху поміщають шар рибної начинку і всі закривають другим пластом тіста. Краї виробу ретельно закріплюють, поверхню пирога змащують яйцем, роблять кілька нарубав і випікають. Подають рибні пироги в якості самостійного блюда або у вигляді доповнення до чаю, сніданку, супу.