Пиріг з чорницею

Пиріг з чорницею — надзвичайно смачний і корисний десерт. Його добре приготувати на свято або до домашнього чаювання. Рецептів чорничного пирога існує величезна кількість. Всі вони відрізняються способами приготування і набором інгредієнтів. Випічку готують з бісквітного, листкового, здобного або несдобного дріжджового, сирного або пісочного тіста. Пироги роблять відкритими або закритими, коли начинка знаходиться всередині тіста. Десерт прикрашають різноманітними фігурками з тіста або решітками — тут величезний простір для фантазії.
Перед приготуванням ягоди перебирають, промивають і обсушують, іноді чорницю перемішують з крохмалем, який виступає в якості сполучного ланки. Якщо готується відкритий пиріг, то ягоди викладають на тісто, поміщене в форму або на деко. Зверху роблять ґрати з тіста або заливають ягоди підготовленим соусом. В якості заливки часто виступають сметана або вершки. Десерт випікають в духовці, охолоджують і подають.
Особливості таких пирогів полягають у їх легкості, ароматності, соковитості і невисоку калорійність у порівнянні з тортами і тістечками, просоченими жирними кремами. Тому чорничний пиріг — кращий варіант літнього десерту. Така ароматна випічка прикрасить будь чайний стіл і перетворить святкове застілля. Чорницю можна замінити іншими ягодами: малиною, полуницею, вишнею, лохиною, аґрусом, смородиною або ожиною.
Пиріг з чорницею — вельми корисний десерт. Адже ця ягода — справжній кладезень вітамінів і мікроелементів, необхідних людині в умовах сучасного ритму життя. Головне її достоїнство — входять до складу антиоксиданти, здатні протистояти ракових пухлин і запобігати появі нових утворень. У чорниці присутні фосфор, калій, магній, мідь, залізо та інші речовини. Не варто забувати про органічні кислоти і всілякі вітаміни. Ці лісові ягоди часто використовуються в косметичних препаратах, створених для зволоження шкіри, і надають протизапальну дію. Медики рекомендують вживати чорницю при цілому ряді захворювань, а також для їх профілактики.