Котлети з яловичого фаршу

Котлети з яловичого фаршу – популярний м’ясне блюдо для домашнього меню. Воно досить просте, але способів приготування придумано більш ніж достатньо, щоб постійно пригощати сім’ю новим за смаком і консистенцією ласощами. При цьому можна поєднувати котлети з яловичого фаршу з будь-яким гарніром від банальної каші до незвичайних асорті з тушкованих овочів. Якщо ж проявити трохи фантазії і приділити час цікавого оформлення страви, то воно підійде і для святкового столу.
Котлети з яловичого фаршу краще всього від початку і до кінця приготувати вдома, самостійно перемолу свіже м’ясо. Оскільки сама яловичина вважається жорсткою і недостатньо соковитою, зазвичай її доповнюють свининою чи куркою. Щоб котлети вийшли ще і поживними, у фарш також кладуть м’якуш білого хліба, манну крупу, борошно, рис або гречку, панірувальні сухарі і пр. Урізноманітнити той чи інший рецепт можна додаванням грибів, твердого сиру, овочів, вершкового масла або зелені.
У тому, як приготувати котлети з яловичого фаршу, немає нічого складного або незрозумілого навіть для початківця кулінара. Досить просто обсмажити їх на сковороді, запекти в духовці або в мультиварці. Можна використовувати тільки сам фарш або ж доповнити його смачним соусом. Так страва стає ще соковитіше і ароматні. При цьому навіть без соусу котлети виділять достатньо соку, щоб вийшла смачна підлива.
Подавати котлети з яловичого фаршу потрібно гарячими, разом з гарніром. Якщо хочеться зробити легку вечерю або обід, досить просто приготувати до м’яса, овочевий салат.

Котлети з яловичини і курячого фаршу в духовці

Котлети з яловичого фаршу з додаванням курки самі по собі все одно виходять сухуватими. Саме тому краще не смажити їх на сковороді, а запекти в духовці з додаванням сметани і молока. Особливістю страви послужить начинка з відварених яєць і зеленого лука. У розрізі такі колеты з яловичого фаршу виглядають дуже святково і апетитно. Шкоринку з хліба необхідно зрізати, тільки якщо вона черства. Якщо хліб свіжий, можна використовувати цілі скибочки.
Інгредієнти:

  • 600 г змішаного фаршу;
  • 100 г білого хліба;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. манної крупи;
  • 2 цибулини;
  • 3 яйця;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 50 г вершкового масла;
  • Зелена цибуля;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Відварити 2 яйця, дати їм охолонути, потім очистити і нарізати дрібними кубиками.
  • Білий хліб замочити в молоці на кілька хвилин.
  • Фарш змішати з рештою яйцем, сіллю і перцем.
  • Також в миску з фаршем додати розмоклий хліб, манну крупу, сметану і пропущений через прес часник.
  • Все ретельно перемішати і поставити в холодильник на час приготування начинки.
  • Дрібно посікти цибулю і смажити до золотистого кольору на вершковому маслі.
  • Подрібнити зелену цибулю, змішати його з ріпчастою, додати до них варені яйця і перемішати.
  • Посолити і поперчити начинку за смаком, духовку нагріти до 200 градусів.
  • Сформувати котлети: фарш розплющити на долоньці в плоску корж, на середину викласти трохи начинки, загорнути її у фарш.
  • Обваляти котлети з яловичого фаршу в панірувальних сухарях і викласти в один шар на змащений вершковим маслом деко.
  • Запікати котлети в духовці 35 хвилин.

 

Смачні котлети з свино-яловичого фаршу

Поєднання яловичого і свинячого фаршу вважається класичним. Ним користуються абсолютно всі кулінари, адже такі «змішані» котлетки виходять особливо смачними, соковитими і поживними. Запропонований рецепт, по суті, також є традиційним способом приготування котлет з свино-яловичого фаршу, так що їм можуть скористатися навіть початківці кулінари, щоб ближче познайомитися з цією стравою.
Інгредієнти:

  • 1 кг свино-яловичого фаршу;
  • 1 цибулина;
  • 3 скибочки хліба;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1/3 склянки молока;
  • 100 г вершкового масла;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Фарш (або м’ясо) два рази пропустити через м’ясорубку.
  • Подрібнити ножем ріпчасту цибулю, змішати його з фаршем.
  • Зрізати з хліба скориночки, м’якоть замочити в мисочці з молоком.
  • Пропустити через прес часник і додати до фаршу.
  • Через 10 хвилин відправити слідом розмоклий хліб (від молока не віджимати!).
  • Фарш посолити і поперчити за смаком, ретельно вимісити і гарненько відбити.
  • Вершкове масло нарізати дрібними кубиками і додати у фарш (у холодному вигляді).
  • Поставити миску з фаршем на 1 годину в холодильник.
  • Змочити руки водою і зліпити невеликі котлетки, обсмажити їх на сковороді з рослинним маслом або приготувати на пару.

Тепер ви знаєте, як готувати котлети з яловичого фаршу. Приємного апетиту!
Котлети з яловичого фаршу – це одна з тих страв, що швидко готується і ніколи не приїдається. Досить трохи змінити рецепт або зробити інший гарнір, і вже вийде нова страва. Наступні поради від досвідчених кулінарів допоможуть зрозуміти всі тонкощі, як готувати котлети з яловичого фаршу тим чи іншим способом:

  • Щоб котлети з яловичого фаршу стали м’якшими ніжніше, в кінці приготування покладіть на кожну по шматочку вершкового масла. Потім відправте блюдо в духовку або ж потримайте кілька хвилин під закритою кришкою, в залежності від обраного способу приготування;
  • Заморожений яловичий фарш ні в якому разі не розморожуйте за допомогою мікрохвильової печі або опалювальних приладів. Потрібно використовувати самий щадний варіант – заздалегідь поставити миску з фаршем на нижню полицю холодильника;
  • Зробити котлети з яловичого фаршу соковитими можна з допомогою свинячого сала. На 1 кілограм фаршу потрібно додати 100 г сала, пропущеного через м’ясорубку;
  • Яловичий фарш для котлет обов’язково пропускають через м’ясорубку два рази. При цьому неважливо, чи використовуєте ви свіже м’ясо або ж вже готовий фарш з магазину;
  • Не полінуйтеся відбити готовий яловичий фарш – так він збагатиться киснем, у результаті котлети виходять м’якими і повітряними.