Котлети з яловичого фаршу – популярний м’ясне блюдо для домашнього меню. Воно досить просте, але способів приготування придумано більш ніж достатньо, щоб постійно пригощати сім’ю новим за смаком і консистенцією ласощами. При цьому можна поєднувати котлети з яловичого фаршу з будь-яким гарніром від банальної каші до незвичайних асорті з тушкованих овочів. Якщо ж проявити трохи фантазії і приділити час цікавого оформлення страви, то воно підійде і для святкового столу.
Котлети з яловичого фаршу краще всього від початку і до кінця приготувати вдома, самостійно перемолу свіже м’ясо. Оскільки сама яловичина вважається жорсткою і недостатньо соковитою, зазвичай її доповнюють свининою чи куркою. Щоб котлети вийшли ще і поживними, у фарш також кладуть м’якуш білого хліба, манну крупу, борошно, рис або гречку, панірувальні сухарі і пр. Урізноманітнити той чи інший рецепт можна додаванням грибів, твердого сиру, овочів, вершкового масла або зелені.
У тому, як приготувати котлети з яловичого фаршу, немає нічого складного або незрозумілого навіть для початківця кулінара. Досить просто обсмажити їх на сковороді, запекти в духовці або в мультиварці. Можна використовувати тільки сам фарш або ж доповнити його смачним соусом. Так страва стає ще соковитіше і ароматні. При цьому навіть без соусу котлети виділять достатньо соку, щоб вийшла смачна підлива.
Подавати котлети з яловичого фаршу потрібно гарячими, разом з гарніром. Якщо хочеться зробити легку вечерю або обід, досить просто приготувати до м’яса, овочевий салат.
Котлети з яловичини і курячого фаршу в духовці
Котлети з яловичого фаршу з додаванням курки самі по собі все одно виходять сухуватими. Саме тому краще не смажити їх на сковороді, а запекти в духовці з додаванням сметани і молока. Особливістю страви послужить начинка з відварених яєць і зеленого лука. У розрізі такі колеты з яловичого фаршу виглядають дуже святково і апетитно. Шкоринку з хліба необхідно зрізати, тільки якщо вона черства. Якщо хліб свіжий, можна використовувати цілі скибочки.
Інгредієнти:
- 600 г змішаного фаршу;
- 100 г білого хліба;
- 4 зубчики часнику;
- 1 ст. л. манної крупи;
- 2 цибулини;
- 3 яйця;
- 3 ст. л. сметани;
- 50 г вершкового масла;
- Зелена цибуля;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Відварити 2 яйця, дати їм охолонути, потім очистити і нарізати дрібними кубиками.
- Білий хліб замочити в молоці на кілька хвилин.
- Фарш змішати з рештою яйцем, сіллю і перцем.
- Також в миску з фаршем додати розмоклий хліб, манну крупу, сметану і пропущений через прес часник.
- Все ретельно перемішати і поставити в холодильник на час приготування начинки.
- Дрібно посікти цибулю і смажити до золотистого кольору на вершковому маслі.
- Подрібнити зелену цибулю, змішати його з ріпчастою, додати до них варені яйця і перемішати.
- Посолити і поперчити начинку за смаком, духовку нагріти до 200 градусів.
- Сформувати котлети: фарш розплющити на долоньці в плоску корж, на середину викласти трохи начинки, загорнути її у фарш.
- Обваляти котлети з яловичого фаршу в панірувальних сухарях і викласти в один шар на змащений вершковим маслом деко.
- Запікати котлети в духовці 35 хвилин.
Смачні котлети з свино-яловичого фаршу
Поєднання яловичого і свинячого фаршу вважається класичним. Ним користуються абсолютно всі кулінари, адже такі «змішані» котлетки виходять особливо смачними, соковитими і поживними. Запропонований рецепт, по суті, також є традиційним способом приготування котлет з свино-яловичого фаршу, так що їм можуть скористатися навіть початківці кулінари, щоб ближче познайомитися з цією стравою.
Інгредієнти:
- 1 кг свино-яловичого фаршу;
- 1 цибулина;
- 3 скибочки хліба;
- 3 зубчики часнику;
- 1/3 склянки молока;
- 100 г вершкового масла;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Фарш (або м’ясо) два рази пропустити через м’ясорубку.
- Подрібнити ножем ріпчасту цибулю, змішати його з фаршем.
- Зрізати з хліба скориночки, м’якоть замочити в мисочці з молоком.
- Пропустити через прес часник і додати до фаршу.
- Через 10 хвилин відправити слідом розмоклий хліб (від молока не віджимати!).
- Фарш посолити і поперчити за смаком, ретельно вимісити і гарненько відбити.
- Вершкове масло нарізати дрібними кубиками і додати у фарш (у холодному вигляді).
- Поставити миску з фаршем на 1 годину в холодильник.
- Змочити руки водою і зліпити невеликі котлетки, обсмажити їх на сковороді з рослинним маслом або приготувати на пару.
Тепер ви знаєте, як готувати котлети з яловичого фаршу. Приємного апетиту!
Котлети з яловичого фаршу – це одна з тих страв, що швидко готується і ніколи не приїдається. Досить трохи змінити рецепт або зробити інший гарнір, і вже вийде нова страва. Наступні поради від досвідчених кулінарів допоможуть зрозуміти всі тонкощі, як готувати котлети з яловичого фаршу тим чи іншим способом:
- Щоб котлети з яловичого фаршу стали м’якшими ніжніше, в кінці приготування покладіть на кожну по шматочку вершкового масла. Потім відправте блюдо в духовку або ж потримайте кілька хвилин під закритою кришкою, в залежності від обраного способу приготування;
- Заморожений яловичий фарш ні в якому разі не розморожуйте за допомогою мікрохвильової печі або опалювальних приладів. Потрібно використовувати самий щадний варіант – заздалегідь поставити миску з фаршем на нижню полицю холодильника;
- Зробити котлети з яловичого фаршу соковитими можна з допомогою свинячого сала. На 1 кілограм фаршу потрібно додати 100 г сала, пропущеного через м’ясорубку;
- Яловичий фарш для котлет обов’язково пропускають через м’ясорубку два рази. При цьому неважливо, чи використовуєте ви свіже м’ясо або ж вже готовий фарш з магазину;
- Не полінуйтеся відбити готовий яловичий фарш – так він збагатиться киснем, у результаті котлети виходять м’якими і повітряними.